Bin Laden zat in garnizoensstad

Osama bin Laden zat verschanst in een huis vlak bij een militaire academie in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad, op ongeveer 100 kilometer ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het huis werd aangevallen door vier Amerikaanse helikopters met daarin teams van de Amerikaanse special forces. Dit hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst en Amerikaanse functionarissen maandag gezegd.

De helikopters waren vertrokken vanaf de Pakistaanse luchtmachtbasis Ghazi in het noorden. Een van de helikopters crashte tijdens de operatie tegen Bin Laden, na vanaf het dak van het huis beschoten te zijn. Er vielen evenwel geen gewonden onder de Amerikaanse commando's.

Niet alleen Bin Laden werd gedood. Er kwamen nog drie mannen om, onder wie een van Bin Ladens zonen. In het huis werden vrouwen en kinderen aangetroffen, die in hechtenis zijn genomen, aldus de bronnen.

In Abbottabad is minstens een regiment van het Pakistaanse leger gestationeerd. Er wonen duizenden Pakistaanse militairen en de stad wemelt van de militaire gebouwen. Het aan Afghanistan grenzende stammengebied, waar Bin Laden zich volgens eerdere berichten zou hebben opgehouden, ligt op ongeveer een halve dag rijden afstand.

Dat Bin Laden, omringd door Pakistaanse militairen, zo lang uit handen van de Amerikanen heeft weten te blijven, zal ongetwijfeld weer vragen oproepen over de rol van het Pakistaanse leger en de Pakistaanse inlichtingendiensten. Er is wel vaker geroepen dat de Al Qaidaleider door elementen binnen de Pakistaanse veiligheidsdiensten werd beschermd, hetgeen altijd door de regering in Islamabad met kracht werd ontkend.