RIVM: Was of verhit groenten voor consumptie

Groenten moeten voor gebruik worden gewassen of goed verhit. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo kan volgens het RIVM worden voorkomen dat mensen bacteriën binnenkrijgen die mogelijk resistent zijn voor antibiotica.

Uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam blijkt dat op groenten uit winkels en van de markt resistente bacteriën zijn aangetroffen. Deze kunnen infecties veroorzaken die niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden.

De resistente bacteriën werden op 7 van de 119 genomen monsters aangetroffen. Het gaat om bacteriën die ook bij mensen in de darmen voorkomen en daar over het algemeen niet voor problemen zorgen. De bacteriën kunnen voor infecties zorgen en in het geval van de resistente soortgenoten zorgt dat, vooral bij kwetsbare groepen, voor gevaar.

De bron van de resistente bacteriën is volgens het RIVM niet duidelijk. Ook staat nog niet vast dat resistente bacteriën ook zorgen voor meer resistente bacteriën in de darmen van mensen. Wel wijst het er volgens het RIVM op dat het gevaar van antibioticaresistentie toeneemt.

Het heeft volgens het RIVM geen zin om specifieke groentesoorten links te laten liggen. Uit voorzorg is het het beste als alle groenten voor gebruik worden gewassen, verhit of geschild.


RIVM: Was of verhit groenten voor consumptie (Foto: Novum)