Geert Wilders spreekt van historische dag

PVV-leider Geert Wilders noemt de dag waarop de Verenigde Staten Osama bin Laden heeft gedood 'historisch'. Het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York werd gedood in Pakistan. "De strijd tegen de islamterreur gaat door", twitterde Wilders maandagochtend.

Wilders staat maandag weer voor de rechter voor het aanzetten tot discriminatie en haat. De wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam bepaalde twee weken geleden dat de rechters het proces niet opnieuw worden vervangen.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz had om andere rechters gevraagd, omdat de rechtbank had geweigerd een onderzoek in te stellen naar meineed door Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, die in het proces optrad als getuige. Volgens Moszkowicz had Hendriks daarbij gelogen. Wilders noemde de afwijzing van het wrakingsverzoek teleurstellend.

Moszkowicz diende in oktober ook een verzoek in om de rechters te vervangen. Destijds kreeg hij zijn zin. Het proces begon daarna van voren af aan, met andere rechters. De raadsman gaat maandag naar verwachting weer betogen dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is en vervolging moet staken.