FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 mei 2011

Monique Smit probeert kritiek te mijden

Monique Smit kan maar moeilijk kritiek naast zich neerleggen. De 22-jarige zangeres heeft zichzelf dan ook aangeleerd om negatieve reacties die mensen achterlaten op het internet te mijden.

"Als je me niet leuk vindt, dan luister je toch lekker niet naar mijn muziek of kijk je toch niet naar mijn programma", doet ze haar beklag voor de camera van Novum Nieuws. "Ik vind mensen ook weleens niet leuk, maar dan ga ik niet iemand af lopen zeiken."

"Er zijn altijd mensen die jou niet leuk vinden", zegt Smit. "Maar goed, dat houd je. Je doet het voor de mensen die jou wel leuk vinden en dat zijn er genoeg."


Monique Smit (Foto: Novum)

'Geen schadevergoeding voor Kampusch'

De Oostenrijkse autoriteiten hebben dinsdag een schadeclaim van Natascha Kampusch, de vrouw die 8,5 jaar lang werd opgesloten in een kelder en werd gemarteld, afgewezen. Dat heeft haar advocaat Gerald Ganzger gezegd.

Kampusch werd op 10-jarige leeftijd ontvoerd, toen ze op straat liep in Wenen. Ze werd gevangen gehouden, totdat ze in augustus 2006 wist te ontsnappen. Haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, pleegde zelfmoord enkele uren na haar ontsnapping. Kampusch beweert dat de autoriteiten niet op een juiste wijze onderzoek hebben verricht naar haar verdwijning.

Miljard dollar aan steun voor Tunesië

De Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank bieden ieder een half miljard dollar (338 miljoen euro) om de overgang van Tunesië naar democratie en economische hervormingen te steunen. Dat maakten de financiële instellingen dinsdag bekend.

Met het geld kan Tunesië zijn bestuur, transparantie en vrijheid van vergadering verbeteren, aldus de banken. Ook kunnen banen worden gecreëerd en achtergestelde regio's worden ontwikkeld.

Portugal bereikt akkoord over noodleningen

Portugal heeft een akkoord bereikt over een internationaal pakket noodleningen voor een periode van drie jaar. Dat heeft de Portugese waarnemend premier José Socrates dinsdag gezegd. Afgesproken is dat Portugal 78 miljard euro kan lenen, meldde persbureau Lusa.

Portugal onderhandelde twee weken met het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie over het noodpakket. Veel details gaf Socrates niet, maar hij liet wel weten dat de bezuinigingsmaatregelen die dit jaar in Portugal zijn doorgevoerd ongemoeid blijven.

Portugal is na Griekenland en Ierland het derde land in de eurozone dat noodleningen nodig heeft om zijn schulden te kunnen aflossen.

[Video] Jimmy Jump verstoort Barcelona - Real

Jaume Marquet Cot is er dinsdagavond weer eens in geslaagd als ongenode gast een wedstrijd te verstoren. Ditmaal FC Barcelona - Real Madrid in de halve eindstrijd van de Champions League. Jimmy Jump, zoals de geuzennaam van de Catalaan luidt, draafde vlak voor het begin van de tweede helft van de vierde opeenvolgende 'Clasico' op, maakte een rondje over het veld en werd pas op weg naar de uitgang getackeld.

De ordedienst had gewaarschuwd kunnen zijn. Jimmy Jump, die vlak voor de aftrap van in de WK-finale tussen Spanje en Nederland de wereldbeker een rode muts probeerde op te zetten, woont haast om de hoek. Doorgaans laat hij ook niet na een actie tevoren rond te bazuinen om die naderhand te laten zien op zijn website.

Voor zijn 'jump' in Johannesburg vorig jaar moest hij een boete betalen van een paar honderd euro. Door ingrijpen van de FIFA kreeg niemand de tv-beelden te zien. In Camp Nou nam Jimmy, die in 2010 ook het Eurovisie songfestival een ongewenst optreden bezorgde, ten overstaan van een miljoenenpubliek revanche.

Klik hier voor een compilatie van zijn 'most amazing jumps'.

Oranje -17 verslaat Duitsland

Het Nederlands Elftal onder 17 jaar heeft de eerste groepswedstrijd op het Europees kampioenschap in Servië weten te winnen. Buurland Duitsland werd met 2-0 verslagen. De uitslag kwam pas in de tweede helft tot stand.

De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland kwam pas na rust op gang. In de eerste helft vielen er geen kansen te noteren, maar na de pauze opende Oranje de score. Feyenoorder Karim Rekik kopte een voorzet van ploeggenoot Tonny de Vilhena achter de Duitse doelman. Een paar minuten voor tijd bracht Kyle Ebecilio, speler van Arsenal, de 2-0 op het scorebord.

Victor Fischer was belangrijk voor Denemarken. In de groepswedstrijd tegen gastland Servië scoorde de kersverse Ajacied het winnende doelpunt. De Denen wonnen met 3-2.

Tien miljard mensen in 2100

De wereldbevolking groeit van 6,9 miljard mensen nu tot 10,1 miljard in 2100. Dat hebben demografen van de Verenigde Naties dinsdag gezegd. De gegevens worden gebruikt om programma's te financieren op het gebied van klimaatverandering tot moedersterfte.

De bevolkingsafdeling van de VN presenteerde de cijfers dinsdag. Zij schat dat de wereldbevolking op 31 oktober uit zeven miljard mensen bestaat. De grootste bijdrage aan deze groei leveren de 'hoge vruchtbaarheidslanden', die zich vooral in het Afrika beneden de Sahara bevinden.

De cijfers zijn gebaseerd op verwachte vruchtbaarheidscijfers en het feit dat mensen door medicatie langer leven. Daarnaast neemt het verschijnsel toe dat gezinnen minder kinderen willen. Verwacht wordt dat vooral een toename van het aantal mensen in arme landen voor problemen kan zorgen.

Ontwerper Ferrari geeft fouten toe

De hoofdontwerper van de Ferrari 150° Italia heeft toegegeven dat de bolide met tekortkomingen kampt. Nikolas Tombazis legt uit waar het bij het team uit Maranello is misgegaan en waarom Fernando Alonso en Felipe Massa dit jaar nog geen podiumplaats hebben kunnen behalen.

Ferrari zegt het lek boven te hebben en denkt dat de weg naar boven ingeslagen zal worden, maar in Istanbul moeten nog geen wonderen worden verwacht. "We hebben nog veel te ontdekken aan de auto na problemen met de windtunnel en de methodologie. We verbeteren ons op beide fronten, maar we hebben nog wel even te gaan. We komen vast naar voren in Turkije, maar of we uiteindelijk staan waar we willen staan? Dat betwijfel ik. We willen onze auto iedere race verbeteren en moeten moedig zijn als we het gat willen dichten," zei Tombazis tegen Corriere della Sera.

Ferrari testte altijd modellen die 50% van de ware grootte waren, maar deze winter zijn ze overgestapt naar 60%. "Het kan dat dit ermee te maken heeft. In een ideale wereld zouden de dimensies van de structuur ook moeten worden verbeterd om de invloed van de muren te verminderen, al speelt er meer. Tussen de eerste test en de eerste race heeft ons pakket niet zo gewerkt als we wilden. Op dat moment zijn we gestart te onderzoeken wat er misging in de windtunnel."

De tunnel is opnieuw gekalibreerd, maar dat is niet het enige wat verbeterd is. Ook het ontwerp van de auto wordt opnieuw onder handen genomen. "Onze manier van werken is langzaam maar zeker ingewikkelder geworden en veel mensen die vrij in hun hoofd moeten zijn om bij te dragen aan goede prestaties van de auto, raakten afgeleid door andere, minder belangrijke zaken. Na de koude douche van de eerste races hebben we maatregelen genomen. Er spelen op dit moment al enkele interessante projecten."

[CL] Uitslag FC Barcelona - Real Madrid

FC Barcelona is de eerste finalist geworden van de Champions League. De Catalanen wisten in eigen huis aartsrivaal Real Madrid op een gelijkspel te houden (1-1), terwijl de eerste wedstrijd al met 0-2 was gewonnen. In de finale treft Barça de winnaar van het treffen tussen Manchester Untited en Schalke 04.

Real Madrid had de intentie om het FC Barcelona moeilijk te maken en had duidelijk gekozen voor een andere tactiek ten opzichte van de andere drie El Clasico's van de afgelopen weken. De eerste kans was echter voor de thuisploeg, toen Busquets vrij voor Casillias kon inkoppen. De keeper van Real kreeg de bal echter recht op zich af en wist hem te pakken.

Na een half uur spelen was het Barcelona dat de klok sloeg met veel balbezig en vijf kansen op rij. Daarbij wist Casillias zich weer te onderscheiden door reddingen te verrichten bij schoten van Messi (2x) en Villa. Real kon er voor de rust maar weinig tegenoverstellen.

Real toonde bij de start van de tweede helft weer aanvallende intenties en wist zelfs te scoren. De goal van Higuaín werd echter terecht geannuleerd, omdat Ronaldo Mascherano onderuithaalde. Toch leek de confrontatie op het zeiknatte veld al vroeg na rust beslist. Pedro wist te scoren na een prachtige pass van Iniesta.

De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten. Di María schoot eerst snoeihard op de paal. Hij kreeg de bal terug in zijn voeten en bediende Marcelo, die wel raad wist met de bal. Na de goal golfde het spel over en weer, waarbij Barcelona wel de overhand had.

Het spel werd wel weer harder van de kant van Real Madrid. Het leverde verder geen kansen, laat staan doelpunten, op voor de Madrilenen. Barça vond het ook wel best in de slotfase en creëerde ook geen kansen meer. Een mooi moment in de slotfase was nog de rentree van Abidal, waarbij veertig dagen geleden een levertumor werd ontdekt.

FC Barcelona

1 - 1

Real Madrid

 54' Pedro
   64' Marcelo 
 
 Gele kaart: Pedro (FC Barcelona), Carvalho, L. Diarra, Xabi Alonso, Marcelo, Adebayor (Real Madrid)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 95.701
Arbiter: De Bleeckere (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Mascherano
Piqué
Puyol (Abidal/90)
Xavi
Busquets
Iniesta
Pedro (Afellay/90+2)
Messi
Villa (Keita/74)
  Casillias
Arbeloa
Albiol
Carvalho
Marcelo
Di María
L. Diarra
Kaká (Özil/60)
Xabi Alonso
Ronaldo
Higuaín (Adebayor/55)

Ook actie bij Haags openbaar vervoer

Ook werknemers van het Haagse stadsvervoerbedrijf HTM gaan volgende week actievoeren. Volgende week donderdag rijden in Den Haag daarom in de ochtendspits geen trams en bussen en rijdt de Randstadrail niet. Dat meldt een woordvoerder van FNV Bondgenoten dinsdagavond.

Eerder dinsdag werd al bekend dat ook in Rotterdam en Amsterdam volgende week acties plaatsvinden. Werknemers van het Rotterdamse stadsvervoerbedrijf RET gaan volgende week woensdag voor 08.30 uur niet aan het werk.

Bij het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB voeren medewerkers volgende week vrijdag op dezelfde wijze actie. Ook in Den Haag wordt volgende week donderdag tot 08.30 uur niet gereden.

Eerder werd al in februari en april gestaakt. Het is voor het eerst dat er in de spits wordt gestaakt. Tot nu toe werd alleen actie gevoerd tussen de ochtend- en avondspits in.

Met de acties willen de vervoerbedrijven het kabinet overtuigen af te zien van de plannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen.

Afrikaanse landen betalen gestolen geld terug

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) heeft een bedrag van ruim 600.000 euro terugbetaald aan Nederland. Het geld was bestemd voor de vredesmissies in Ivoorkust in 2003 en 2004, maar werd gestolen door de toenmalige vertegenwoordiger van Ecowas in Ivoorkust. Dat laat het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten.

Het gaat om een bedrag van 603.623 euro. De Nederlandse ambassadeur in Nigeria had bij de president van Ecowas herhaaldelijk geëist dat het geld zou worden teruggestort. Daarnaast werden sancties tegen de organisatie ingesteld in de vorm van een committerings- en betaalstop.

Nederland overlegt met Ecowas over mogelijke maatregelen om soortgelijke gebeurtenissen voortaan te voorkomen. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt om de sancties te beëindigen en de betrekkingen met de vijftien Ecowas-landen te normaliseren.

VS: Bin Laden was ongewapend

Terreurleider Osama bin Laden was niet gewapend toen hij werd doodgeschoten, maar verzette zich wel tegen de bestorming van zijn onderkomen. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag laten weten. Osama's metgezellen zouden wel wapens bij zich hebben gehad. Zijn echtgenote werd in het been geschoten, maar overleefde, aldus de zegsman.

Het Witte Huis zegt foto's en videobeelden te hebben die de dood van Bin Laden kunnen bewijzen, maar weet nog niet of het die vrijgeeft. Volgens de woordvoerder van president Barack Obama kunnen de gruwelijke beelden extremisten aanzetten tot geweld.

Over de kritiek van en op Pakistan, dat een onbetrouwbare bondgenoot in de strijd tegen terrorisme wordt genoemd, hield het Witte Huis zich op de vlakte. De woordvoerder sprak alleen van 'een belangrijke en gecompliceerde relatie'.

Witte Huis: Bin Laden was ongewapend
VS: Bin Laden was ongewapend (Foto: ANP)

Theater: Hans Teeuwen - Spiksplinter

In 1994 stond de Brabander Hans Teeuwen voor het eerst als cabaretier op het podium met zijn voorstelling Hard en Zielig. Hans werd geprezen om zijn controversiële grappen, elastische mimiek en aparte typetjes. Na vijf voorstellingen trok de cabaretier de stekker eruit en ging verder als jazz-zanger. Eind vorig jaar, na zeven jaar, maakte hij bekend weer op het podium te stappen met de show Spiksplinter. Alle kaarten van de toer waren binnen een dag uitverkocht. Hans' populariteit is nog geen steek veranderd.

Theatergroep vindt gestolen spullen op Marktplaats

Een Friese theatergroep heeft spullen die van het gezelschap waren gestolen op Marktplaats teruggevonden. Een 21-jarige man uit IJlst is aangehouden, meldt de politie.

De spullen, zeven zenders met bijbehorende microfoons, waren vorige week gestolen uit een tent in Sneek waar het gezelschap had opgetreden. Medewerkers ontdekten dat de spullen een paar dagen later werden aangeboden op Marktplaats en maakten in overleg met de politie een afspraak met de aanbieder.

Toen de verkoper maandagavond kwam opdagen en bleek dat het inderdaad om de spullen van de theatergroep ging, is de man aangehouden.

Bosbranden in Schotland en Ierland door droogte

Als gevolg van het droge weer van de afgelopen tijd zijn in afgelegen delen van Ierland, Schotland en het noordwesten van Engeland bosbranden uitgebroken. Dat hebben de autoriteiten dinsdag gezegd.

Volgens de reddingsdiensten moesten meerdere mensen in de Schotse Hooglanden van de vlammenzee worden gered. Een vrouw werd per boot geëvacueerd nadat haar kampeerplek was omringd door het vuur. Elders werden zeven personen per helikopter gered.

In Lancashire, in het noordwesten van Engeland, proberen brandweerlieden een bosbrand te blussen die al sinds afgelopen weekeinde woedt. In Noord-Ierland wordt onderzocht of er sprake is van brandstichting in de Mourne Mountains. Ook in Ierland woedden bosbranden.

De afgelopen maand heeft Groot-Brittannië te maken gehad met ongebruikelijk warm en droog weer.

Marco Borsato verandert in Kiss-frontman Simmons

Marco Borsato is in de huid gekropen van Kiss-bassist Gene Simmons. De 44-jarige Borsato mocht in zijn held veranderen voor Veronica Magazine en koos meteen voor de rockmuzikant.

"Als kind was ik al gefascineerd door Kiss en door Gene Simmons in het bijzonder", legt Borsato uit. "Het had niets te maken met afzetten tegen mijn ouders of zo. Ik vond gewoon dat ze echt goede muziek maakten." De zanger ziet het gerucht dat Simmons het bed deelde met meer dan vijfduizend vrouwen als onzin en vindt het geen reden om hem als held te zien. "Volgens mij is het allemaal grootspraak."

Eerder lieten Geert Wilders en Gerard Joling zich tot hun held transformeren. Wilders liep een dag rond als zeeheld Michiel de Ruyter en Joling veranderde in Indiana Jones. Alle foto's worden geveild ten behoeve van het goede doel.


Marco Borsato verandert in Kiss-frontman Simmons (Foto: Novum)

100 klachten van studenten over hbo

Ongeveer honderd studenten en afgestudeerden hebben zich bij de studentenorganisaties gemeld met serieuze klachten over het hogerberoepsonderwijs en met name hogeschool Inholland. De meesten willen een bewijs dat hun diploma wel hbo-waardig is, hoewel de roep om financiële compensatie ook steeds luider wordt.

Dat hebben het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dinsdag laten weten. Begin volgende week hebben ze overleg met Inholland over mogelijke compensatie van voormalige studenten. Inholland-voorzitter Doekle Terpstra heeft al laten weten dat hij afgestudeerden extra cursussen wil aanbieden.

Uit twee vorige week gepubliceerde rapporten van de Inspectie van het Onderwijs bleek dat er veel mis is in het hbo.

Rangnick wil wilskracht zien tegen United

Schalke 04 moet morgen in de halve finale van de Champions League een 0-2 achterstand zien weg te poetsen tegen Manchester United. Geen sinecure, weet ook Ralf Rangnick.

Volgens Rangnick moet Schalke wilskracht tonen om United haar wil op te leggen. In de heenwedstrijd mochten de Duitsers, die in de Bundesliga niet groots presteren, van geluk spreken dat Manuel Neuer onder de lat stond. De doelman blonk uit, maar moest ondanks zijn sterke optreden tweemaal vissen.

"Alleen als we wilskracht tonen hebben we een kans onze achterstand goed te maken", aldus Rangnick in de aanloop naar het duel met de Engelse formatie van Sir Alex Ferguson. De Duitse oefenmeester put hoop uit het verleden van uitgerekend tegenstander United.

"United gelooft er altijd in", zei Rangnick, die afgelopen weekend nog met 4-1 de boot in ging tegen het Bayern München van Andries Jonker. "Zelfs als er nog twee minuten zijn te spelen, kun je nog twee keer scoren. Dat deed Manchester United toch ook in de finale van de Champions League van 1999."

Zoekactie vermiste IJmeer definitief gestaakt

De zoekactie naar een van de vier opvarenden van een speedbootje dat afgelopen weekend op het IJmeer in de problemen raakte is definitief gestaakt. Dinsdag is nog tevergeefs met een politieboot met sonarapparatuur gezocht. Om 19.00 uur is gestopt met zoeken, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het bootje raakte zaterdagavond laat in de problemen nadat het op de terugreis van Amsterdam naar Almere omsloeg door een hoge golf. Drie opvarenden wisten op eigen kracht het land te bereiken. De vierde persoon, een 45-jarige man uit Lelystad, is niet in het water of aan land aangetroffen. Hij is mogelijk verdronken.

Maandag en dinsdag werd met de politieboot met sonarapparatuur zonder succes in een van tevoren bepaald gebied gezocht. Tenzij nieuwe aanwijzingen binnenkomen, wordt niet opnieuw gestart met zoeken. Wel wordt het gebied extra in de gaten gehouden, aldus de woordvoerder. Ook zal een politiehelikopter af en toe nog een zoekactie boven het gebied uitvoeren.

Bevolking verdeeld over doden Bin Laden

Een op de drie Nederlanders had liever gezien dat de Verenigde Staten Osama bin Laden voor de rechter had gesleept, in plaats van hem dood te schieten. De kiezers van D66 en GroenLinks zijn hier met 63 procent in meerderheid voor, blijkt dinsdag uit een enquête van Peil.nl.

Van de PVV-sympathisanten vindt 26 procent dat hij voor de rechter had moeten worden gebracht, van de VVD-stemmers 21 procent en van de CDA-kiezers 18 procent. Vier op de tien PvdA-kiezers had hem liever in de beklaagdenbank gezien, iets meer dan die van de SP.

De leider van terreurorganisatie Al Qaida werd zondag door Amerikaanse elitetroepen doodgeschoten tijdens een vuurgevecht. Na de aanslagen van 11 september 2001 hadden de Amerikanen gezworen dat ze de Al Qaidaleider zouden doden of gevangennemen.

15 procent verwacht dat er binnenkort aanslagen in Nederland volgen om de dood van de terreurleider te wreken, maar twee op de drie Nederlanders geloven hier niet in. Wel verwacht driekwart dat dit elders in de wereld gaat gebeuren.

10 procent denkt dat de wereld veiliger is zonder Osama en 20 procent onveiliger. Volgens 70 procent maakt het niets uit. Overigens gelooft 11 procent dat de Al Qaidaleider niet dood of dat hij helemaal niet is gevonden.

Van de ondervraagden vindt 55 procent dat de geallieerden zich uit Afghanistan moeten terugtrekken, blijkt verder uit de peiling van Maurice de Hond.


Bin Laden is niet meer (Foto: Novum)

FIFA stelt beslissing hulpmiddelen uit

De FIFA neemt niet eerder dan in juli 2012 een beslissing over het inzetten van technische hulpmiddelen op de doellijn bij voetbalwedstrijden. Tot die tijd zullen allerlei zaken worden uitgetest, zo liet 's werelds overkoepelende voetbalorganisatie dinsdag weten.

Tot nu toe zijn al tien systemen geprobeerd, maar niet één heeft voldaan aan de eisen. De discussie speelt al jaren en werd afgelopen zomer weer aangewakkerd tijdens het Wereldkampioenschap. In de kwartfinale van het WK werd een loepzuivere goal van Frank Lampard tegen Duitsland niet gezien.

De Bakker in tweede ronde klaar in Madrid

Thiemo de Bakker is in de tweede ronde van het Masterstoernooi in Madrid uitgeschakeld. Guillermo Garcia-Lopez uit Spanje bleek in de tweede ronde in de Spaanse hoofdstad een maatje te groot voor de Westlander: 6-2, 6-3. De Bakker had in de eerste ronde nog van voormalig Roland Garros-winnaar Juan Carlos Ferrero gewonnen.

Zowel De Bakker als Garcia-Lopez had grote moeite met zijn opslag. Als de Spanjaard een eerste opslag in kreeg, won hij echter ook vrijwel zeker het punt. Anderson lukte dat niet en De Bakker leverde zo al in zijn eerste opslagbeurt zijn service in. Op 5-2 brak Garcia-Lopez nogmaals. In de tweede set forceerde de Spanjaard in de achtste game de beslissende break.

[CL] Afellay op bank bij Barcelona

Trainer Pep Guardiola heeft Ibrahim Afellay niet opgenomen in zijn basiself. Andres Iniesta is weer fit en neemt de plek van de Nederlander in. Real-trainer José Mourinho kiest voor een iets aanvallender team.

In de heenwedstrijd, die FC Barcelona met 0-2 won, was Afellay erg belangrijk. Hij kwam als invaller in het veld en verzorgde korte tijd later de assist waaruit Lionel Messi de 0-1 scoorde.

Mourinho heeft wat meer aanvallers in zijn basis opgenomen. Behalve Cristiano Ronaldo doen ook Kaká en Gonzalo Higuaín mee vanaf het beginsignaal. De Duitser Mesut Özil begint echter op de reservebank.

Hieronder de opstellingen:

FC Barcelona: Victor Valdés; Daniel Alves, Gerard Piqué, Javier Mascherano, Carles Puyol; Sergio Busquets, Xavi, Andres Iniesta; Pedro, Lionel Messi, David Villa.

Real Madrid: Iker Casillas; Álvaro Arbeloa, Raul Albiol, Ricardo Carvalho, Marcelo; Xabi Alonso, Lassana Diarra; Cristiano Ronaldo, Kaka, Angel Di Maria; Gonzalo Higuaín.

FIA maakt inhaalzone Turkije bekend

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt op welk deel van het circuit Istanbul Park komend weekend de verstelbare achtervleugel zal gaan werken. Het drag reduction sytem heeft zich in de Formule 1 tot nu bewezen als een systeem dat inhalen gemakkelijker maakt.

Het meetpunt zal liggen in de remzone voor bocht negen, waarna de coureurs door bocht tien het lange rechte stuk oprijden dat onder meer in een bocht rechts omhoog gaat. Vlak voor de bocht naar rechts (bocht elf) zal het systeem in werking treden en de vleugel kan gebruikt worden tot het rempunt voor de dubbele chicane die de rijders weer naar start/finish brengt.

CoD: Black Ops Escalation beschikbaar op Xbox Live

Call of Duty: Black Ops is nu al meer dan twee miljard uur gespeeld door alle Black Ops-gamers bij elkaar. Door de nieuwe Escalations-DLC zal de teller nog wel even gaan doorlopen. Deze DLC bevat vier nieuwe multiplayermaps en een unieke zombiemap. PlayStation 3-eigenaren zullen nog even moeten wachten, want dit pakket is een timed-exclusive voor Xbox 360. 

De nieuwe multiplayermaps van het Escalation-contentpack zijn:

  • 'Hotel': Met het levendige oude Havana op de achtergrond, ga je de strijd aan boven op het dak van een luxe Cubaans hotel en casino.
  • 'Convoy': Overleef intense korteafstandsgevechten wanneer een Amerikaans militair konvooi in een hinderlaag wordt gelokt.
  • 'Zoo': Je verkent een verlaten Sovjet-Russische dierentuin waar het gevaar constant op de loer ligt.
  • 'Stockpile': Begeef je in een verlaten Russisch boerendorpje waar massavernietigingswapens verborgen liggen.
  • 'Call of the Dead': In de zombiemap van Escalation stel je het ultieme team samen om bruut zombies af te knallen en neem je het op tegen een nieuwe en onverslaanbare horde wandelende lijken op de duistere, ijzige eilanden van Siberië. In het zombielevel zullen de beroemde horrorregisseur George A. Romero, Robert Englund, Sarah Michelle Gellar, Michael Rooker en Danny Trejo hun opwachting maken. Met het nummer 'Not Ready to Die' van Avenged Sevenfold belooft het een knalfeest te worden.

Call of Duty: Black Ops Escalation is te koop op Xbox Live Marketplace voor 1200 Microsoft Points.

LET OP!

In samenwerking met Activision mogen we vijf downloadcodes voor de Xbox 360-versie van het spel weggeven. Wil je kans maken op een code? Reageer hieronder met "Ik wil knallen op Sarah Michelle Gellar". Zonder de quotes natuurlijk, om het lastig te maken! De eerste vijf krijgen de downloadcode vanavond of morgen in hun PM-box.

Leger VS steekt dam Missouri door

Genietroepen van het Amerikaanse leger hebben maandag een dam langs de rivier de Missouri doorgebroken met als doel het stadje Cairo, in de staat Illinois, te behoeden voor overstromingen. Stroomafwaarts zwol de rivier ook aan, met name in de staat Tennessee.

Met het doorsteken van de dam gingen 100 woningen en 53.000 hectare landbouwgrond verloren. Voor de getroffenen is een hulpactie opgezet. Door de damdoorbraak werd Cairo, een stadje met 2800 inwoners, gespaard.


Leger VS steekt dam Missouri door (Foto: Novum)

Wilders wil niet chillen met collega's

PVV-leider Geert Wilders heeft er geen behoefte aan met fractievoorzitters Alexander Pechtold (D66) en Job Cohen (PvdA) 'in een kakibroek en met hawaïshirt aan' aan een zwembad te liggen. Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat de fractievoorzitters van de meeste partijen in de Tweede Kamer dit najaar een bezoek brengen aan de voormalige Nederlandse Antillen.

Wilders stelt het bezoek gênant te vinden. "Ik ga nooit mee met snoepreisjes naar exotische oorden. Gênant, zo'n luxe snoepreisje op kosten van de belastingbetaler, terwijl de Nederlandse burger de pijn van een economische crisis voor zijn kiezen krijgt", laat de PVV-leider weten.

De Nederlandse Antillen zijn in oktober opgeheven. Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn nu zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn bijzondere Nederlandse gemeenten geworden.

Het is traditie dat de fractievoorzitters om de paar jaar een bezoek brengen aan de Antillen. De Antillen-reis duurt van 14 tot en met 23 oktober. Wat de fractieleiders op de voormalige Nederlandse Antillen gaan doen, is nog onbekend, maar ze willen wel al de zes eilanden aandoen.

Ook SP-fractievoorzitter Emile Roemer gaat overigens niet mee.


Geert Wilders (Foto: Novum)

Kelderman naar Protourploeg Rabobank

Rabotalent Wilco Kelderman rijdt volgend jaar voor de Protourploeg van de bankiersformatie. De 20-jarige rijdt nu zijn races nog voor de procontinentalploeg van Rabobank. De Barnevelder is een klimmer. Dit jaar boekte hij al toptienfinishes in de Ronde van Portugal (zevende) en de Route Adélie de Vitré (achtste).

Tom Leezer tekende een contractverlenging bij Rabobank. De 25-jarige staat nu tot 2013 bij de beste Nederlandse wielerploeg onder contract. Leezer liet zich vorige maand lang in de finale van Parijs-Roubaix zien. Rabobank ziet in hem een toekomstig wegkapitein.

 

Microsoft kondigt Halo Fest aan

Microsoft heeft vandaag een 'Halo Fest' aangekondigd. Door middel van dit feest wil Microsoft het tienjarige bestaan van het spel Halo vieren. Het leek Microsoft leuk om het echte live-gevoel te geven aan de spelers van Halo door met z'n allen op dezelfde locatie te gaan gamen.

Volgens Microsoft kun je jezelf alleen maar een Halo-fan noemen, wanneer je naar dit feest komt. Het feest belooft groots te worden, er komen wedstrijden, toernooien, exclusieve rondleidingen achter de schermen en er zijn leuke prijzen te winnen.

Microsoft geeft aan nog lang niet klaar te zijn met het maken van nieuwe spellen voor de Halo-serie, ze hebben al wel weer nieuwe ideeën voor een volgende Halo.

"Dit evenement staat in het teken van tien ongelooflijke Halo-jaren, terugkijkend naar de geweldige verhalen die een diverse gemeenschap hebben gevormd en het gamen voor twee hele console-generaties een nieuwe betekenis heeft gegeven. Kom ook van 26 tot en met 28 augustus naar de Washington State Convention Center, en zie waarom de afgelopen tien jaar van Halo, alleen nog maar het begin waren", geeft Microsoft aan in een persbericht.

Komiek Zach Galifianakis winnaar internet-Oscars

Zach Galifianakis heeft vier Webby Awards in de wacht gesleept. De 41-jarige acteur, bekend van de komedies The Hangover en Due Date, verdiende de 'Oscars van het web' door zijn bijdrage op het internet.

Galifianakis won met zijn webserie Between Two Ferns with Zach Galifianakis de prijzen voor beste persoonlijkheid op het web, beste korte komedie en beste online show. De laatste award won hij tweemaal: één toegewezen door de jury en één door het publiek.

Justin Bieber verdient volgens de stemmers de Webby voor Best Comedy Video, met zijn overname van Funny or Die. De website veranderde in het kader van 1 april in Bieber or Die: Biebers wil is wet. Twee awards gaan naar Friends-actrice Lisa Kudrow voor haar rol als ongeduldige therapeute in een webserie.

De prijzen zijn een initiatief van de International Academy of Digital Arts and Sciences, een groep van circa 750 internetexperts. Op 13 juni kunnen de winnaars hun Webby Award ophalen in New York en mogen ze een geweldige speech geven van maximaal vijf woorden.


Zach Galifianakis (Foto: Novum)

The Rock vindt Vin Diesel maar een watje

Dwayne 'The Rock' Johnson is niet bang voor zijn tegenspeler Vin Diesel. De twee krachtpatsers gaan in hun nieuwe actiefilm Fast Five stevig met elkaar op de vuist. "Als wij in het echt zouden matten, zou Vin geen schijn van kans hebben", zegt The Rock zelfverzekerd tegen Novum Nieuws.

"Er zijn in feite twee scenario's", vertelt de uit de kluiten gewassen en met tatoeages overdekte Johnson. "Als ik 'm vol op z'n kaak stomp, valt hij gewoon dood neer. Simpel zat. En als ik 'm net mis, krijgt hij door de enorme windvlaag meteen longontsteking, wat hij ook niet overleeft. Hij kan gewoon niet winnen."

Al bij de bekendmaking van de cast werd duidelijk dat Johnson, die FBI-agent Hobbs speelt, en Diesel, in zijn bekende rol van autodief Dominic Toretto, het met elkaar aan de stok zouden krijgen. Op de straten van Rio de Janeiro proberen de twee elkaar te slim af te zijn met snelle auto's, razende achtervolgingen en natuurlijk veel explosies. Diesel beschreef de knokpartij met Johnson als 'het gevecht aller gevechten'.

Fast Five draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Dwayne 'The Rock' Johnson, niet bang voor Vin Diesel (Foto: Novum)

Huldiging Ajax op Museumplein

Mocht Ajax er in slagen om op 15 mei de landstitel in de wacht te slepen, dan volgt de huldiging op later die dag. Dit heeft een bron binnen de Amsterdamse club aan RTV Noord-Holland laten weten.

Ajax zal op 15 mei van FC Twente moeten winnen om de 30e landstitel in de wacht te slepen. Bij een zege zal de huldiging plaats vinden op het Museumplein.

De huldigingen van Ajax vonden voorheen altijd plaats op het Leidseplein, maar deze liepen vaak op rellen uit. Dat is ook de reden waarom dit plein in een vroeg stadium van de shortlist werd geschrapt.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 18

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Toronto FC heeft de uitwedstrijd bij Seattle Rounders kansloos met 3-0 verloren. De ploeg van Aron Winter staat daardoor na dit weekeinde zevende in de Major League Soccer. Javier Martina kreeg opnieuw een basisplaats toegewezen. De rappe aanvaller speelde de gehele wedstrijd mee.

FC Edmonton heeft in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten, een enorme zeperd opgelopen. In eigen huis ging de ploeg van trainer Harry Sinkgraven met maar liefst 0-5 onderuit. Tot overmaat van ramp kreeg keeper Rein Baart kort voor tijd ook nog de rode kaart. Door het verlies zakte Edmonton naar de derde plaats.

Nog een niveau lager, in de USL Pro, heeft ook Dayton Dutch Lions een enorme nederlaag moeten incasseren. Op eigen veld ging de formatie van eigenaar Erik Tammer met maar liefst 0-6 het schip in. Aan de kant van DDL konden Jesper Leerdam, Dick van Eijmeren, Julius Wille, Marvin van der Pluijm en Lucien Seymour allen op een basisplaats rekenen. Na een uur spelen maakte ook Brian Visser zijn opwachting. De Nederlanders konden de ploeg echter niet voor een fikse nederlaag behoeden. Na de derde speelronde staan The Lions daarom ook stijf onderaan.

In de Cypriotische competitie heeft Anorthosis Famagusta de moeilijke uitwedstrijd bij APOEL Nicosia knap weten te winnen. Met Jurgen Collin en Civard Sprockel in de basis won de formatie met 0-1. Jeffrey Leiwakabessy viel na een uur spelen in. Door de overwinning staat Anorthosis nog altijd op de derde plek in de Kampioenspoule. De achterstand op nummer twee Omonia Nicosia blijft zeven punten. Zij wonnen op bezoek bij AEK Larnaca met 1-2. Kevin Hofland zette zijn ploeg na een uur spelen op voorsprong, maar in de slotfase kwamen de bezoekers langszij. Ook Danny Schenkel, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk maakten speelminuten voor Larnaca.

Met Jos Hooiveld een gehele wedstrijd in de verdediging won FC Kopenhagen afgelopen weekend met 3-1 van laagvlieger SønderjyskE. De voorsprong op Odense BK werd door de overwinning vergroot naar maar liefst 29 punten. Brøndby IF verging het afgelopen speelronde iets minder. Tegen middenmoter AC Horsens werd in eigen huis met 0-0 gelijkgespeeld. Remco van der Schaaf maakte een kwartier voor tijd zijn opwachting bij Brøndby. De ploeg staat na deze ronde derde, één punt achter Odense.

In de Zweedse competitie heeft spits Moestafa el Kabir zijn ploeg Mjällby een enorme dienst bewezen door twee doelpunten te scoren in de met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen het veel hoger geklasseerde IFK Norrköping. Tien minuten voor tijd kreeg de Nederlander een publiekswissel. Door de driepunter steeg Mjällby naar de elfde plaats.

In de Italiaanse Serie C1/A heeft AC Monza een belangrijke zege geboekt. In eigen huis werd nummer drie Alessandria knap met 2-0 verslagen. Sander Westerveld keerde na een schorsing weer terug onder de lat bij Monza. De ploeg staat weliswaar laatste op de ranglijst, maar het verschil met de concurrentie is miniem.

In de Poolse competitie heeft Arka Gdynia de punten gedeelt met nummer drie Lechia Gdansk. De ploeg, waar Marciano Bruma de gehele wedstrijd in de basis stond, leek kort voor tijd op rozen te zitten, aangezien twee minuten voor tijd een tussenstand van 2-0 in het voordeel van Gdynia op het scorebord stond. Lechia Gdansk scoorde in de 89e minuut echter de gelijkmaker en in de zevende minuut van de blessuretijd maakte de ploeg zelfs gelijk. Door het gelijkspel staat Gdynia nog altijd in de gevarenzone. De achterstand op de veilige nummer veertien bedraagt echter slechts twee punten.

Hesdy Suart heeft met zijn ploeg Cracovia Kraków met 1-0 verloren van Ruch Chorzów. Suart speelde de volledige wedstrijd mee in de verdediging van Cracovia Kraków. De ploeg staat ook na dit weekend op de laatste plaats van de ranglijst. Ook stadsgenoot Wisla Kraków kwam afgelopen speelronde niet tot winst. De ploeg van trainer Robert Maaskant verloor in eigen huis met 0-2 van Górnik Zabrze. Kew Jaliens speelde de volledige wedstrijd mee. De voorsprong van koploper Wisla op nummer twee Jagiellona Bialystok blijft echter drie punten, aangezien zij afgelopen weekend ook niet wisten te winnen.

Kayserispor weet weer wat winnen is. Voor het eerst sinds acht wedstrijden wist de ploeg weer een overwinning te boeken. In eigen huis werd nummer drie Bursaspor knap met 1-0 verslagen. Nordin Amrabat begon in de basis en de voormalig aanvaller van onder meer PSV en VVV-Venlo speelde de volledige wedstrijd mee. Door de winst blijft de ploeg in de race voor een plaatsje in de Europa League.

Kasimpasaspor heeft de degradatiewedstrijd tegen Konyaspor met een gelijkspel afgesloten. Daarmee schoten beide ploegen bar weinig op, aangezien ze door het resultaat nog altijd op de degradatieplekken staan. Onze landgenoot Halil Colak opende namens Kasimpasaspor de score. De aanvaller speelde tevens de volledige wedstrijd mee. Ook Gençlerbirligi kon afgelopen weekend niet voor een overwinning zorgen. Op bezoek bij Sivasspor werd met 1-1 gelijkgespeeld. Husut Meric, voormalig speler van ADO Den Haag, speelde de gehele wedstrijd mee in het shirt van Gençlerbirligi. De ploeg blijft in de middenmoot van de Turkse competitie staan.

Stade Rennes heeft de thuiswedstrijd tegen Girondins Bordeaux met 1-1 gelijkgespeeld. John Verhoek, het jongere broertje van ADO-speler Wesley Verhoek, kreeg een basisplaats. De aanvaller werd echter op slag van rust gewisseld. Door de puntendeling blijft Stade Rennes muurvast op de vijfde plaats staan. De achterstand op nummer vier Paris Saint-Germain, de plaats die rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt vier punten.

 

In Zwitserland ging Xamax Neuchâtel midweeks met 3-0 onderuit bij  koploper FC Zürich. Sander Keller speelde bij de verliezende ploeg de gehele wedstrijd mee. Afgelopen weekend won Xamax thuis met 2-1 van de nummer laatst St. Gallen. De winnende treffer werd diep in blessuretijd gemaakt door Geoffrey Trend. Sander Keller kwam bij Xamax in de tweede helft als invaller op het veld. Met Michael Dingsdag in de basis versloeg FC Sion afgelopen weekend FC Basel met 3-0 mede dankzij twee treffers van Prijovic. Sion staat derde met 49 punten uit 31 duels, 15 minder dan koploper FC Zürich.

 

 

In Schotland blijft Hamilton in de degradatiegroep op de laatste plaats staan ondanks een 0-1 zege afgelopen weekend bij Saint-Mirren. Mickael Antoine-Curier scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Nigel Hasselbaink begon bij Hamilton in de basis. Overigens eindigde Hamilton de wedtsrijd met tien man nadat Alex Neil tien minuten voor het einde van de wedstrijd zijn tweede gele kaart kreeg.
Met Nacer Barazite in de basis verloor Austria Wien afgelopen weekend met 4-2 van het lager geklasseerde Wiener Neustadt. Austria bezet in Oostenrijk de tweede plaats met 51 punten uit 31 wedstrijden, vier minder dan koploper Sturm Graz.
In de Engelse Premier League ging Newcastle United, met Tim Krul onder de lat, met 3-0 onderuit tegen Liverpool mede door een treffer van Dirk Kuijt. Newcastle bezet de twaalfde plaats en heeft 41 punten uit 35 wedstrijden.

 

In de Engelse Championship won Crystal Palace midweeks verrassend met 1-0 van Leeds United. De enige treffer van de wedstrijd werd al in de tweede minuut gemaakt door Neil Danns. Kemy Agustien kwam bij Crystal als invaller op het veld. Middlesbrough, waar Marvin Emnes inviel, zegevierde met 2-1 tegen Coventry City. Tarmo Kink maakte de winnende treffer. Jeffrey Bruma was belangrijk voor Leicester City in de wedstrijd tegen Watford. Leicester won met 4-2 mede dankzij twee treffers van Bruma die net als Patrick van Aanholt de gehele wedstrijd meespeelde. Swansea City, met Dorus de Vries onder de lat, versloeg midweeks Ipswich Town met 4-1.

Afgelopen weekend speelde Crystal Palace met 1-1 gelijk bij Hull City. Twee minuten voor tijd scoorde Sekajja de gelijkmaker voor Crystal waar Kemy Agustien de gehele wedstrijd meespeelde. Crystal bezet de 20e plaats en heeft 48 punten uit 45 wedstrijden. Leicester City speelde met 1-1 gelijk bij Doncaster Rovers. Jeffrey Bruma speelde bij Leicester, de nummer 11 in de Championship, de gehele wedstrijd mee. Met Dorus de Vries onder de lat won Swansea City met 0-2 bij Millwall. Darren Pratley en Stephen Dobbie scoorden de goals. Swansea staat vierde en heeft 77 punten uit 45 wedstrijden.

In de Duitse Bundesliga heeft Borussia Mönchengladbach de laatste plaats verlaten dankzij een verrassende 0-1 zege bij de nummer vier Hannover 96. Marco Reus scoorde de enige treffer van de wedstrijd. Roel Brouwers speelde bij Borussia Mönchengladbach de gehele wedstrijd mee.

In de 2. Bundesliga verloor koploper Hertha BSC, met Maikel Aerts onder de lat, thuis met 1-2 van 1860 München. Stefan Buck was verantwoordelijk voor de enige treffer. Energie Cottbus en FC Augsburg speelden met 1-1 gelijk. Bij Cottbus kwam Jules Reimerink in de tweede helft als invaller op het veld terwijl bij Augsburg Paul Verhaegh en Gibril Sankoh de gehele wedstrijd meespeelde. Augsburg staat tweede met 62 punten uit 32 duels, zes minder dan koploper Hertha BSC. Energie bezet de zesde plek in de 2. Bundesliga en heeft 52 punten uit 32 wedstrijden.

Klik hier om op het forum verder te discussiëren over de Nederlandse voetballers in het buitenland!

Visser verlengt bij ADO Den Haag

Kevin Visser speelt ook de komende drie seizoenen in het groengeel van ADO Den Haag. De 22-jarige middenvelder tekende vandaag een contract tot 2014. Visser speelt sinds 2010 bij ADO, daarvoor speelde hij onder meer voor RKC Waalwijk. Eerder had ADO al een optie in het contract van Visser gelicht.

Visser kwam dit seizoen tot achttien Eredivisiewedstrijden. Daarin scoorde de Delftenaar een doelpunt. Drie keer begon hij in de basis, twee keer stond hij de volledige negentig minuten in het veld. Volgens ADO heeft Visser zich ontwikkeld tot een 'volwaardige eredivisiespeler'.

Ook Parr bood ontslag aan

Vandaag werd bekend dat bij het Formule 1-team van Williams technisch directeur Sam Michael en aerodynamica-baas Jon Tomlinson gaan vertrekken en werd de komst van Mike Coughlan aangekondigd. Nu blijkt dat vanwege de slechte resultaten ook Williams-baas Adam Parr zijn ontslag heeft aangeboden, maar dit is geweigerd.

"Ik heb mijn ontslag aangeboden aan Frank Williams, Patrick Head en Toto Wolff aangeboden. Ik ben verantwoordelijk en nam de verantwoordelijkheid om te doen wat zij wilden. Ze weigerden mijn ontslag, maar dat betekent niet dat ik me niet verantwoordelijk voel voor wat er gebeurd is. Ik heb iedereen in de fabriek bijeen geroepen, gezegd dat ik verantwoordelijk ben en mijn excuses aangeboden voor mijn deel in de zaken die fout zijn gelopen," zo meldde Parr vandaag.

'Regio's moeten naar rechter om OV-stakingen'

De regionale overheden en de vervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten trachten de nieuwe stakingen door de rechter te laten verbieden. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. "De reizigers hebben nu wel genoeg te lijden gehad van stakingsacties, die met name gericht zijn tegen de aanbesteding van het OV in die steden", aldus de reizigersorganisatie.

"Stakingsrecht is een groot goed, maar ook het feit dat rechters naar de proportionaliteit van stakingen kijken is een goede zaak", aldus de belangenorganisatie. Nieuwe stakingen vindt zij disproportioneel: de reiziger zou al genoeg overlast hebben ondervonden. Die overlast is bij de laatste acties nog verergerd doordat de stakingen niet zoals aangekondigd rond 10.00 uur begonnen, maar al rond 09.00 uur. Daardoor werden veel spitsreizigers getroffen. 

De stakingen, die voor de komende week zijn aangekondigd, zijn niet gericht tegen de werkgevers van het personeel, maar tegen het regeringsbeleid. Dat argument wordt door rechters vaak gehanteerd bij het verbieden van stakingsacties. "Wanneer de Stadsregio Amsterdam, de Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden écht staan voor de belangen van de reiziger, zetten zij alles op alles om nieuwe stakingen te verbieden", stelt  de Maatschappij Voor Beter OV, die vindt dat het beter is om bij Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) te benadrukken, dat de extra bezuiniging op het OV in de drie grote steden onterecht is en dat deze bezuiniging eerlijk over het hele land zou moeten worden verdeeld.

Automobiliste rijdt door met vrouw op dak

Een 51-jarige automobiliste is dinsdagochtend in Oss doorgereden na een aanrijding met een 66-jarige fietsster, terwijl die nog op het dak van haar auto lag. Dat heeft de politie dinsdag gemeld.

De twee vrouwen, die beiden uit Oss komen, verklaarden dat ze elkaar niet gezien hadden. De automobiliste zei achteraf wel dat ze voelde dat ze iets had aangereden, maar ze wist niet wat het was. Na de aanrijding op de Wethouder van Eschstraat zag de vrouw dat haar voorruit beschadigd was. Ze besloot een stukje verderop te stoppen. Pas toen zag ze in haar achteruitkijkspiegel een been van het dak bungelen.

Het 66-jarige slachtoffer is op het autodak door ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat zij een gebroken bovenarm en wat blauwe plekken aan het ongeluk heeft overgehouden.

Storing mobiel netwerk KPN opgelost

De storing die het mobiele netwerk van KPN dinsdag trof, is aan het eind van de middag verholpen. Dat liet een woordvoerster van het bedrijf weten.

Volgens de woordvoerster was een technisch onderdeel in het netwerk de boosdoener. "Dit onderdeel is vervangen en het werkt weer naar behoren."

De storing trof zuidoost-Nederland, maar KPN kon niet precies aangeven hoe groot de impact van de storing was. Klanten konden als gevolg van het euvel niet bellen of gebeld worden noch mobiel internetten.

Storing mobiel netwerk KPN opgelost
Storing mobiel netwerk KPN opgelost (Foto: ANP)

Pakistan bewust buiten aanval Osama gehouden

De Amerikaanse regering heeft Pakistan vanaf het begin bewust buiten de aanval op Osama bin Laden gehouden. Washington vreesde dat de Pakistaanse autoriteiten het doelwit zouden waarschuwen. Dat heeft Leon Panetta, directeur van de inlichtingendienst CIA, dinsdag gezegd tegen het tijdschrift Time. Het was zijn eerste interview sinds de geslaagde operatie.

Na lang wikken en wegen concludeerde Amerika afgelopen vrijdag dat Bin Laden hoogstwaarschijnlijk in het complex was. Er waren toen drie mogelijkheden, maakte Panetta duidelijk. Een bombardement zou hebben geleid tot veel burgerdoden. Wachten was ook geen optie, omdat 'we vanwege de beveiligingsmaatregelen bij het complex op het punt waren gekomen dat we de beste inlichtingen hadden die we konden krijgen'. Daarom viel de keuze op de actie met speciaal getrainde commando’s.

Pakistan bewust buiten aanval Osama gehouden
Pakistan bewust buiten aanval Osama gehouden (Foto: ANP)

Geheugenspecialist Willem Wagenaar overleden

De beroemde geheugendeskundige Willem Albert Wagenaar is woensdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Universiteit Leiden bekendgemaakt.

Wagenaar was deskundige op het gebied van het menselijke geheugen. Hij verwierf internationale bekendheid als getuige-deskundige in strafzaken zoals die tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Iwan Demjanjuk, en de Eper-incestzaak. Wagenaar plaatste in die rol vaak vraagtekens bij de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen.

Wagenaar promoveerde in 1972 en was vanaf 1982 hoogleraar toegepaste functieleer in Leiden en vanaf 1987 decaan. Van 1997 tot 2001 was hij rector magnificus van de Universiteit Leiden en Vanaf 2004 universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

In 2004 werd hij in Leiden benoemd als hoogleraar rechtspsychologie, waar hij onder meer colleges gaf over forensisch bewijs en deskundigen. Wagenaar was lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij ging in 2006 met emeritaat.

De colleges van Wagenaar aan de Leidse universiteit trokken veel studenten, zijn scherpzinnigheid en bevlogenheid werden geroemd, meldt de universiteit. Het universiteitsbestuur heeft groot respect voor Wagenaars inzet en betrokkenheid en betuigt zijn deelneming aan familie en naasten.

Verdachte vast na bedreigen gemeente

De politie in Noord-Brabant heeft een 49-jarige man aangehouden voor het dreigtelefoontje waardoor dinsdagochtend het gemeentehuis in Sint-Oedenrode werd ontruimd. "We onderzoeken of een conflict met de gemeente ten grondslag ligt aan de bedreiging", zegt een politiewoordvoerder.

Even voor 09.15 uur kwam bij de politie een telefoontje binnen waarin dreigementen werden geuit. Een kwartier later werd het gemeentehuis ontruimd. Rond 10.30 uur gingen de ambtenaren weer aan de slag. Voor het publiek ging het gemeentehuis om 12.30 uur weer open. Agenten bewaakten de ingang.

Sommige media meldden dat het gemeentehuis werd ontruimd nadat ambtenaren met een geweer waren bedreigd, maar dat is volgens de politie niet het geval. De woordvoerder wil niet zeggen of in het telefoontje alleen woordelijk met een geweer is gedreigd. De verdachte, een inwoner van Sint-Oedenrode, werd rond het middaguur op de Rooiseweg in Schijndel aangehouden.

[Upd] Sietske H. krijgt twaalf jaar cel

Sietske H. uit Nij Beets moet twaalf jaar de cel in voor het doden van haar vier pasgeboren baby's. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden dinsdag bepaald.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De 26-jarige tandartsassistente heeft zich volgens de rechtbank bij de eerste baby schuldig gemaakt aan doodslag. Bij de volgende drie geboortes was sprake van moord. Omdat Sietske H. niet heeft willen meewerken aan het psychologisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum (PBC) rekent de rechtbank haar de feiten volledig aan.

Hoewel er bij de rechtbank een vermoeden bestaat dat er op basis van de bizarre feiten welhaast sprake moet zijn van een stoornis, moest de rechtbank dat vermoeden laten voor wat het is. Uit angst voor tbs heeft Sietske H. niet meegewerkt aan de onderzoeken in het PBC. De rechtbank noemt het 'raadselachtig' dat de vrouw na een eerste zwangerschap in zes jaar tijd tot drie keer toe opnieuw in verwachting is geraakt.

De weeën en de pijn moet Sietske H. 'met bijna bovenmenselijke inspanning' hebben weten te onderdrukken, bang als ze was voor ontdekking. Na de geboorte heeft de vrouw de 'volstrekt weerloze' baby's met een kussen of met haar blote handen om het leven gebracht. Omdat ze had besloten de zwangerschappen geheim te houden en omdat abortus, in verband met ontdekking door de omgeving, geen optie was, moet Sietske H. volgens de rechtbank voorafgaand aan de laatste drie bevallingen het besluit hebben genomen de baby's van het leven te beroven.

Het argument dat ze een perfecte dochter wilde zijn is voor de rechtbank enigszins invoelbaar. Dat ze die gedachte liet prevaleren boven vier levens, kan de rechtbank niet begrijpen. De rechtbank vindt de delicten 'zo ernstig en schokkend' dat alleen de maximale straf op zijn plaats is. Op basis van de gedetailleerde verklaringen van Sietske H. over de eerste twee bevallingen, verwierp de rechtbank het verweer van raadsvrouw Barbara Klunder. Klunder betoogde dat niet bewezen kon worden dat de eerste twee baby's levend zijn geboren.

Sietske H. hield haar zwangerschappen voor iedereen verborgen en verstopte de lijkjes tussen 2003 en 2009 op zolder bij haar ouders thuis. De zaak kwam begin augustus aan het licht toen de tandartspraktijk waar ze werkte argwaan had gekregen en de politie waarschuwde. Op de zolder van de ouderlijke woning werden de vier dode baby's gevonden in koffers. Om de geur van de babylijkjes te verhullen had ze luchtverfrisser gebruikt.

Update 17.54 uur
Sietske H. gaat in hoger beroep tegen de celstraf van twaalf jaar die de rechtbank in Leeuwarden haar dinsdag oplegde wegens het doden van haar vier pasgeboren baby's. Dat heeft haar advocate Barbara Klunder gezegd. De advocate betitelt de straf als 'het maximum van het maximum'. H. is volgens Klunder 'vreselijk geschrokken'.

Van Geel: "Verkopen is een optie"

Martin van Geel is sinds gisteren officieel in dienst bij Feyenoord. Zijn eerste taak is om de selectie voor volgend seizoen op orde te krijgen.

In de huidige selectie van Feyenoord zit een groot aantal spelers waarvan het contract afloopt in 2012. Met al deze spelers moet Van Geel om de tafel en daarnaast moet de technisch directeur nog op zoek naar een nieuwe spits, aanvallende middenvelder en linksback. Dat zal Van Geel moeten doen met een beperkt budget.

"In het uiterste geval zal ik aankloppen bij de Vrienden van Feyenoord om een speler te kunnen aantrekken", zegt Van Geel in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Maar dan alleen als wij heilig overtuigd zijn van een kandidaat. Als het risico voor investeerders eigenlijk minimaal is."

De mogelijke opvolger van de naar Inter vertrekkende Luc Castaignos is Guyon Fernandez van Excelsior. Verder hoopt Van Geel Jordy Clasie over te halen naar Feyenoord te komen en moet hij enkele sleutelspelers zien te overtuigen van een nieuw contract. Ron Vlaar, Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Stefan de Vrij hebben een contract tot 2012.

"Ik hoop dat die spelers bijtekenen, maar de liefde moet van twee kanten komen. Als ze niet willen blijven, is verkopen een optie. Maar alleen als de financiële opbrengst het sportieve verlies zal overstijgen."

Italië arresteert tachtig maffiosi

De Italiaanse autoriteiten hebben dinsdag bij twee verschillende operaties tachtig maffiosi van twee misdaadsyndicaten opgepakt. Dat heeft het openbaar ministerie bekendgemaakt.

Volgens aanklager Renato Cortese werden veertig personen gearresteerd op verdenking van het onderhouden van banden met misdaadsyndicaat 'ndrangheta. Onder de arrestanten waren de burgemeester van de stad Marina di Gioiosca en drie van zijn adviseurs.

Bij een andere operatie, in Napels, werden veertig personen opgepakt die ervan worden verdacht drugs tussen Italië en Spanje te hebben gesmokkeld. De verdachten zouden banden onderhouden met de Camorra.

'Tanja Nijmeijer bekent doden kind'

Tanja Nijmeijer heeft in 2003 meegewerkt aan een bomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota waarbij een kind om het leven kwam. Dat vertelt Nijmeijer in een nieuw boek van de Colombiaanse journalist Jorge Botero, meldt het Franse persbureau AFP.

Doelwit van de aanslag was een sportartikelenfabriek waarvan de eigenaar geen geld  wilde afstaan aan de FARC, de rebellenbeweging waarbij Nijmeijer zich heeft aangesloten. Nijmeijer heeft de explosieven geplaatst. Een kind kwam om het leven, 16 anderen raakten gewond. Nijmeijer heeft volgens Botero geen spijt.

Het boek van Botero is gebaseerd op interviews die hij vorig jaar had met Nijmeijer. Delen van de interviews maakte hij vorig jaar al openbaar. Daarin bekende de nu 33-jarige vrouw uit Denekamp, die zich in 2002 aansloot bij de FARC, dat ze bommen had gelegd. Ook zei ze dat ze niet wilde worden gered.

In het boek zegt Nijmeijer, die opereert onder de naam Alexandra, onder meer dat het guerrillaleven 'heel rijk' is. Ze vertelt hoe ze verliefd werd op een andere rebel, een neef van de vorig jaar omgekomen FARC-commandant Mono Jojoy.

Artsen en verpleegkundigen Bahrein aangeklaagd

Artsen en verpleegkundigen die gewonde demonstranten hebben behandeld worden berecht door een militair tribunaal. Dat heeft de Bahreinse minister van Justitie Khaled bin Ali Al Khalifa dinsdag op een persconferentie gezegd.

Al Khalifa zei dat 23 artsen en 24 verpleegkundigen worden vervolgd voor onder meer medeplichtigheid aan pogingen de monarchie omver te werpen. Tientallen hulpverleners zitten vast sinds de koning in maart de noodtoestand afkondigde. Mensenrechtenactivisten zeggen dat het Bahreinse regime het gemunt heeft op medici van het Salmaniya-ziekenhuis, dat gewonde demonstranten behandelde tot het door regeringstroepen werd bezet.

Halfnaakte man danst stoned in weiland

Een 26-jarige man uit Rijsbergen is maandag in Prinsenbeek aangehouden, nadat hij halfnaakt in een weiland aan de Polderweg stond te dansen. De man bleek onder invloed te zijn van ghb. Dat meldt de politie dinsdag.

Bij het weiland trof de politie een gestolen auto uit Oud Gastel aan. De Rijsbergenaar wordt ook verdacht van heling. De man staat bekend als veelpleger en zit nu vast op het bureau.

Lowlands maakt 278 kaarten ongeldig

Lowlands heeft dinsdag 278 kaarten voor het festival ongeldig gemaakt. Dat is voor het eerst dit jaar. Met deze zet wil de organisatie de handel in tickets op internet de kop indrukken.

Lowlands onderzocht diverse verdachte transacties. Als kon worden vastgesteld dat de kaarten waren gekocht door handelaren, werden deze ongeldig verklaard. De organisatie laat weten de maatregel indien noodzakelijk te herhalen tot aan de start van het festival in augustus. Vorig jaar ging Lowlands ook al de strijd aan met handelaren die woekerprijzen voor opgekochte kaarten vragen.

Het terughalen van de kaarten betekent ook dat er weer een aantal plaatsen op het festivalterrein vrijkomt. Die kaarten gaan dinsdag 10 mei opnieuw in de verkoop. Bezitters van een kaartje kunnen op de website van Lowlands een link vinden waarmee de codes van ongeldig gemaakte tickets te vinden zijn.

Lowlands 2010
Lowlands maakt 278 kaarten ongeldig (Foto: FOK! - Marco van den Hout)

Utrechter Lensky breekt hand bij woedeuitbarsting

FC Utrecht-middenvelder Jacob Lensky heeft gisteren zijn hand gebroken. Lensky werd woedend na een gesprek op het trainingsveld met de supporters van FC Utrecht. Lensky had het idee dat de aanhang hem de slechte resultaten van de laatste weken verweet, waarna hij uit frustratie met zijn hand op een muur sloeg.

Het is onwaarschijnlijk dat Lensky volgende week kan spelen tegen AZ, meldt een woordvoerder van Utrecht.

Ook Van Marwijk kritisch over Mourinho

Iedereen heeft wel een mening over José Mourinho. Ook de bondscoach van het Nederlands elftal, Bert van Marwijk, doet een duit in het zakje.

"Ik heb veel respect voor zijn successen en dat hij al die grote spelers in toom weet te houden", zei Van Marwijk gisteren in Holland Sport. "Maar het is jammer dat hij niet bezig is om ze beter te maken en goed te laten voetballen. Nu lopen ze alleen achteruit. Ze gaan niet uit van voetbal. Zonde."

De defensieve speelstijl leverde Mourinho en Madrid dit seizoen al wel een prijs op. In de finale van de Copa del Rey werd Barcelona na een verlenging met 1-0 verslagen. "Nee, dat vind ik niet slim, want negen van de tien keer verlies je."

De persconferenties van Mourinho zijn vaak een garantie voor vermaak. In de aanloop naar de return van de halve finale van de Champions League zweeg de Portugees. Van Marwijk kan zich niet vinden in de keuze van Mourinho. "Aandacht zoeken, brengt je nooit de overwinning."

Verkeersinfarct rond Rotterdam door ongeval

Een ongeluk zorgt dinsdagmiddag rond Rotterdam voor een verkeersinfarct. Het ongeval vond plaats op de A15, waar rond 16.30 uur 14 kilometer file staat. Ook op de omleidingroute is file ontstaan, melden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID).

Het ongeval vond rond 14.00 uur plaats op de A15 vanuit Rozenburg richting Ridderkerk bij het knooppunt Vaanplein. Volgens de VID zijn een vrachtwagen, drie auto's en een lege bus van Connexxion op elkaar gebotst.

Vanwege het onderzoek naar het ongeval zijn slechts twee rijstroken open. De VID meldt dat dit tot ongeveer 17.00 uur het geval zal zijn. Ook is op de A29 vanuit Bergen op Zoom richting Rotterdam op het knooppunt Vaanplein de verbindingsweg naar de A15 richting Ridderkerk afgesloten.

Het verkeer kreeg het advies om te rijden via de Beneluxtunnel over de A4 en A20, maar ook op die route zijn lange files ontstaan, aldus de ANWB.

Brabanders doen aangifte van moord Bin Laden

Twee mannen uit Kaatsheuvel en Waalwijk hebben dinsdag in Tilburg geprobeerd aangifte te doen van moord op Osama bin Laden en enkele van zijn medestanders. Volgens de Brabanders is de terroristenleider gedood in een vuurgevecht en gaat het dus om een liquidatie.

De politie weet niet wat het tweetal met de aangifte tegen de Verenigde Staten wil bereiken, maar er moet niet in 'een extremistische hoek' worden gezocht, meldt Omroep Brabant. De aangifte is niet opgenomen omdat het geen zaak is voor de Tilburgse politie. Wel is er een interne melding van gemaakt. De Brabanders zijn doorverwezen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Bin Laden werd in de nacht van zondag op maandag gedood door Amerikaanse commando's in een villa in Pakistan. Er kwamen nog drie mannen om, onder wie een van Bin Ladens zonen. Ook verloor een vrouw, gebruikt als menselijk schild, het leven.


Brabanders doen aangifte van moord Bin Laden (Foto: Novum)

Wekelijkse Engelse top 40

De Engelse game top 40 van zondag 24-04-2011 t/m zaterdag 30-04-2011 is er weer. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Zumba Fitness stijgt weer terug in de ranglijst, ze pakken nu de tweede plaats en staan nu vlak achter Portal 2. Mortal Kombat zakt hierdoor één plaats in de lijst.

Stijger van de week is Michael Jackson: The Experience die stijgt met zeventien plaatsen naar plek 21. Daler van de week, met vijftien plaatsen, is Crysis 2 naar plaats 35.

De lijst bestaat uit zes Wii-games, zestien Xbox 360-games, twaalf PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-games, vier DS-games en geen 3DS-games.

chart

Advocaat Demjanjuk wil vrijspraak

De advocaat van de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk wil dat hij wordt vrijgesproken en een schadevergoeding krijgt voor de periode die hij heeft vastgezeten. Dat heeft Ulrich Busch dinsdag voorafgaand aan zijn slotpleidooi gezegd. Als zijn eisen niet worden toegewezen, dan gaat hij in cassatie.

Busch benadrukte dat hij ervan overtuigd is dat zijn cliënt onschuldig is. Volgens hem kan op geen enkele manier worden bewezen dat Demjanjuk kampbewaker is geweest in vernietigingskamp Sobibor. Bovendien ontkent Demjanjuk de aantijging. Demjanjuk wordt ervan verdacht als kampbewaker medeplichtig te zijn aan de moord op meer dan 28.000 mensen.

Het proces tegen de inmiddels 91-jarige Demjanjuk is in 2009 van start gegaan en sleept zich sindsdien, onder andere door de slechte gezondheidstoestand van Demjanjuk, voort. Busch heeft eerder al ruim de tijd genomen voor het proces en hij vroeg zich dinsdag dan ook af of de drie dagen die voor zijn slotpleidooi staan ingepland, voldoende zijn. De andere advocaat van Demjanjuk, Günther Maull, zei daarentegen slechts een uurtje nodig te hebben. Ook hij is van plan om vrijspraak te vragen.


John Demjanjuk (Foto: Novum)

Ruim duizend arrestaties in Syrië

Syrië heeft in de laatste arrestatiegolf meer dan duizend mensen opgepakt. Dat zegt een vooraanstaande Syrische mensenrechtenactivist dinsdag.

De Nationale Organisatie voor Mensenrechten in Syrië heeft volgens haar voorzitter Ammar Qurabi tot dusver ongeveer duizend namen van arrestanten verzameld. De Syrische veiligheidsdiensten voerden sinds zaterdag huis-aan-huisarrestaties uit in heel het land. Veel anderen worden vermist.

Het Internationale Rode Kruis heeft Syrië dinsdag opgeroepen de organisatie onmiddellijk en ongehinderd toegang te verlenen tot de gewonden die vielen in botsingen tussen demonstranten en de veiligheidsdiensten. Het Rode Kruis en de Rode Halvemaan kunnen slechts de ziekenhuizen in de directe omgeving van hoofdstad Damascus bereiken. Volgens het Rode Kruis wachten gewonden in de belegerde Zuid-Syrische stad Daraa nog op medische hulp.

Guus Meeuwis slaat handen ineen met The Baseballs

Guus Meeuwis heeft zijn hit Het is een Nacht samen met de Duitse rockband The Baseballs in een nieuw jasje gestoken. Het Engelstalige This is a Night is zowel op het nieuwe album van de rockers als op de speciale editie van Meeuwis' album Armen Open te vinden.

The Baseballs verbouwden voor hun nieuwe album ook liedjes van onder anderen Katy Perry, de Backstreet Boys en 50 Cent. Meeuwis blijft, met uitzondering van This is a Night, kiezen voor Nederlandstalig repertoire.

Strings and Stripes van The Baseballs ligt 6 mei in de winkel. De cd van Meeuwis komt 13 mei uit.


Guus Meeuwis (Foto: Novum)

Storing treft klanten KPN

Klanten die mobiel bellen via KPN hebben dinsdagmiddag in het zuidoosten van Nederland te maken met een storing. Onbekend is hoeveel mensen last hebben van het probleem, maar het gaat niet om alle klanten in die regio, meldt KPN in een verklaring.

De storing ontstond rond 14.00 uur. Het bedrijf heeft de oorzaak van de storing in het netwerk gevonden en werkt aan de oplossing. Volgens het telecombedrijf kan een groot deel van de klanten in de regio sinds 15.30 uur weer bellen.

Naakt naar theatervoorstelling

Tijdens een theatervoorstelling in Utrecht dragen eind deze maand zowel de acteurs als het publiek geen kleren. Het is een wens van de acteurs om in de Paardenkathedraal voor een naakt publiek te spelen zodat niemand meer iets heeft om zich achter te verschuilen, vertelt Dagmar Bokma van theatergroep De Utrechtse Spelen.

"Iedereen is gelijk en zo zou er een synergie moeten ontstaan tussen het publiek en de spelers", vervolgt Bokma. De Naturisten Federatie Nederland en Naturisme Totaal ondersteunen het initiatief op 29 mei en hebben hun achterban bereid gevonden de voorstelling te bezoeken. "Er is veel interesse om de voorstelling bloot te bezoeken, er wordt al volop gereserveerd." De 'theaternaturisten' krijgen korting op de toegangsprijs van 17 euro.

De naaktvoorstelling, Viva la Naturisteraçion!, van De Utrechtse Spelen gaat over het naturisme als basis voor een ideale wereld. De hoop van de groep is dat de grens tussen acteur en publiek verdwijnt. "Als het een succes is, gaan we dit misschien wel vaker doen", gaat Bokma verder. De theatergroep bundelt haar krachten voor deze 'anarchistische' voorstelling met het jonge theatergezelschap De Warme Winkel.

De acteurs weten waar ze het over hebben: ze brachten hun jeugd door op nudistencampings en hebben het naturisme uitgebreid bestudeerd. Voor het maken van de voorstelling hebben ze uit persoonlijke herinneringen geput.

Viva la Naturisteraçion! gaat op 20 mei in première op het Festival a/d Werf. De voorstelling is van 29 mei tot en met 5 juni te zien in de Utrechtse Paardenkathedraal en van 16 tot en mei 26 juni op het Oerol Festival. Alleen op 29 mei gaat het publiek uit de kleren, bij alle overige voorstellingen houden bezoekers hun kleding aan.

De Bakker en Haase in actie op Unicef Open

Thiemo de Bakker en Robin Haase doen mee aan de Unicef Open, het grastoernooi in Rosmalen dat voor 12 tot en met 18 juni op het programma staat. Nicolas Almagro is bij het toernooi als eerste geplaatst terwijl Kim Clijsters bij de vrouwen de plaatsingslijst aanvoert.

Ook Juan Carlos Ferrero, voormalig winnaar Benjamin Becker en Xavier Malisse doen mee aan het toernooi in Rosmalen.

Bij het vrouwentoernooi is Yanina Wickmayer de tweede Belgische op de deelnemerslijst. Daarnaast doen Dinara Safina, Svetlana Kuznetsova, Anna Chakvetadze en Maria Kirilenko mee.

Opnieuw code rood op Veluwe

Op de Veluwe in Gelderland geldt sinds dinsdagmiddag weer code rood wegens zeer groot gevaar voor natuurbranden. Ook in andere delen van Gelderland en Noord-Brabant is de hoogste alarmfase van kracht, staat op de site Natuurbrandgevaar.nl.

Door de aanhoudende droogte hebben de veiligheidsregio's de code weer bijgesteld. Vorige week was code rood al in veel delen van het land van kracht, maar deze werd teruggebracht tot code oranje na enkele regenbuien in de nacht van woensdag op donderdag.

Brandweerkorpsen zijn bij code rood 'zeer waakzaam'. Als een natuurbrand uitbreekt, wordt al bij de eerste melding met extra materieel en mankracht uitgerukt. Ook wordt vanuit de lucht gesurveilleerd.

De afgelopen weken brak meerdere keren brand uit in verschillende natuurgebieden. Zo ging bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland een duingebied van circa 200 hectare in vlammen op. In Drenthe stond vorige week een stuk natuurgebied van ongeveer 1 vierkante kilometer in brand en ook in Limburg zijn in verschillende natuurgebieden bos en heide in de as gelegd.


Opnieuw code rood op Veluwe (Foto: Novum)

Nintendo: Wii kan online niet meekomen

De Nintendo Wii loopt op het gebied van online mogelijkheden flink achter op de concurrentie. Dat heeft Nintendo-baas Satoru Iwata op zijn website toegegeven. Hij zweert deze fout met de Nintendo 3DS en de opvolger van de Nintendo Wii niet nog eens te zullen maken.

"De toekomst van de Wii had anders kunnen zijn als we op een eerder tijdstip de online mogelijkheden hadden uitgebreid", schrijft Iwata. "We hebben alles zelf willen doen, maar hadden beter de expertise van andere bedrijven hierin kunnen betrekken."

Iwata zegt niet welke online mogelijkheden de opvolger van de Nintendo Wii precies gaat krijgen. Voor de Nintendo 3DS werkt het bedrijf aan een nieuwe online shop en is men bezig een online service voor 3D-films op de draagbare spelcomputer te ontwikkelen.


(Foto: Novum)

[NHL] Update 03-05-2011

Inmiddels zijn in alle series van de tweede ronde van de playoffs twee wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je de tussenstanden en hoe het zo gekomen is.

Western Conference

Vancouver Canucks (1) - Nashville Predators (5)

De eerste wedstrijd in de serie werd nipt gewonnen door de Vancouver Canucks. Roberto Luongo liet een shutout noteren, maar het was nodig ook aangezien de aanval slechts één goal wist te produceren. Nashville-goalie Pekka Rinne was ook foutloos, maar kreeg nog minder hulp van zijn aanval, die slechts 20 schoten op doel wist te produceren.

De tweede wedstrijd ging verrassend naar de Predators met 2-1, waardoor de stand in de serie nu 1-1 is. De aanval wist nu een stuk meer druk te zetten op het doel en produceerde maar liefst 46 schoten op doel. Vancouver-goalie Luongo was echter wederom goed in vorm waardoor hij het tot de tweede overtime wist te rekken. Daarna moesten de Canucks zich toch gewonnen geven na een goal van Matt Halischuk.

San Jose Sharks (2) - Detroit Red Wings (3)

De Sharks hebben goede zaken gedaan door beide thuiswedstrijden te winnen en zo het thuisvoordeel optimaal te benutten. Ze gaan daardoor met een 2-0 voorsprong in de serie naar de twee uitwedstrijden in Detroit, waar zij zullen proberen minimaal één overwinning te halen om het thuis af te kunnen maken. Beide wedstrijden waren erg close met kansen over en weer, maar beide wedstrijden werden nipt met 2-1 gewonnen door de Sharks. De Sharks hadden over het algemeen wel het beste van het spel, maar de verwachting is dat dat in de wedstrijden in Detroit omgekeerd zal zijn.

Eastern Conference

Washington Capitals (1) - Tampa Bay Lightning (5)

De Lightning hebben een verrassende 2-0 voorsprong genomen in de serie. De Capitals staan er net als de Sharks om bekend niet heel goed met playoffdruk te kunnen omgaan, maar waar de Sharks hiermee af lijken te rekenen lijken de Capitals hier wederom aan onderdoor te gaan. In de eerste wedstrijd namen de Capitals een 2-1 voorsprong, maar na een lucky goal van Steve Downie viel het juist zo gedisciplineerd spelende Washington terug in een oude fout: heel veel aanvallen, en je niet zo druk maken om de verdediging. De Lightning profiteerden hier dankbaar en wonnen met 4-2.

Ook de tweede wedstrijd werd gewonnen door de Lightning, maar dit was met name dankzij goalie Dwayne Roloson. De veteraan, 41 jaar oud, speelde in de eerste wedstrijd ook al zeer verdienstelijk, maar dit keer kreeg hij 37 schoten op doel te verwerken. Twee overige ervaren spelers, Martin St. Louis en Vincent Lecavelier, deden de rest. De naast verdediger Pavel Kubina enige twee overgebleven spelers van het team dat in 2004 de Stanley Cup al won maakten ieder twee punten. St. Louis maakte een goal en gaf een assist en Lecavelier scoorde tweemaal. De Capitals gaan daardoor met een 2-0 achterstand naar Tampa Bay om de komende twee wedstrijden te proberen in ieder geval uitschakeling te voorkomen.

Philadelphia Flyers (2) - Boston Bruins (3)

Ook de Bruins hebben in twee uitwedstrijden een 2-0 voorsprong gepakt op de Flyers. De eerste wedstrijd wonnen de Bruins eenvoudig met maar liefst 7-3, met name dankzij David Krejci die tweemaal scoorde en ook twee assists gaf. De tweede wedstrijd was een stuk spannender. De Flyers domineerden, maar er werd alleen in de eerste periode door beide ploegen tweemaal gescoord. Er was dus een overtime nodig, en daarin wist wederom David Krejci de winnende treffer te maken. Goalie Tim Thomas maakte maar liefst 52 reddingen voor de Bruins. Opvallend was dat Flyers-goalie Brian Boucher met een blessure het ijs moest verlaten, en later weer terugkwam. Hij maakte 32 reddingen en tijdens zijn afwezigheid stopte Sergei Bobrovsky alle zes de schoten op doel die hij te verwerken kreeg.

[Giro] Engels opnieuw naar Giro

Addy Engels doet voor de negende keer in zijn carrière meer aan de Giro d'Italia. De 33-jarige wielrenner is de enige Nederlander in de negenkoppige selectie van QuickStep. Aanvankelijk zou ook Marc de Maar starten, maar hij heeft zich vanwege een infectie terug moeten trekken.

Engels reed bij zijn acht eerdere deelnames telkens de Giro uit. Een etappe wist hij echter nog nooit te winnen. QuickStep rekent verder onder anderen op de sprinters Francesco Chicchi en Gerald Ciolek en de Belg Kevin Seeldraeyers, twee jaar geleden in de Giro winnaar van de witte jongerentrui.

Met Engels komt het aantal Nederlanders in de Giro op elf. Namens Rabobank staan Rick Flens, Steven Kruijswijk, Stef Clement, Tom-Jelte Slagter, Bram Tankink, Jos van Emden, Dennis van Winden en Pieter Weening aan de start. Johnny Hoogerland (Vacansoleil) en Tom Stamsnijder (Leopard) maken het elftal compleet.

Storing internetbankieren Rabobank verholpen

Klanten van Rabobank kunnen weer via internet bankieren. De site, die maandag uit de lucht ging, is weer bereikbaar. Wel kunnen klanten nog hinder of vertraging ondervinden, meldt de bank dinsdagmiddag.

De oorzaak ligt volgens de Rabobank vermoedelijk in een aanval van een of meerdere hackers, die de website hadden overbelast. Daardoor liep het netwerk vast en blokkeerde een gedeelte van de site. Volgens de Rabobank zijn er geen gegevens van klanten gestolen.

Een storing in het mobiel bankieren werd maandag al opgelost. Eind februari had de Rabobank ook al last van hackers. De storing werd toen ook veroorzaakt doordat onbekenden de site hadden overladen met grote hoeveelheden dataverkeer.

Fox News blundert: Obama dood

De rechtsgeoriënteerde Amerikaanse zender Fox News heeft maandag flink geblunderd bij de berichtgeving over de dood van terroristenleider Osama bin Laden.

"President Obama spreekt vanuit de oostzijde van het Witte Huis, en vertelt de natie en de wereld dat president Obama dood is", aldus de Fox News-anchorman. Eerder op de dag maakte Fox News al een fout door de tekst "Reports: Obama bin Laden dead" op het scherm te laten verschijnen.

Ook andere Amerikaanse media zoals CNN en ABC News verwarden maandag de naam Obama en Osama regelmatig, hoewel minder extreem dan Fox News.


Fox News: President Obama dood

Arrestaties wegens diefstal tientallen auto's

De marechaussee en de Amsterdamse politie hebben dinsdag zeven mensen aangehouden die verantwoordelijk zouden zijn voor de diefstal van tientallen auto's in Amsterdam en op Schiphol.

Een aantal huizen en loodsen is doorzocht. Hierbij zijn twee hennepkwekerijen aangetroffen. Ook zijn er auto's in beslag genomen. Over de identiteit van de verdachten wil de marechaussee geen mededelingen doen.

Het onderzoek naar de autodiefstallen loopt sinds begin dit jaar. Het wordt uitgevoerd door een gezamenlijk team van de marechaussee en de politie. Verdere arrestaties worden niet uitgesloten.

Terreurverdachten gearresteerd bij Sellafield

De Britse politie heeft vijf mannen gearresteerd in de buurt van de nucleaire opwerkingsfabriek Sellafield in het graafschap Cumbria. De vijf zijn in hechtenis genomen krachtens de Britse antiterreurwetgeving. De auto van de vijf, allen twintigers uit Londen, werd maandag door de politie tot stoppen gedwongen. Dit heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Premier David Cameron heeft opgeroepen extra waakzaam te zijn in verband met mogelijke vegeldingsaanslagen naar aanleiding van de dood van Osama bin Laden. Vooralsnog lijkt er geen verband met Bin Laden te zijn.

Realspeler betrokken bij dodelijk auto-ongeluk

De Spaanse voetballer Marcos Alonso Mendoza, die sinds medio 2010 wordt verhuurd door Real Madrid aan Bolton Wanderers, is gisteren in Madrid gearresteerd na een dodelijk auto-ongeluk. De verdedigende middenvelder bleek dronken achter het stuur te zitten.

Gisteren crashte Alonso met zijn BMW tegen een muur. Eén van zijn passagiers, een 19-jarige vrouw, kwam daarbij om het leven. Drie andere inzittenden raakten zwaargewond waarvan twee er slecht aan toe zijn. Alonso zelf bleef ongedeerd.

De 20-jarige Alonso kwam in 2010 bij de A-selectie van Real Madrid. Hij kwam tot maar één invalbeurt bij de Koninklijke en ook in Engeland slaagde hij er nog niet in een basisplaats af te dwingen.

Fatah en Hamas ondertekenen akkoord

Palestijnse organisaties hebben dinsdag in de Egyptische hoofdstad Caïro het verzoeningsakkoord ondertekend, dat voorziet in verkiezingen binnen een jaar. Naast vertegenwoordigers van Fatah en Hamas, de belangrijkste Palestijnse fracties, zetten ook afgevaardigden van elf andere organisaties hun handtekening onder de overeenkomst.

De Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de strengislamitische organisatie Hamas traden vorige week na maanden van geheime onderhandelingen in Caïro naar buiten met het akkoord. Hamas is de baas in de Gazastrook, terwijl Fatah delen van de Westelijke Jordaanoever controleert. De rivaliserende bewegingen kondigden vorige week al aan dat ze samen een interim-regering gaan vormen.

Fatah en Hamas ondertekenen akkoord
Fatah en Hamas ondertekenen akkoord (Foto: ANP)

Roemenië akkoord met raketschild VS

Roemenië heeft ingestemd met de bouw van een raketverdedigingsinstallatie op een voormalige luchtmachtbasis in Deveselu, in het zuiden van het land. Dat heeft de Roemeense president Traian Basescu dinsdag gezegd. De raketverdedigingsinstallatie maakt onderdeel uit van een Amerikaans raketschild dat Europa moet beschermen.

Volgens Basescu, een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, geeft het raketschild Roemenië 'het hoogste beveiligingsniveau in zijn geschiedenis'. De goedkeuring voor de basis werd maandag gegeven door de Opperste Defensieraad van Roemenië.

Op de basis worden gemiddeld tweehonderd militairen gelegerd, maar er is ruimte voor maximaal vijfhonderd militairen. De basis valt onder Roemeens bevel.

Het Amerikaanse plan voor het raketschild behelst het plaatsen van radarsystemen op zee en op land. Daarnaast worden in een aantal Europese landen raketverdedigingsinstallaties gebouwd. De eerste fase van het plan werd in maart voltooid; toen werd het Amerikaanse marineschip de USS Monterey in de Middellandse Zee gestationeerd. Het schip is in staat raketten te detecteren en deze neer te halen.

Iwata bespreekt iOS, sociale games en meer

Satoru Iwata, president van Nintendo, nam afgelopen week de gelegenheid om tijdens de jaarlijkse (fiscale) bijeenkomst antwoord te geven op vele brandende vragen.

Het zal Iwata niet ontgaan zijn dat iOS-apparaten in korte tijd een flink marktaandeel in beslag genomen hebben. Op de vraag naar zijn mening over iOS-apparaten en of het welicht interessant zou zijn voor Nintendo om zelf een tablet te ontwikkelen, vertelt Iwata dat de tablets "interessant" zijn als hardware, maar "minder reactief voor spellen door het ontbreken van knoppen, in vergelijking met de Nintendo DS".

"I think it is an interesting device if it creates an experience that is in line with the trend created by Nintendo DS. On the other hand, we have never abandoned the + Control Pad and buttons for our game systems because we think these functions are advantageous when creating highly reactive games. In this meaning, I do not think Nintendo hardware will take on any of the current tablet forms as they are without buttons, to make our game devices."

Op de vraag naar de groeiende populariteit van sociale (online) en smartphone games, en de invloed die ze hebben op Nintendo als bedrijf, weet Iwata te melden dat er weinig verschil zit in populariteit en "niemand ooit gezegd heeft dat ze de Nintendo DS links zullen laten liggen om Smartphone games te kunnen spelen". Volgens Iwata is Nintendo altijd al bezig geweest met sociale spellen voordat de term "social games" überhaupt bekend werd. Nintendo doet wel mee aan deze zogenaamde "social era" maar "alleen met dingen die enkel mogelijk zijn op de 3DS, Wii en de opvolger daarvan".

"I have mentioned that we are researching the gaming population in Japan and the United States, and at the same time, we have also researched whether respondents play social games, have smartphones, or play games on smartphones. As for the use rate of Nintendo DS, we have not found any significant differences. I can not say that no one said, "I recently stopped playing Nintendo DS because I am now playing games on my smartphone," but statistically, there was no significant difference."

Een vraag over de beruchte GDC (Game Developers Conference) speech kwam ook aan bod. Iwata zei tijdens de GDC dat de kwaliteit-kwantiteit verhouding op iOS-apparaten véél lager zou liggen dan op de handheld/consoles en het een bedreiging zou vormen voor 'kwaliteitsspellen'; Iwata ontkent dit echter. Volgens Iwata heeft hij enkel gezegd dat ontwikkelaars voorzichtig moeten zijn in het conserveren van de kwaliteit en waarde van een spel. Digitale distributie zou de waarde van spellen vrij gemakkelijk omlaag halen, waardoor het moeilijker zou zijn kwaliteitsproducten aan de man te brengen.

"I have never mentioned the conflict between quantity and quality at all. The only message that I had hoped to convey at GDC was that without  carefully trying to preserve the value of the games we develop, the digital distribution revolution could very easily depreciate their value, which might make all of us have a hard time."

Verdere vragen over westerse ontwikkelaars, Kinect en toekomstige 3DS-plannen zijn te lezen in de "Financial Results Briefing" op de officiële website van Nintendo.

Satoru Iwata speech

Financiering Spyker veilig door overeenkomst

Spyker Cars dochterbedrijf Saab heeft met de overeenkomst met het Chinese concern Hawtai Motor Group financiering voor de middellange termijn verkregen ter waarde van 150 miljoen euro. Dit maakt het bedrijf dinsdag bekend.

Tegelijkertijd heeft Spyker een strategische alliantie voor China afgesloten, met inbegrip van joint ventures, op het gebied van productie, technologie en distributie.

"De samenwerking met Hawtai geeft Saab aan de ene kant de mogelijkheid om zijn business plan uit te voeren, omdat financiering voor de middellange termijn veilig is gesteld, terwijl aan de andere kant Saab tot de Chinese markt kan toetreden en een technologische samenwerking kan beginnen met een sterke Chinese fabrikant", zei chief executive Victor Muller in een persverklaring.

Onder de overeenkomst ontvangt Spyker van Hawtai een totaal bedrag van 120 miljoen euro voor in totaal 24,6 miljoen aandelen, wat een belang is van 29,9 procent, en tevens een converteerbare lening van 30 miljoen euro. De lening heeft een looptijd van zes maanden en een rentepercentage van 7 procent. De conversieprijs bedraagt 4,88 euro per aandeel.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door Chinese overheidsinstellingen, de Europese Investeringsbank en het Zweedse National Debt Office.

Als onderdeel van de transactie converteert Tenaci Capital 42 miljoen euro van zijn huidige lening aan Spyker in aandelen tegen een prijs van 4,88 euro per aandeel. Hiermee wordt de rentelast van Spyker aanzienlijk verminderd.


Financiering Spyker veilig door overeenkomst (Foto: Novum)

De Koning wordt nieuwe trainer Helmond Sport

Hans de Koning is komend seizoen de nieuwe trainer van Helmond Sport. De 51-jarige De Koning tekent een contract voor twee seizoenen. Hij volgt in Helmond Jurgen Streppel op, die vertrekt naar Willem II.

De Koning kreeg in maart te horen dat hij moet vertrekken bij AGOVV Apeldoorn. De eerstedivisionist kon de trainer, die een aflopend contract had, niet meer betalen. De Koning was eerder trainer bij Fortuna Sittard, FC Dordrecht en FC Oss.

Mogelijk speelt De Koning volgend seizoen met Helmond Sport in de Eredivisie. De Brabanders staan op de derde plaats in de Jupiler League en zijn al geplaatst voor de play-offs om promotie/degradatie.

Butt jaar langer bij Bayern München

Hans-Jörg Butt heeft zijn contract bij Bayern München met een seizoen verlengd. De 36-jarige doelman blijft nu tot de zomer van volgend jaar bij de Rekordmeister. Zijn collega-doelman Thomas Kraft gaat de nummer drie van Duitsland wel verlaten.

"Butt is een geweldige doelman. Ik ben zeer blij dat hij nog een jaar blijft", benadrukt algemeen directeur Karl-Heinz Rummenigge op de website van Bayern. "Dit gebeurt ook op aandringen van de nieuwe trainer Jupp Heynckes." Butt moest onder de ontslagen trainer Louis van Gaal dit seizoen zijn plaats afstaan aan Kraft, dit tot ergernis van de clubleiding van Bayern.

Nadat Van Gaal vertrok, koos interim-trainer Andries Jonker weer voor Butt. De ervaren sluitpost moet volgend seizoen waarschijnlijk de concurrentie aangaan met Manuel Neuer. De keeper van Schalke 04 wordt nadrukkelijk genoemd als de nieuwe doelman van de Zuid-Duitsers.

De 22-jarige Kraft ziet voor zichzelf geen toekomst meer bij Bayern. "Zijn doel is om eerste doelman te worden, maar dat kunnen we hem niet garanderen", vertelt technisch directeur Christian Nerlinger.

Anderson regisseert rampendrama Pompeii

Paul W.S. Anderson gaat de film Pompeii regisseren. Het drama vertelt over de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in 79 na Christus die de Italiaanse stad Pompeï bedelft. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De 46-jarige Anderson is vooral bekend van commerciële actiefilms als Mortal Kombat (1995), Resident Evil (2002) en AVP: Alien vs. Predator (2004). Hij legt momenteel de laatste hand aan de 3D-film The Three Musketeers, die op 13 oktober in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Het scenario van Pompeii is geschreven door het echtpaar Lee Batchler en Janet Scott Batchler. Zij werkten al vaker samen en zijn vooral bekend van Batman Forever uit 1995.

Pompeii gaat over een slaaf van een scheepsmagnaat die ervan droomt zijn vrijheid te kopen en de dochter van zijn meester ten huwelijk te vragen. De twee hebben al geruime tijd een heimelijke relatie. Hij wordt echter op een schip naar Rome gezet, ver weg van zijn geliefde en zijn beste vriend die gladiator is. Als hij ziet dat de stad onder de as van de vulkaan bedolven wordt, zet hij alles op alles om hen te redden.

De distributierechten voor Pompeii worden later deze maand tijdens het filmfestival in Cannes te koop aangeboden aan filmdistributeurs. Wanneer de film in de bioscoop moet verschijnen, is nog onbekend.


(Foto: Novum)

Collina houdt toezicht bij Barça-Real

Voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina houdt dinsdagavond toezicht namens de UEFA bij het duel tussen Barcelona en Real Madrid. Het hoofd van de scheidsrechterscommissie zal speciaal letten op scheidsrechter Frank de Bleeckere. De Belg fluit de halve finale van de Champions League tussen de twee Spaanse rivalen.

De keuze voor Collina lijkt voort te komen uit de ophef die is ontstaan na de eerste wedstrijd. Zowel Real Madrid als Barcelona diende een klacht in bij de UEFA over het gedrag van de tegenstander. Real protesteerde ook tegen de rode kaart die scheidsrechter Wolfgang Stark in het eerste duel gaf aan verdediger Pepe. Barcelona won de eerste wedstrijd met 2-0, dankzij twee treffers van Lionel Messi.

Collina floot in 2002 zelf ook eens een halve finale tussen de twee Spaanse grootmachten. De Italiaan beëindigde in 2005 zijn scheidsrechtersloopbaan.

Levinson regisseert maffiafilm Gotti

Barry Levinson is in onderhandeling om de maffiafilm Gotti: Three Generations te regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De regisseur is bekend van politieke films als Bugsy en Wag the Dog.

Nick Cassavetes zou eerst Gotti: Three Generations regisseren. Hij moest zich terugtrekken wegens contractuele verplichtingen. Nu is Levinson in beeld. Zijn laatste film is You Don't Know Jack, een tv-film met Al Pacino over de eerste Amerikaanse euthanasiearts Jack Kevorkian.

Gotti: Three Generations gaat over de New Yorkse maffiabaas John Gotti Sr., gespeeld door John Travolta. Ook Joe Pesci en Lindsay Lohan hebben rollen in de film over Gotti en zijn zoon, die niets te maken wil hebben met de onderwereld.

De opnamen voor de film gaan dit najaar in New York van start. Gotti: Three Generations moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Barry Levinson (Foto: Novum)

Eventjes mocht 130 alvast op de A16

Maandag mochten automobilisten eventjes alvast 130 rijden op de A16. Op borden langs het stuk tussen Moerdijk en knooppunt Galder werd een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur aangegeven. Die snelheid gaat pas de tweede helft van deze maand in.

Rijkswaterstaat is de borden langs de weg alvast aan het aanpassen. Bij een eerste ronde worden de borden geplaatst en om misverstanden te voorkomen worden ze bij een tweede ronde afgeplakt, zegt een woordvoerder. Ook de matrixborden worden aangepast.

Op de Afsluitdijk kan al sinds maart 130 worden gereden. In totaal wordt in Nederland op acht snelwegen met de hogere snelheid geëxperimenteerd.

Natuurclub roept ambtenaren op tot lekken

De stichting Das & Boom roept ambtenaren op om geheime overheidsdocumenten over natuurbeleid anoniem te lekken. De club hoopt daarmee voldoende informatie te verzamelen om het 'desastreuze natuurbeleid' van staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) te kunnen aanvechten.

In maart liet Das & Boom al weten Bleker voor de rechter te willen slepen. De politicus zou met zijn plannen diverse internationale regels en verdragen schenden. Bleker wil onder meer de plannen om natuurgebieden met elkaar te verbinden schrappen. Ook wil hij volgens de stichting 126 Europees beschermde natuurgebieden hun bescherming ontnemen.

Das & Boom zegt Bleker en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) al meerdere malen om openheid van zaken te hebben gevraagd, maar tot nu toe zonder resultaat. Op de website blekerleaks.nl, vernoemd naar de klokkenluiderssite WikiLeaks, kunnen vertrouwelijke rapporten, toespraken, brieven en andere documenten worden geplaatst.

Das & Boom had zichzelf in 2006 opgeheven omdat de doelen van de organisatie toen waren bereikt. Nu ziet de stichting zich genoodzaakt om weer actief te worden vanwege de plannen van het nieuwe kabinet.

Brands: "Rutten mag blijven bij PSV"

Fred Rutten mag van technisch directeur Marcel Brands zijn tot medio 2012 doorlopende contract als hoofdtrainer bij PSV gewoon uit gaan dienen. De oefenmeester ligt onder vuur in Eindhoven omdat het spel volgens de supporters te wensen overlaat en de ploeg dit jaar overal naast dreigt te grijpen.

"Hij heeft een contract voor nog een seizoen en ik zie geen reden om dat voortijdig te beëindigen," zei Brands die zich niet kan vinden in de kritiek op Rutten in het AD. "Maar bij ons leeft dat totaal niet. Oké, PSV wordt ook in zijn tweede seizoen geen kampioen. Maar moeten wij Fred Rutten afrekenen op het feit dat Orlando Engelaar een onterechte rode kaart krijgt tegen Feyenoord? PSV heeft tot de laatste speeldag meegedaan om de landstitel, heeft de kwartfinale van de Europa League bereikt. Fred is bovendien een trainer die voetballers aantoonbaar beter maakt."

PSV kan onder leiding van Rutten wel de voorronde van de Champions League nog bereiken door op 15 mei de laatste wedstrijd uit bij FC Groningen te winnen. Hierdoor worden de Eindhovenaren dan tweede in de Eredivisie en maken ze kans om ook in het seizoen 2011-2012 deel te nemen aan het kampioenenbal. Of dit nog met Rutten zal zijn is nog de vraag, want het is mogelijk dat de oefenmeester zelf de handdoek in de ring zal gaan gooien. Na het seizoen zal Rutten met de directie van PSV om tafel gaan om het seizoen te gaan evalueren.

Voor het nieuwe voetbaljaar is wel duidelijk dat de club ondanks een mogelijke tweede plaats weinig geld voor aankopen heeft. "Dat kunnen we ons in de huidige financiële situatie niet permitteren. Het maakt ons als club wel iets aantrekkelijker, als we in elk geval de hoop op Champions League-voetbal kunnen bieden. Maar we zullen financieel geen onverantwoorde dingen doen om dat toernooi te bereiken. We hebben dit seizoen een grof tekort op de begroting," zei Brands die door het mislopen van de titel de kampioenspremie in ieder geval in zijn zak kan houden.

Geef de rashond een spuitje

Als een vrouw in verwachting is, hoor je haar altijd zeggen: “Het maakt me niet uit of het een jongetje of een meisje wordt. Als het maar gezond is. En nou ja, als het niet gezond is, dan houden we er net zo veel van, hoor!” Ook bij fokkers staat vaak de gezondheid van het dier voorop. Bij koeien gaat het om de beste melkproductie, paarden worden gefokt op hun kracht, snelheid en een lang leven. En honden... honden niet. De hond wordt opgenomen in het gezin als het derde kind. Maar dan wel het ziekste kind van allemaal.

Koningin bezoekt jubilerend Flevoland

Koningin Beatrix gaat over drie weken op bezoek in de provincie Flevoland, dat dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert. Tijdens het bezoek staan onder meer de thema's natuur, recreatie en innovatie centraal, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag.

Burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma verwelkomt de koningin op 24 mei in natuurbelevingscentrum de Oostervaarders. Daar wordt Beatrix geïnformeerd over de vogels in het gebied. De koningin bezoekt verder onder meer de Creative Campus in Almere, een broedplaats voor innovatieve ondernemingen.

Ook een rondleiding op de schoolboerderij van de Agrarische Hogeschool in Dronten staat op het programma. Op de boerderij met tachtig koeien voert zij ook een rondetafelgesprek met mensen van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) en de Wageningen Universiteit.

Tot slot bezoekt de koningin dagrecreatiepark Brennels Buiten, waar brandnetels worden geteeld. Beatrix krijgt daar uitleg over hoe brandnetels worden gebruikt als duurzaam alternatief voor katoen.

Michael weg, Coughlan naar Williams

Het Formule 1-team van Williams ondergaat zoals verwacht op technisch gebied een grote verandering. Na dit seizoen zullen technisch directeur Sam Michael en hoofd aerodynamica Jon Tomlinson de Britse renstal gaan verlaten, terwijl Mike Coughlan vanaf juni hoofd enigeneering wordt.

Michael is al tien seizoenen werkzaam voor Williams, waarvan de laatste jaren als technisch directeur. Zijn positie kwam dit jaar onder druk te staan omdat de FW33 de hoge verwachtingen niet waar kon maken en aandeelhouder Toto Wolff zich daarom begon te roeren. Om dezelfde reden zal ook Tomlinson na een vijfjarig dienstverband de Britse renstal na dit jaar gaan verlaten. Opvallend is dat ze volgens mede-teameigenaar Frank Williams zelf hun ontslag hebben ingediend.

Om de weg omhoog in te slaan is Coughlan door het team uit Grove aangetrokken. Aan de Brit kleeft wel een luchtje, omdat hij in 2007 door het Formule 1-team van McLaren op straat werd gegooid vanwege spygate, waarbij hij beschikte over delen van het ontwerp van de Ferrari. Hij mocht twee jaar niet in de Formule 1 actief zijn.

Couglan werkte in de F1 voor Lotus, Tyrell, Ferrari en Arrows voordat hij in 2002 naar McLaren ging. Na zijn straf was de Brit aan het Ocelot Light Protected Patrol Vehicle en was hij actief voor het NASCAR-team Michael Waltrip Racing. Hij wil zichzelf nu gaan bewijzen en Williams op een sportieve manier weer terug naar de top brengen.

'Nederlanders weg bij HSV'

Voor Joris Mathijsen en Eljero Elia is er volgend jaar geen plaats meer in de selectie van Hamburger SV, zo meldt het Duitse persbureau DPA. Interim-voorzitter Carl Edgar Jarchow zei in een interview de huidige spelersgroep flink in te gaan krimpen. Ruud van Nistelrooy kondigde eerder al aan de Duitse club te gaan verlaten.

Voor HSV is er voor het tweede seizoen op rij geen Europees voetbal weggelegd. Daarom moeten trainer Michael Oenning en technisch directeur Frank Arnesen de club nieuw elan gaan geven. "We willen een ploeg formeren die hongerig is naar succes. De selectie moet gaan bestaan uit jonge spelers en een kern van ervaren jongens," zei Jarchow.

De enige Nederlander die naar verwachting wel mag blijven is Romeo Castelen. De vleugelaanvaller is echter door jarenlang blessureleed nog nauwelijks aan spelen toegekomen.

Japan schat compensatie ramp op 33 miljard

De Japanse regering schat dat de compensatie voor de kernramp kan oplopen tot 4 biljoen yen (circa 33 miljard euro). Dat meldde de regering in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

Volgens de Japanse krant Asahi Shimbun zal Tepco, de exploitant van de radioactief materiaal lekkende kerncentrale Fukushima Daiichi, de helft betalen. De andere helft zal worden betaald door de andere energiemaatschappijen. Om de hoge compensatiekosten te betalen zal Tepco de energieprijzen met 16 procent verhogen, aldus de krant.

Tepco heeft zelf aangegeven aandelen te verkopen en banen te schrappen. De kerncentrale bij Fukushima werd zwaarbeschadigd na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami van 11 maart. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd uit het gebied, waar veel radioactieve straling is vrijgekomen. De problemen met de kerncentrale zijn nog altijd niet opgelost.

Japan schat compensatie ramp op 33 miljard
Japan schat compensatie ramp op 33 miljard (Foto: ANP)

Ferrari lost windtunnelproblemen op

Ferrari heeft volgens het Duitse Auto Motor und Sport de problemen met de windtunnel opgelost. De resultaten uit de tunnel in Maranello kwamen dit seizoen niet overeen met de praktijk, waardoor de Italianen voor de Formule 1-bolide met updates kwamen die minder downforce opleverden dan vooraf gedacht.

Daarom is de tunnel nu opnieuw gekalibreerd. Hierdoor moeten de problemen nu tot het verleden gaan behoren en daarom zal Ferrari alles op alles zetten om de opgelopen achterstand in de komende weken in te lopen.

Ontwerpwedstrijd voor symbool mensenrechten

Duitsland zoekt samen met andere landen naar een universeel symbool dat de mensenrechten verbeeldt. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef daarom dinsdag een internationale competitie uit. De bedenker van het sprekendste embleem wint 5000 euro.

Met een witte duif en het vredesteken heeft de vrede maar liefst twee bekende symbolen, maar de mensenrechten ontbreekt het nog aan zo'n herkenbaar beeld.

Inzenden kan tot 31 juli, waarna het internetpubliek de winnaar kan kiezen uit tien door een jury uitverkoren finalisten.

Gemeentehuis Sint-Oedenrode ontruimd

Het gemeentehuis van de Noord-Brabantse gemeente Sint-Oedenrode is dinsdagochtend ontruimd vanwege een dreigtelefoontje. Even voor 09.15 uur kwam een telefoontje binnen bij de politie waarin dreigementen werden geuit. Een kwartier later werd het gemeentehuis ontruimd, meldt de politie.

Rond 10.45 uur gingen de ambtenaren weer aan de slag. Vanwege de dreiging is het gemeentehuis dinsdag voor publiek gesloten. Agenten bewaken de ingang.

Recordaantal tornado's in de VS

Tijdens het noodweer vorige week in het zuiden van de Verenigde Staten hebben zich op een enkele dag meer tornado's voorgedaan dan ooit tevoren. Dat blijkt uit een voorlopige schatting van de Amerikaanse overheid.

Volgens de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) raasden er vorige week 362 tornado's over de VS, waarvan 312 op een enkele dag. Het vorige record stamt uit 1974, toen op 3 april 148 tornado's over de VS trokken.

Van 8.00 uur 's ochtends 27 april tot dezelfde tijd 28 april vielen er 340 doden, aldus NOAA. Sinds 1925 zijn er niet zoveel doden gevallen als gevolg van tornado's in een enkele dag. In dat jaar kwamen 747 mensen om het leven in zeven verschillende staten.

Zie voor meer achtergronden over het noodweer in de VS ook ons forum.

Kirsten Dunst in komedie van Will Ferrell

Kirsten Dunst gaat in de komedie The Bachelorette spelen. De film wordt geproduceerd door komiek Will Ferrell, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

The Bachelorette gaat over drie beste vriendinnen die worden uitgenodigd om de bruidsmeisjes te worden voor een meisje dat ze op de middelbare school pestten. Dunst vertolkt een van de vriendinnen, die wordt getypeerd als scherp en serieus. Ferrell speelt zelf niet in de film.

De komedie wordt deze zomer opgenomen in New York. Wanneer de film in de bioscopen gaat draaien, is onbekend.


Kirsten Dunst (Foto: Novum)

Seedorf sluit terugkeer naar Ajax voorlopig uit

Het is niet zeker of Clarence Seedorf volgend seizoen nog voor AC Milan speelt. Wel sluit de speler een terugkeer naar Ajax uit. De vorige week geridderde middenvelder wil eerst de dubbel pakken met Milan voor hij na gaat denken over zijn toekomst.

Seedorf verwacht nog drie seizoenen te spelen en zal zijn keuze voor dertig procent vanuit zijn verstand en voor zeventig procent op gevoel maken, vertelt hij tegen NUsport. "Dat is altijd goed gegaan, ik vertrouw erop dat het nu weer goed gaat", zegt hij. De middenvelder kreeg vorige zomer een telefoontje van toenmalig Ajax-trainer Martin Jol om de speler te polsen voor een terugkeer. Seedorf noemde het eervol, maar vond dat hij nog niet klaar was bij Milan.

De 35-jarige Seedorf zegt nu: "Zeg nooit nooit, maar op dit moment is een terugkeer naar Ajax niet aan de orde. Neemt niet weg dat ik Ajax altijd blijf volgen, dat doe ik met alle ploegen waar ik gespeeld heb. Zo zit ik met spanning te kijken naar Ajax' titelrace en met evenveel spanning naar Sampdoria; of die wel in de Serie A blijven. Maar op dit moment is een terugkeer naar Nederland niet één van de opties."

Michael wil met Williams vooruitgang boeken

Sam Michael is er alles aan gelegen om het Formule 1-team van Williams weer naar voren op de grid te krijgen. De renstal beleeft de slechtste seizoensstart sinds een lange tijd en dat terwijl de verwachtingen voor de FW33 hooggespannen waren. Dit weekend in Turkije moet het beter gaan dan in de eerste drie races van 2011.

"De basis van de auto is goed genoeg om te strijden voor de vierde plaats, achter de drie topteams. We nemen een nieuwe versie van de voorvleugel mee naar Istanbul en werken dat concept voor Barcelona en Monaco verder uit. We hebben in de windtunnel een nieuwe richting voor de ontwikkeling ontdekt. In Turkije zou je al een grote stap moeten kunnen zien," zei de technisch directeur volgens diverse berichten hevig onder vuur ligt bij Williams en moet vrezen voor zijn positie.

"In de fabriek hebben we op elk vlak progressie geboekt, maar dat heeft zich nog niet vertaald naar het circuit. Een ander punt van aandacht is onze achtervleugel. Mercedes GP heeft 7 kilometer per uur meer topsnelheid, maar tegelijkertijd problemen met de beweegbaarheid en daardoor de balans. Dat is de keerzijde. Wij proberen met onze nieuwe achtervleugel de juiste snaar te raken. Dan zouden we in staat moeten zijn om de auto's in de top tien te zetten."

Nuon beboet voor bellen consumenten

Nuon moet een boete van 70.000 euro betalen voor het overtreden van de telemarketingregels. Het energiebedrijf belde eind 2009 mensen die in het bel-me-niet-register stonden en krijgt daarvoor een boete van telecomwaakhond OPTA.

Sinds oktober 2009 kunnen mensen die geen verkooptelefoontjes willen ontvangen, zich inschrijven op bel-me-niet.nl. Telemarketingbedrijven moeten het register raadplegen voor ze gaan bellen.

Nuon liet tussen 1 oktober en 11 december 2009 echter toch ruim vijftienduizend mensen bellen die in het register stonden. Het energiebedrijf had een deel van de nummers verkregen via een online enquête. Bij het invullen hiervan was het volgens de OPTA voor de consument onvoldoende duidelijk dat ze ondanks inschrijving in het register toch door Nuon konden worden gebeld.

Zwitserland wil miljoenen Arabische ex-leiders bevriezen

De Zwitserse regering heeft Zwitserse banken gevraagd tegoeden ter waarde van bijna 650 miljoen euro van onder meer de Libische leider Moammar Gadhafi te bevriezen.

Minister van Buitenlandse Zaken Micheline Calmy-Rey verklaarde maandag in de Tunesische hoofdstad Tunis dat behalve 280 miljoen euro van Gadhafi en zijn vertrouwelingen ook 47 miljoen euro van de Tunesische ex-president Zine El Abidine Ben Ali is gevonden.

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak heeft met tegoeden ter waarde van 320 miljoen euro van het drietal het meeste geld op Zwitserse bankrekeningen.

Egypte noch Tunesië leverde de Zwitserse regering vooralsnog bewijzen dat Mubarak en Ben Ali hun geld op criminele wijze hebben verkregen. Slechts als de rekeninghouders zich aan in Zwitserland strafbare feiten hebben schuldig gemaakt erkent het land de aanspraken van Egypte en Tunesië op de banktegoeden.

Baron Cohen geeft rol aan Anna Faris

Sacha Baron Cohen heeft Anna Faris de vrouwelijke hoofdrol aangeboden in zijn komedie The Dictator. Cohen speelt zelf de hoofdrol in de film. Faris onderhandelt nu over het contract, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De Britse komiek overwoog eerder de hoofdrol te geven aan Saturday Night Live-actrice Kristen Wiig, maar zij is gepasseerd. Cohen speelt een dictator uit het Midden-Oosten die voor het eerst in Amerika is, om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij te wonen. Cohen heeft twee rollen in de film. Hij speelt ook een herder die als lookalike van de dictator wordt ingezet.

Als de dictator door de straten van New York struint, ontmoet hij de eigenaresse van een biologische winkel. Voor die rol is Faris in onderhandelingen. The Dictator moet op 11 mei volgend jaar in de bioscopen draaien.


Anna Faris (Foto: Novum)

Verdacht pakketje onderzocht in Leeuwarden

Op de Turfmarkt in Leeuwarden is dinsdagochtend een verdacht pakketje onderzocht. Het ging om een doosje waar draden uitstaken. Wat er precies in zat is nog niet duidelijk, meldt de politie.

Passanten zagen het pakketje rond 03.30 uur liggen en schakelden de politie in. Het gebied werd afgezet en explosievenexperts werden opgeroepen.

Met behulp van een op afstand bestuurbare robot werd het pakketje vervolgens verkend en ontmanteld. De politie onderzoekt de inhoud van het pakketje.

Vader Tristan vraagt begrip voor zoon

De vader van Tristan van der Vlis heeft voor het eerst gepraat met de media, sinds zijn zoon zes mensen vermoordde in Alphen aan den Rijn. Tijdens de geheime en besloten uitvaart vroeg hij naast stilte voor de slachtoffers ook begrip voor de innerlijke strijd van zijn zoon.

"Tristan heeft de afgelopen jaren een ongelofelijke strijd moeten leveren tegen zichzelf en de wereld om hem heen. Hij heeft deze strijd als een dappere, verantwoordelijke jongen gestreden. Probeert u zich eens voor te stellen hoe het moet zijn om trouw, keer op keer te solliciteren en telkens je baan te verliezen en op het laatst botweg afgewezen te worden. Hoe moet dit bij hem aangekomen zijn?",
aldus Hans van der Vlis.

Tristan liet ook afscheidsbrieven achter: "Lieve Marieke, mamma, ik hou van je. Het spijt me na al die jaren je zo te moeten kwetsen. Dit is nooit de bedoeling geweest! Ik hou van je en zal altijd van je houden. Ook jou wil ik blij maken. De reden waarom ik dood wil zijn is omdat ik met rust gelaten wil worden. Vergeet niet dat als ik verder had geleefd, dat ik het niet naar mijn zin had gehad."

Naar zijn vader schreef Tristan: "Hans. Help mamma goed en vergeef wat ik gedaan heb, maar ik kon niet anders. Het werd tijd dat jullie rust kregen. (...) Ga door met leven tot je niet meer kan en maak mooie schilderijen."

[Giro] Omega Pharma-Lotto met zes Belgen

Omega Pharma-Lotto zal met zes Belgen aan de start staan van de Giro d'Italia, die zaterdag van start gaat in Turijn. De ploeg heeft niemand voor het klassement meegenomen en zal zich vooral gaan richten op het behalen van ritzeges.

Een renner die daarvoor mag gaan zorgen is de Brit Adam Blyte, die in de sprints het voortouw moet gaan nemen. De volledige selectie is als volgt; Jan Bakelants, Bart De Clercq, Francis De Greef, Bart Dockx, Olivier Kaisen, Klaas Lodewyck (Bel), Sebastian Lang (Dui), Adam Blythe (GBr) & Jussi Veikkanen (Fin).

Gratis Resistance 3-demo bij aanschaf Battle: Los Angeles

Als jij graag de Resistance 3-demo wil krijgen en niet wil wachten tot die officieel uitkomt, dan moet je zeker wachten op de Battle: Los Angeles-release. De film, die door de users op FOK met open armen is ontvangen, krijgt op 14 juni zijn Blu-ray-release.

Resistance 3 krijgt ook een multiplayer demo; mensen die PSN+ bezitten of SOCOM bestellen, zullen gratis de demo kunnen downloaden. Mits het PSN online is natuurlijk. Resistance 3 verschijnt in september van dit jaar exclusief op de PlayStation 3.

Red Faction: Origins krijgt debuut-trailer

De debuut-trailer voor Red Faction: Origins is verschenen en toont ons wat we kunnen verwachten van de allereerste film. De eerste film zal twee uur duren, slaat deze aan dan zal er een serie volgen. De film wordt ontwikkeld door Universal Media Studios en zal uitgezonden worden door SyFy.

Red Faction: Origins is gebaseerd op het verhaal van de Red Faction-gameserie en zal het verhaal vertellen dat zich afspeelt tussen de games Red Faction: Guerrilla en Red Faction: Armageddon. De film volgt Jake Mason, de zoon van Alec Mason uit Red Faction: Guerrilla en zal draaien om een grootse strijd op de planeet Mars.

Cambodja wil uitspraak ICJ over grensconflict

Cambodja wil dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uitspraak doet in het grensconflict met zijn buurland Thailand. Inzet van het conflict vormen eeuwenoude tempelcomplexen die door beide landen worden geclaimd. Op 22 april braken in het gebied gevechten uit. Sindsdien zijn zeker zeventien Cambodjaanse en Thaise militairen gesneuveld.

Cambodja diende op 28 april een verzoek bij het ICJ in om zich over de zaak te buigen.

De tempelcomplexen stammen uit de tijd van het Khmer-rijk, dat ooit uit Thailand en grote delen van Cambodja bestond. Preah Vihear staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex werd tot woede van veel Thai in 1962 door het ICJ toegewezen aan Cambodja. In februari werd er ook gevochten bij Preah Vihear.

Thailand en Cambodja beschuldigen telkens elkaar ervan als eerste de wapens te hebben opgenomen. De strijd in het grensgebied rond de tempels en andere monumenten is geworteld in een langlopend conflict over de grens tussen beide landen. Al tientallen jaren wordt er geruzied over bepaalde delen van het grensgebied.

Ajax niet bestraft voor tonen videobeelden

Ajax zal door de KNVB niet worden bestraft voor het tonen van videobeelden tijdens de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior ruim een week geleden. In de Amsterdam ArenA was te zien hoe Feyenoord scoorde in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen PSV.

Door het vertonen van de videobeelden zouden de Ajax-spelers extra motivatie kunnen hebben gekregen om het duel tegen Excelsior te gaan winnen. De aanklager van de KNVB besloot daarom een onderzoek in te stellen, maar kwam tot de conclusie dat de Amsterdamse club op basis van de huidige reglementen niet bestraft kon worden. De KNVB overweegt nu om de regels aan te passen.

Taxichauffeur overmeestert belager

Een taxichauffeur uit Schiedam heeft in de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur een 24-jarige man overmeesterd, nadat die hem in de taxi had bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie dinsdag.

De chauffeur had met de man al een tijdje rondgereden in de buurt van de Johan de Wittsingel in Schiedam. De man deed alsof hij niet meer wist waar hij moest zijn. Plotseling pakte hij een vuurwapen en eiste dat de chauffeur zijn geld afgaf. De chauffeur weigerde. Er viel een schot in de auto, maar niemand raakte hierbij gewond.

Na het schot nam de overvaller de benen. De chauffeur ging hem achterna. Na een korte achtervolging kreeg de taxichauffeur de overvaller te pakken. Toegesnelde politieagenten namen de man van hem over. De overvaller is tijdens de achtervolging gewond geraakt en moest korte tijd voor behandeling naar een ziekenhuis. Daarna is hij vastgezet.

Di Resta trekt zich niets van geruchten aan

Paul di Resta is bezig aan zijn eerste seizoen als racecoureur in de Formule 1. De Schot is het jaar bij Force India sterk begonnen en dat is velen opgevallen. Hij wordt nu al genoemd als mogelijke opvolger van Michael Schumacher bij Mercedes Grand Prix, terwijl de zevenvoudig wereldkampioen bij dat team nog tot eind 2012 vastligt.

Di Resta is Mercedes-protegé en won vorig jaar de titel in de DTM. Dit jaar heeft hij in de Formule 1 bij Force India zijn ervaren teamgenoot Adrian Sutil in de kwalificatie al drie keer geklopt en in totaal twee punten in de races gepakt. In China eindigde hij met plaats elf net buiten de punten. "Het was erg teleurstellend om geen punten te scoren in China, nadat we ons daar als achtste hadden gekwalificeerd," zei de Schot in de Telegraph.

Di Resta zegt zich niet bezig te houden met de geruchten dat hij binnen een redelijke termijn bij Mercedes GP in kan stappen om daar Schumacher te vervangen. "Ik heb een goede band met Mercedes. Ze hebben me enorm geholpen tijdens mijn carrière en daar ben ik ze erg dankbaar voor. Het is leuk dat mensen over mij aan het praten zijn, maar ondertussen houd ik me liever bezig met het verbeteren van mijn prestaties."

Explosie Zwolle gevolg van gaslek

De explosie in het centrum van Zwolle die vorige week dinsdag plaatsvond is ontstaan door een gaslek. Dat blijkt uit onderzoek en de verklaring van het slachtoffer dat tijdens de explosie in het pand was, laat de politie dinsdag weten.

De politie ging al uit van een gasexplosie, maar de oorzaak daarvan was tot nu toe onduidelijk. Naar nu blijkt is de explosie in het pand aan de Melkmarkt ontstaan tijdens het inschakelen van verlichting in de kelder.

De explosie veroorzaakte grote schade. Het pand raakte volledig verwoest en er kwam asbest vrij. Twee mensen raakten gewond, onder wie een 27-jarige man uit Zwolle die tijdens de explosie in het pand was. Hij is inmiddels gehoord, maar ligt nog in een ziekenhuis voor verdere behandeling van zijn brandwonden. Een 16-jarige meisje uit Nijverdal dat gewond raakte toen ze langs het pand fietste, maakt het volgens de politie goed. Ze liep een beenwond op door een rondvliegend stuk metaal.

Weer acties in openbaar vervoer Rotterdam

Reizigers in Rotterdam moeten deze maand opnieuw rekening houden met minder openbaar vervoer. Werknemers van stadsvervoerbedrijf RET gaan op 11 mei weer actievoeren. Mogelijk volgen soortgelijke acties in Den Haag en Amsterdam op 12 en 13 mei, laat de RET dinsdag weten.

Bussen, trams en metro's rijden op 11 mei niet voor 08.30 uur. Daarna wordt de dienstregeling deels opgepakt, waarna om 10.00 uur alles weer moet rijden. Het is voor het eerst dat er in de spits wordt gestaakt. Tot nu toe werd alleen actie gevoerd tussen de ochtend- en avondspits in.

Eerder werd al in februari en april gestaakt. Met de acties willen de vervoerbedrijven het kabinet overtuigen af te zien van de plannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden en 120 miljoen euro te bezuinigen.

Medewerkers van de vervoerbedrijven en de vakbonden voelen zich genoodzaakt door te gaan met de acties. "Als het kabinet de plannen doorzet, leidt de combinatie van verplichte aanbesteding en bezuinigingen uiteindelijk tot overvolle voertuigen, langere wachttijden en minder veiligheid in het openbaar vervoer", stellen zij. De RET rekent op begrip van de reizigers.


Weer acties in openbaar vervoer Rotterdam (Foto: Novum)

Real Madrid kwaad op UEFA

Real Madrid heeft woedend gereageerd op het besluit van de tuchtcommissie van de UEFA om alle ingediende aanklachten van tafel te vegen. De Koninklijke wilde dat vanavond in de halve finale van de Champions League zes Barcelona-spelers niet mee zouden mogen doen, maar de Europese voetbalbond besliste gisteren anders.

Aanleiding voor het moddergooien is de eeuwige rivaliteit tussen te de twee Spaanse topclubs. Beide teams staan vanavond voor hun vierde ontmoeting in drie weken tijd, waarbij de inzet hoog is: de finale van de Champions League. Vooralsnog heeft Barcelona de beste papieren in handen, omdat het team van Pep Guardiola vorige week met 0-2 won in Madrid en nu in eigen huis deze voorsprong mag verdedigen.

"De wedstrijd is naar de achtergrond geschoven door het besluit van de UEFA," zei assistent-trainer van Real Madrid Aitor Karanka. "De UEFA promoot overal respect en fairplay. Iedereen heeft kunnen zien wat woensdag gebeurde in Bernabéu, maar niemand doet er iets aan. De UEFA staat toe dat overtredingen die zijn opgenomen in de reglementen, onbestraft blijven. We zien opnieuw dat verschillende maatstaven worden gebruikt."

Karanka moet vanavond bij Real op de bank zitten omdat trainer José Mourinho vanwege zijn rode kaart van vorige week geschorst is. De assistent-trainer vindt dat de UEFA Real harder aanpakt dan Barça. "Een aantal maanden geleden werden Mourinho en een aantal spelers geschorst voor iets wat niet in de regels staat. Maar dingen die daar wel in staan en iedereen heeft gezien, blijven onbestraft. Er staan straks spelers op het veld die respect en fairplay woensdag niet hebben uitgedragen. Ze maakten zelfs racistische opmerkingen terwijl ze met de hand hun mond bedekten, zodat niemand het kon zien," waarbij hij duidde op het filmpje waarin Sergio Busquets Madrileen Marcelo aap genoemd zou hebben.

Real zal het moeten stellen zonder Sergio Ramos die vorige week geel ontving en hierdoor tegen een schorsing aanliep en Pepe die vanwege zijn onbesuisde actie tegenover Barça-verdediger Daniel Alves de rode kaart voorgehouden kreeg. Barcelona zal reserve-doelman José Manuel Pinto moeten missen die vorige week in de rust een klap aan een Madrileen uitdeelde.

Internetbankieren Rabobank nog steeds plat

Een groot deel van de Rabobank-klanten kan dinsdag nog altijd niet via internet bankieren. De situatie is sinds maandagavond niet veranderd, laat de Rabobank dinsdagochtend weten.

De oorzaak ligt volgens de Rabobank vermoedelijk in een aanval van een of meerdere hackers, die de website hebben overbelast. Daardoor loopt het netwerk vast en is een gedeelte van de website geblokkeerd. Een storing in het mobiel bankieren is maandag wel opgelost.

"Wij werken hard aan oplossingen", laat de woordvoerder weten. Klanten hoeven zich volgens haar geen zorgen te maken over inbreuk op hun gegevens. Daar zou geen sprake van zijn.

Eind februari had de Rabobank ook al last van hackers. De storing werd toen ook veroorzaakt doordat onbekenden de site hadden overladen met grote hoeveelheden dataverkeer.

Boze supporters zoeken scheids thuis op

De politie is een groep supporters op het spoor die vrijdag een scheidsrechter in het amateurvoetbal thuis in Groningen hebben opgezocht en bedreigd. Het gaat om supporters van SV Spakenburg, meldt de politie dinsdag.

De supporters vonden dat de arbiter niet eerlijk had gefloten bij een wedstrijd die 16 april werd gespeeld. Bij die wedstrijd werd Bellinga al bedreigd en moest hij het veld onder begeleiding verlaten. Op Twitter werden vervolgens oproepen geplaatst de scheidsrechter thuis op te zoeken.

Vrijdag kwam het zo ver en stond een groep supporters voor zijn deur. Tuinmeubilair werd omver gegooid, stickers werden op het trottoir geplakt en een lantaarn werd meegenomen.

De politie neemt de zaak hoog op, laat een woordvoerder weten. "Het is van de zotte dat supporters helemaal van Bunschoten naar Groningen rijden om een scheidsrechter in zijn privéomgeving te belagen, enkel en alleen vanwege beslissingen die hij bij een wedstrijd heeft genomen. Ook een scheidsrechter is een autoriteit waar je vanaf moet blijven."

GP-besluit Bahrein maand uitgesteld

De organisatie van de Grand Prix van Bahrein heeft van autosportfederatie FIA nog een maand de tijd gekregen om aan te tonen dat het in het land veilig is om later dit jaar te gaan racen. Voor 3 juni moet duidelijk zijn of het Formule 1-circus neer kan strijken in het koninkrijk of dat er dit jaar maar negentien races zijn.

Door de onrust in Bahrein werd de openingsrace van het seizoen afgelast. De laatste weken zijn er vele gesprekken geweest om te bepalen of de race dit jaar niet alsnog een plaats op de kalender zou moeten hebben, maar een besluit is mede door de aanhoudende protesten niet genomen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone drong daarom aan om het besluit een maand uit te stellen, iets waar de FIA nu in mee is gegaan.

"We hebben de Bahrain Motor Federation en het Bahrain International Circuit uitstel gegeven tot de World Motor Sport Council-vergadering op 3 juni. Deze beslissing is genomen na contact met de autoriteiten in Bahrein en de commerciële uitbater van de sport, Formula One Management," zo meldt de FIA.

De organisatie in Bahrein heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. "De situatie ontwikkelt zich positief," zo meldde de voorzitter van het Sakhir-circuit, Zayed Rashid Alzayani eerder al.

Man laat Augmented Reality-tattoo zetten

Nadat een man uit Amerika een Nintendo 3DS had gekocht, besloot hij om zijn nieuw speeltje te vereeuwigen op zijn arm. Hij besloot een tatoeage te laten zetten; niet van de 3DS zelf maar van de Augmented Reality-optie die in de console zat. 

3ds tatoto

In de beelden hieronder zie je hoe het systeem werkt. Het werkt nog niet perfect maar het is een kleine stap. Over een aantal jaar zullen we alleen een tatoeage kunnen zetten waar onze Mii's of avatars uitkomen. Wat vinden jullie hiervan? Goed idee van deze internetheld? Of is het een foute geek met een nog foutere tatoeage?

id: Wolfenstein en Quake komen terug

id Software is een developer die we vooral kennen van de klassiekers Quake, Wolfenstein en Doom. De shooter-koning zal dit jaar met RAGE komen en Doom 4 is stilletjes al bevestigd. Maar hoe zit het met de andere twee grootheden Quake en Wolfenstein? Volgens Jason Kim, producer van RAGE, zullen ze terug komen.

Volgens Kim hebben ze de IP's en als mensen de games graag zien komen, dan ziet hij geen obstakels om nieuwe games in de series te maken. Op dit moment hebben ze nog niets in de maak maar ze houden het wel in de gaten.

“We don’t have anything in the works right now but I think when we start talking about different things we can do with the other properties that we have I hope people are receptive to what we want to do and what we think would be fun for players to experience coming out of id Software.”

RAGE zal in september in de winkels liggen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Rage

Geen huldiging voor bekerwinnaar

De bekerwinnaar van dit seizoen krijgt geen grootschalige huldiging. Zowel FC Twente als Ajax heeft besloten af te zien van een feest met de supporters na de finale van komende zondag in De Kuip. Beide clubs willen zich na de wedstrijd meteen richten op de onderlinge competitiewedstrijd van een week later, waarin de landstitel op het spel staat.

De bekerfinale in Rotterdam begint zondag om 18.00 uur. Op 15 mei strijden Ajax en FC Twente in de inmiddels uitverkochte Amsterdam ArenA om de landstitel. De titelverdediger uit Enschede begint met een punt voorsprong op de Amsterdammers aan dat cruciale duel.

DVD: Modern Family

Jay, Gloria, Manny, Claire, Phill, Haley, Alex, Luke, Mitchell Cameron en Lilly. Het zijn de centrale typetjes uit de Amerikaanse tv-serie Modern Family. In 2009 besloot RTL5 om de serie samen met Glee op de dinsdagavond uit te zenden. Eenzelfde enorm succes als in Amerika bleef uit, maar de serie wist een groot aantal fans te verzamelen. Voor die fans of voor de mensen die de serie pas later hebben leren kennen is er nu de verzamelbox van seizoen 1.

[Giro] Ook De Maar niet van start

Na Theo Bos heeft ook Marc de Maar zich moeten afmelden voor de Giro d'Italia. De renner van Quick Step, die samen met Addy Engels was geselecteerd door zijn ploeg, is niet op tijd hersteld van een infectie.

"In overleg met de teamartsen heb ik beslist om de Giro over te slaan. Ik ben nog steeds niet volledig hersteld," aldus De Maar op Twitter. "Balen, maar er zijn nog twee grote rondes over!"

Sigthórsson in belangstelling Ajax

Kolbeinn Sigthórsson staat in de belangstelling van Ajax. De 21-jarige spits uit IJsland heeft nog een contract tot de zomer van volgend jaar bij AZ. Hij wil die verbintenis voorlopig niet verlengen, waardoor de club uit Alkmaar het risico loopt dat hij in 2012 transfervrij vertrekt.

Ajax is op zoek naar een spits sinds Luis Suárez en Mido de club in de winterstop verlieten. Daarbij is het onduidelijk of Mounir El Hamdaoui ook volgend seizoen nog voor de kampioenskandidaat uit Amsterdam uitkomt. Een poging om Bas Dost in de winter over te nemen van sc Heerenveen, mislukte. Dost is niet bezig aan het beste seizoen uit zijn loopbaan. Sigthórsson heeft met vijftien competitietreffers inmiddels ook de aandacht van buitenlandse clubs getrokken.

Sigthórsson in belangstelling Ajax
Sigthórsson in belangstelling Ajax (Foto: ANP)

Twitterrecord na dood Osama bin Laden

Nog nooit zijn er zoveel berichten geplaatst op Twitter als na de dood van terroristenleider Osama bin Laden. Dat meldde de microblog maandag.

Op het hoogtepunt van de golf aan tweets werden er meer dan vijfduizend berichten per seconde gepost. Tussen 04.45 en 06.30 uur maandag (Nederlandse tijd), kort nadat het overlijden van Bin Laden bekend was gemaakt, lag het gemiddeld aantal tweets op 3.440 per seconde. "Dat is het hoogste aantal tweets ooit", aldus Twitter.

Ook op sociale netwerksite Facebook zorgde de dood van de leider van Al Qaida voor veel activiteit. Zo 'waardeerden' 400.000 mensen een 'Osama bin Laden is dood'-pagina. Anderzijds trok een 'Wij zijn allemaal Bin Laden'-pagina in het Arabisch slechts 14.000 fans.

[NBA] Hawks verrassen Bulls

In de Amerikaanse NBA heeft Atlanta Hawks in de tweede ronde van de play-offs voor een verrassing gezorgd. De Hawks versloegen Chicago Bulls met 103-95. Beste man bij de Hawks was Joe Johnson die 34 punten maakte.

Titelverdediger Los Angeles Lakers verloor met 94-96 van Dallas Mavericks. Aan de hand van Dirk Nowitzki wisten de Mavericks zich in het vierde kwart van de wedstrijd terug te knokken van een achterstand. Nowitzki was zelf goed voor 28 punten. Bij de Lakers maakte Kobe Bryant 36 punten maar in de laatste seconden verprutste Bryant een mogelijkheid om zijn ploeg alsnog de overwinning te bezorgen.

VS sluit ambassade en consulaten Pakistan

De Verenigde Staten sluit dinsdag de ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Ook de Amerikaanse consulaten in Peshawar, Lahore en Karachi gaan voorlopig dicht. Dat maakte de ambassade bekend.

Het besluit om de kantoren te sluiten volgt op de dood van terroristenleider Osama bin Laden. Die werd zondag door Amerikaanse elitetroepen in Pakistan om het leven gebracht. Gevreesd wordt dat Pakistaanse extremisten hun woede zullen koelen door aanslagen te plegen op Amerikaanse doelwitten.

Eerder gaf de Amerikaanse overheid al een waarschuwing aan reizigers om vooral binnen te blijven als zij zich in risicogebieden bevinden. Washington vreest dat het anti-Amerikaans sentiment in een deel van de wereld zal toenemen door het uitschakelen van Bin Laden.

VS sluiten ambassade en consulaten Pakistan
VS sluit ambassade en consulaten Pakistan (Foto: ANP)

Zeer grote brand in Wanssum

Een garagebedrijf aan de Stayerhofweg in het Noord-Limburgse dorp Wanssum is dinsdagochtend getroffen door een zeer grote brand. Dat maakte de brandweer bekend.

De brand brak even na 07.00 uur dinsdag uit. De brandweer sloeg groot alarm. Volgens omwonenden ligt voor het bedrijf een tankstation. De brandweer bestrijdt de uitslaande brand met groot materieel. De brand veroorzaakt een grote rookontwikkeling. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over sponsoring van gelukszoekers.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es heeft voorgesteld, mensen het geld voor hun inburgeringscursus goedkoop te lenen. De wethouder acht deze maatregel noodzakelijk in het kader van de bezuinigingen op de inburgering. Een heel raar plan. Immers, immigranten zijn alleen welkom als iemand met een inkomen van 120% van het minimumloon garant staat, of als het gaat om mensen met beroepen die van groot belang voor onze economie zijn. In beide gevallen hoeft de overheid dus niet te helpen met het betalen of voorschieten van de inburgeringscursus. Het plan van Van Es zou dus uitsluitend ten goede komen aan armlastige gelukszoekers.

Box Office USA

Rio heeft zijn eerste plaats moeten afstaan aan Fast Five die met een groot verschil deze eerste plaats overneemt.

Andere nieuwe releases vinden we op de vijfde plaats met Prom en op de zesde plaats met Hoodwinked Too! Hood vs Evil.

Bij de gemiddelden ziet de lijst er natuurlijk weer een heel stuk anders uit. Cave of Forgotten Dreams bracht gemiddeld het meeste op met $ 27.820 (28e plaats totaal). Fast Five deed het gemiddeld ook heel good en bracht gemiddeld $ 27.820 op (1e plaats totaal). Op de derde plaats staat 13 Assissins die $ 15.285 gemiddeld opbracht (50e plaats totaal).

Hieronder staat een lijst met opgehaalde bedragen:


Film Weekend Schermen Gemiddeld Totaal
1 Fast Five $ 86,2 mil. 3644 $ 23.655 $ 86,2 mil.
2 Rio $ 14,8 mil. 3708 $ 3.988 $ 104 mil.
3 Tyler Perry's Madea's Big... $ 9,7 mil. 2288 $ 4.310 $ 40,9 mil.
4 Water for Elephants $ 9,3 mil. 2820 $ 3.313 $ 32,5 mil.
5 Prom $ 4,7 mil. 2730 $ 1.726 $ 4,7 mil.
6 Hoodwinked Too! Hood vs. Evil $ 4,1 mil. 2505 $ 1.640 $ 4,1 mil.
7 Soul Surfer $ 3,4 mil. 2010 $ 1.676 $ 33,8 mil.
8 Insidious $ 2,7 mil. 1584 $ 1.698 $ 48,3 mil.
9 Hop $ 2,7 mil. 3176 $ 845 $ 105,4 mil.
10 Source Code $ 2,5 mil. 1645 $ 1.526 $ 48,9 mil.

Ubisoft gaat zich meer richten op films

Ubisoft gaat meer met films en series doen van de games die ze in hun stal hebben staan. Het Franse bedrijf heeft de 'Ubisoft Motion Pictures' opgericht en zal geleid gaan worden door Jean-Julien Baronnet. Baronnet was eerder de CEO voor het bedrijf EuropaCorp dat van de bekende filmmaker Luc Besson is.

Naast Baronnet zullen Didier Lupfer en Jean de Rivieres ook voor de nieuwe filmstudio werken. Lupfer zal productie en ontwikkeling voor zich nemen en Rivieres doet de marketing en internationale verkopen. In 2010 kwam Prince of Persia: Sands of Time uit op het witte doek en haalde zo'n $335 miljoen wereldwijd op.

Ubisoft is al sinds 2007 zich gaan richten op de filmmarkt met de oprichting van de 'Ubisoft Digital Arts' en een jaar later de overname van de visuele effecten studio 'Hybride Technologies'. Ubisoft heeft enkele grote games waar nog geen film van verschenen is zoals Assassin's Creed en Splinter Cell.

Norwich keert terug in Premier League

Norwich City speelt volgend seizoen in de Premier League. De Canaries wonnen met 1-0 bij Portsmouth en leggen daarmee achter Queens Park Rangers beslag op de tweede directe promotieplaats. Norwich speelde in het seizoen 2004/05 voor het laatst op het hoogste niveau in Engeland.

Voor Norwich is het de tweede promotie op rij, want de club speelde vorig jaar nog in de derde divisie. Begin jaren negentig werd het publiek op Carrow Road verwend met goede resultaten. In het eerste jaar na de oprichting van de Premier League (1992/93) deed Norwich lang mee om de landstitel en eindigde het uiteindelijk op de derde plaats.

In 1995 degradeerde de club uit het oosten van Engeland, om in 2004/2005 voor één seizoen in de Premier League terug te keren. Na de zomer speelt de ploeg van de Schotse trainer Paul Lambert opnieuw op het hoogste niveau.

Catherine krijgt deluxe edition in Amerika

De Japanse-game Catherine zal op 26 juli in Noord Amerika uitkomen en er zal ook een speciale 'deluxe edition' voor uitkomen. De speciale editie is verpakt in een pizzadoos uit één van de bars uit het spel. Daarnaast zullen er nog wat andere extra's in de doos zitten.

Zo krijg je het volgende:

  • Een echte boxershort uit de game
  • Een echt T-shirt uit de game
  • Een kussensloop

Mocht je de normale of de 'deluxe edition' in de pre-order zetten dan krijg je het volgende er nog bij:

  • Art-boekje van 36 pagina's
  • CD met de soundtrack van de game

Catherine draait om een jongen die Vincent heet en na een leuke ontmoeting met een bijzondere dame nachtmerries gaat krijgen. Deze nachtmerries zijn dodelijk en Vincent moet er alles aan doen om te blijven leven. De 'deluxe edition' zal $79,99 kosten bij de release in Amerika. De game is voor Xbox 360 en PS3 en zal 26 juli uitkomen Of de game ook naar Europa komt is nog niet bekend.

Catherine

Opnieuw noodverordening dodenherdenking Amsterdam

Bij de nationale dodenherdenking 4 mei op de Dam in Amsterdam geldt ook dit jaar een noodverordening. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's. EHBO'ers zijn op de Dam herkenbaar aanwezig. Vorig jaar ontstond bij de herdenking grote paniek onder de aanwezigen door een schreeuwende man. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) was dit jaar specifiek betrokken bij de voorbereidingen van de herdenking. Van 16.00 tot 21.00 geldt op en rond de Dam een veiligheidsgebied. Dat gebied is iets groter dan voorgaande jaren. De politie kan mensen uit het gebied verwijderen. Vanaf 19.30 uur is het ook verboden om ramen open te zetten of om op balkon of dakterras te komen.

Volgens de gemeente moeten de maatregelen ervoor zorgen dat de bijeenkomst waardig en onverstoord verloopt. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) denkt dat met de maatregelen het open karakter van de herdenking nadrukkelijk behouden blijft.

De nationale dodenherdenking begint om 18.50 uur met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk aan de Dam. Dichter, essayist en schrijver Willem Jan Otten houdt de 4 meilezing. Het programma is te volgen op twee grote schermen aan beide zijden van het plein. Kort voor 20.00 uur leggen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zoals gebruikelijk de eerste krans bij het monument, waarna om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden.

Ook bij het Bevrijdingsconcert donderdagavond op de Amstel, waarbij traditioneel ook koningin Beatrix aanwezig is, geldt een noodverordening. Mensen die binnen het veiligheidsgebied wonen of daar op bezoek gaan, worden door de politie begeleid.

Strenge veiligheidsmaatregelen werden ook in 2009 en 2010 genomen. Aanleiding was de aanslag van Karst T. tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. Vorige maand werd bekend dat de man die vorig jaar de dodenherdenking verstoorde op 4 mei in de cel zit vanwege winkeldiefstal. Omdat hij veelpleger is, is hij voor negentig dagen vastgezet.

Dode vrouw gevonden in Roosendaal

In een appartementencomplex in Roosendaal is maandag een dode vrouw gevonden. De politie onderzoekt of er sprake is van een misdrijf, meldt een woordvoerder.

De vrouw werd omstreeks 14.00 uur aangetroffen in het complex aan de Molenstraat. Bewoners van het complex troffen de dode vrouw aan en waarschuwden de hulpdiensten. Hulp mocht niet meer baten. De identiteit van de vrouw is nog niet vrijgegeven.

PVV vrijwel zeker in Limburgs provinciebestuur

De PVV komt in Limburg in het provinciebestuur. Limburg wordt hiermee de eerste provincie waar de PVV zitting gaat nemen in Gedeputeerde Staten. Fractievoorzitter van de PVV in Limburg Laurence Stassen heeft maandag tegen de regionale zender L1 gezegd 'best een beetje trots te zijn' dat haar partij mee gaat besturen.

De onderhandelingen van de partij van Stassen met het CDA en de VVD zouden zo goed als afgerond zijn. Stassen zegt dat woensdag de puntjes op de i worden gezet.

De onderhandelingen waren volgens de fractievoorzitter moeizaam. "Maar ook moeizame bevallingen leveren mooie kinderen op." De bedoeling is dat het nieuwe Limburgse provinciebestuur volgende week vrijdag wordt geïnstalleerd.

De PVV werd bij de afgelopen verkiezingen voor Provinciale Staten in Limburg de grootste partij.

Witte Huis dubt over foto's lijk Bin Laden

Het Witte Huis twijfelt of de foto's van het stoffelijk overschot van terroristenleider Osama bin Laden moeten worden vrijgegeven. Belangrijke parlementariërs hebben om de foto's gevraagd als bewijs van de dood van de leider van al-Qaeda.

"We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat niemand een basis heeft om te ontkennen dat we Osama bin Laden hebben gedood", aldus John Brennan, hoofd terreurbestrijding van president Barack Obama. "Het vrijgeven van informatie, en de vraag of dat ook foto's moeten zijn, is echter iets waar we nog over moeten besluiten."

Sony Online: 12,700+ Creditcardgegevens openbaar

De beveiligingsproblemen van Sony stijgen naar een steeds hoger niveau. Sony Online Entertainment, niet te verwarren met PlayStation Network, heeft bekendgemaakt dat de persoonlijke gegevens van 24.6 miljoen accounts en meer dan 12,700 creditcardnummers openbaar zijn gemaakt sinds de aanvallen op Sony's netwerk.

In een recente verklaring van Sony meldt het bedrijf dat de datadiefstal tussen 16 en 17 april plaatsvond, ongeveer rond dezelfde tijd dat de aanvallen het PlayStation Network uit de lucht haalden. Deze informatie is gebaseerd op feiten van Sony's eigen onderzoek in de recente netwerkactiviteiten.

Abonnees van de populaire (MMO's) Free Realms, DC Universe Online en Everquest kregen gisteren een foutmelding dat de diensten van SOE onmiddellijk op non-actief gezet waren voor een onbepaalde tijd:

"We have had to take the SOE service down temporarily. In the course of our investigation into the intrusion into our systems we have discovered an issue that warrants enough concern for us to take the service down effective immediately. We will provide an update later today (Monday)."

Volgens Sony Online Entertainment zijn gegevens zoals namen, woonadressen, e-mailadressen, geboortedatums, geslacht, login namen en wachtwoorden gestolen. Ook zouden creditcardgegevens gestolen zijn, maar enkel uit een verouderde database van 2007. Deze database zou 12,700 niet-Amerikaanse credit/debitcardnummers en hun geldigheidsdatum bevatten, samen met de direct debit-informatie van 10,700 klanten uit Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Spanje.

Sony Online Entertainment biedt abonnees van deze MMO's 30 dagen gratis speeltijd aan met een dagelijkse compensatie voor elke dag dat de diensten offline zijn.

Sony Online Entertainment

 

Winnaar EA-gameskoffer

Header

Electronic Arts heeft ook dit jaar een paar spellen als 'Most Wanted' aangewezen en dat betekent dat ze nu voor een zacht prijsje te koop zijn. Vanaf 19,99 euro heb je al een 'Most Wanted'-titel in huis.

Spellen die goedkoper zijn is een goede zaak, maar als je ze gratis kan winnen is dat natuurlijk nog beter! FOK!games mag een koffer met de vier Most Wanted-spellen van dit jaar weggeven.

Afgelopen week heeft de prijsvraag online gestaan waar je antwoord moest geven op de vraag welke spellen er in de koffer zitten? De volgende spellen waren het juiste antwoord: De Sims 3, FIFA 11, Need For Speed Hot Pursuit en Medal of Honor.

Wij sturen de baggage zo snel mogelijk naar ThaBrain op. Gefeliciteerd!

EA Most Wanted

Ook tweede zwarte doos ramptoestel gevonden

Ook de tweede zwarte doos van het toestel van Air France dat bijna twee jaar geleden neerstortte voor de kust van Brazilië, is op de zeebodem aangetroffen door een onderwaterrobot. De zwarte doos, die de gesprekken uit de cockpit bevat, is geborgen en wordt onderzocht. Dat maakte het Franse Bureau voor Onderzoek en Analyse dinsdag bekend.

Zondag werd de eerste zwarte doos al aangetroffen. Die bevatte onder meer vluchtgegevens en was in goede staat. De Franse onderzoekers hopen dat de zwarte dozen meer duidelijkheid geven over de oorzaak van de crash.

De Airbus A330-203 van Air France was in juni 2009 onderweg van Rio de Janeiro naar Parijs, toen het in zee stortte. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. De crash gebeurde tijdens een onweersbui, maar of het slechte weer ook de oorzaak is van het ongeluk is vooralsnog onduidelijk.

'PVV-politici kunnen 4 mei beter thuisblijven'

Uit piëteit voor de nabestaanden en omdat ze iets anders herdenken kunnen PVV-politici woensdag beter niet naar de dodenherdenking komen. Dat stelt voormalig PvdA-Kamerlid Mei Li Vos dinsdag in een opiniestuk in Trouw.

Ze stoort zich aan het PVV-verkiezingsprogramma, waarin staat dat op 4 mei de 'slachtoffers van het (nationaal-)socialisme' worden herdacht. Het gaat volgens haar om meer dan een woordgrapje. "De PVV is bezig de geschiedenis te herschrijven. Het lukt de partij wonderwel om 'links' van alles in de schoenen te schuiven."

Vos wijst erop dat de herdenking sinds 1946 er betekenissen bij heeft gekregen. Zo worden ook de slachtoffers in andere oorlogen herdacht. Toch gaat de PVV volgens haar te ver door de slachtoffers van het socialisme erbij te slepen. "Wat moet een nazaat van een socialistische verzetsstrijdster als een vijfde van de Kamerleden vindt dat zijn moeder aan de verkeerde kant stond?"

De partij mag volgens haar alles in het verkiezingsprogramma schrijven wat ze wil, 'maar er is ook nog zoiets als respect voor de doden en hun nabestaanden'. "Betoon in ieder geval dat beetje respect - door thuis te blijven op 4 mei."

Zes clubs in Eredivisie voor vrouwen

De Eredivisie voor vrouwen kan volgend seizoen gewoon doorgaan. Zes clubs hebben de KNVB maandag officieel toegezegd de vrouwentak te handhaven. Door het afhaken van AZ en Willem II was de toekomst voor de Eredivisie vrouwen even in gevaar, zeker toen ook Heerenveen en Utrecht er de brui aan wilden geven.

Heerenveen en Utrecht hebben door nieuwe initiatieven nu toch besloten verder te gaan. FC Twente, ADO Den Haag, VVV-Venlo en FC Zwolle zijn de overige vier deelnemers.

Rechtbank spreekt oordeel uit over Sietske H.

De rechtbank in Leeuwarden doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak van Sietske H. uit Nij Beets. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twaalf jaar celstraf tegen de 26-jarige tandartsassistente, die terechtstaat voor het doden van haar vier pasgeboren baby's tussen 2003 en 2009.

Het Openbaar Ministerie had ook tbs willen eisen, maar dat lukte niet omdat H. weigerde mee te werken aan onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Hierdoor is niet te zeggen of de Friezin aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt.

De officier van justitie acht bewezen dat de vier kindjes leefden toen Sietske H. beviel. Ze zei zelf dat ze bang was dat de kinderen ontdekt zouden worden, waarna ze de baby's heeft verstikt met haar handen en een kussen.

In drie gevallen is volgens het OM sprake van moord, mede omdat ze vuilniszakken had klaargelegd voor de bevalling en ze geen voorbereiding had getroffen om de kindjes te houden. Alleen in het eerste geval zou sprake zijn van doodslag.

H.'s advocaat Barbara Klunder gaat niet uit van moord. In twee gevallen eiste ze vrijspraak vanwege gebrek aan bewijs, in de andere gevallen was volgens de raadsvrouw sprake van doodslag.

Met de strafeis van twaalf jaar wil justitie herhaling voorkomen. De 'enorme eenzaamheid' die volgens het OM uit het dossier naar voren komt, werkte strafverminderend. Sietske H. zei op de zitting dat ze zichzelf haat om wat ze heeft gedaan. "Ik voel mij schuldig en schaam mij diep. Ik weet dat dit nooit weer kan en mag gebeuren."

De zaak kwam begin augustus aan het rollen toen de tandartspraktijk de politie waarschuwde. Op de zolder van haar woning werden de vier dode baby's gevonden in koffers. De familie was sinds de geboorte van het eerste kind naar een andere woning verhuisd. H. heeft de koffer met het lijkje toen zelf verhuisd. Om de geur van de babylijkjes te verbloemen gebruikte ze luchtverfrisser.

Gemeente: Duinbrand Schoorl onder controle

De brand in het Schoorlse duingebied is onder controle. Het is nog onduidelijk wanneer het vuur helemaal is geblust, meldde de gemeente Bergen maandagavond laat.

"Met het aanwezige materiaal en de hoeveelheid menskracht verwacht de brandweer de brand onder controle te houden en uit te krijgen", liet de gemeente weten. De noodverordening blijft voorlopig van kracht.

Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen stelde maandag tijdens een persconferentie dat het gaat om de grootste natuurbrand in het gebied, sinds daar in 2009 regelmatig branden woedden. Zeker 200 hectare duingebied zou door het vuur zijn verwoest.

De bluswerkzaamheden werden maandag ernstig gehinderd door de wind. Het vuur werd bestreden met behulp van brandweerkorpsen uit het hele land en blushelikopters van Defensie.

Gemeente: Duinbrand Schoorl onder controle
Gemeente: Duinbrand Schoorl onder controle (Foto: ANP)

Typemachines

In geen jaren heb ik ook nog maar één toets ingebeukt van een typemachine. Die apparaten zijn natuurlijk volledig achterhaald, maar toch vond ik het raar om te vernemen dat de laatste typemachinefabriek zijn deuren heeft gesloten. Aldus verschillende Nederlandse media, meldden verschillende Indiase media afgelopen dinsdag dat Godrej & Boyce zijn fabriek sluit in Mumbai. Het was de allerlaatste typemachinefabriek ter wereld.

Pakistan onderzoekt eventuele hulp Bin Laden

De Pakistaanse ambassadeur in de Verenigde Staten heeft maandag een 'volledig onderzoek' beloofd naar de vraag waarom Pakistaanse inlichtingendiensten terroristenleider Osama bin Laden niet konden vinden. De leider van Al Qaida werd in de nacht van zondag op maandag door Amerikaanse elitetroepen gedood in de Pakistaanse stad Abbottabad.

"Het is overduidelijk dat Bin Laden steun heeft gekregen, de vraag is of dat steun was vanuit de overheid en de staat of vanuit de gemeenschap", aldus ambassadeur Husain Haqqani. "We weten allemaal dat er mensen zijn in Pakistan die in dezelfde dingen geloven als andere extremisten. Dus er waren waarschijnlijk mensen die hem beschermden."

Abbottabad is een legerplaats met tienduizenden inwoners, zo'n 100 kilometer ten noordoosten van Islamabad.

Pakistan onderzoekt eventuele hulp Bin Laden
Pakistan onderzoekt eventuele hulp Bin Laden (Foto: ANP)

Too Human-trilogie nog steeds een optie

Silicon Knights, ontwikkelaar van het Xbox 360-epos Too Human, zegt de trilogie alsnog te willen afronden. "We intend to finish the trilogy but no comment beyond that... You know, there's very public litigation around that", aldus Denis Dyack, directeur van de studio.

Met "litigation" (proces) verwijst Dyack naar het proces tussen Silicon Knights en Epic

Too Human staat ook bij velen bekend om het beruchte ontwikkelingsproces van bijna tien jaar lang. Na in ontwikkeling te zijn geweest voor de PSOne en de GameCube kocht Microsoft in 2005 de rechten op. Het spel werd in 2008 uitgebracht voor de Xbox 360 onder een lading kritiek en negatieve recensies en werd een grote commerciële flop.

Silicon Knights werkt op dit moment aan X-Men: Destiny voor Activision die dit jaar nog moet verschijnen.

Too Human Logo

Waarom de Vitality Sensor vertraagd is

Iwata van Nintendo heeft uitgelegd waarom de Vitality Sensor voor Nintendo Wii vertraagd is. Er zijn wat problemen met het geschikt maken voor de massa omdat iedereen biologisch anders is. Het apparaatje werd een aantal E3's terug aangekondigd maar sindsdien hebben we er niets meer van gehoord.

Omdat de Vitality Sensor een compleet nieuw type entertainment is en er veel biologische verschillen tussen individuen zitten gaat het minder snel dan Nintendo had gewild. Op dit moment is de sensor geschikt voor 80% van de mensen, Nintendo wil echter minstens 99% van de doelgroep kunnen voorzien van het nieuwe accessoire.

"I imagine that you are worried about that because it hasn't been put on the market even though a long time has passed since it was initially announced. This is a totally new type of entertainment, and there are large individual differences in the biological information of humans.

For example, if it was acceptable that only 80 per cent of the users thought the result was natural, then we could propose this to consumers right now. However, we are aiming for a level of quality in which 99 per cent of consumers feel comfortable, and that is why this project is taking time to complete."

Wanneer de Vitality Sensor daadwerkelijk klaar is, en wat we er in hemelsnaam mee moeten wordt waarschijnlijk komende E3 bekendgemaakt.

Vitality

GameBoy uit space binnenkort te koop

Veilinghuis Bonham heeft binnenkort een grote veiling met allemaal artikelen uit de ruimtevaart. Denk hierbij aan gebruikte ruimtepakken, gesigneerde foto's en posters, oude ruimtevaart-aantekeningen van Tsiolkovsky (bekend van de Tsiolkovsy rocket equation) en een model van de Concorde.

Topstuk uit de collectie is echter een heuse Nintendo GameBoy mét Tetris. Deze GameBoy is in 1993 door de Rus Aleksandr A. Serebrov meegenomen om de saaie uurtjes door te komen. De GameBoy is nog in werkende staat en moet tussen de 1500 en 2000 dollar opleveren.

De complete lijst met te veilen artikelen kun je hier vinden.

Abidal terug in selectie na leveroperatie

Eric Abidal keert terug in de wedstrijdselectie van FC Barcelona. De Franse verdediger, die vorige maand werd geopereerd aan een levertumor, is dinsdag inzetbaar in de return tegen Real Madrid in de halve finale van de Champions League. Aanvankelijk werd aangenomen dat Abidal dit seizoen niet meer in actie zou kunnen komen.

Abidal, die tot aan de operatie bijna altijd verzekerd was van een basisplaats, trainde maandag gewoon mee met de ploeg. "Dat hij kan spelen is voor ons het beste nieuws van de dag", liet trainer Pep Guardiola weten.

Ook Andres Iniesta keert terug in de groep. De middenvelder miste het duel in Madrid, dat door Barcelona met 2-0 werd gewonnen, vanwege een kuitblessure.


Abidal terug bij Barcelona (Foto: Novum)

Gratis games in Nokia Ovi Store

Er zijn een flink aantal games nu gratis beschikbaar in de Nokia Ovi Store. De gratis games hebben een gele strik om het logo waaraan je ze kunt herkennen. Het is onbekend waarom deze games nu gratis beschikbaar zijn en hoe lang dit nog duurt. Sla dus snel je slag voordat het te laat is!

Onder de gratis games zitten onder andere Spider-Man Total Mayhem HD, Assassin's Creed, Fruit Ninja, Angry Birds Rio en Sims 3 HD. De (voorlopig) complete lijst is als volgt:

  • Avatar
  • Spider-Man Total Mayhem HD
  • H.A.W.X HD
  • Worms HD
  • Fruit Ninja
  • GT Racing: Motor Academy HD
  • Settlers HD
  • Hero of Sparta
  • Assassins Creed
  • Guitar Rock Tour HD
  • Angry Birds Rio
  • Angry Birds Seasons
  • Sims 3 HD
  • Monopoly Classic HD
  • Pac-Man Championshop
  • Farm Frenzy
  • Tetris HD
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.