Ontknoping Eredivisie: Vooruitblik speelronde 32

In de Eredivisie is het nog altijd ongemeen spannend! Zo ligt de strijd om de titel nog helemaal open, maken verschillende ploegen nog kans op Europees voetbal en is er ook nog een aantal gegadigden voor de duels om promotie/degradatie. Hieronder volgt een vooruitblik op de komende speelronde.

De landstitel

De strijd om de landstitel is nog altijd niet beslist. PSV won afgelopen weekend de lastige uitwedstrijd bij Heracles Almelo en profiteerde daarmee optimaal van de misstap van FC Twente, dat gelijkspeelde tegen De Graafschap (1-1). Ook Ajax, dat vorige week zondag met 2-1 van N.E.C. Nijmegen won, heeft de strijd nog niet opgegeven en gooit naar verwachting alles in de strijd om de 30e landstitel, en daarmee de gewilde derde ster, te pakken.

FC Twente kent dit weekend in elk geval een lastige uitwedstrijd. De Tukkers spelen namelijk tegen het als vijfde geklasseerde ADO Den Haag, dat er alles aan wil doen om de achterstand op AZ goed te maken. Ajax kent in Excelsior, dat nog tegen de play-offs om promotie/degradatie vecht, op papier een gemakkelijke tegenstander. Eerder dit seizoen slaagden de Rotterdammers er echter wel in om een gelijkspel (2-2) uit het vuur te slepen.

Dé wedstrijd van deze week is natuurlijk het treffen tussen Feyenoord en PSV. De Eindhovenaren boekten eerder dit voetbalseizoen een monsterzege op de Rotterdammers (10-0), waardoor de ploeg uit De Kuip nu wraak wil nemen. Over deze wedstrijd lees je zaterdag meer in een extra voorbeschouwing.

Europa League

AZ heeft tot nu toe de beste papieren om volgend seizoen direct toegelaten te worden tot de Europa League. De Alkmaarder formatie, die dit weekend tegen Willem II aantreedt, heeft echter maar een minimale voorsprong op achtervolger ADO Den Haag, dat twee punten minder heeft. De Tilburgers zullen dus verslagen moeten worden, aangezien de Haagse club FC Twente op bezoek krijgt. De Limburgers zijn al zeker van het spelen van play-offs om promotie/degradatie, maar zullen ongetwijfeld gaan vechten voor wat ze waard zijn.

Ook Roda JC en FC Groningen strijden nog mee om directe plaatsing, maar zullen zich waarschijnlijk op de play-offs om Europees voetbal moeten gaan richten. Zij nemen het deze week op tegen respectievelijk NAC Breda en N.E.C. Nijmegen. Ook deze twee ploegen zijn zeker nog niet uitgeschakeld in de race om een plekje bij de gewilde play-offs voor de Europa League.

FC Utrecht hoeft niet meer te rekenen op directe plaatsing voor de opvolger van de UEFA Cup, maar zal zich naar alle waarschijnlijkheid wel blijven richten op de eerdergenoemde play-offs. Ook Heracles Almelo, Feyenoord sc Heerenveen, N.E.C. Nijmegen en NAC Breda maken nog een theoretische kans, maar zijn dan wel afhankelijk van de andere uitslagen.

Degradatie

In de kelder van de Eredivisie is er nog een aantal ploegen dat zich zorgen moet maken om het spelen van play-offs om promotie/degradatie. Willem II en VVV-Venlo zijn inmiddels veroordeeld tot het spelen van deze wedstrijden, waarbij de Tilburgse formatie zeer waarschijnlijk direct zal degraderen. Zij spelen dit weekend tegen AZ en hebben een achterstand van vijf punten op directe concurrent VVV-Venlo.

Ook Excelsior staat op dit moment in de gevarenzone, maar kan de dans mogelijk nog ontspringen. De Kralingers hoeven in elk geval niet meer naar achter te kijken, want het verschil met VVV-Venlo is niet meer te overbruggen. De Graafschap en Vitesse zouden zich nog wel enige zorgen kunnen maken. Het verschil tussen deze twee ploegen en de Rotterdammers bedraagt zes punten.

Ook NAC Breda komt nog in aanmerking voor mogelijke play-offs, maar dit is slechts op theoretische basis. De Bredanaars hoeven nog maar twee punten te pakken om de dans definitief te ontspringen en krijgen daarvoor de eerste kans tegen Roda JC.Programma speelronde 32:

Datum Thuis Uit
22/04, 20:45 uur ADO Den Haag FC Twente
23/04, 18:45 uur Willem II AZ
23/04, 19:45 uur Roda JC Kerkrade NAC Breda
23/04, 19:45 uur Heracles Almelo De Graafschap
23/04, 20:45 uur VVV-Venlo sc Heerenveen
24/04, 14:30 uur Feyenoord PSV
24/04, 14:30 uur FC Utrecht Vitesse
24/04, 14:30 uur Ajax Excelsior
24/04, 16:30 uur FC Groningen N.E.C. Nijmegen