Berlusconi opnieuw voor de rechter

Silvio Berlusconi is maandagochtend opnieuw in de rechtszaal verschenen om zich te verdedigen tegen beschuldigingen van belastingfraude. De Italiaanse premier probeerde de rechtbank, bijeen achter gesloten deuren, te overtuigen de aanklacht in de zogenoemde Mediatrade-zaak niet in behandeling te nemen.

Besluit de rechtbank daartoe toch, dan wordt de Mediatrade-aanklacht de vierde rechtszaak waarin Berlusconi zich moet verantwoorden. Hij zou, samen met elf anderen, de verkoopprijs van tv-rechten hebben gemanipuleerd en het verschil hebben opgestreken. Een uitspraak van de rechtbank kan voor het eind van de maand worden verwacht.

Volgens een advocaat van de verdediging legde Berlusconi maandagochtend de rechtbank uit hoe tv-rechten worden verkocht, maar werd hij weggeroepen voor een dringend telefoontje van zijn staf. De zitting van maandagmiddag liet Berlusconi aan zich voorbijgaan.

Als verdachte in vier rechtszaken wordt de Italiaanse premier tot diep in de zomer elke maandag ter zitting verwacht. Berlusconi ontkent alle aanklachten en doet ze af als een voorwendsel om hem uit het centrum van de macht te verdrijven.

Bij aankomst bij de rechtbank begroette Berlusconi met instemming het nieuws van de dood van Osama bin Laden. "Het is een geweldig succes in de strijd tegen het kwaad, tegen het terrorisme. Een geweldig succes voor de Verenigde Staten en voor alle democratieën." Wel sprak hij zijn zorg uit over mogelijke vergeldingsacties.


Berlusconi opnieuw voor de rechter (Foto: Novum)