FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 maart 2011

New Kids Turbo grote winnaar Rembrandt Awards

New Kids Turbo heeft maandag twee Rembrandt Awards in de wacht gesleept. De film over hangjongeren uit Maaskantje werd uitgeroepen tot de beste Nederlandse film en het bijbehorende nummer Turbo van dj Paul Elstak werd verkozen tot beste titelsong.

Carice van Houten won de filmprijs in de categorie beste Nederlandse actrice, voor haar rol in de film De Gelukkige Huisvrouw. Jeroen van Koningsbrugge ging bij de mannen aan de haal met een Rembrandt Award voor zijn spel in Loft. Actrice Renée Soutendijk kreeg een Rembrandt Award voor haar gehele oeuvre.

De prijzen voor buitenlandse producties gingen naar Johnny Depp als beste acteur voor zijn rol in Alice in Wonderland, en naar Angelina Jolie als beste actrice voor haar rol in Salt. Inception werd verkozen tot beste film.

De Rembrandt Awards, de enige Nederlandse publieksprijs voor films, werden maandagavond uitgereikt in de Amsterdamse Escape.


Beste Nederlandse film van 2010: New Kids Turbo (Foto: Novum)

Najib Amhali kraakt eigen optreden af

Najib Amhali steekt de hand in eigen boezem als het gaat om zijn optreden vanavond bij de Gekste Dag, de Nederlandse versie van Comic Relief in Engeland.

Bij het drie uur durende programma op Ned3 werd geld opgehaald voor het goede doel. Najib had zes minuten om de aanwezigen in Paradiso te vermaken voor het goede doel. In de zaal zaten onder meer kinderen en bejaarden. Amhali was stuurloos en zwalkte alle kanten uit. Amhali twitterde na afloop: "Er viel niet tegen op te spelen,en ja was ook niet echt goed." Op Twitter was iedereen het met hem eens.

Polen zoekt bewijs voor bestaan CIA-gevangenissen

Polen heeft de Verenigde Staten verzocht twee gevangenen in het detentiecentrum Guantanamo Bay te ondervragen over hun vermoedelijke verblijf en mishandeling in een geheime gevangenis van de CIA in Polen. Dat zei aanklager Robert Majewski maandag. Het verzoek is eerder deze maand gedaan.

Majewski zei dat het verzoek een lijst met vragen bevatte die de aanklagers graag gesteld zouden zien worden aan de gevangenen. Het gaat om Abu Zubaydah, iemand die Al Qaida hand-en-spandiensten zou hebben verleend, en Abd al-Rahim al-Nashiri, die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de aanslag op de USS Cole in 2000. "Wij moeten ze laten ondervragen om vast te kunnen stellen of ze inderdaad hier hebben vastgezeten", zei Majewski. Hij wilde niet ingaan op de inhoud van de vragen. Er is volgens hem geen deadline gesteld voor het antwoord.

In oktober 2010 weigerden de VS omwille van het staatsbelang in te gaan op een soortgelijk verzoek van Polen. Majewski zei dat dat Polen er niet van weerhoudt opnieuw te proberen de informatie te krijgen om te kunnen vaststellen of de geheime CIA-gevangenis in Polen in 2002 en 2003 bestaan heeft.

De advocaten van de gevangenen en mensenrechtenorganisaties hebben er bij de VS op aangedrongen aan het Poolse verzoek te voldoen en meer openheid te betrachten in dit verband. Het Poolse onderzoek startte in 2008 op initiatief van de toenmalige premier Donald Tusk. Poolse leiders die destijds in functie waren hebben het bestaan van de gevangenis tot nog toe altijd ontkend.

CIA-medewerkers zeiden tegen persbureau AP dat die gevangenis wel degelijk heeft bestaan en onderzoekers van de Verenigde Naties en de Raad van Europa zeggen dat zij bewijs hebben dat tot dezelfde conclusie leidt.


Polen op zoek naar geheime gevangenissen CIA (Foto: Novum)

VN vraagt China om vrijlating rechtenactivist

Een werkgroep van de Verenigde Naties heeft China maandag gevraagd de prominente mensenrechtenadvocaat Gao Zhisheng vrij te laten. De advocaat wordt al bijna een jaar vermist. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Freedom Now maandag bekendgemaakt.

Het verzoek van de VN-werkgroep voor willekeurige opsluiting werd al in juli gedaan, maar werd pas maandag openbaar gemaakt. De VN-werkgroep heeft de Chinese regering niet alleen gevraagd om de vrijlating van Gao, maar ook om 'herstel van de schade die is veroorzaakt'.

Gao is een belangrijke figuur in de mensenrechtenbeweging. Hij pleitte voor hervormingen van de grondwet en verdedigde religieuze dissidenten, onder wie leden van de spirituele beweging Falun Gong.

De verdwijning van Gao in 2009 leidde tot grote internationale verontwaardiging. Mogelijk speelde dit een rol bij zijn vrijlating vorig jaar. Gao kon echter maar korte tijd van zijn vrijheid genieten; in april 2010 verdween hij opnieuw. Het is niet duidelijk waar hij nu is.

KNVB pleit voor langere schorsingen

De KNVB wil dat spelers en trainers in het betaald voetbal zwaarder gestraft kunnen worden bij schending van de gedragscode. De maximale sanctie van acht wedstrijden schorsing moet worden aangepast. Dat is de aanbeveling van een speciale commissie van de voetbalbond, die de afgelopen drie maanden onderzoek deed naar excessen in het voetbal.

De hogere straffen moeten worden uitgesproken bij zwaar fysiek en verbaal geweld buiten een spelsituatie. "Voor andere gevallen volstaan gewoon de spelregels", legt KNVB-voorzitter Michael van Praag uit bij de NOS. De straf voor spelers en trainers die zich misdragen zou in de toekomst kunnen oplopen tot maximaal 120 maanden.

Van Praag geeft het incident rondom Twente-speler Douglas als voorbeeld. De verdediger kreeg vorig maand tegen AZ rood en richtte zijn woede vervolgens op scheidsrechter Ruud Bossen. "In dergelijke gevallen zitten we in de toekomst dus niet meer vast aan een maximale straf van acht wedstrijden."

Het voorstel wordt op 30 mei voorgelegd aan de algemene vergadering betaald voetbal. Twee dagen eerder buigt de algemene vergadering amateurvoetbal zich over de voorgestelde maatregelen om excessen op de amateurvelden zwaarder te kunnen bestraffen.

Lichaam in Oosterdok van vermiste man

Een stoffelijk overschot dat maandagmiddag in het Oosterdok in Amsterdam is aangetroffen, is van de vermiste Gijs Thio. Dat meldt de politie. De man werd sinds eind februari vermist, nadat hij een horecagelegenheid aan de Lindengracht had verlaten. Een grote zoekactie naar de vermiste man leverde eerder niets op.

Het lichaam werd rond 17.15 uur gevonden. Duikers hebben het stoffelijk overschot geborgen. Dinsdag wordt sectie verricht op het lichaam om de doodsoorzaak vast te stellen. Volgens de politie is er op dit moment nog geen reden om uit te gaan van een misdrijf.

Nederlander gepakt in Ecuador om drugssmokkel

De Ecuadoriaanse politie heeft donderdag in de hoofdstad Quito een 47-jarige Nederlander aangehouden. Hij wordt ervan verdacht lid te zijn van een bende die drugs smokkelde. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde de aanhouding maandag. De groep zou smokkelaars die naar de VS en Europa reisden van drugs hebben voorzien.

Naast de Nederlander werden nog vier andere leden van de bende aangehouden die geleid werd door een Ecuadoriaan, melden lokale media. Zij werden in een hotel in de kraag gegrepen, waar de politie ook pakketten met drugs en geld aantrof.

De Nederlandse ambassade in Quito probeert de man maandag op te zoeken. In het Zuid-Amerikaanse land zitten volgens de meest recente cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken negentien Nederlanders vast voor drugs. In Ecuador staan hoge straffen op drugsdelicten.

Newcastle wil Wijnaldum aantrekken

Newcastle United kijkt nadrukkelijk in Nederland als het gaat om versterkingen voor volgend seizoen. De Engelse club had al AZ-aanvaller Kolbeinn Sigthorsson op de korrel en daar is nu Feyenoorder Georginio Wijnaldum bij gekomen.

De Rotterdammers zouden niet onwelwillend staan tegenover het vertrek van de aanvaller, omdat hij zijn in 2012 aflopende contract bij de Stadionclub nog niet wil verlengen. Door verkoop aan de Magpies zou hij nog wat opbrengen.

Feyenoord wil dit met meer spelers doen. Ook Ron Vlaar en Leroy Fer hebben een contract dat in 2012 afloopt. Ook zij zullen bij moeten tekenen, anders komen ze deze zomer op de transferlijst te staan.

Schietincident bij woning Doetinchem

Twee mannen hebben zondagavond in Doetinchem schoten gelost bij een woning. In het huis waren op dat moment drie mensen aanwezig. Niemand raakte gewond, meldt de politie maandag.

De mannen kwamen rond 22.50 uur met een auto bij de woning aan de Blokhuisstraat aan, waarna er werd geschoten. Vervolgens gingen ze ervandoor. Eerder op de dag had een van de twee ruzie gehad met de 18-jarige bewoonster.

De bestuurder van de auto, een 34-jarige man uit Doetinchem, kon snel worden aangehouden. In de loop van de nacht van zondag op maandag werd de andere verdachte, een eveneens 34-jarige man uit Doetinchem, in zijn woning aangehouden.

Russische corruptie onder Poetin sterk toegenomen

Corruptie is een wijder verbreid verschijnsel geworden in Rusland tijdens de regeerperiode van Vladimir Poetin. Vrienden en familieleden van Poetin hebben hun positie gebruikt om zich persoonlijk te verrijken, zeggen oppositieleiders in een rapport dat maandag is verschenen.

Ex-premier Michail Kasjanov, voormalig vicepremier Boris Nemtsov en andere oppositieleden presenteerden het rapport over corruptie onder Poetin, die voorheen als president en nu als premier inmiddels tien jaar aan het bewind is in Rusland.

Oud-parlementariër Vladimir Ryzjkov verwees naar gegevens van de denktank Indem. Hij zei dat corruptie tussen 2001 en 2005 vertienvoudigd is tot ruim 212 miljard euro, een kwart van de Russische economie. President Dmitri Medvedev wijdde de eerste twee jaar van zijn ambtstermijn aan een anti-corruptiecampagne, maar klaagt regelmatig dat die niets heeft uitgehaald. In 2010 alleen al zou volgens Medvedev ongeveer 25 miljard euro aan overheidsgeld zijn verdwenen via staatscontracten.

Volgens het rapport verrijkte een kleine groep van Poetins vrienden en familieleden zich in extreme mate via staatsbedrijven. Eén van hen kreeg de controle over de kleine bank Rossija die halverwege het eerste decennium van deze eeuw het beheer kreeg over lucratieve tegoeden van energiebedrijf Gazprom.

Een ander saillant voorbeeld in het rapport is dat van Gennady Timtsjenko, een Russische oliehandelaar met de Finse nationaliteit. Zijn fortuin groeide volgens Forbes van 1,5 miljoen euro in 2000 tot ongeveer 1,75 miljard euro in 2008. Hoewel Timtsjenko belasting betaalt in Zwitserland exporteert hij ongeveer een derde van de Russische olie, die hij voor schappelijke tarieven koopt van Russische staatsbedrijven.

De Russische regering heeft nog niet officieel gereageerd, maar Poetin ontkent dat hij zijn positie heeft misbruikt om zijn vrienden en familieleden te helpen.

De oppositie windt zich ook op over extreem hoge kosten van 26 luxe woningen die Poetin en Medvedev in de uitoefening van hun functie ter beschikking staan.

De voorzitter van de Russische hoge raad zei eerder deze maand dat corruptie in 85 procent van de gevallen wordt bestraft met voorwaardelijke straffen. Het gaat dan vooral om artsen, leraren en politieambtenaren. Hogere ambtenaren ontkomen nagenoeg allemaal aan veroordeling.


Russische corruptie onder Poetin sterk toegenomen (Foto: Novum)

Dries Roelvink in actie voor het goede doel

Dries Roelvink heeft zich ingezet voor het goede doel. De 52-jarige volkszanger heeft samen met zes jonge mediamakers een benefietnummer opgenomen, gebaseerd op zijn huidige single Laat Mij Niet Los.

Het zeskoppige team neemt deel aan de actie 6x6x6 op Reis, waarbij het de bedoeling is zo veel mogelijk publiciteit te genereren en geld in te zamelen. Als de jongeren de onlinewedstrijd winnen, vertrekken ze voor een maand naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen.

Toen zij aan Dries vroegen of hij hen wilde helpen door zijn Laat Mij Niet Los in een nieuw jasje te steken, was de zanger direct verkocht. "Ik had meteen het gevoel: het zit wel goed", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws.

Componist Bram Koning, die ook verantwoordelijk was voor de originele versie, herschreef het lied voor de gelegenheid. "We hebben Bram meteen benaderd, want hij is erg handig met teksten", zegt Dries. "En het is hem uitstekend gelukt."

Naast het genereren van publiciteit werd er ook geld ingezameld voor het goede doel. Afgelopen zondag organiseerden de zes mediamakers een benefietactie in het Amsterdamse Vondelpark.

Hoeveel geld het evenement, met medewerking van Boom Chicago's Greg Shapiro, heeft opgeleverd wordt vrijdag bekendgemaakt door de jury van de wedstrijd. Ook krijgen de deelnemers op deze dag te horen welke teams gewonnen hebben.


Dries Roelvink (Foto: Novum)

Excuses voor dood 12-jarig Noord-Iers meisje

De Britse regering heeft officieel haar verontschuldigingen aangeboden aan de familie van een 12-jarig Noord-Iers meisje dat in 1976 werd doodgeschoten door een Britse militair.

Het Britse leger zei 35 jaar geleden dat de dood van het meisje een ongeluk was. Bij een schotenwisseling met een lid van de IRA zou het meisje per ongeluk in de rug zijn getroffen. De soldaat die het schot loste, werd later vrijgesproken van doodslag. Een politieonderzoek toonde vorig jaar echter aan dat er geen enkel bewijs is dat de bewering van het leger staaft.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Owen Paterson, bood de 88-jarige moeder van Majella O'Hare en andere familieleden namens de regering verontschuldigingen aan. Ook gaf hij hen een excuusbrief van de Britse minister van Defensie Liam Fox.

Niks hoofddoekje! Castreren!

Trouwens, de gedachte achter de hoofddoek is, naar ik heb begrepen, dat vrouwen zonder dat soort lichaamsbedekking de weerloze mannen het hoofd op hol zouden brengen, hetgeen kan leiden tot zedeloze gedachten of handelingen. Dat is natuurlijk bespottelijk. Daarmee wordt de moslim-man gelijkgesteld aan een kwijlende hond in een slagerswinkel. En het rare is, dat in de moslim-wereld de man het voor het zeggen heeft. Waarom zetten mannen zichzelf zo te kijk?

CDA'ers willen partij vernieuwen

Binnen het CDA moet een onafhankelijke commissie aan de slag om de partij te vernieuwen. Deze commissie, die binnen een maand kan worden benoemd, moet volstrekt los van het partijbureau en het dagelijks bestuur opereren. Dat stellen tientallen CDA'ers in een resolutie waar het partijcongres zaterdag tijdens het partijcongres over stemt.

De indieners vinden dat het CDA, dat de afgelopen jaren veel kiezers verloor, al geruime tijd in een 'existentiële crisis' verkeert. De partij moet werken aan revitalisering, herbronning en inhoudelijke vernieuwing. Bovendien moet 'het vertrouwen en de cultuur van onderlinge openheid' worden hersteld, vinden de CDA'ers.

Meer dan 1300 partijleden hebben zich al aangemeld voor het congres dat zaterdag plaatsvindt in het World Forum in Den Haag. Daar wordt onder meer de nieuwe partijvoorzitter gekozen.

Jody Bernal onder stroom gezet

De zanger Jody Bernal die ooit eens een tijd terug een hitje had met Que Si Que No had vanmiddag een stunt gedaan voor de actie Radio 538 voor War Child. Hij zou zijn hitje gaan zingen in de studio terwijl hij onder stroom werd gezet door Ruud de Wild.

Luisteraars moesten voor de stunt sms'en (welke 2 euro voor War Child per bericht opleveren) en dat deden ze massaal en daarom ging de stunt door. Ruud keek al de hele middag gretig naar de knop waarmee hij Jody onder stroom zou zetten. Toen het eindelijk zover was, was Ruud er ook niet zuinig mee.

Ook andere BN'ers hebben stunts gedaan, zo werd dj Lindo Duvall gecentrifugeerd in een G-Force machine met een kracht van 5G. En gaat weervrouw Helga van Leur Speeltuin van Marco Borsato morgenochtend zingen. Op dit moment kan er gedoneerd worden als luisteraars niet willen dat er een plaat van Justin Bieber gedraaid zal worden.

Zweden: Wolvenjacht is legaal

De beperkte jacht op wolven in Zweden is volgens het land volkomen legaal. Het land beweert dat de Europese Commissie regelgeving omtrent de jacht op de dieren verkeerd interpreteert.

De Zweedse minister van Milieu Andreas Carlgren zei dat het quotum van twintig wolven niet strijdig is met de richtlijnen van de Europese Unie voor de bescherming van bedreigde diersoorten. De richtlijnen staan namelijk toe dat er wordt gejaagd op dieren die overlast veroorzaken. Zweden wil volgens Carlgren de genetische variatie van de wolven versterken door de zwakkere dieren te doden en wolven uit buurlanden te importeren.

Vorig jaar gaf Zweden voor het eerst in 45 jaar weer toestemming voor de jacht op wolven. Eurocommissaris van Milieu Janez Potocnik vindt dat de jacht strijdig is met EU-richtlijnen en wil dat er juridische maatregelen worden getroffen tegen Zweden.

Mestboetes kwijtgescholden vanwege foutje in wet

Bestuurlijke boetes die sinds juli 2009 zijn opgelegd voor bepaalde overtredingen van de Meststoffenwet worden ingetrokken. Ook kunnen voor deze overtredingen voorlopig geen bestuurlijke boetes worden uitgedeeld. Dat is het gevolg van een recente rechterlijke uitspraak, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag.

In 2009 is een artikel in de Meststoffenwet onbedoeld gewijzigd. Hierdoor is de grondslag voor het opleggen van deze boetes verdwenen. Het gaat hierbij om overtredingen in verband met bijvoorbeeld het verhandelen en transporteren van mest, laat het ministerie weten.

Het gaat om ongeveer zesduizend boetes, met een totale waarde van 1,3 miljoen euro. "Heel vervelend, jammer dat juist deze vorm om te beboeten tijdelijk is weggevallen", zegt de woordvoerder. "De boetes waren terecht opgelegd, jammer dat de juridische grondslag ontbreekt."

Het ministerie is bezig de fout te herstellen. Voor de zomer moet de wetgeving zijn gerepareerd. Tot dat moment worden andere manieren van handhaving ingezet, zoals het opleggen van dwangsommen. Ook het strafrecht wordt meer ter hand genomen. Volgens het ministerie betekent dit dat de regels gehandhaafd blijven worden.

"We staan dus niet met met lege handen", vervolgt de zegsman. "En na de zomer gaan we terug naar de oude manier." Het ministerie heeft geen hoger beroep ingesteld. "Het was inderdaad een wijzigingsfout."

Olietanker gekaapt in Golf van Aden

Piraten in twee kleine bootjes hebben maandag voor de Afrikaanse oostkust een olietanker gekaapt. De kapers vuurden raketgranaten af op het schip, de Zirku, voordat zij aan boord gingen. Dat deelde de Europese zeemacht in het gebied mee.

De Zirku, die geregistreerd staat in de Verenigde Arabische Emiraten, was onderweg van Sudan naar Singapore toen het in de Golf van Aden werd overmeesterd. Het schip telt 29 bemanningsleden. Het is niet duidelijk hoe het met hen gaat.

Andere in het verleden gekaapte olietankers hadden voor een gemiddelde waarde van ruim 106 miljoen euro olie aan boord. Het is niet bekend hoeveel olie de Zirku vervoerde.

Verdachte zedenzaak smijt aansteker naar rechters

Een verdachte in een grote groepsverkrachtingszaak is maandag in de rechtbank in Amsterdam door het lint gegaan. De verdachte gooide een aansteker naar de rechters. Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt dit na een bericht van RTV Noord-Holland.

De regionale zender meldt dat de 22-jarige verdachte 'donder op' naar de officier van justitie schreeuwde, nadat die de verdachte had geadviseerd even buiten af te koelen. De woordvoerder van de rechtbank stelt dat de man nadat hij de aansteker had gegooid achterin de zaal is gaan zitten.

Daar bewoog hij een stoel met wieltjes naar voren, waarop de rechters besloten de zaak even stil te leggen, zodat de verdachte uit de zaal kon worden verwijderd. Beveiligers hebben de man meegenomen.

De zaak van de man moest nog worden behandeld. Dat zou maandag gebeuren, maar dat wordt nu mogelijk dinsdag. "Dat is afhankelijk van hoe hij zich voelt", zegt de woordvoerder. Toen de man door het lint ging, werd de zaak tegen een andere verdachte behandeld. Nadat de 22-jarige man uit de zaal was verwijderd, werd de zitting hervat.

De man is een van de twaalf verdachten in de zaak rond de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje en het bezit van kinderporno. De verdachten zijn 17 tot en met 23 jaar. Het 17-jarige meisje was weggelopen uit een gesloten instelling in Groningen en in Amsterdam Zuidoost terechtgekomen bij de vestiging Parkhof van zorginstelling Cordaan, waar zij door enkele bewoners en vrienden meerdere keren zou zijn verkracht.

De daders maakten beelden van de vermeende verkrachting. Het slachtoffer werd op 13 mei verward aangetroffen op een metrostation in de buurt.

Marechaussee blij met camerabewaking Schiphol

De marechaussee op Schiphol heeft in een jaar tijd zeshonderd keer gebruikgemaakt van camerabeelden in onderzoeken. Op Schiphol worden sinds maart vorig jaar 1350 bewakingscamera's gebruikt. De marechaussee is heel tevreden over de camerabeelden en spreekt van een succes.

De beelden worden onder meer gebruikt om te achterhalen waar asielzoekers vandaan komen die weigeren hier iets over te vertellen. "Met de beelden hebben we in een jaar tijd 62 keer asielzoekers kunnen herleiden, omdat we konden zien met welk vliegtuig ze waren aangekomen", aldus een woordvoerder van de marechaussee.

Verder kunnen bijvoorbeeld op verzoek van politiekorpsen verdachten in de gaten worden gehouden of kunnen de beelden worden gebruikt om diefstallen op bijvoorbeeld Schiphol Plaza op te lossen.

Fox News vindt vrouwen slaan niet oké

Gearbox kondigde onlangs een nieuwe multiplayer-modus aan voor de recent uitgestelde Duke Nukem Forever. In 'Capture the Babe'  moet de speler een mooie vrouw dragen die af en toe kan flippen, op dat moment moet je haar een zachte klap op de billen geven om de rondborstige dame te kalmeren. Het is grappig en zeker niet beledigend bedoeld volgens Gearbox.

De makers moeten geweten hebben dat de onthulling ophef zou veroorzaken. Al snel na de bekendmaking stuurde Gearbox-baas Randy Pitchford een tweet de wereld in waarin hij de intentie van de modus nogmaals verduidelijkte, "It's a love pat on the ass - more about sexual innuendo. Not at ALL about violence towards women, which is SUPER UNCOOL."

Fox News is natuurlijk niet onbekend met games in een kwaad daglicht stellen Ze deden het recentelijk met Bulletstorm en willen nu ook iedereen waarschuwen voor Duke Nukem. De Amerikaanse nieuwszender vroeg Jamia Wilson, vice-persident van Women's Media Center, wat ze er van vond."It was offensive then and it's even more offensive now," reageerde ze. Het beeld dat geschept wordt is namelijk schadelijk, "These depictions of women are extremely harmful, especially to young women."

Duke Ferris, editor-in-chief van gamehelper.com, heeft gelukkig Fox News erop gewezen dat het allemaal intentioneel is, “The game is meant to objectify women -- that's the point.” Eerder stelde Pitchford dat Duke volgens hem niet over de schreef gaat, "Our goal isn't to shock people, but I think there's some stuff that'll be just a bit uncomfortable. We try to get right up to that edge and then relax enough so people don't reject it."

Duke Nukem Forever komt waarschijnlijk, als alle planeten op één lijn liggen, uit op 10 juni voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.


Duke Nukem

Bruma opnieuw in verband gebracht met HSV

Jeffrey Bruma wordt in de Duitse media opnieuw in verband gebracht met een transfer naar Hamburger SV. Dit keer bericht het Hamburger Abentblatt over de Nederlandse verdediger.

De belangstelling van HSV heeft veel te maken met de komst van Frank Arnesen. De Deen was eerder in dienst bij Chelsea, de club van Bruma, en maakte onlangs de overstap naar HSV. Na de zomer begint hij als technisch directeur bij zijn nieuwe club. Hij zou de Nederlandse jeugdinternational graag naar Hamburg willen halen.

Bruma kwam door blessures van ploeggenoten eerder dit seizoen een aantal keer in actie bij Chelsea. Op eigen verzoek werd hij in de winter verhuurd aan Leicester City uit de Championship. Afgelopen vrijdag droeg hij nog de aanvoerdersband tijdens de oefeninterland tussen Jong Oranje en Jong Duitsland (1-4 verlies).

Ferrari wil direct terugslaan

Ferrari haalde gisteren in de Grand Prix van Australië met rijders Fernando Alonso en Felipe Massa een vierde en een zevende plaats. Een teleurstellend resultaat voor het Italiaanse team dat na de wintertests gedacht had om Red Bull Racing het vuur aan de schenen te kunnen leggen.

Teambaas Stefano Domenicali is daarom meteen na de race naar Italië afgereisd om uit te gaan zoeken waar het mis ging. "Ontkennen heeft geen zin: we verlaten Australië met een gevoel van teleurstelling. Onze prestaties deden onder voor die van de besten, vooral een van de Red Bulls. Nu moeten we alles goed bestuderen om uit te vinden wat onze verwachte competitiviteit verhinderde."

Eén van de problemen waar Ferrari mee kampte was dat er niet genoeg hitte in de voorbanden gekregen kon worden. Dit was ook de oorzaak van de spin van Massa in de kwalificatie. Overigens is het Italiaanse team niet het enige dat hier over klaagt, want ook onder meer Jarno Trulli klaagde over het werkend krijgen van de banden.

"We moeten direct reageren, beginnende bij de volgende race in Maleisië. Daarbij moet vooral gewerkt worden aan de neerwaartse druk aan de voorkant van de auto. We moeten uitzoeken waarom de realiteit niet rijmde met de aan de hand van onze data gedane voorspellingen," zei Domenicali die ook positieve punten zag in Melbourne. "De betrouwbaarheid was gelukkig goed. Vooral de motor en het KERS-systeem deden het uitstekend."

Punten ronde 1 FOK! Formule 1-manager 2011

Het eerste F1-raceweekend zit erop, de FOK! Formule 1-manager 2011 heeft zijn eerste ronde gehad. De Grand Prix van Australië werd gewonnen door Sebastian Vettel. Hieronder vind je de  top tiens van de F1-managerklassementen en de uitgedeelde strafpunten.

Meer uitgebreide uitleg over de strafpunten kun je vinden op het FOK!forum, in het speciale F1-manager 2011-topic.

De strafpunten die deze race zijn uitgedeeld:

Coureurs
- Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan (beide HRT), geen (straf)punten vanwege overschrijden 107%-regel in kwalificatie: 0 punten in totaal
- Jenson Button (McLaren), drive-throughpenalty: -15
- Rubens Barrichello (Williams), drive-throughpenalty: -15

Motoren
- Marussia Virgin-motor, Glock motor vervangen: -15
- Williams-motor, aandrijving bij Pastor Maldonado en Rubens Barrichello: -30
- Team Lotus-motor, oververhitte radiateur door waterlekkage Kovalainen: -15

Chassis
- Sauber-chassis, diskwalificatie van beide auto's door dezelfde chassisfout van team: -75


Punten ronde 1 - Australië (tevens algemeen klassement na ronde 1)

# team user ronde 1 totaal
1 VroemVroem El.Wulfo 253 253
- Underdog Underdoggy 253 253
- borgweg dorus80 253 253
4 Ofyles Racing Team Ofyles2 244 244
- dan13lv dan13lv 244 244
- rollewedrinne? kebabman 244 244
- RoodF1 sweetco 244 244
- Gzeven Gvdw78 244 244
9 Ferscuderia Jappoo 242 242
- Diffuser 2011 Wishbone 242 242
- FC Utregz RayeK 242 242
- De Haantjes NoMich 242 242
- Knetturgek Hatseflats2008 242 242
- Transmach racing kvc 242 242

Algemeen klassement subleagues

# subleague owner ronde 1 punten leden
1 @FastLaps silverwings 164 164 3
2 Sportschool van Hoorn Aet 158 158 6
3 MonzaTeam Horus 156 156 5
4 Wombarg Racing sasquatsch 155 155 3
5 7sloten ozit 141 141 4
6 ! ! AIM ON TOP ! ! AmenhotepIV 131 131 3
7 FrisianOutlaws raggereug 130 130 7
8 Ant. Force PP-vogels 127 127 3
9 TUI Nederland ntrx 126 126 7
10 ZZZZOEF Zuurtje 126 126 3

Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De volgende race is de Grand Prix van Maleisië die verreden wordt op zondag 10 april. De komende managerronde sluit op vrijdag 8 april 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! De ronde gaat weer open op maandag 11 april 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Wozniacki verslikt zich in Petkovic

Andrea Petkovic heeft op het tennistoernooi van Miami voor een grote verrassing gezorgd. De Duitse (21) schakelde in de achtste finales de nummer één van de wereld Caroline Wozniacki uit: 7-5, 3-6, 6-3. Wozniacki won dit jaar de toernooien van Dubai en Indian Wells en schopte het op de Australian Open tot de halve finales.

"Ik was met een bepaalde tactiek de baan opgestapt en dat werkte perfect", glunderde Petkovic. "Zelfs toen het in de tweede set wat minder ging, ben ik gewoon mijn eigen spel blijven spelen." Petkovic neemt het in de volgende ronde op tegen Jelena Jankovic (6) of Anabal Medina Garrigues.


Wozniacki verslikt zich in Petkovic (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

Header

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken wat de prijs is en doe mee!

De zomertijd is ingegaan, het weer wordt steeds zonniger, dus deze week hebben we een zomers verrassingspakket voor jullie in petto. Een tas vol met zomerse spulletjes om de zomer te gaan overleven. We gaan niet zeggen wat voor spullen, anders zou het geen verrassingspakket zijn!. Wil je kans maken op deze goodies? Dan zul je de Ubi-moeilijke meerkeuzevraag moeten beantwoorden: Ubisoft gaat deze zomer een moderne western-game uitgeven, welk spel is dat?

Je kunt je antwoord vandaag via deze pagina invullen.

FOK!Ubi-Maandag

Warhawk 2-informatie gelekt

Just Push Start claimt dat Sony recent een event heeft gehouden waar ze een vroege build van Warhawk 2 lieten zien. Het vervolg van de PS3-game uit 2007 werd getoond aan een aantal fans. Een kleine hoeveelheid details uit het evenement zijn inmiddels dus gelekt.

Het spel zal klaarblijkelijk een verhaal-modus bevatten die volledige coöp-ondersteuning zal krijgen. Het spel bevat vanzelfsprekend nog steeds een uitgebreide multiplayer, het zal maximaal 32 spelers tekeer laten gaan in 25 maps. Warhawk 2 zal een variëteit aan oorlogvoertuigen bevatten naast gevechtsvliegtuigen, bijvoorbeeld tanks en motoren. Spelers kunnen nu bunkers bouwen, al kunnen ze door de vijand vernietigd worden.

Verder zijn er uiteraard verbeteringen doorgevoerd op het gebied gevechtsystemen, camerahoeken en de graphics. De game zou trouwens eerst Starhawk heten, maar de ontwikkelaar Lightbox Interactive heeft gekozen om het het simpel te houden. Het moet ergens in 2012 uitkomen. Een tijd geleden liet Lightbox-baas Dylan Jobe via een tweet al weten de spanning niet meer aan te kunnen, "Keeping the new game under wraps for this long is tough, and very hard on our fans. But will be worth it all in the end!!"

Let wel dat dit alles een gerucht is, maar vermoedelijk horen we dus binnenkort meer over Warhawk 2.

warhawk

Huntelaar nog steeds niet inzetbaar

Klaas-Jan Huntelaar kan ook komend weekeinde nog niet in actie komen. De aanvaller van Schalke 04 heeft nog te veel last van een begin deze maand opgelopen knieblessure en zit daarom niet bij de selectie voor de competitiewedstrijd van vrijdag tegen Sankt Pauli. Door de blessure moest Huntelaar vorige week al het trainingskamp van het Nederlands elftal verlaten.

Huntelaar werkte vandaag in Gelsenkirchen apart van de groep wat loopoefeningen af. "Hij kan nog altijd niet pijnvrij trainen, dus de wedstrijd tegen Sankt Pauli komt nog te vroeg", concludeerde trainer Ralf Ragnick. De Nederlandse spits, die nog altijd wacht op zijn eerste competitiedoelpunt van 2011, kwam eind februari tegen FC Nürnberg voor het laatst in actie.

[MotoGP] Hopkins vervangt Bautista

John Hopkins zal terugkeren in de MotoGP klasse. De Amerikaan vervangt Alvaro Bautista die voorlopig is uitgeschakeld door een valpartij.

Bautista ging eerder deze maand bij de Grand Prix van Qatar onderuit en brak daarbij zijn dijbeen. Hopkins reed tot 2008 in de MotoGP, waarbij 2007 zijn beste seizoen was. Toen eindigde hij als vierde in het wereldkampioenschap. Dit seizoen zou de Amerikaan eigenlijk in de Britse Superbikes uitkomen, maar komt nu al komend weekeinde in actie in de MotoGP bij de Grand Prix van Spanje op het circuit van Jerez.

"Ik maak me geen illusies, dit wordt een heel zwaar weekeinde voor me. Ik heb al een aantal jaren niet op een GP-machine gereden," aldus Hopkins.

Colombiaan maakt vaccin tegen 500 ziektes

De Colombiaanse immunoloog Manuel Elkin Patarroyo heeft belangrijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van een vaccin tegen meer dan vijfhonderd infectieziektes. Dat meldden Colombiaanse media maandag op basis van de publicatie van zijn onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift.

De Colombiaan heeft ontrafeld hoe de micro-organismen die infectieziekten veroorzaken het immuunsysteem van de mens uitschakelen, waardoor een patiënt onvoldoende weerstand heeft en ziek wordt. Ook zouden Patarroyo en zijn team hebben kunnen achterhalen welke micro-organismen precies verantwoordelijk zijn voor de schade.

De onderzoekers maakten de bewuste micro-organismen na, maar met dat verschil dat het menselijk lichaam deze kan herkennen en afweermechanismen ontwikkelt. Bij proeven op apen is gebleken dat het vaccin voor 90 procent werkt. Nu moet het op mensen worden getest, verklaarde de immunoloog.

Colombiaan maakt vaccin tegen 500 ziektes
Colombiaan maakt vaccin tegen 500 ziektes (Foto: ANP)

Bin Hammam bekritiseert concurrent Blatter

Mohamed bin Hammam heeft zich kritisch uitgelaten over FIFA-voorzitter Sepp Blatter. De Qatarees claimt dat het slechte imago van de wereldvoetbalbond te wijten is aan de preses. Bin Hammam bindt in juni de strijd aan met Blatter om het voorzitterschap van de FIFA.

"Mijn trip naar Europa heeft me het gevoel gegeven dat steeds meer mensen verandering willen zien bij de FIFA. Helaas komt dat oordeel vooral door de impopulariteit van de voorzitter", schrijft de 61-jarige Bin Hammam op zijn persoonlijke blog.

De preses van de Aziatische voetbalbond is vast van plan daar verandering in te brengen. "Hopelijk kunnen we er iets aan doen en de FIFA veranderen in een organisatie waar we trots op kunnen zijn."

Dzsudzsák kan starten tegen Oranje

Hongarije kan dinsdag in de returninterland in en tegen Nederland gewoon beschikken over Balázs Dzsudzsák. De aanvaller van PSV is tijdig hersteld van een ribblessure waar hij afgelopen vrijdag in de interland tegen Oranje in Budapest last van kreeg.

PSV kwam met het nieuws dat bondscoach Alexander Egarvari hem bij de groep van 21 man hield. Hongarije moet morgen in de Amsterdam ArenA tegen Nederland een goed resultaat boeken om achter Oranje tweede in de groep te blijven en zo uitzicht te hebben op het EK van 2012 in Polen en Oekraïne.

Giel Beelen verbreekt werelrecord crowdsurfen

Dj Giel Beelen heeft maandag in Hilversum het wereldrecord crowdsurfen verpulverd voor De Gekste Dag. Beelen deed er 2 uur, 3 minuten en 30 seconden over om van het centrum van Hilversum naar de studio van 3FM te komen in het mediapark. Hij werd gedragen door zo'n 250 vrijwilligers.

Bedrijven konden het initiatief sponsoren door een cheque te overhandigen aan de organisatie van De Gekste Dag als het record werd gebroken. De opbrengst gaat onder meer naar het Jeugdcultuurfonds en de Stichting Alzheimer.

Beelen noemde de tocht van bijna 2 kilometer een hel. "Ik ben echt helemaal kapot. Je moet je voorstellen dat je vijftig keer per minuut wordt gepord. En je nek valt constant naar achter. Maar ik hoorde de hele tijd de collectebus rammelen. Dat was een goed teken."

Het record stond op ruim 14 minuten crowdsurfen.

Giel Beelen verbreekt werelrecord crowdsurfen
Giel Beelen verbreekt werelrecord crowdsurfen (Foto: ANP)

Vader verkrachte dochter slacht 4 daders af

Een Zuid-Afrikaanse man heeft heel wat over voor zijn dochter. De man heeft naar verluidt vier mannen afgeslacht, een vijfde wist te ontsnappen. De politie vermoedt dat de beste man dit heeft gedaan als wraak op de verkrachters van zijn dochter.

"We hebben vier moorden en een poging tot moord", zo laat de politie weten. "Deze gevallen zijn bevestigd en aan elkaar gelinkt. Maar er zouden nog meer moorden kunnen zijn."

Waarschijnlijk zijn alle misdaden begaan door een en dezelfde dader, vermoedelijk de vader wiens dochter is verkracht. De politie baseert zich hierbij op de aanval op een 37-jarige man. Deze werd dinsdag gevolgd door een auto. Ineens stapte er een man uit die herhaaldelijk vroeg: "Had je ooit gedacht dat we elkaar zouden ontmoeten? Waarom heb je mijn dochter verkracht en haar besmet met AIDS? Je hebt haar toekomst verwoest."

Vervolgens sprong de man op de vermeende verkrachter af en haalde uit met zijn bijl. De man wist echter te ontkomen en deed aangifte wegens poging tot moord. Op dezelfde avond werd het onthoofde lichaam van een 46-jarige man gevonden. Zijn hoofd werd twee kilometer verderop aangetroffen.

Enkele dagen later werden nog twee onthoofde lijken gevonden. Een vierde lichaam dat even later werd gevonden, was nog voorzien van een hoofd. Dit hing met slechts een zenuw aan de romp. Een lijk dat twee weken geleden werd gevonden, wordt ook in verband gebracht met deze moorden. De politie wil verder niets kwijt over deze zaak.

Filmrechten American Gods verkocht aan 'briljante' regisseur

Het fantasyboek American Gods van Neil Gaiman wordt verfilmd. De filmrechten zijn vorige week verkocht. Dat zegt de Engelse auteur van het boek tegen de Britse website Digital Spy.

Gaiman zegt dat de 'geniale' regisseur die het boek wil verfilmen verschillende Oscars heeft gewonnen. De schrijver wil niet zeggen wie het is, maar laat wel los dat de gerespecteerde filmmaker al jaren achter de filmrechten aanzat. "Ik ga met hem praten over zijn plannen en of ik daarbij kan helpen." Een ander fantasieboek van Gaiman, Stardust uit 1998, werd in 2007 verfilmd met rollen voor Michelle Pfeiffer, Robert De Niro en Claire Danes in de hoofdrollen.  

Het uitgangspunt van het boek American Gods uit 2001, is dat goden en andere mythologische wezens bestaan omdat mensen erin geloven. Immigranten die zich vestigen in de Verenigde Staten hebben diverse van deze wezens zoals dwergen, elven en goden meegenomen, maar omdat de mensheid daar niet meer in gelooft, verdwijnen de krachten van deze wezens. Tegenwoordig zijn er nieuwe goden opgestaan, die in direct verband staan met Amerikaans obsessies zoals technologie, drugs en de media.

China wil meedoen aan America's Cup

China heeft zich aangemeld om deel te mogen nemen aan de oudste zeilrace ter wereld, de America's Cup. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat een Chinese boot zich wil plaatsen voor de finale van de wedstrijd. Deze zal in 2013 nabij San Francisco worden gevaren.

Titelverdediger is het Amerikaanse Oracle Racing. Zij zullen het in de finale op gaan nemen tegen een van de negen uitdagers die in een catamaran uit de AC72-klasse uit gaan maken wie de finale in San Francisco mag varen. De Chinese boot kan in ieder geval op overheidssteun rekenen en moet februari 2012 klaar zijn.

Van Bijsterveldt op ministerieboot bij Gay Pride

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) doet dit jaar tijdens Gay Pride weer met een eigen boot mee met de Canal Parade. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) vaart ook mee, meldt een woordvoerder van het ministerie.

OCW gaat ook over de emancipatie van homo's. Vorig jaar was het ministerie aanwezig met een boot die volledig in het teken stond van vrijwilligers. Van Bijsterveldt, toen nog staatssecretaris van Onderwijs, was er toen ook bij. Toenmalig demissionair minister André Rouvoet (ChristenUnie) was een opvallende afwezige tijdens de botentocht.

Voor het eerst varen dit jaar militairen met een eigen boot mee op de Amsterdamse grachten. Het gaat om een initiatief van de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht, die opkomt voor de belangen van homoseksuelen binnen het leger.

In 2008 verbood toenmalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) militairen nog in uniform aan de botentocht deel te nemen. In 2009 mocht het weer wel, maar toenmalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) zei er toen bij dat hij niet gelooft dat de Gay Pride bijdraagt aan een positiever beeld van mensen met een andere seksuele geaardheid. Ook vorig jaar voeren militairen op persoonlijke titel mee in de homobotentocht.

De Canal Parade vindt op 6 augustus plaats in Amsterdam.

NAC gaat niet verder met Snoyl en Idabdelhay

De aflopende contracen van Ferne Snoyl en Fouad Idabdelhay worden door NAC Breda niet verlengd. De verdediger en spits mogen volgens BN/De Stem uitkijken naar een nieuwe club.

Snoyl werd eerder overgenomen van RKC Waalwijk. Als linksback heeft hij niet kunnen imponeren en werd zelfs een keer uit de selectie gezet vanwege zijn gewicht. Dit seizoen staat hij al een geruime tijd aan de kant met een blessure. Idabdelhay is wel fit, maar begint alleen in de basis bij blessures of schorsingen van andere spelers.

NAC heeft daarnaast een formele ontslagbrief verzonden aan Tim Gilissen, Ali Boussaboun en Pim Bouwman. Desondanks is de kans aanwezig dat het trio volgend seizoen gewoon nog in Breda speelt. NAC is namelijk van plan om nog met deze spelers om te tafel te gaan om te praten over een nieuw contract.

Spelers die volgend seizoen niet meer in het shirt van NAC te bewonderen zijn, zijn Joonas Kolkka, Csaba Fehér en Rob Penders. Laatstgenoemde speelt op zondag 15 mei zijn laatste wedstrijd voor NAC. Daarna gaat hij aan de slag als scout en assistent-trainer van de A1 bij de Bredase club. Ter vervaning van de vertrekkende spelers heeft NAC aangeklopt bij Jordy Buijs (De Graafschap) en Eric Botteghin (FC Zwolle).

Nederlandse F-16's voor het eerst in actie

Vier Nederlandse F-16's hebben maandag boven de Middellandse Zee hun eerste patrouillevlucht uitgevoerd. Ze zien erop toe dat het wapenembargo tegen Libië niet wordt geschonden. De gevechtsvliegtuigen vertrokken rond het middaguur van de basis op Sardinië, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Defensie.

De vliegtuigen zijn in de lucht bijgetankt. De F-16's vliegen zo'n zes uur lang buiten de territoriale wateren van Libië. Voor zover bekend hebben ze geen wapens onderschept.

Ook de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is begonnen met de handhaving van het wapenembargo. "We gaan veel waarnemen en vragen. Elk schip dat zich vreemd gedraagt of niet de informatie geeft waarom we vragen, wordt gerapporteerd", meldt de commandant van de mijnenjager Wilbert van Gemeren. "Hierop zal in de hiërarchische lijn besloten worden of het boarding team een kijkje moet gaan nemen."


Nederlandse F-16's voor het eerst in actie (Foto: Novum)

Sharapova verrast Stosur in Miami

Maria Sharapova heeft de kwartfinales bereikt van het toernooi in Miami. De Russin versloeg de als vierde geplaatste Samantha Stosur  met 6-4 en 6-1.

"Ik heb al heel lang niet meer tegen Samantha Stosur gespeeld. Ondanks dat ik in het verleden goede resultaten tegen haar heb gehaald, voelde het voor mij als een 'nieuwe' confrontatie. Zij heeft een heel goed jaar achter de rug en ik ben net terug van vele jaren met blessures, dus ik wist niet goed wat ik kon verwachten," aldus de Russin na afloop.

Update voor 3DS moet foutmelding voorkomen

Nintendo adviseert gamers die problemen hebben met hun gloednieuwe 3DS-spelcomputer een update te installeren op het apparaat. Dat heeft de gamegigant via zijn woordvoerster laten weten. Eerder op de dag waren gebruikers volop aan het klagen in fora over de foutmelding.

Het zwarte scherm dat bij de foutmelding hoort, adviseert de speler het spelsysteem opnieuw op te starten. "Als het herstarten en de update geen uitkomst bieden, kan contact opgenomen worden met de klantenservice", laat Nintendo weten.

Sinds vrijdag is de Nintendo 3DS te koop. Nintendo laat weten dat de spelcomputer in sommige winkels is uitverkocht. De gamegigant zou de voorraad zo hebben ingedeeld dat alle winkels optimaal voorzien zijn. "Alles gaat volgens verwachting", zegt de woordvoerder.

Uit Britse marktanalysedata van blijkt het vechtspel Super Street Fighter IV: 3D Edition het populairste spel voor de 3DS te zijn, gevolgd door het behendigheidsspel Pilotwings Resort en de platformer Rayman 3D.

black screen of death

[Video] Motorcoureur verliest achterwiel

De Franse motorcoureur Maxime Berger is gisteren tijdens de race van de World Superbikes op Donington Park op bizarre wijze uitgevallen. De Ducati 1198-rijder verloor zijn achterwiel bij het opkomen van het rechte stuk en maakte een harde schuiver.

"Ik ben teleurgesteld en vol ongeloof. Ik had nooit verwacht om zo'n vreemde reden te moeten uitvallen. Ik lag op de grond voordat ik wist wat er was gebeurd," zei Berger.

[Upd] Plutonium aangetroffen in bodem Fukushima

De exploitant van de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi heeft plutonium aangetroffen in bodemmonsters binnen het nucleaire complex. Dat meldde Tepco maandag.

De monsters zijn een week geleden genomen. Volgens het bedrijf zelf is het gevonden plutonium niet schadelijk voor de gezondheid. Alleen in reactor 3 ligt plutonium opgeslagen. Reactor 3 is om deze reden al een week lang de grootste zorg, hoewel de andere vijf reactoren ook nog niet onder controle zijn.

Update 18.29 uur
Tepco heeft nu bekendgemaakt dat er ook op vijf plekken buiten het complex van de kerncentrale plutonium in de bodem is gemeten. Waar deze metingen precies zijn verricht is niet duidelijk.

Plutonium aangetroffen in bodem Fukushima
De rokende puinhoop rond reactor 3 met rechts daarvan reactor 4 (Foto: ANP)

Mubarak onder huisarrest

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak staat onder huisarrest. "Het is niet waar dat de voormalige president Egypte heeft verlaten om naar Tabuk in Saudi-Arabië te gaan", aldus een woordvoerder van het heersende militaire regime maandag.

De 82-jarige Mubarak en zijn familie worden gedwongen om in Egypte te blijven, aldus de militaire raad. De zegsman zei niet waar de oud-leider precies verblijft. Eerder werd gesteld dat Mubarak in zijn villa in de badplaats Sharm el-Sheikh is. Een bewoner van de stad heeft echter eerder tegenover FOK! gezegd dat er weinig mensen zijn in de badplaats die geloven dat hij in zijn villa is.

Sinds Mubaraks aftreden op 11 februari bestuurt een militaire raad het land. Deze raad besloot tot parlementsverkiezingen, die in september zullen worden gehouden.

Het autoritaire regime van Mubarak viel in februari na weken van hevige onlusten en massale demonstraties. Hij was sinds het najaar van 1981 aan de macht.

Mubarak onder huisarrest
Hosni Mubarak (Foto: ANP)

NAVO sluit aanpassing Kunduz-missie toch niet uit

De NAVO vindt het aanpassen van de politietraining in Kunduz 'niet noodzakelijkerwijs onmogelijk'. Dit zegt luitenant-kolonel David C. Simons, hoofd voorlichting van de NATO Training Mission-Afghanistan, tegen de Volkskrant.

Een woordvoerder van dezelfde organisatie liet maandag nog in De Pers optekenen dat de NAVO niet akkoord gaat met het Nederlandse voornemen om de duur van de basistraining op te rekken van zes naar acht weken. Volgens Simons zijn deze uitlatingen uit z'n verband getrokken.

"De NAVO ontvangt het besluit van Nederland om deel te nemen aan het opleiden van agenten met open armen", zegt Simons. Als Nederland in de twee extra weken de aankomende agenten wil leren lezen en schrijven of kennis over mensenrechten wil bijbrengen valt daarover te praten.

GroenLinks weigerde de voorstanders van de trainingsmissie aan een meerderheid te helpen als de missie niet verlengd kon worden, zodat de agenten ook andere zaken konden leren. Daarnaast eiste Jolande Sap dat de door Nederland getrainde agenten niet worden ingezet in de strijd tegen terroristen. Op deze tweede eis is nog geen reactie van de NAVO bekendgemaakt.


NAVO sluit aanpassing Kunduz-missie toch niet uit (Foto: Novum)

"Games zijn te duur"

De kosten om games te maken zijn tegenwoordig exceptioneel hoog. Hierdoor kan een flop al het einde betekenen voor een studio. Het gevolg hiervan is dat ontwikkelaars geen risico's meer durven te nemen en dat door de hoge prijzen gamers liever tweedehandsgames kopen. Publishers ergeren zich daar aan en komen dan met maatregelen als de 'online pass'.

"Games are too expensive - so how can we blame people for buying pre-owned?" vraagt Saber Interactive-baas Matthew Karch zich hardop af in een interview met CVG. Saber was eerder verantwoordelijk voor de matig ontvangen sci-fi FPS Timeshift en komt in 2012 met Inversion, ook sci-fi maar dan in third-person perspectief. Tussendoor brengen ze Battle: Los Angeles deze week uit, de game is gebaseerd op de gelijknamige film.

Het bijzondere aan Battle is dat het geen €60,- game is, maar een downloadgame voor Steam, PSN en XBLA. De gelicenseerde FPS is slechts €10,-, maar in ruil daarvoor krijg je wel een game zonder multiplayer en een singleplayer die volgens vroege recensies in minder dan een uurtje klaar is. Eerder verschenen al multiplayerplayer-only downloadgames zoals Breach en Modern Combat. Volgens Karck zijn dit soort behapbare games tegen een lage prijs de toekomst van de gameindustrie. Los Angeles krijgt voorlopig echter slechte recensies.

Volgens Karch is dit model minder riskant voor zowel ontwikkelaars als gamers. Ontwikkelaars hoeven niet gebukt te gaan onder het risico dat het hoge budget met zich meebrengt en gamers lopen een minder duur blauwtje als ze de game niet leuk vinden.

Waar de Saber-baas naar toe wil zijn korte en goedkope 'triple A' games, "I don't mean to imply that there isn't a market for longer games, as I think there will always be an audience for that, but I don't think that anyone has ever really explored the market for shorter AAA games in the shooter genre. I personally feel a sense of accomplishment when I finish a game."

battle
Battle: Los Angeles

[Upd] Van Nieuwkerk wil belofte toch nakomen

Matthijs van Nieuwkerk is niet van plan om zijn hoofd kaal te scheren als de voetbalclub ADO Den Haag op plek vijf of hoger eindigt in de Eredivisie. In mei 2008 maakte Van Nieuwkerk de toezegging om zijn haar af te scheren als ADO dit wel binnen vijf jaar deed.

Dit heeft zijn woordvoerster maandag bekend gemaakt. Ook weigert de VARA-presentator in te gaan op het voorval in zijn eigen programma De Wereld Draait Door (DWDD): "Matthijs wil graag over tot de orde van de dag. Hij is heel druk met het maken van programma's en zal niet reageren op dit hypeje."

Update 17.56 uur
Van Nieuwkerk heeft later op de maandagmiddag tegenover het ANP alsnog aangegeven de belofte te willen nakomen. "Een man een man, een woord een woord", aldus de VARA-presentator. "Ik had gehoopt hier pas eind april iets over te moeten zeggen, maar deze 'miniheisa' is blijkbaar niet te dresseren en ik lees ondertussen de gekste dingen."

De DWDD-presentator was de weddenschap naar eigen zeggen totaal vergeten: "Het is toch wel komisch dat hij nu weer opduikt. Maar hoe en waar en door wie, dat zien we tegen die tijd wel. Als het zo ver komt. Zou ADO nu nog beter gaan voetballen?"


'DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk moet kaal als ADO bij eerste vijf eindigt'

Oldman positief over scenario nieuwe Batman-film

Gary Oldman vindt het script van The Dark Knight Rises beter dan de vorige Batmanfilm uit 2008. "Deze film overtreft The Dark Knight", zegt de acteur tegen het Britse radiostation Absolute Radio.

De opnames voor de derde Batman-film beginnen in mei van dit jaar, liet Oldman weten op de rode loper van de Empire Awards, waar hij zondag een oeuvreprijs in ontvangst nam. Hij speelt in The Dark Knight Rises wederom de rol van politiecommissaris Jim Gordon die met Batman, een rol van Christian Bale, op de criminelen van Gotham City jaagt.

De 53-jarige Oldman verklapt aan het radiostation dat hij een flink aantal scènes heeft met de 33-jarige Tom Hardy, die de rol van opperschurk Bane op zich neemt. De twee Engelse acteurs werken ook samen aan de spionagefilm Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Het nieuwe scenario maakt van het drieluik van regisseur Christopher Nolan een op zichzelf staand geheel, vindt Oldman.

Nolan houdt de plot van The Dark Knight Rises zeer geheim. "Als je een ontmoeting hebt met iemand van het productiebedrijf, moet je al door een aantal deuren, die vervolgens op slot gaan," zegt Oldman. "Dan krijg je het script te lezen in een kantoor, maar het einde krijg je alleen mondeling van Nolan te horen. Zo min mogelijk staat opgeschreven, zodat het niet via internet gelekt kan worden." De film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Gary Oldman (Foto: Novum)

Riccò vrijdag verhoord

Wielrenner Riccardo Riccò wordt vrijdag verhoord door het Italiaans olympisch comité CONI. De antidopingaanklager wil Riccò horen over bloedtransfusies die hij zou hebben ondergaan. Riccò werd begin februari met koorts in het ziekenhuis opgenomen en zou een dokter over die tranfusies hebben verteld. Zijn ploeg Vacansoleil ontsloeg hem.

Het verhoor kan leiden tot een lange schorsing. De 27-jarige klimmer werd in de Tour van 2008 betrapt op gebruik van de epovariant cera en werd daarvoor twintig maanden geschorst. De Cobra kondigde eerder deze maand al aan niet meer in het peloton terug te willen keren, zelfs als hij zijn onschuld kan bewijzen.

Een schorsing is overigens mogelijk niet Riccò's grootste probleem. Een gevangenisstraf hoort ook tot de mogelijkheden. Het openbaar ministerie in Modena heeft een onderzoek naar hem lopen. Dopinggebruik is in Italië strafbaar.

Topmodel loopt naakt over straat

Marta Siwak heeft vorige week heel wat stof doen opwaaien in Warschau. De deelneemster van Poland's Top Model liep geheel naakt door de Poolse hoofdstad.

De mooie brunette was bezig met een fotoshoot. Het regende echter meldingen bij het Poolse alarmnummer. Menigeen had 'een gek' naakt over straat zien rennen.

Siwak zorgde met haar naaktfotoshoot zelfs voor een heuse verkeersopstopping. Iedereen zat naar het naakte model te kijken.

De politie kon er de humor niet van inzien. Bromsnor verbood fotograaf en model verder te gaan met filmen. Daarnaast legde hij hen een boete op wegens het veroorzaken van overlast.

Benieuwd naar de fotoshoot? Deze is hier te zien. (nsfw, uiteraard)

Super Street Fighter IV Arcade Edition is zeker

De 'British Board of Film Classification' heeft bevestigd dat Super Street Fighter IV Arcade Edition in het Verenigd Koninkrijk zal uitkomen. Er is zelfs een releasedatum: 24 juni 2011. De BBFC geeft ook aan dat anime-animator Jiro Kanai bezig is met het spel, dus dat suggereert nieuwe intro- en outrofilmpjes.

Street Fighter-producent Yoshinori Ono heeft al maanden gehint naar een Arcade Edition voor thuis. Tijdens de lancering van Super Street Fighter IV 3D Edition voor de Nintendo 3DS gaf hij weer eens aan: "Nou, als je denkt dat ik aan het plagen ben, dan hoor ik iets hebben om te laten zien om mee te plagen, maar dit is alles wat ik kan zeggen door bedrijfspolitieke kwesties".

De Arcade Edition voegt Yun en Yang uit Street Fighter III als speelbare personages toe, evenals Evil Ryu en een nieuwe karakter Oni, een nog boosaardigere Akuma, als geheim bazen.

De arcade-variant had vooral last van balansproblemen tussen de personages die nu aangepakt worden. Waar sommige mensen uit de fighting game community toch weer niet blij mee zijn, omdat het dan niet meer het originele spel is. Hoe dan ook, het ziet er naar uit dat de Super Street Fighter IV-reeks weer een nieuw deel krijgt. Of het DLC gaat worden voor Super Street Fighter IV is niet bekend, maar de geschiedenis van de gehele Street Fighter-reeks laat ons wel vermoeden wat het antwoord is.

Super Street Fighter IV Arcade Edition

Probleemloze laatste training Oranje

Het Nederlands elftal begint morgen hoogstwaarschijnlijk met dezelfde elf spelers aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Hongarije als vrijdag in Boedapest. Tijdens de afsluitende training, maandag in de Amsterdam ArenA, heeft Oranje niet te maken gekregen met fysieke tegenslag. Dat liet bondscoach Bert van Marwijk na de oefensessie weten.

Oranje kan tijdens de dubbele confrontatie met de Hongaren niet beschikken over Maarten Stekelenburg, Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar, Theo Janssen, Mark van Bommel en Hedwiges Maduro. Zij kampen allemaal met blessures.

Robin van Persie staat 'op scherp'. De aanvaller kreeg in Boedapest een gele kaart en is bij een volgende prent geschorst. Uit de huidige selectie heeft verder niemand een kaart op zijn naam staan. De volgende EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje is op 2 september tegen San Marino.

Probleemloze laatste training Oranje
Probleemloze laatste training Oranje (Foto: ANP)

Gerucht: Nieuwe Katamari-game komt aanrollen

Namco's wispelturige en krankzinnige Katamari-serie maakt mogelijk een comeback. Siliconera ontdenkte vorige week vrijdag twee ingediende trademarks die naar de serie refereren. Katamori amore en Katamari amore Rolling Whopper (ja, echt) zijn de namen die door Namco zijn ingediend.

De laatste Katamari-game die uitkwam was Katamari Forever op de Playstation 3 in 2009. Niet veel later verliet Keita Takahashi, de bedenker van het rolspel en Noby Noby Boy, Namco na elf jaar samenwerken. De nieuwe games zullen dus waarschijnijk niet van zijn hand zijn.

katamari
NAAAAAAAA-NA-NA-NA-NA-NA-NANA-N'NA-NA-NA-NAAAAAA

'Basisschoolklas wordt geterroriseerd'

In Nijmegen hebben ouders vier kinderen van school gehaald vanwege pesterijen. In groep 3 van een Nijmeegse basisschool gaan de kinderen niet zo relaxed met elkaar om. "Ze slaan elkaar bloedneuzen, rammen koppen van anderen tegen de muren en bedreigen elkaar met de dood", beweren de ouders. De ouders vinden ook dat de directie van Basisschool De Kampus niet adequaat heeft gereageerd om de problemen tegen te gaan.

Ouders melden dat het al langer niet tof gaat in groep 3 van de bewuste school. Een groep zou een andere groep regelmatig 'terroriseren'. De ouders die hierover aan de bel trokken vonden geen gehoor. 

Vier ouders vonden het genoeg en hebben hun kinderen op een andere school geplaatst. Andere ouders twijfelen nog, maar zijn ook zeer geschokt. "Het is een drama. Kinderen slaan elkaar dagelijks bloedneuzen. Ze schoppen elkaars schenen blauw en rammen koppen van anderen tegen de muren. Daarbij roepen ze: ‘Ik maak jou dood en ook jouw moeder’”, vertelt een moeder. "Dit soort zaken is aan de orde van de dag. Let wel: in groep 3 van een basisschool", vult een andere ouder aan. 

Directeur Henri Art heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt, hij bevestigt tegenover De Gelderlander dat er boze ouders zijn, maar beweert dat er ook genoeg ouders zijn die vinden dat de kwestie prima aangepakt wordt door de school.

De school plaatst drie raddraaiertjes tijdelijk over naar een parallelklas. "De invalkrachten krijgen extra ondersteuning. Het zijn gepaste maatregelen waarmee alles weer snel goed komt", bezweert Henk Grootveld van het schoolbestuur Conexus (de overkoepelende stichting voor basisonderwijs in Nijmegen).

Van Marwijk: "Pas tevreden als we kampioen zijn"

Het Nederlands elftal werd na de 4-0 overwinning op Hongarije van alle kanten de lucht in geprezen. Bondscoach Bert van Marwijk wil echter meer zien van zijn selectie.

In de aanloop naar het tweede duel in vijf dagen tegen de Hongaren, waakt Van Marwijk voor tevredenheid. "Je mag nooit tevreden zijn, het houdt nooit op, er komt altijd weer een andere wedstrijd", aldus Van Marwijk op de persconferentie in de aanloop naar het tweede duel.

De bondscoach heeft een doel voor ogen en dat is niet al behaald door met aardig spel met 4-0 van Hongarije te winnen. "Ik ben tevreden als we Europees kampioen worden. Er zit nog rek in dit elftal. Gregory van der Wiel en Erik Pieters zijn nog jong, net als een aantal jongens voorin. Ze kunnen allemaal nog groeien qua ervaring. De meesten zitten nog niet aan hun plafond, denk ik."

Bij tijd en wijle liet Oranje prachtig veldspel zien in Boedapest en de einduitslag van 4-0 was ook goed te noemen, maar de bondscoach gaat niet uit van een gemakkelijk duel in eigen land. "Ze komen niet om afgeslacht te worden", zo voorspelde bondscoach Bert van Marwijk geciteerd door het ANP.

"Iedereen denkt dat het morgen een heel makkelijke wedstrijd zal worden", aldus Van Marwijk. "Maar dat is niet zo. Zij zullen heel defensief spelen. Dat maakt het voor ons moeilijker; we zullen moeten proberen in de kleine ruimte te voetballen."

Heks Kunis speelt met tovenaar Franco in Oz

Mila Kunis gaat een heks spelen in de film Oz: The Great and Powerful. James Franco speelt in de film de titelrol Oz. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 3D-film is een soort prequel van het bekende verhaal van The Wizard of Oz en volgt de boze tovenaar Oscar die de macht over het magische land Oz overneemt. Kunis speelt Theodora, een van de drie heksengezusters die voor de komst van de tovenaar het land besturen.

De actrice speelde vorig jaar naast Natalie Portman in het balletdrama Black Swan, waarvoor Portman de Oscar voor beste actrice won. Een aantal actrices is in de race voor de andere twee heksenrollen. Zo wordt Amy Adams genoemd, evenals Kate Beckinsale, Keira Knightley, Olivia Wilde en Rebecca Hall.

Franco speelt de succesvolle illusionist Oz, die in een luchtballon op de vlucht is voor een reizend circus. Tijdens deze luchtballontocht belandt hij in het magische land Oz, waar hij het opneemt tegen de drie heksen om de macht over het land in handen te krijgen. Als hij daarin slaagt, krijgt hij de bijnaam Oz: The Great and Powerful. Robert Downey Jr. had eerst de rol van illusionist Oz, maar hij zei om onduidelijke redenen af. Daarna was Johnny Depp even in beeld, maar hij had het te druk, waarna Franco de rol kreeg.

De film wordt geregisseerd door Sam Raimi, bekend van de drie Spiderman-films met Tobey Maguire in de hoofdrol. Oz: The Great and Powerful moet in 2013 in de bioscopen draaien.


Mila Kunis (Foto: Novum)

Boeiende handheld batterijduur-verlenger

Voor de mensen die vaak bij belangrijke momenten een rood lampje zien branden op de DS of de PSP terwijl een geen stopcontact binnen handbereik is, is er nu het ideale antwoord: de Universal Gadget Wrist Charger. Een oplader in een armband die de batterijduur van je favoriete handheld verlengt.

De armband heeft een 1,500mAh 5.5V oplaadbare lithium-ion-accu die met ledlampjes aangeeft hoe vol hij nog is. Op dit moment ondersteunt de armband vrijwel alle handhelds en telefoons zoals de iPhone en een paar Nokia modellen. Hij is voor $34.99 te bestellen op Thinkgeek.

Zo hoef je in je favoriete RPG dus ook niet meer op zoek te gaan naar life-bracers, want die heb je zelf al in je bezit. 

Life Bracer

 

Verdachten verkrachting: 'Ze wou het zelf'

Een aantal mannen dat wordt verdacht van herhaalde groepsverkrachting van een 16-jarig meisje zegt dat het slachtoffer de seks zelf heeft gewild. "Ze liegt", aldus een van de verdachten maandag over haar verklaring voor de rechtbank van Amsterdam.

Maandag begon het proces tegen twaalf verdachten. Zij zouden zich in mei vorig jaar met veel geweld hebben vergrepen aan het meisje, in wisselende samenstelling, verspreid over meerdere dagen, op verschillende locaties. Een van die locaties zou een vestiging van zorginstelling Cordaan zijn geweest aan het Parkhof in Amsterdam-Zuidoost. Cordaan biedt zorg en onderdak aan licht verstandelijk gehandicapten. Enkele verdachten woonden er.

De mannen variëren in leeftijd van 17 tot 23 jaar. Een paar van hen pikte het meisje op in een coffeeshop in Amsterdam. Zij was weggelopen uit jeugdinrichting Het Poortje in Groningen.

De Grote FOK!filmprijsvraag part III: Scott Pilgrim vs The World

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Tijdens vier prijsvragen maak je kans op de beste films. Als klapper op de vuurpijl maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen! Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Tijdens de derde week van de Grote FOK!filmprijsvraag mag FOK! in samenwerking met Universal Pictures 5 x een dvd weggeven van de topfilm Scott Pilgrim vs. The World. Het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de vraag, die je onderaan kunt vinden.

Maak kennis met de charmante maar werkloze Scott Pilgrim (Michael Cera). De 22-jarige bassist van het garagebandje Sex Bob-omb liep zopas Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead) tegen het lijf. Ze is, letterlijk, zijn droommeid. Maar er zit een addertje onder het gras. Zeven, zelfs. Want haar zeven kwaadaardige exen lusten hem rauw.

Regisseur Edgar Wright (Hot Fuzz, Shaun of the Dead) versmelt op zijn eigenzinnige wijze weer tal van genres met Scott Pilgrim vs. the World, het platformverleggende verhaal van een romantische lanterfanter en zijn onstuitbare zoektocht naar de liefde.

Het beantwoorden van de prijsvraag gaat dit keer net even anders dan anders. Wij hebben twee films gepersifleerd en het goede antwoord is de titels van deze films. Het antwoord vul je alsvolgt in: Titel film 1 - Titel film 2. Dus met een koppelstreepje ertussen.

Doe snel mee en win die dvd en/of bioscoopbonnen!

Netwerkstoring treft klanten T-Mobile

Telecomaanbieder T-Mobile kampt maandagmiddag met een netwerkstoring. Vanwege de storing kan een deel van de klanten niet bellen en sms'en, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Sommige klanten kunnen ook niet mobiel internetten.

Hoeveel klanten last hebben van de storing is nog onduidelijk. Ook is nog onbekend of de storing zich in heel Nederland of slechts in een bepaald deel van het land voordoet.

T-Mobile heeft inmiddels ontdekt in welk deel van het netwerk de storing zich voordoet. Het telecombedrijf is momenteel bezig het probleem te verhelpen.

De Grote FOK!filmprijsvraag Week 3: Scott Pilgrim vs The World

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Tijdens vier prijsvragen maak je kans op de beste films. Als klapper op de vuurpijl maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen! Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Tijdens de derde week van de Grote FOK!filmprijsvraag mag FOK! in samenwerking met Universal Pictures 5 x een dvd weggeven van de topfilm Scott Pilgrim vs. The World. Het enige wat je hoeft te doen is antwoord te geven op de vraag, die je onderaan kunt vinden.

Maak kennis met de charmante maar werkloze Scott Pilgrim (Michael Cera). De 22-jarige bassist van het garagebandje Sex Bob-omb liep zopas Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead) tegen het lijf. Ze is, letterlijk, zijn droommeid. Maar er zit een addertje onder het gras. Zeven, zelfs. Want haar zeven kwaadaardige exen lusten hem rauw.

Regisseur Edgar Wright (Hot Fuzz, Shaun of the Dead) versmelt op zijn eigenzinnige wijze weer tal van genres met Scott Pilgrim vs. the World, het platformverleggende verhaal van een romantische lanterfanter en zijn onstuitbare zoektocht naar de liefde.

Het beantwoorden van de prijsvraag gaat dit keer net even anders dan anders. Wij hebben twee films gepersifleerd en het goede antwoord is de titels van deze films. Het antwoord vul je alsvolgt in: Titel film 1 - Titel film 2. Dus met een koppelstreepje ertussen. Het filmpje is hier te bekijken:


Klik hier om de vraag te beantwoorden. Meedoen kan tot en met 3 april.

Win ook nog eens 12 bioscoopbonnen!

Naast vele topfilms maak je ook nog eens kans op 12 bioscoopbonnen. Uit alle winnaars van de prijzen wordt één iemand getrokken, die naast de prijs ook nog eens de 12 bioscoopbonnen gratis krijgt. Dit alles in samenwerking metPathé, dé site die weet wat er in de bioscoop draait.

Gestolen kluis na 22 jaar opgevist

Een vader en een zoon die naar metaal aan het vissen waren in de vijver bij kasteel Hoensbroek in Heerlen zijn zondagmiddag op een kluis gestuit die 22 jaar geleden is gestolen. In de kluis lagen spullen aan de hand waarvan de politie de inmiddels 77-jarige eigenaresse uit Heerlen kon achterhalen.

De bejaarde vrouw was volgens de politie erg blij, vanwege een aantal persoonlijke spulletjes die in de kluis lagen. De vrouw heeft de 'metaalvissers' uit Hoensbroek bedankt voor het afgeven van hun vondst.

Wanjiru meldt zich af voor marathon Londen

Samuel Wanjiru, Olympische kampioen op marathon, zal niet aan de start van de marathon van Londen verschijnen. De organisatie meldde vandaag dat de Keniaan last heeft van een knieblessure.

De Olympische marathon was in 2008 een prooi van Wanjiru, een jaar later schreef hij de marathon van Londen op zijn naam. Wanjiru heeft al sinds vorig jaar oktober geen wedstrijd meer gelopen.  "Ik ben zeer teleurgesteld dat ik niet in Londen kan meedoen. Mijn overwinning in Londen 2009 was één van mijn mooiste zeges uit mijn carrière. Jammer genoeg heb ik al een tijdje problemen met mijn knie, die jammer genoeg nog niet weg zijn."

Wie wel aan de start te zien zal zijn is Martin Lel, eveneens uit Kenia. Lel won in 2005, 2007 en in 2008 de marathon van Londen en geldt ook dit jaar als favoriet voor de eindzege.

Whitmarsh: "Straf kostte Button podiumplaats"

Teambaas van McLaren, Martin Whitmarsh denkt dat Jenson Button op het podium zou zijn geëindigd, mits hij geen drive through-penalty zou hebben gekregen. Button kreeg deze straf toen hij Felipe Massa inhaalde buiten de baan.

"Jenson heeft hard gevochten vandaag, maar kreeg te maken met twee tegenslagen", aldus Whitmarsh. "Eerst verloor hij een paar plekken bij de start en daarna ontving hij een drive through-penalty voor zijn inhaalactie op Felipe Massa. Jenson is echter van mening dat hij door Felipe van de baan werd gedwongen en dat hij er dus niets aan kon doen. Als hij geen doorrijstraf had gekregen, had hij samen met Sebastian en Lewis champagne staan spuiten."

Lewis Hamilton, teamgenoot van Button, eindigde wel op het podium in Australië. "Over het geheel genomen kunnen we tevreden zijn. Als je kijkt naar hoe we er een paar weken geleden voor stonden, is er veel gebeurd bij ons. We hebben nu een goede basis om op verder te bouwen, zodat we dit jaar voor de wereldtitel kunnen gaan."

De la Rosa mag Pirelli-test in Istanbul uitvoeren

McLaren heeft testcoureur Pedro de la Rosa toestemming gegeven om voor Pirelli een bandentest op Istanbul Park uit te gaan voeren. Komend weekend zou de Italiaanse bandenmaker in Turkije willen testen hoe de aangepaste Toyota functioneert met de huidige banden.

Pirelli was er alles aan gelegen om De la Rosa te strikken, omdat de Spanjaard ook vorig seizoen al met de banden en de Toyota testte. De Italiaanse rubbermaker heeft de bolide voorzien van meer downforce, waardoor de huidige omstandigheden beter nagebootst kunnen worden. Naar verluidt zitten de auto's ondanks het verbod op de dubbele diffuser alweer op het niveau dat de neerwaartse druk eind vorig seizoen had.

Motorsportbaas van Pirelli Paul Hembery wil kijken hoe met name de harde banden zich in Turkije houden, omdat enkele bochten zeer zwaar voor het rubber zijn. Daarnaast moet De la Rosa werken aan de banden voor 2012 en aan nieuwe producten werken. Na deze test kan de Spanjaard dan het stokje overdragen aan een andere coureur en zich volledig concentreren op zijn taak bij McLaren.

De (Duitse) robots van Portal 2

Valve is druk bezig met het hypen van het populaire poortpuzzelspel Portal 2. Er is namelijk weer een nieuwe trailer verschenen van de game, die onderdeel is van een marketingserie 'in opdracht van' Aperture Science. De trailer heeft als onderwerp: robots. Of moeten we zeggen Roboter, aangezien het Duits is.

We verwachten spoedig een trailertje met de Engelse versie. De vertaling van het filmpje heeft Kotaku.au voor ons; alleen jammer dat J.K. Simmons het (nog) niet heeft ingesproken. Portal 2 komt over ongeveer drie weken uit.

"Cave Johnson here. Fact is, the key to succesful teamwork is reliance. Our studies show, you can't trust humans. The solution: Robots! Then, the developers get fired and better robots are being built. Following, the robots go through some reliance-tests to get a basis of respect to each other. Strenghtened through the simulated bonds of artificial friendship. Inspiring... At the end, we test this reliability... BINGO! The robots worked together for 6 more seconds. Good work robots!"

Update: Nu is de trailer ook in het Engels voor mensen die Duits niet waarderen.

 

Aanbesteding politiepistool verliep volgens regels

De aanbestedingsprocedure voor het nieuwe politiepistool is niet onrechtmatig verlopen. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag maandag. Twee wapenfabrikanten hadden een kort geding aangespannen omdat volgens hen Sig Sauer, het bedrijf dat de order binnensleepte, voorgetrokken zou zijn.

Carl Walther en Heckler & Koch zijn van mening dat de politie in strijd heeft gehandeld met de regels van het aanbestedingsrecht. Het aanbestedingsprocedure zou volkomen zijn toegeschreven naar Sig Sauer. De voorzieningenrechter oordeelde dat hier geen sprake van is.

Eerder onderzochten de Rijksrecherche en de Rijksauditdienst de aanbesteding al. Aanleiding hiervoor was de mogelijke corruptie bij de aanbesteding van pepperspray voor de politie in 2002. Hierbij zou een agent zijn omgekocht. Het bedrijf dat hierbij betrokken was levert nu de veertigduizend pistolen aan de politie, voor een kleine 20 miljoen euro.


Aanbesteding politiepistool verliep volgens regels (Foto: Novum)

Nieuwe Nederlander moet minimumloon verdienen

Vreemdelingen die de Nederlandse nationaliteit willen verkrijgen moeten minstens het minimumloon verdienen. Ook moeten ze aantonen dat ze twee jaar werkervaring hebben of een beroepsopleiding hebben gevolgd. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) maandag bekend.

Pas na vijf jaar kunnen de nieuwkomers, ook ongehuwd samenwonenden, een Nederlands paspoort krijgen. Voorheen was dit drie jaar. Voor vreemdelingen die getrouwd zijn geldt een termijn van drie jaar. Daarnaast moeten vluchtelingen zo mogelijk afstand doen van het paspoort van het land van herkomst en moeten ze een taaltoets afleggen.

De aanscherpingen, die op termijn in een wetsvoorstel worden vastgelegd, vloeien voort uit de afspraken in het regeerakkoord. Volgens Donner blijven de plannen binnen de grenzen van internationale verdragen.

Bloedbad na overval op munitiefabriek Jemen

Door een explosie in een munitiefabriek in Jaar, in het zuiden van Jemen, zijn meer dan 110 doden gevallen en gevreesd wordt dat het dodental nog oploopt. Dat hebben artsen in de plaats ten noordoosten van de Jemenitische havenstad Aden gezegd.

De ontploffing volgde op een overval van ongeveer dertig gewapende mannen op de fabriek die er goederen hadden geplunderd. Ze zouden behoren tot het terreurnetwerk Al Qaida.

Bloedbad na overval op munitiefabriek Jemen
Bloedbad na overval op munitiefabriek Jemen (Foto: ANP)

'Hypotheekrenteaftrek risico voor economie'

De genereuze hypotheekrenteaftrek verstoort de Nederlandse huizenmarkt en moet daarom worden beperkt. Dat stelden onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag in een rapport over de Nederlandse economie.

Volgens de onderzoekers vergroot de aftrek de risico’s die banken en huishoudens nemen. Zij adviseren de regering daarom de mogelijkheden om rente af te trekken geleidelijk te verminderen. "Het zou helpen als daar al snel een geloofwaardige boodschap over wordt afgegeven", aldus de economen.

'Hypotheekrenteaftrek risico voor economie'
'Hypotheekrenteaftrek risico voor economie' (Foto: ANP)

Amsterdam ArenA krijgt opknapbeurt

De Amsterdam ArenA wordt de komende anderhalf jaar verbouwd. Het stadion moet veiliger, toegankelijker en moderner worden, meldt de ArenA. Zo komen er meer roltrappen en liften in een nieuwe centrale hal in het hoofdgebouw. Ook wordt een verbinding tussen het hoofdgebouw en het entreegebouw aangelegd. De verbouwing gaat volgende week maandag officieel van start.

Doel van de verbouwing is bovendien dat de ArenA duurzamer wordt. Het is de bedoeling dat het in 1996 opgeleverde stadion van Ajax in 2015 klimaatneutraal is. De verbouwing van het hoofdgebouw zorgt al voor de helft van de energiebesparingen. Vanwege de verbouwing hoeven geen voetbalwedstrijden, concerten of andere wedstrijden te worden afgelast. Hoeveel de opknapbeurt kost, is niet bekendgemaakt.

Blatter maant Brazilië tot spoed

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft Brazilië gewaarschuwd. Volgens de Zwitser verlopen de voorbereidingen op het WK 2014 te langzaam. Brazilië zou zelfs minder ver zijn dan Zuid-Afrika, dat voor het vorige WK ook lang achterlag op schema. "Het WK is morgen, maar in Brazilië denken ze dat het pas overmorgen is. Er moet een schepje bovenop", aldus Blatter.

Over stadions in Sao Paulo en Rio de Janeiro wordt nog steeds onderhandeld door de burgemeesters en de regering van de staten waarin de steden liggen, wist Blatter. De twee grootste steden van Brazilië hebben daarom mogelijk hun stadion niet tijdig klaar voor de Confederations Cup in 2013. Dat evenement, waar alle continentale kampioenen aan meedoen, geldt als testevenement voor het WK.

Ook de loting voor de kwalificaties komt in de problemen. Dat evenement staat voor juli gepland, maar de Braziliaanse organisatoren hebben nog geen gaststad aangewezen.


Blatter maant Brazilië tot spoed (Foto: Novum)

Nieuwe Resident Evil officieel aangekondigd

De nieuwe game in de Resident Evil-serie waar vorige week geruchten over verschenen, is vandaag officieel aangekondigd door Capcom. Het gaat om de game Resident Evil: Operation Racoon City. Deze game is een samenwerking tussen ontwikkelaar Capcom en Slant 6 games, de laatstgenoemde is een ontwikkelaar uit Vancouver die eerder aan SOCOM op de PSP en de slecht ontvangen SOCOM: Confrontation op de PS3 heeft gewerkt.

In deze game zul je de rol aannemen van een Umbrella Security Services-soldaat. Je doorloopt de gebeurtenissen van Resident Evil 2 en 3 vanuit een nieuw perspectief. In deze game draait het om de team-based gameplay. Zo zul je online zowel co-op als competitief kunnen spelen. 

Over het verhaal is nog niet veel bekend, behalve dat het om de gebeurtenissen rond het tweede en derde deel uit de serie draait. Dit betekent dat je ook wapens en vijanden uit deze game zult tegenkomen. Zo staat Chris Redfield bijvoorbeeld op jouw zwarte lijst met doelwitten. De game wordt komende winter uitgebracht voor de Xbox 360, PS3 en PC.

resident evil

Temperatuur stijgt richting 20 graden

De temperatuur gaat de komende week flink omhoog. In het weekeinde kan het kwik zelfs stijgen tot 20 graden, voorspelt het KNMI. Daarmee zou de eerste 'warme dag' van het jaar een feit zijn.

De voorspelde temperaturen liggen ruim boven het langjarig gemiddelde. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt eind maart normaal gesproken rond de 11 graden.

De meeste zon wordt dinsdag verwacht, later in de week is er ook kans op een bui en neemt de wind bovendien toe. De nachtvorst verlaat ook spoedig het land.

Fernandez weer op het veld bij Feyenoord

Dani Fernandez heeft vandaag weer deelgenomen aan de groepstraining. De Spaanse rechtsback van Feyenoord werd in augustus geopereerd aan zijn rechterknie en deed weer volop mee met zijn ploeggenoten. "Ik heb alleen maar achter de andere jongens aangerend", nuanceerde Fernández na afloop.

"Ze waren allemaal veel te snel voor me, maar dat zal niet lang duren. Ik ben ontzettend blij dat ik weer een stap dichter bij mijn rentree ben", zegt Fernandez op de site van de Rotterdammers. De verdediger kwam in de zomer van 2009 met trainer Mario Been mee van N.E.C. Nijmegen, maar speelde sindsdien slechts vijf competitiewedstrijden voor Feyenoord.

Wanneer Fernandez zijn rentree kan maken in de Eredivisie weet hij nog niet. "Meedoen tijdens grote partijen is een grote stap, maar ik ben er nog niet. De wedstrijdjes drie tegen drie moet ik bijvoorbeeld nog aan me voorbij laten gaan. Maar het gaat de goede kant op. Hopelijk duurt het niet lang meer."

Nieuwe trailer 'Arthur' met Russell Brand

Onlangs werd een nieuwe trailer van de film Arthur vrijgegeven. De hoofdrol in deze komedie is weggelegd voor de Brit Russell Brand. Andere bekende acteurs in de film zijn Helen Mirren, Greta Gerwig, Jennifer Garner, Luis Guzmán en Nick Nolte. Overigens is Arthur een remake van de gelijknamige film uit 1981, met in de hoofdrol Dudley Moore.

De film gaat over de playboy Arthur, die al zijn gehele leven afhankelijk is van een ongelimiteerde geldvoorraad, en zijn nanny Hobson (Mirren). Voor Arthur lijkt zijn oude leven voorgoed verleden tijd, wanneer hij de keuze moet maken tussen of een vooraf vastgelegd huwelijk of de liefde van zijn leven in de persoon van Naomi (Gerwig). Wanneer hij voor de liefde zou kiezen, wordt zijn geldkraan dichtgedraaid en zal hij niet meer in staat zijn om zijn huidige levenswijze in stand te houden.

Hoofdrolspeler Russell Brand is naast acteur, ook komiek en presentator. Als acteur is hij vooral bekend van zijn rol als Aldous Snow. In de film Forgetting Sarah Marshall was Brand in een bijrol voor het eerst te zien als de rockzanger Aldous Snow. In de later verschenen spin-off Get Him to the Greek groeide Aldous Snow uit tot het hoofdkarakter van de film. Russell Brand is daarnaast bekend als man van de zangeres Katy Perry. Sinds oktober 2010 zijn ze getrouwd.

Arthur verschijnt vanaf 2 mei in de Nederlandse bioscopen.

Trailer Arthur (Video: YouTube)

Schoorel en Huta Galung winnen in Barletta

Thomas Schoorel en Jesse Huta Galung hebben de tweede ronde van het challengertoernooi in Barletta bereikt. Schoorel klopte Denis Gremelmayr met tweemaal 6-4, Huta Galung was Matteo Trevisan met 6-4 en 7-5 de baas. Igor Sijsling werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij verloor van de Sloveen Aljaz Bedene.

Schoorel speelde tegen Gremelmayr een solide wedstrijd. De als zesde geplaatste Duitser, de nummer 109 van de wereld, kreeg in de eerste opslagbeurt van de Amsterdammer nog kansen op een break, maar liep daarna achter de feiten aan. In de zevende game van de eerste set sloeg Schoorel toe en in de derde game van het tweede bedrijf opnieuw: 6-4 en 6-4.

Huta Galung kende tegen Trevisan een bliksemstart. De Italiaanse nummer 383 van de wereld keek al snel tegen een break achterstand aan. Huta Galung, die 268 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, had de score verder kunnen uitbreiden, maar plaatste zijn tweede break pas aan het begin van de tweede set.

Vervolgens werkte de Nederlander zeven breakkansen van Trevisan weg tot hij op 5-5 de stand eindelijk gelijktrok. Huta Galung brak echter direct opnieuw en serveerde de partij nu wel uit.

Sijsling begon dramatisch aan zijn partij tegen Bedene. De Amsterdammer won slechts drie van de eerste 23 punten en keek daarom al snel tegen een 5-0 achterstand aan. Bedene won de set met 6-1, maar Sijsling kreeg wel steeds meer grip op de wedstrijd. In het tweede bedrijf brak Sijsling als eerste, maar vanaf 5-2 verloor hij vier games op rij: 1-6, 5-7.

Goss blijft UCI-ranglijst aanvoeren

Matthew Goss blijft leider op de wereldranglijst. Dat maakte de UCI vandaag bekend. De 24-jarige Australiër won eerder dit jaar Milaan-San Remo en een rit in de Tour Down Under, Ronde van Oman en Parijs-Nice. Alberto Contador, winnaar van het eindklassement van de Ronde van Catalonië, komt vanuit het niets binnen op plaats vijf.

Michele Scarponi, tweede in het eindklassement van de Ronde van Catalonië, heeft minder profijt van zijn prestatie. De Italiaan won dit jaar onder meer een etappe in de Tirreno-Adriatico en handhaaft zich op plek twee van de UCI-lijst. Cadel Evans en Tony Martin blijven derde en vierde.

Fabian Cancellara zakte van plaats zeven naar negen. De Zwitser won zaterdag de E3 Prijs in het Belgische Harelbeke, maar die koers telt niet mee voor de Worldtour.

Johan Vlemmix stopt met zingen

Duizendpoot Johan Vlemmix heeft de kogel door de kerk gejaagd, hij stopt definitief met zingen. Hij kwam tot de conclusie dat zijn zangkunsten niet gewaardeerd worden toen hij tijdens het afgelopen carnaval geen enkel betaald optreden wist te scoren.

"Niemand was bereid mij voor geld te laten optreden. Dat is heel teleurstellend. Hoe moet ik het anders opvatten dat ik niet één betaald optreden heb gehad voor het carnaval?", wist hij te melden. "Ik heb twaalf nummers uitgebracht met als resultaat: nul komma nul."

Vlemmix, die onder anderen meedeed aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 en 2003 met zijn Partij voor de Toekomst, is het zat. "Het heeft me alleen maar geld gekost en als de mensen mijn cd's niet willen kopen, dan moet ik er maar gewoon mee stoppen."

Hij heeft aangegeven zich nu te willen richten op de verbouwing van zijn huis en op de mogelijke film die over zijn spookhuis in Huissen gemaakt zal worden.

Pirelli tevreden over terugkeer in F1

Na bijna twintig jaar afwezigheid keerde Pirelli dit seizoen terug in de Formule 1. De Italiaanse bandenmaker is tevreden over hoe het eerste Grand Prix-weekend in Australië verlopen is.

"We hadden geen problemen en de slijtage was lager dan verwacht," zei de autosportbaas van Pirelli, Paul Hembery, tegen het Franse Auto Hebdo. De Brit was verrast door de strategie van Sauber-rijder Sergio Pérez. "We dachten even dat we een stop hadden gemist. Zijn rijstijl en zijn auto waren sleutelfactoren. Toch zou het me verbazen als we deze strategie vaker zien."

Hembery is blij dat er verschillende bandenstrategieën te zien waren. "Zoals verwacht kozen de meeste coureurs voor twee stops. Maar er was ook variatie. Teams hebben dus de kans om de race creatief in te delen." Toch had hij, volgens Auto Motor und Sport, nog een verbeterpunt gezien, namelijk de bandenmarkering. "De gele logo’s waren volgens mij duidelijk te zien. Het zilver was inderdaad wat lastiger te zien. Maar als dat ons grootste probleem is, kunnen we tevreden zijn."

Nog veel onduidelijk over in gezicht gegooid zuur

Het is nog niet bekend welk zuur is gebruikt toen een vrouw in Haarlem zaterdagnacht een bijtend goedje in haar gezicht kreeg gegooid. De politie heeft ook nog geen dader op het oog, laat een woordvoerder maandag weten.

De vrouw liep rond 03.30 uur in Haarlem over het fietspad tussen Pampus en Dever toen een man met een wit masker en een capuchon over zijn hoofd de vloeistof gooide. De vrouw liep brandwonden op. Ze wist een familielid in de buurt te bereiken en is naar een ziekenhuis gebracht.

Het hangt volgens de woordvoerder van het genezingsproces af of het gezicht van de vrouw verminkt blijft of niet.

Alderweireld ruim een maand aan de kant

Toby Alderweireld is mogelijk de rest van het seizoen uitgeschakeld. Zijn club Ajax laat weten dat hij vier tot zes weken aan de kant staat. De verdediger liep donderdag tijdens een training van de Belgische nationale ploeg een dijbeenblessure op. Aanvankelijk leek het te gaan om een spierscheuring, maar onderzoek toonde vandaag aan dat hij een spier heeft verrekt.

Het is nog onduidelijk of Alderweireld op tijd is hersteld voor de dubbele confrontatie met FC Twente in mei. De Tukkers zijn op 8 mei Ajax' tegenstander in de bekerfinale en een week later in de slotwedstrijd in de Eredivisie.

De 22-jarige Alderweireld speelde dit seizoen 22 competitieduels bij Ajax, waarin hij een keer scoorde.

Kijkcijfers SBS' The Sing-Off imploderen

De kijkcijfers van het SBS 6-programma The Sing-Off zijn verder geïmplodeerd. Zaterdag keken er slechts 418.000 mensen naar de derde aflevering van de talentenjacht van Danny de Munk en Tooske Ragas.

Dit blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Door een storing werden de cijfers van het instituut pas een dag later bekend gemaakt. De eerste twee afleveringen van The Sing-Off trokken respectievelijk nog 1,23 miljoen en 669.000 kijkers. Hiermee verliest de SBS 6-show dus tweederde van het oorspronkelijke aantal kijkers, en dreigt daarmee een grote flop te worden.

Zaterdag wist vooral RTL 4's Linda de Mol te scoren. Haar humoristische serie Iedereen Is Gek Op Jack wist 2 miljoen kijkers te boeien, en de gezellige spelshow Ik Hou Van Holland werd door maar liefst 2,7 miljoen mensen bekeken.

Zondag bleek een betere dag voor SBS 6. Met Wegmisbruikers, Undercover in Nederland van Alberto Stegeman en Hart van Nederland wist de zender met elk programma 1 tot 1,3 miljoen kijkers te trekken.


SBS 6-talentenjacht The Sing-Off verliest tweederde van haar kijkers

'Regeringen moeten zich voorbereiden op megarampen'

Grote rampen zoals de aardbeving en de tsunami in Japan of de overstromingen in Pakistan gaan waarschijnlijk vaker voorkomen en regeringen over de hele wereld moeten zich opmaken voor een onzekere toekomst. Dat is de boodschap van een rapport van de Britse regering dat maandag verscheen.

De schrijver van het rapport, Paddy Ashdown, lid van het Hogerhuis en voormalig VN-vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegowina, meent dat rijke landen arme landen moeten helpen om de verdediging tegen natuurrampen op te bouwen. Een gebrek aan dergelijke steun verergerde de gevolgen van de rampen in Haïti en Pakistan.

Volgens Ashdown zijn wetenschappers van mening dat de recente natuurrampen geen afwijking van het normale patroon zijn, maar 'het begin van een nieuwe toekomst waarin megarampen vaker voorkomen'.

Hockey op blauwe velden tijdens Olympische Spelen

Het hockeytoernooi bij de komende Olympische Spelen wordt afgewerkt op blauwe velden. De reden is dat een blauwe ondergrond een beter contrast geeft ten opzichte van de witte speelbal. Het gebied buiten de lijnen krijgt een roze kleur. Het is de eerste keer dat wordt afgeweken van een groene ondergrond.

Het betere contrast komt de spelers, officials en toeschouwers waarschijnlijk ten goede. Debbie Jevans, sportdirecteur van de Spelen 2012 in Londen, zegt dat "de kleur blauw het hockey in 2012 gaat definiëren". In het Olympisch Park strijden volgend jaar twaalf mannen- en vrouwenteams om het goud.

Bijna 150 aangeklaagd na demonstraties Londen

De Britse politie heeft maandag 149 personen aangeklaagd, nadat er bij een massale demonstratie tegen bezuinigingsplannen van de regering zaterdag relletjes uitbraken. Meer dan een kwart miljoen mensen namen zaterdag deel aan de demonstratie die grotendeels vreedzaam verliep. Enkele honderden scheidden zich echter af en sloegen winkelruiten in, stichtten brandjes en spoten graffiti op muren.

Volgens de Metropolitan Police zijn 138 mensen aangeklaagd voor huisvredebreuk, omdat zij deelnemen aan een sit-in protest bij het luxe warenhuis Fortnum and Mason. Een aantal anderen is aangeklaagd voor geweldpleging, overtredingen van de wapenwet, vernieling of het verstoren van de openbare orde.

Duel Spanje mogelijk afgelast

Spanje, winnaar van het laatste Europees kampioenschap en het afgelopen wereldkampioenschap, komt dinsdag mogelijk niet in actie in de strijd om kwalificatie voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne. De wedstrijd wordt mogelijk afgelast, meldt De Telegraaf.

Voor de Spanjaarden staat dinsdag de wedstrijd tegen Litouwen op het programma. Het is echter mogelijk dat het veld van de Litouwers niet wordt goed gekeurd. Het veld in Kaunas ligt er belabberd bij.

Spanje won vrijdag met 2-1 van Tsjechië en staat momenteel aan kop in groep I. Litouwen staat vierde, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld dan de nummer drie (Schotland, vier punten) en de nummer twee (Tsjechië, zes punten).

Toppers niet in Driedaagse De Panne

In het Belgische Middelkerke zal morgen de 35e editie van de Driedaagse De Panne van start gaan, de koers voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar ontbreken in ieder geval de toppers Tom Boonen, Philippe Gilbert en Fabian Cancellara op de startlijst.

In de eerste etappe rijden de renners naar Zottegem, terwijl een dag later de etappe van Oudenaarde naar Koksijde-Bad op het programma staat. Donderdag is er rond De Panne een korte ochtendetappe en in de middag een tijdrit van 14,7 kilometer. Vorig jaar was de Brit David Millar de sterkste in de Vlaamse wielerkoers.

Explosies in munitiefabriek Jemen

In een wapen- en munitiefabriek in het zuiden van Jemen die zondag door een militante islamistische groep werd bezet, hebben zich maandag meerdere explosies voorgedaan. Volgens omwonenden waren de explosies tot 15 kilometer in de omtrek te horen.

Onduidelijk is of de explosies opzettelijk zijn veroorzaakt of het gevolg zijn van een ongeluk. De fabriek staat in Khanfar, niet ver van de stad Jaar. Daar brachten verscheidene ambulances gewonden naar het ziekenhuis, zei inwoner Seif Mohammed.

In de fabriek worden munitie en Kalasjnikov-machinepistolen vervaardigd. De fabriek werd zondag ingenomen door een salafistische jihad-groep die echter los zou staan van Al Qaida. Jemen wordt al weken geteisterd door politieke onrust.

Recordaantal kinderpornomeldingen in 2010

Het Meldpunt Kinderporno heeft vorig jaar een recordaantal meldingen gekregen van kinderporno op internet. Het waren er 9164 in 2010, bijna duizend meer dan twee jaar geleden.

In 1260 gevallen ging het om strafbaar materiaal dat op een Nederlandse server stond, blijkt uit het maandag verschenen jaarverslag. Deze zijn doorgestuurd naar de politie. Twee jaar geleden werden 532 gevallen van kinderporno die vanuit Nederland werd verspreid bij de politie gemeld.

Veel van de meldingen betroffen zogenoemde 'uploaddiensten', waarbij grote bestanden kunnen worden verzonden. Ook het aantal meldingen over Usenet steeg 'opvallend'. Dit deel van het internet, dat is bedoeld voor discussie- en nieuwsgroepen, werd vaker misbruikt voor het verspreiden van kinderporno.

Bij de organisatie is het sinds januari 2010 ook mogelijk om vermoedens van kindersekstoerisme te melden. In een jaar tijd heeft het meldpunt hierover 28 meldingen ontvangen, waarvan er zestien voldoende aanknopingspunten hadden voor verder onderzoek. Hoewel de aandacht voor de bestrijding van kinderporno sinds de zedenzaak rondom Robert M. fors is gestegen, spreekt het meldpunt van te weinig capaciteit voor een goede aanpak en pleit het voor meer samenwerking tussen publieke en private partijen.

Het vijftien jaar geleden opgerichte Nederlandse Meldpunt is actief binnen Inhope, een internationaal netwerk van meldpunten. Een op de drie meldingen kwam van een 'collega-meldpunt'.

Politieauto te water na achtervolging

In Almere is zondag een politieauto te water geraakt na een achtervolging van een vermoedelijke scooterdief. Dat meldt de politie maandag.

De agenten zagen een jongeman zonder helm op een scooter rijden. Toen de scooter ook geen kentekenplaten bleek te hebben, maanden ze de scooterrijder tot stoppen. Deze was dat niet van plan en probeerde te ontkomen.

De 21-jarige man gaf gas en verloor de macht over het stuur, waardoor hij een sloot in reed. Een familielid van de scooterrijder, die het schouwspel kennelijk gevolgd had, sprong voor de politieauto om deze de weg te versperren. Daarop gaf de besturende agent een ruk aan het stuur om een aanrijding te voorkomen. Hij kon echter niet voorkomen dat hij de politieauto ook in de sloot parkeerde.

Beide mannen zijn aangehouden en de bestuurder van de scooter zit nog steeds vast. De politie heeft niet bekendgemaakt of de scooter ook daadwerkelijk gestolen was.

Filmgigant TWC gaat games maken

The Weinstein Company heeft een dochteronderneming opgezet voor de productie van games. TWC Games gaat spellen maken gebaseerd op de films van The Weinstein Company en Dimension Films. Dat schrijft entertainmentwebsite Venturebeat.

Bob Weinstein, een van de eigenaars, laat tegenover Venturebeat weten, graag mee te willen liften op de groei van de game-industrie. "Boeiende, kwalitatieve en betaalbare games geven ons de mogelijkheid ons publiek uit te breiden", zei Weinstein tegen de website.

The Weinstein Company is onder andere verantwoordelijk voor films als het prijzen winnende The King's Speech, de binnenkort te verschijnen horrorfilm Scream 4 en samen met Universal bracht het in 2009 Inglourious Basterds naar het witte doek. Dimension Films bracht onder andere de driedimensionale bikinihorror van Piranha 3D en het postapocalyptische The Road uit.

Het is nog niet bekend met welke bedrijven TWC Games gaat samenwerken. Ook is het niet bekend of bekende game-ontwikkelaars zijn ingegaan op een aanbod van TWC Games.


(Foto: Novum)

Marko: "Webber had problemen met chassis"

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is duidelijk geworden waarom Mark Webber in zijn thuisland Australië zich gisteren tevreden moest stellen met een vijfde plaats, terwijl teamgenoot Sebastian Vettel de race won. Het chassis van de Australiër bleek beschadigd te zijn, waardoor niet sneller kon.

"Mark had wat problemen met het chassis. Bij hem werkte zowel de harde als de zachte band niet goed. De bandenslijtage was bij Mark ook veel heftiger dan bij Sebastian," zei Marko tegen het Duitse RTL. Hij zei ook nog dat Vettel zich in de race ingehouden heeft. "Sebastian baseerde zijn tempo op zijn opponenten. Hij paste zijn snelheid aan de anderen aan, vooral aan Lewis Hamilton. We wilden alleen een gat voor de pitstops of eventuele safety car-periodes. Hij beschermde de banden en hield in. Er zit nog meer in deze auto."

Internetpionier Paul Baran (84) overleden

Internetpionier Paul Baran is zaterdag in zijn huis in Palo Alto, in de Amerikaanse staat Californië overleden. Baran leed aan longkanker. Dat heeft zijn zoon David zondag bekendgemaakt. Baran werd 84 jaar.

Baran speelde in de jaren zestig een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het internet. Hij kwam op het idee om data in een computernetwerk in kleine pakketjes op te delen. Hierdoor werd het mogelijk om verschillende computers op hetzelfde moment gebruik te laten maken van het netwerk. Deze techniek wordt ook wel 'packet-switching' genoemd. Het idee van Baran vormde de basis voor de ontwikkeling van Arpanet, de voorloper van het internet, opgezet door het Amerikaanse ministerie van Defensie.


Paul Baran op 84-jarige leeftijd overleden (Foto: Novum)

Lendl wil Murray coachen

Tennislegende Ivan Lendl heeft de intentie uitgesproken om de Brit Andy Murray te gaan coachen. De Amerikaan heeft zich volgens The Guardian zelfs al gemeld bij de zaakwaarnemer van de tenisser.

Murray wordt nu nog afwisselend begeleid door Alex Corretja en Dani Vallverdu, maar een succes is het momenteel niet, omdat de Brit al verschillende keren in de eerste ronde strandde van een toernooi. Vorig jaar was hij nog verliezend finalist bij de Australian Open en daarom denkt Lendl er voor te kunnen zorgen dat Murray de laatste stap kan maken.

Volgens Roger Federer hoeft Murray zich geen zorgen te maken over zijn mindere vorm van nu. "Toen ik zo oud als Andy was, had ik ook een mindere periode. Ik denk dat hij er snel weer bovenop komt."

A1 richting Amsterdam dicht door ongeluk

Door een botsing waarbij vijf auto's zijn betrokken is de hele rijbaan van de A1 richting Amsterdam dicht. Bij het ongeluk bij knooppunt Watergraafsmeer raakte zeker één bestuurder gewond, meldt de ANWB.

De chauffeur moest uit zijn auto worden geknipt. Ook is een traumahelikopter ingeschakeld.

Het ongeluk gebeurde rond het middaguur. Het is niet duidelijk hoelang het duurt voordat het verkeer weer over de A1 kan. De ANWB adviseert vanaf knooppunt Diemen om te rijden via de A9 en de A2.

Meedingen naar aanbestedingen wordt eenvoudiger

Het wordt voor ondernemers eenvoudiger om mee te dingen naar opdrachten in een aanbestedingsprocedure. Dat staat in een nota van wijziging op de Aanbestedingswet, die minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

De wijziging moet ervoor zorgen dat ook de wat kleinere bedrijven een eerlijke kans krijgen. Zo mogen er geen onredelijke contractvoorwaarden worden gesteld en komt er een onafhankelijke commissie voor ondernemers die klachten hebben over aanbestedingen.

Vooral het midden- en kleinbedrijf had klachten over onduidelijke eisen bij aanbestedingsregels. Volgens Verhagen horen alle bedrijven een eerlijke kans te krijgen. "Door een eerlijke aanbesteding neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt", schrijft de minister.

Verhagen geeft als voorbeeld een bedrijf met 120 vestigingen. Dat mag voortaan de schoonmaak van alle gebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding. Hierdoor zou een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat geen kans maken de opdracht te krijgen.

Vrouw zingt, buren bellen politie

Een vrouw uit Edam zal zich in het vervolg twee keer bedenken voordat ze in bad een deuntje zingt. Haar zangkunsten werden door de buren verward met geschreeuw om hulp.

Buurtbewoners hoorden geschreeuw uit haar huis komen en besloten poolshoogte te nemen. Toen ze aanbelden en de deur niet werd opengedaan, schakelden ze de hulpdiensten in.

Bij aankomst brak de politie de voordeur open waarop de vrouw des huizes verbouwereerd verklaarde dat ze in bad met een hoofdtelefoon op had zitten zingen. Daardoor had ze niet gemerkt dat de buren aan de deur belden.

Hof verlaagt taakstraf voor stembusfraude

Een voormalig lid van de gemeenteraad in het Brabantse Landerd is maandag door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur voor stembusfraude. Hetzelfde hof veroordeelde de 63-jarige Brabander in 2008 nog tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar.

De man ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die vond de straf niet voldoende onderbouwd en gelastte het hof de zaak over te doen. De straf valt nu lager uit omdat het hof vindt dat de man en zijn gezin hebben geleden onder de publiciteit. Diverse media noemden de naam van de verdachte destijds in hun berichtgeving. Ook speelt een rol dat de fraude al vijf jaar geleden is gepleegd en dat de man geen strafblad heeft.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was de man kandidaat namens de lokale partij Zeelands Welzijn. Na de verkiezingen bleek hij opvallend veel stemmen te hebben gekregen op het stembureau in een zorgcentrum. Daar was hij lid van het stemkantoor op de dag van de verkiezingen.

Hij bediende de stemcomputer als ouderen dat zelf niet konden. In het zorgcentrum kreeg hij 181 stemmen, in andere stembureaus in totaal elf. De man, die eerder twaalf jaar in de gemeenteraad zat, kwam overigens niet in de raad.

Parlement Australië steunt breedbandplan

Het Australische Huis van Afgevaardigden heeft maandag ingestemd met een omstreden plan van de regering om een landelijk glasvezelnetwerk aan te leggen. De kosten voor het supersnelle breedbandnetwerk zijn ruim 26 miljard euro. De toestemming van het Huis was de laatste horde die moest worden genomen.

Het plan was een belangrijk onderwerp bij de verkiezingen van augustus vorig jaar en zorgde voor verkiezingswinst voor de Labor-partij van premier Julia Gillard. De conservatieve oppositie had voorafgaand aan de verkiezingen toegezegd om een kleiner, langzamer netwerk te laten aanleggen als ze zou worden gekozen. Dit netwerk zou bestaan uit glasvezelverbindingen, DSL-verbindingen en draadloze verbindingen. De kosten hiervan zouden met 4,3 miljard euro een stuk lager zijn.

Hiddink: "6 uit 6 of ik bied mijn ontslag aan"

Coach Guus Hiddink wil met zijn ploeg Turkije de volgende twee wedstrijden winnen. Mocht dit niet gebeuren, zal de trainer zijn ontslag aanbieden.

Op dit moment bezet het Turkse elftal de vierde plek in poule A met zes punten uit vier wedstrijden. Duitsland gaat fier aan de leiding in de poule en Turkije vecht met Oostenrijk en België om de tweede plek. Aanstaande dinsdag ontvangt Hiddink met zijn elftal Oostenrijk.

Turkije ontvangt dinsdag Oostenrijk en bondscoach Guus Hiddink zet zichzelf onder druk. "Het is cruciaal dat we de zes punten pakken in de duels met Oostenrijk en in België (op 3 juni, red.). Lukt dat niet, dan bied ik mijn ontslag aan", aldus Hiddink tegenover Het Nieuwsblad. "Dat zou namelijk betekenen dat ik geen succesvolle coach ben. Het is mijn doel om Turkije beter te maken. Als ik dat niet kan, dan is het aan de voorzitter om een beslissing te nemen".

Rijbaan A59 dicht door gekantelde tankauto

De A59 is maandagochtend in oostelijke richting gesloten doordat een tankauto bij een ongeluk op zijn kant over de hele breedte van de rijbaan is komen te liggen. Het ongeluk gebeurde rond 11.00 uur tussen Zonzeel en Waalwijk.

De politie verwacht dat het 'een hele tijd' gaat duren om de tankauto te bergen. De truck moet eerst overeind worden getakeld om hem weg te kunnen krijgen. De vrachtwagen is wel leeg. Van een gevaarlijke situatie is volgens de politie dan ook geen sprake.

De chauffeur raakte bij het ongeluk gewond en is afgevoerd naar een ziekenhuis. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet bekend.

Roda-keeper Tyton moet onder het mes

Roda JC-doelman Przemyslaw Tyton wordt waarschijnlijk deze week nog geopereerd. Dat zegt clubdokter Mark Weijts. De 23-jarige Pool kampt met een schouderblessure. "Door de aanwezigheid van een cyste functioneert een zenuw niet optimaal. Het is geen beletsel om te spelen, maar hij heeft toch voor een snelle operatie gekozen."

Tyton staat na de operatie nog zeker zes weken aan de kant. "Dat is het scenario als het enkel een cyste betreft", houdt de dokter nog een slag om de arm. "Als tijdens de operatie blijkt dat er nog een scheurtje in de schouder zit, kost het herstel Tyton drie maanden."

De keeper, die dit seizoen in 27 competitiewedstrijden in actie kwam, staat met Roda zes wedstrijden voor het einde van de competitie op de zevende plaats. Bij plaatsing voor de play-offs zou Tyton dit seizoen nog in actie kunnen komen.

Williams stelt onderzoek in naar problemen

In de Grand Prix van Australië moesten Williams-coureurs Pastor Maldonado en Rubens Barrichello vroegtijdig de race verlaten. Het team gaat nu een onderzoek starten naar de mogelijke problemen. Al na negen ronden zette Maldonado zijn auto aan de kant. Barrichello deed iets langer mee, tien rondes voor het einde moest hij noodgedwongen stoppen.

"We hadden wat problemen met de beweegbare achtervleugel, maar desondanks wist Rubens een erg goed tempo te rijden in de openingsfase van de race. Hij maakte een opmars door het veld en zette competitieve ronderijden neer", aldus technisch directeur, Sam Michael. "Bij de botsing met Nico Rosberg was zijn voorvleugel beschadigd geraakt, maar we besloten verder te racen om meer data te verzamelen. Aan het einde van de race viel hij echter uit door een probleem met de transmissie. Maldonado had aan het begin van de race al een transmissieprobleem. We zijn beide problemen nu aan het onderzoeken."

'Voer apart strafrecht voor jongeren in'

Van alleen straffen van jeugdige delinquenten moet niet veel worden verwacht. Het pedagogische aspect moet in het jeugdstrafrecht beter worden gewaarborgd. Dat stelt de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies aan staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). De raad pleit voor de invoering van een apart strafrecht en wetboek voor jongeren.

Uit onderzoek blijkt volgens de RSJ dat een pedagogische behandeling tot een grotere vermindering van herhalingsgedrag leidt dan alleen straffen. Veel door jongeren gepleegde strafbare feiten zijn leeftijdsgerelateerde 'uitglijders’ in plaats van voorboden van een criminele loopbaan, zo stelt de raad.

De politie heeft in 2007 ongeveer 95.400 verdachten van tussen de 12 en 24 jaar aangehouden. Daarmee waren in dat jaar bijna vier op de tien verdachten jonger dan 24 jaar, stelt de RSJ. Dat onderstreept volgens de raad het belang van een goed strafproces voor deze groep.

Rookontwikkeling in trein bij Barendrecht

In een tunnel bij Barendrecht staat maandag een trein stil vanwege rookontwikkeling. Het gaat om een hogesnelheidstrein. Mogelijk staat de airconditioning in brand.

Volgens RTV Rijnmond zitten er ongeveer tweehonderd passagiers in de trein. Ze moeten voorlopig blijven zitten.

Het treinverkeer tussen Den Haag en Dordrecht is door de versperring ernstig ontregeld. De vertraging kan volgens de NS oplopen tot meer dan een uur.

Twee derde van de jongeren leeft ongezond

De Nederlandse jeugd leeft ongezond. Ruim twee derde van de jongeren beweegt te weinig, drinkt overmatig, rookt dagelijks of gebruikt cannabis. Dat meldt het CBS maandag. Een op de vijf jongeren tussen de 14 en de 25 combineert twee van deze ongezonde gewoontes.

De gegevens komen uit de periode 2007 tot en met 2009. Te weinig bewegen komt het meeste voor. Ongeveer de helft van de jongeren kreeg te weinig beweging.

Een op de vijf jongeren rookte dagelijks. Eenzelfde deel was zware drinker. Een zware drinker is iemand die minstens één keer per week zes of meer glazen alcohol op een dag drinkt. Een derde van de jongeren hield er een gezonde levensstijl op na. Deze groep kreeg voldoende beweging en was bovendien geen zware drinker, dagelijkse roker of gebruiker van cannabis.

Vooral jongens gebruiken relatief vaak drank en drugs. Onder jongens is 28 procent zware drinker en gebruikte 12 procent cannabis. Bij meisjes is dat respectievelijk 11 en 5 procent. Bij roken en te weinig bewegen zijn er geen verschillen tussen jongens en meisjes.

Autochtone jongeren drinken en roken meer dan allochtone jongeren. Allochtone jongeren scoren slechter op het gebied van bewegen. Het gebruik van cannabis is in beide groepen ongeveer gelijk.


Veel jongeren hebben ongezonde levensstijl (Foto: Novum)

Kies de nieuwe livery voor Motorstorm: Apocalypse

Eurogamer had een actie op touw gezet waarbij fans van Motorstorm hun eigen autodesign konden opsturen. Uit alle inzendingen heeft EG nu twee designs gekozen waarop gestemd kan worden. Onder dit bericht staan de twee liveries.

De winnaar van de prijsvraag zal zijn (of haar) auto terug zien in Motorstorm: Apocalypse. Wil jij dus invloed uitoefenen welke livery in de game komt, ga dan naar Eurogamer. Wil jij vooral zien hoe slecht de twee designs zijn, kijk dan op de plaatjes hieronder.

lelijkelivery1

lelijkelivery2

Defect toestel blokkeert Polderbaan Schiphol

De Polderbaan op Schiphol is tijdelijk buiten bedrijf. De landingsbaan wordt sinds 02.00 uur geblokkeerd door een toestel van Southern Air. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven maandag.

De piloot van het vrachtvliegtuig brak de start af, vermoedelijk vanwege een klapband. Door die ingreep blokkeerden de remmen. Technici moeten die losmaken en het toestel daarna wegslepen. De woordvoerder verwacht dat de Polderbaan om 12.00 uur weer vrijgegeven kan worden.

Volgens de woordvoerder heeft Schiphol geen last gehad van het uitvallen van de Polderbaan. Het vliegverkeer kon gebruikmaken van de overige landingsbanen.

Hamilton: "McLaren zal gat gaan dichten"

Lewis Hamilton verwacht dat zijn team McLaren het gat met Red Bull Racing zal gaan dichten. McLaren kende een slechte winter, maar door met de auto terug te gaan naar de basis was de snelheid er in Australië weer. Hamilton werd achter de ongenaakbare regerend wereldkampioen Sebastian Vettel knap tweede.

"Ik ben weer helemaal terug. Ik sta slechts enkele punten achter de man die een veel snellere auto heeft. Maar wij gaan dat gat dichten. Daar bestaat voor mij geen enkele twijfel over," zei Hamilton die ook tevreden mocht zijn over de betrouwbaarheid van McLaren, want problemen waren er in Melbourne niet.

Hamilton weet dat Red Bull Racing nog een konijn uit de hoge hoed kan toveren in de vorm van het Kinetic Energy Recovery System. "Het moge duidelijk zijn dat Red Bull over een fantastische auto beschikt, maar dat is al sinds de tweede helft van seizoen 2009 het geval. Het is aan ons om ze onder druk te zetten."

De Brit is in ieder geval tevreden met het resultaat in Melbourne. "Ik kan geen team bedenken dat net als wij in zulke korte tijd zoveel vooruitgang heeft geboekt. We dachten hier te arriveren met een auto die twee seconden tekort zou komen in de kwalificatie, maar tijdens de race bleken we best aardig aan elkaar gewaagd. Zoiets vind ik indrukwekkend."

Aanklager wil opheldering over zaak Toivonen

Ola Toivonen is door de aanklager betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond op het matje geroepen. De Zweedse aanvaller van PSV kreeg in het oefenduel met RKC Waalwijk (0-0) namelijk een rode kaart, vanwege commentaar op de leiding.

De aanklager wil daarnaast van Toivonen weten of hij inderdaad met een graspol heeft gegooid. Volgens Thijs Slegers, PSV-watcher van Voetbal International, ontkent de Zweed dit feit stellig. De verwachting is dat de tuchtcommissie morgen of anders woensdag uitspraak zal doen.

In het meest ongunstige geval krijgt Toivonen, die in de Eredivisie nog voor één duel geschorst is, een nieuwe sanctie aan zijn broek.

Berlusconi bij rechtbank in Milaan

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is maandag bij de rechtbank in Milaan verschenen voor de behandeling van een belastingfraudezaak. Voordat hij naar binnen ging noemde hij de aanklachten tegen hem 'ongegrond en belachelijk' en politiek gemotiveerd.

De zitting werd achter gesloten deuren gehouden. In de zaak voert het openbaar ministerie aan dat er fraude is gepleegd bij de verkoop van filmrechten door Berlusconi's bedrijf Mediaset.

Er lopen nog drie andere rechtszaken tegen Berlusconi. Een wet die de premier tegen rechtsvervolging moest vrijwaren is eerder dit jaar door het Italiaanse Constitutionele Hof afgezwakt. Volgende maand begint een proces waarin Berlusconi wordt beschuldigd van betaalde seks met een minderjarige.


Berlusconi bij rechtbank in Milaan (Foto: Novum)

Rapper Def Rhymz opgepakt wegens zwartrijden

De politie heeft vrijdagavond rapper Def Rhymz in een kroeg in het Limburgse dorp Panningen opgepakt op verdenking van veelvuldig zwartrijden. Volgens de politie heeft de 40-jarige Rotterdammer verder nog 21 dagen cel tegoed. Een woordvoerder van de politie bevestigde maandag berichtgeving hierover in Sp!ts.

De rapper die volgens de burgerlijke stand Dennis Bouman heet, moet ook nog 3525 euro boete betalen. Daarnaast moest de politie hem nog enkele gerechtelijke stukken uitreiken. De politie van Rotterdam was al langer op zoek naar de rapper, die onder meer hits scoorde met Doekoe en Puf / Schudden.


Ook Def Rhymes houdt van zijn Doekoe

Kolles: "HRT zal in Maleisië sterker zijn"

Hispania Racing mocht afgelopen weekend in Australië niet deelnemen aan de eerste Formule 1-race van het seizoen 2011. De bolides van Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan bleken te langzaam te zijn, maar volgens teambaas Colin Kolles zal de snelheid over twee weken in Maleisië beter op orde zijn.

"Het mocht niet zo zijn, afgelopen weekend, maar ik ben toch enorm trots op het team. Onze coureurs hebben het maximale gehaald uit de beperkte tijd die zij in de auto hebben doorgebracht. We wisten beide wagens op tijd gereed te krijgen voor de kwalificatie en hebben laten zien dat de F111 erg veel potentie heeft," zei Kolles.

De auto had door het ontbreken van onderdelen voor het raceweekend in Australië nog geen meter gereden en pas in de tweede vrije training kon Vitantonio Liuzzi een ronde rijden. Naar verluidt hebben de verschillende teamleden bij hun reis naar Australië nog vele onderdelen in hun bagage meegenomen. "De omstandigheden waaronder we in Melbourne arriveerden, waren niet ideaal en ik denk dank we sterker zullen zijn in Maleisië. Daar zullen we meer tijd hebben om de nieuwe auto te testen en kunnen we laten zien waar de F111 echt thuishoort."

Kleine aardbeving in Sappemeer

In de Groningse plaats Sappemeer was maandagochtend een lichte aardbeving te voelen. De beving vond rond 04.30 uur plaats en had een kracht van 2.1, meldt het KNMI.

Het gaat om een beving zoals die zich twintig tot dertig keer per jaar in de provincie voordoen. De bevingen worden veroorzaakt door gaswinning in het gebied. Waar het gas wordt weggepompt, ontstaan holtes en daardoor kan de aarde wegzakken.

De trilling die wordt veroorzaakt is te vergelijken met die van een voorbijrijdende vrachtwagen.

DICE: "Shooters van concurrentie houdt net hoofd boven water"

Karl Magnus Troedsson van ontwikkelaar DICE heeft aangegeven dat de concurrentie in het shooter-genre, zoals Call of Duty, niet innovatief is en ze het hoofd net boven water kunnen houden. Troedsson gaf aan dat de concurrentie er is, al gevestigd is en ook heel groot is.

Troedsson vind dat DICE tijd, geld en energie in de innovatie stopt. Hij wil niet de concurrentie naast Battlefield 3 houden en een vergelijking maken van wat ze moeten doen om beter te worden. Troedsson gaf aan dat de ontwikkelaars kijken naar wat ze zelf beter, leuker, sneller kunnen maken.

Battlefield 3 komt later dit jaar uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC. Troedsson gaf aan dat Battlefield 3 een echt vervolg op Battlefield 2 was en niet zoiets als Bad Company.

Kustwacht redt opnieuw bootvluchtelingen

Een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht heeft zondag 23 vluchtelingen gered die in een stuurloos bootje ronddreven in de Middellandse Zee. Het vliegtuig hield het bootje in de gaten tot een Italiaanse reddingsboot ter plaatse was, meldt het Kustwachtcentrum.

De reddingsboot heeft het scheepje vervolgens naar het Italiaanse eiland Pantelleria gebracht. Het vaartuig werd door de kustwacht opgespoord na een melding.

Eerder redde het Nederlandse toestel al 52 vluchtelingen die in de problemen waren geraakt tijdens hun boottocht van Tunesië naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Ook ontdekte het vliegtuig een scheepje met ruim vijftig immigranten tussen de Italiaanse eilanden Lampedusa en Pantelleria.

Het vliegtuig van de Nederlandse kustwacht vertrok half maart naar het eiland Pantelleria bij Sicilië. Het vliegtuig bewaakt tot eind deze maand de zuidgrens van Italië vanwege de plotselinge toestroom van migranten uit Noord-Afrikaanse landen naar Lampedusa.

De inzet van het kustwachtvliegtuig gebeurt op verzoek van Frontex, het Europese agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. Nederland neemt regelmatig deel aan operaties van het agentschap.


Kustwacht redt opnieuw bootvluchtelingen (Foto: Novum)

ADO Den Haag en Bulykin moeten wachten

ADO Den Haag en Dmitri Bulykin moeten weten medio mei pas of ze met elkaar verder kunnen gaan. RSC Anderlecht verhuurt de Rus momenteel aan de Haagse club en heeft laten weten dat er nog meer clubs geïnteresseerd zijn in de diensten van de aanvaller.

Zowel ADO Den Haag als Bulykin hebben te kennen gegeven met elkaar verder te willen. Het enige probleem is het hoge salaris van de spelers, namelijk één miljoen euro. Afgelopen weekend sprak een afvaardiging van de Haagse club met de top van RSC Anderlecht.

Tijdens dat gesprek is dus gebleken dat men tot medio mei moet wachten. Op dat moment zullen er ook pas knopen worden doorgehakt.

Sony helpt Japan op te bouwen

Sony Online Entertainment is begonnen met het helpen van Japan. Japan heeft de laatste tijd te kampen met nogal wat tegenvallers en Sony heeft besloten om hen te steunen. Zij hebben jouw hulp daarbij nodig... Als jij een item koopt binnen enkele spellen, zal Sony $10 doneren aan Japan.

Spelers kunnen een Cherry Blossom kopen en gebruiken in hun huizen. Titels die meespelen zijn Everquest, Everquest II, Star Wars: Galaxies, Star wars: Clone Wars Adventures, Free Realms, Magic: The Gathering Tactics, en PoxNora. Naast deze donaties heeft Sony al een fonds opgericht waarmee ze al $3.6 miljoen hebben gedoneerd. Het is niet veel vergeleken met de schade die Japan heeft opgelopen, maar alle beetjes helpen.

sonyjapan

Onder zand bedolven Nijkerkse jongen overleden

Een 11-jarige jongen die woensdag in Nijkerk bedolven is geraakt onder een berg zand is zondagavond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie maandag laten weten.

De jongen was woensdag rond 17.00 uur aan het spelen op een berg zand op een bouwterrein aan de Koningspage toen hij plotseling bedolven raakte onder het zand. Omstanders haalden hem onder het zand vandaan, waarna hij in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij zondagavond.

De politie en de Arbeidsinspectie doen onderzoek naar het ongeval.

Stekelenburg in beeld bij Juventus

Maarten Stekelenburg wordt door de Italiaanse krant Tuttosport gelinkt aan Juventus. De Ajacied moet daar Gianluigi Buffon gaan opvolgen.

Buffon (33) kampt steeds vaker met blessures en Juve is daarom alvast bezig met het zoeken naar een goede vervanger. Stekelenburg heeft bij Ajax inmiddels meer dan 200 wedstrijden gekeept. Hij wordt ook in verband gebracht met Manchester United en Arsenal.

De 28-jarige doelman van het Nederlands elftal heeft in de Amsterdam ArenA nog een contract tot medio 2012. Vanwege een gebroken duim staat Stekelenburg voorlopig aan de kant. De sluitpost denkt zelf dat zijn seizoen erop zit en dat hij mogelijk al zijn laatste duel voor Ajax heeft gespeeld.

Stekelenburg zou niet de eerste Nederlandse keeper van Juventus zijn. Eerder stond Edwin van der Sar er onder contract, al had de recordinternational in Turijn weinig succes. Van der Sar stopt aan het eind van dit seizoen en Stekelenburg is bij Manchester United één van de mogelijke opvolgers.

Man (23) sterft tijdens seks achter het stuur

Een 23-jarige man uit San Antonio is gisterochtend in het harnas gestorven. Tijdens een nummertje achter het stuur van de auto is de Amerikaan op een telefoonpaal gebotst.

Andrew Coronado was hierbij op slag dood. Zijn passagiere is met gebroken benen naar het ziekenhuis afgevoerd.

De politie vermoedt dat het stel tijdens de autorit de liefde aan het bedrijven was. De bestuurder was namelijk helemaal naakt. De vrouw was slechts gedeeltelijk gekleed.


Een nieuwsfilmpje over het bizarre ongeluk

Werkzaamheden bij kerncentrale Japan hervat

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi zijn maandag de werkzaamheden hervat om honderdduizenden liters radioactief water af te pompen. Het water moet worden verwijderd en veilig opgeborgen voordat verder kan worden gewerkt aan het herstel van het koelsysteem. Ongeveer zeshonderd arbeiders wisselen elkaar in ploegen af om niet te veel met de straling in aanraking te komen.

Het water gaf bij een recente meting in reactor nummer 2 meer dan 1000 milliSievert per uur straling af, ongeveer honderdduizend keer de normale hoeveelheid, zei exploitant Tepco. Regeringswoordvoerder Yukio Edano zei dat vermoedelijk de reactorkern gedeeltelijk is gesmolten. Hij zei dat de straling beperkt lijkt tot die ene reactoreenheid, maar volgens het Japanse Bureau voor Nucleaire en Industriële Veiligheid NISA is voor de reactors 5 en 6 in het zeewater aan de kust ongeveer 1150 keer meer dan normaal radioactief jodium gemeten. NISA-directeur Hidehiko Nishiyama vermoedt daarom dat er mogelijk toch radioactief water uit de centrale in zee lekt.

Dichter bij de centrale werd afgelopen week in de lucht 1250 keer meer dan normale radioactiviteit gemeten, wat in het weekeinde opliep tot 1850 keer normaal. Nishiyama noemde dit zorgelijk, maar zei ook dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid.

Een krachtige naschok voor de kust van de nabijgelegen provincie Miyagi leidde in de nacht van maandag op zondag tot een kort tsunami-alarm. De naschok had volgens de Amerikaanse meteorologische dienst (USGS) een kracht van 6.1, maar meldingen van schade of slachtoffers bleven uit. Er kwam ook geen tsunami en dus werd de waarschuwing na enkele uren weer ingetrokken.

Mourinho was bijna bondscoach van Engeland

José Mourinho had vorig seizoen veel succes met Inter. Het scheelde echter weinig of de Portugees was bondscoach van Engeland geworden.

Mourinho vertrok in september 2007 bij Chelsea. Twee maanden later ontstond er bij de Engelse voetbalbond een vacature toen bondscoach Steve McClaren werd ontslagen. "Het scheelde enkele uren of ik had een contract bij Engeland getekend", vertelt Mourinho op de FIFA-website.

De Portugees besloot uiteindelijk toch 'nee' te zeggen, waarna Engeland koos voor Fabio Capello. "Op het laatste moment bedacht ik me dat ik maar één wedstrijd per maand zou coachen. En dat ik voor de rest van mijn tijd wedstrijden zou analyseren. Dat is niet wat ik wilde. Ik besloot om te wachten op een betere job."

In Spanje wordt veel gesproken over Mourinho vanwege zijn drukke gebaren langs de zijlijn. "Ik zit nu heel anders op de bank dan zes of zeven jaar geleden. Soms zit ik de hele wedstrijd op mijn stoel, zonder veel te communiceren. Maar andere keren sta ik negentig minuten heel actief te doen. Dat hangt af van de situatie."

Aantal tijgers in India toegenomen

Het gaat weer iets beter met de tijgers in India. Met behulp van camera's en DNA-monsters zijn ten minste 1706 tijgers geteld, 295 meer dan bij de vorige telling in 2007. Vijf jaar daarvoor telde India nog 3600 tijgers.

Minister van Milieu Jairam Ramesh waarschuwde maandag bij de bekendmaking van de cijfers dat dit nog niet betekent dat de tijger voor uitsterven is behoed.

Een eeuw geleden huisden nog ongeveer honderdduizend tijgers in de Indiase bossen. Door de oprukkende landbouw is hun leefomgeving aangetast, terwijl ook veel tijgers ten prooi vielen aan stropers. Organen van tijgers zijn in de traditionele Chinese geneeskunst zeer gewild.


Aantal tijgers in India toegenomen (Foto: Novum)

'Afellay naar Arsenal'

Arsenal zou interesse hebben in de Ibrahim Afellay. De speler van FC Barcelona staat volgens de Engelse krant de Daily Star op het verlanglijstje van Arsène Wenger. Naar verluidt kan de Londense club de Nederlander voor tien miljoen euro overnemen van Barcelona.

Echter lijkt een overgang naar Londen zeer onwaarschijnlijk. Afellay speelt pas sinds de winterstop voor de club uit Catalonië. Ook heeft de aanvaller nog een contract van vier jaar. Een afkoopsom van 100 miljoen lijkt ook de overgang in de weg te staan. Deze afkoopsom werd een aantal maanden geleden bepaald bij het tekenen van het contract.

Nederlandse zoekhonden terug uit Japan

Het team van Stichting Signi Zoekhonden is zondagavond teruggekomen uit Japan. De honden hebben vijftien slachtoffers van de aardbeving en tsunami getraceerd, laat de stichting weten.

Naast de slachtoffers die het team heeft gevonden, hebben de honden tientallen plekken aangewezen waar mogelijk lichamen liggen. Hulpverleners zoeken die later af.

De vier honden en vier medewerkers van de stichting reisden op woensdag 16 maart af naar Japan en opereerden in Ofunato, in het noordoosten van Japan. Het team zou eigenlijk een paar dagen eerder vertrekken, maar stelde het vertrek uit vanwege problemen met de Fukushima Daiichi-kerncentrale.

De stichting laat weten dat de medewerkers en de honden allemaal gezond en wel zijn teruggekeerd. Het team had onder meer een flinke hoeveelheid jodiumpillen mee om de honden en de medewerkers te beschermen tegen mogelijke stralingsrisico's.

Signi Zoekhonden was eerder actief bij onder meer de aardbeving in Haïti, bij de overstromingen in Pakistan en in New Orleans na orkaan Katrina. In Haïti vonden de speurhonden één overlevende onder het puin en hielpen ze honderden doden te bergen.

Del Potro en Djokovic simpel door in Miami

De Argentijn Juan Martin Del Potro heeft zich onverwacht eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van het tennistoernooi in Miami. Hij had iets meer dan een uur nodig om af te rekenen met de als vierde geplaatste Zweed Robin Söderling. Setstanden waren 6-3 6-2.

Del Potro komt in de volgende ronde uit tegen de Amerikaan Mardy Fish, als veertiende geplaatst in Miami. Fish versloeg zondag in de derde ronde de Fransman Richard Gasquet (17) met 6-4 6-3.

Op de Servische tennisser Novak Djokovic staat dit jaar geen maat. In de derde ronde won hij zondag met speels gemak van de Amerikaan James Blake. In minder dan een uur was de wedstrijd gespeeld: 6-2 6-0.

In de achtste finale in Miami komt Djokovic zijn landgenoot Viktor Troicki (16) tegen. Die won met 7-6 (5) 3-6 7-5 van de Amerikaan Sam Querrey (19).

Del Potro en Djokovic simpel door in Miami
Del Potro en Djokovic simpel door in Miami (Foto: ANP)

Winkeliers weg bij grootste biologische winkelketen

Natuurwinkel, de grootste biologische winkelketen in Nederland, raakt 40 van zijn 55 franchisenemers kwijt. De winkeliers zijn ontevreden over de hoge marges van groothandel Natudis, eigenaar van Natuurwinkel. Dat schrijft Trouw maandag.

Op de achtergrond speelt volgens de krant meer. Sinds vijf jaar is Natudis eigendom van het beursgenoteerde voedingsconcern Wessanen. Daarmee verscheen volgens een van de winkeliers een 'ander soort mensen' op het toneel. "Wij hebben onze klanten voor ogen, zij de aandeelhouder." De winkeliers zouden amper nog bij het beleid betrokken worden.

De winkeliers hebben onderdak gevonden bij de keten Ekoplaza van het Noord-Brabantse familiebedrijf Udea. Die beheert nu in één keer de grootste biologische winkelketen van Nederland. De veertig vestigingen waar nu nog Natuurwinkel boven staat worden de komende maanden omgebouwd tot Ekoplaza's.

Directeur van Udea Erik Does zegt in de krant dat er mogelijk nog tien winkels overstappen. Door de lagere marges zouden de prijzen soms tientallen procenten omlaag kunnen, zegt de directeur.

Cruijff: "Ajacieden tegen elkaar uitgespeeld"

Johan Cruijff haalt in zijn nieuwste column in De Telegraaf hard uit naar Rik van den Boog. Volgens Cruijff liegt de algemeen directeur de boel aan elkaar.

"Onder voetballers bestaat een erecode. Collega’s met wie je samen de kleedkamer deelde, die laat je in principe nooit vallen", schrijft Cruijff. "Daardoor ontstond er, tijdens de samenstelling van het nieuwe technisch rapport voor Ajax, ook een enorm gevoelsprobleem. Voor één van onze vroegere maatjes bleek in de nieuwe organisatie geen plaats meer. Dat was ook de beslissing waar iedereen het langst over na moest denken."

"Van nabij heb ik dan ook gezien hoe bijna iedereen worstelde met het gegeven dat er in de nieuwe aanpak van Ajax geen plaats meer voor Danny Blind was. Als ik dan hoor en lees, dat volgens de directeur van Ajax wij Blind meteen op straat hadden willen zetten, dan ben ik verbijsterd. Waar wij de grootste moeite mee hebben, daar stapt hij dus zo overheen!" aldus het boze clubicoon.

"Terwijl wij juist hebben aangekaart of er binnen het netwerk van Ajax voor Jan Olde Riekerink en Danny andere functies te vinden waren. Daarbij zijn zelfs concreet Almere City en Ajax Cape Town genoemd. En dan toch verkondigen, dat we opdracht hebben gegeven om ze van de één op andere dag op straat te kwakken."

Cruijff baalt ook van de manier waarop Van den Boog omgaat met de vroegere topspelers Dennis Bergkamp en Wim Jonk. "Ik heb er de afgelopen dagen lang over nagedacht, maar als iemand zo met clubiconen aan de haal gaat, dan verdwijnt alle respect. Er knapt iets. Mensen als Dennis Bergkamp en Wim Jonk zijn tijdens hun carrière qua prestaties en gedrag enorme voorbeelden voor anderen geweest. Het zijn topvoetballers, die overal in de wereld nu nog gerespecteerd worden."

"Zeker Dennis hoort tot de grootste iconen van Ajax. Als je iemand als hij zo’n mentaliteit verwijt, dan is dat niet alleen slecht en gemeen, maar ook onacceptabel. Grote Ajacieden als Bergkamp, Jonk en Blind worden tegen elkaar uitgespeeld. Geschoffeerd door iemand die de baas wil spelen", besluit Cruijff.

3DS heeft "Black Screen of Death"

Een aantal gebruikers van de Nintendo 3DS hebben last van een zogenaamde "Black Screen of Death". Dit scherm komt op willekeurige momenten tevoorschijn bij verschillende games en applicaties. Sommige mensen hebben nergens last van en andere mensen hebben hem regelmatig.

Waar sommige mensen de handheld gewoon resetten en nergens meer last van hebben, zoals het scherm aangeeft, hebben sommige mensen hun SD-kaartje geformateerd naar FAT-32 om het probleem te verhelpen. Voor sommige mensen heeft dit allemaal geen nut en die hebben hun 3DS omgeruild.

Nintendo heeft zelf nog niet gereageerd op het probleem. Zijn er hier al gamers op FOK! die het probleem hebben gehad? Zo ja, hoe hebben jullie het opgelost?

Black Screen of Death

GroenLinks wil referendum over nieuwe kerncentrales

GroenLinks wil dat er een landelijk referendum komt over de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat kondigt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren maandag aan. Volgens haar kan alleen met een referendum worden vastgesteld of er wel of geen breed draagvlak is voor de bouw van nieuwe centrales.

De partij denkt dat er een Kamermeerderheid is voor het referendum. GroenLinks rekent op steun van de oppositie en van de PVV. Die partij zegt in haar verkiezingsprogramma voorstander te zijn van referenda.

GroenLinks is tegen de bouw van nieuwe kerncentrales. De partij wil dat de huidige centrale in Borssele dichtgaat, totdat de resultaten van een Europese stresstest voor kerncentrales bekend zijn.

Het kabinet Rutte is voorstander van de bouw van nieuwe centrales. Momenteel zijn twee partijen geïnteresseerd om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Zeeland, in de buurt van de bestaande reactor van Borssele. Als zij snel een vergunningsvraag indienen, kan de schop binnen enkele jaren de grond in.

De Niro en 50 Cent werken weer samen

Robert De Niro gaat een rol als politieagent spelen in de film Freelancers. Hierbij wordt hij waarschijnlijk bijgestaan door Oscar-winnaar Forest Whitaker (The Last King of Scotland), die nog in onderhandeling is over zijn rol in deze nieuwe film van regisseur Jessy Terrero. De opnames van de film starten op 18 april.

De Niro is bekend van films als Awakenings en Taxi Driver. Daarnaast won hij in een ver verleden Oscars voor rollen in The Godfather: Part II en Raging Bull. Naast De Niro, is een ander opvallend lid van de cast Curtis Jackson (50 Cent). Hij speelt in de film de zoon van een vermoorde politieagent. Samen met twee vrienden besluit hij zich aan te melden bij de politieacademie. Wanneer hij zijn opleiding heeft afgerond, sluit hij zich aan bij een speciale eenheid, die onder leiding staat van Vic Sarcone (De Niro).

Na het geflopte Righteous Kill, is dit de tweede samenwerking tussen Jackson en de De Niro. Het is afwachten of deze samenwerking wel zal leiden tot succes. Dit is moeilijk te voorspellen, aangezien het script afkomstig is van de onbekende L. Philippe Casseus. De film staat verder onder de regie van Jessy Terrero, die met films als Soul Plane en Gun niet hoog staat aangeschreven in Hollywood.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de woningmarkt.

Minister Donner wil de huren in de sociale sector met de botte bijl verhogen. 120 euro per woning. Wat hij daar nu precies mee wil bereiken is onduidelijk. Maar dat maakt ook niet uit. Want de huizenmarkt kent slechts één probleem. Kunstmatige schaarste.
 
Het kán gewoon niet zo zijn dat een gezin met een gemiddeld inkomen zich geen fatsoenlijk koophuis kan permitteren, en ook geen betaalbare huurwoning kan krijgen. Feitelijk zijn wij wat dat betreft een hoogst onfatsoenlijk land. Dáár moet wat aan gebeuren:

[NBA] Grizzlies verrast Spurs

In de Amerikaanse NBA hebben de basketballers van de Memphis Grizzlies een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om de laatste play-offtickets. In eigen huis versloeg de Grizzlies de koploper in de NBA, San Antonio Spurs, met 111-104.

Voor Memphis waren vooral Tony Allen en Zach Randolph op schot. Ze waren allebei goed voor 23 punten. "Om de play-offs te bereiken, moet je onverzettelijk zijn”, aldus Grizzlies-speler Shane Battier na afloop. "Dat hebben we vandaag aangetoond. Ik zou willen dat we nog wat slimmer spreken, maar dat is de volgende stap.”

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Philadelphia Sacramento 111-114 wnv
Cleveland Atlanta 83-99
Miami Houston 125-119
Memphis San Antonio 111-104
Minnesota Boston 82-85
Oklahoma Portland 99-90
Golden State Washington 114-104
LA Lakers New Orleans 102-84
Phoenix Dallas 83-91

'Meltdown reactor 2 Fukushima Daiichi'

In de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi zijn splijtstofstaven waarschijnlijk gedeeltelijk gesmolten. De meltdown zou in reactor 2 van de geplaagde nucleaire installatie zijn geweest. Dat heeft regeringswoordvoerder Yukio Edano maandag bekendgemaakt, aldus het Japanse persbureau Kyodo.

Er werd al langer gevreesd voor een meltdown in reactor 2. In het gebouw om de reactor zelf heen staat een laag water van 1.50 meter hoog die radioactief besmet is, vermoedelijk als gevolg van de smelting. Dat belemmert de reparaties aan het koelsysteem.

'Meltdown in reactor 2 van Fukushima I'
'Meltdown in reactor 2 van Fukushima Daiichi' (Foto: ANP)

Profvoetballer gooit dartpijltjes naar jeugdspelers

Mario Balotelli heeft opnieuw in negatieve zin van zich doen spreken. De 20-jarige aanvaller van Manchester City oefende zijn darttechniek op jeugdspelers van de club. Balotelli gooide de pijltjes uit 'verveling' vanaf de eerste etage van een gebouw, liet hij aan het Engelse People weten.

Een woordvoerder van Manchester City meldt dat niemand gewond raakte, maar dat het incident voor Balotelli wel een staartje kan krijgen. Of de Italiaan volgende week zondag speelt in het thuisduel tegen Sunderland is nog niet duidelijk.

Balotelli raakte eerder deze maand al in opspraak toen hij in het duel tegen Dynamo Kiev in de Europa League een rode kaart kreeg na een harde overtreding. City won de wedstrijd met 1-0, maar kwam een doelpunt tekort om zich te plaatsen voor de kwartfinale.


Mario Balotelli (Foto: Novum)

Doden bij aanslag op bouwbedrijf Afghanistan

Bij een bomaanslag op een bouwbedrijf in het oosten van Afghanistan zijn maandag ten minste dertien mensen om het leven gekomen en ongeveer vijftig gewond geraakt.

Bij de aanslag in het district Barmal in de provincie Paktika werd een met explosieven geladen vrachtwagen tot ontploffing gebracht.

Een woordvoerder van de provincie zei dat alle slachtoffers bouwvakkers zijn en dat er geen Afghaanse of buitenlandse troepen op de plaats van de aanslag waren. De Taliban heeft via een woordvoerder de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

'Bouw op toplocatie in ruil voor aanpak leegstand'

Projectontwikkelaars mogen alleen op een toplocatie zoals de Zuidas bouwen als ze elders in Amsterdam evenveel vierkante meters leegstand aanpakken. Dat is een plan van de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Leegstand kan worden aangepakt door te slopen of door een gebouw een nieuwe bestemming te geven. Met deze aanpak wil Van der Laan voorkomen dat nog meer panden leeg komen te staan. Ook wil hij voordeel halen uit de crisis in de kantorenmarkt.

Zo zouden de leegstaande panden kunnen worden gebruikt om er studenten te huisvesten of daklozen op te vangen. Ook kunnen de panden volgens Van der Laan worden gebruikt als atelier voor beginnende kunstenaars.

Nu staat ruim 17 procent van de Amsterdamse kantoorruimten leeg en het lijkt er niet op dat hier snel verandering in komt. Er worden nog steeds nieuwe kantoorpanden bijgebouwd.

De projectontwikkelaars vinden het plan van de burgemeester volgens de krant niet eerlijk. "De leegstand heeft verschillende oorzaken. Je kunt dan niet ineens de rekening helemaal bij de projectontwikkelaars neerleggen en eisen dat die het maar oplossen", zegt de directeur van de koepelorganisatie voor projectontwikkelaars Neprom, Jan Fokkema.

Ook zou de maatregel eigenaren van lege kantoren ten onrechte belonen. Hun leegstaande kantoorpand maakt het namelijk in één klap mogelijk op een toplocatie in de stad te bouwen. Daarom zou het mogelijk moeten worden leegstaande kantoren voor een lage prijs te kunnen kopen, zodat ze die kunnen opknappen.

Beleggers in kantoorruimte zijn volgens de krant enthousiast. De gemeente benadrukt dat de haalbaarheid van de maatregel nog wordt onderzocht.

Clijsters te sterk voor Martinez

Kim Clijsters heeft met de nodige moeite de achtste finale van het tennistoernooi in Miami bereikt. De als tweede geplaatste Belgische won in drie sets van de Spaanse Maria Jose Martinez: 6-4, 4-6, 6-3. Clijsters vindt in haar volgende partij Ana Ivanovic aan de andere kant van het net.

Ivanovic ging door na opgave van de Française Virginie Razzano. De Servische leidde op dat moment met 2-6, 6-2, 3-0. Francesca Schiavone drong dankzij een 6-4, 7-6 (2) zege op Lourdes Dominguez Lino ook door tot de vierde ronde. Schiavone treft nu de Poolse Agnieszka Radwanska, die Maria Kirilenko met 7-6 (2), 6-3 versloeg.

David Ferrer reikte in het mannentoernooi tot de achtste finale. De Spanjaard, als zesde geplaatst, boekte een eenvoudige 6-4, 6-2 zege op Somdev Devvarman uit India. Ferrer neemt het nu op tegen de Fransman Michael Llodra of Marcel Granollers uit Spanje.

De Amerikaan John Isner en Kevin Anderson uit Zuid-Afrika treffen elkaar ook in de volgende ronde. Isner versloeg Alex Bogomolov met 6-2, 7-6 (4) en Anderson trok aan het langste eind tegen Pablo Andujar: 6-2, 6-3. Mardy Fish wacht door een 6-4, 6-3 zege op Richard Gasquet een ontmoeting met Robin Söderling of Juan Martin del Potro.


Clijsters te sterk voor Martinez (Foto: Novum)

Mortal Kombat-rooster duikt op

Er is een screenshot verschenen van het scherm waar je personages kan kiezen uit Mortal Kombat. Warner wil niet ingaan op geruchten dus de vraag blijft wel op het echt is. Op het plaatje zien we Sub-Zero en Quan Chi waar eerstgenoemde een vreemd outift heeft. Op de onderste rij zien we ook twee geneieke plaatjes, vermoedelijk bedoeld voor DLC.

Het rooster volgens het gelekte plaatje zou zijn:

Scorpion - Liu Kang - Kung Lao - Sub-Zero

Sindel - Ermac - Reptile - Kitana

Johnny Cage - Jade - Mileena - Nightwolf

Cyrax - Noob Saibot - Smoke - Sektor

Sonya - Jax - Kano - Stryker

Shang Tsung - Baraka - Kabal - Raiden

Generiek - Sheeva - Quan Chi - Generiek

Bekijk het plaatje hieronder.

Rooster

'Brown na veertien jaar weg bij Man. United'

Wes Brown vertrekt volgens de Daily Mirror mogelijk komende zomer bij Manchester United. De verdediger zou in onmin leven met manager Sir Alex Ferguson.

Ferguson zou in de voorbereiding op dit seizoen een aanvaring hebben gehad met de 31-jarige Brown. Sindsdien speelde de mandekker slechts zeven competitiewedstrijden. Brown is ondanks zijn veertienjarige dienstverband nooit een onbetwiste basisspeler geweest bij Man. United.

In de afgelopen drie seizoenen kwam de 23-voudig international tot 34 competitiewedstrijden. Bij United is Brown inmiddels in de pikorde gepasseerd door de jonge Braziliaan Rafael da Silva en de Noord-Ier Jonny Evans. Brown zou al in de belangstelling staan van diverse Premier League-clubs.

De situatie rond de ervaren verdediger zou op de voet gevolgd worden door Everton, Sunderland en Tottenham Hotspur. Brown heeft bij United nog een contract tot 2012, waardoor The Red Devils komende zomer nog een vergoeding kunnen krijgen voor Brown, die sinds zijn debuut in het seizoen 1997/1998 meer dan tweehonderd competitiewedstrijden speelde voor Man. United.

[Video] Honderd doelpunten voor doelman Ceni

De Braziliaanse doelman Rogério Ceni heeft afgelopen weekend een opvallende mijlpaal bereikt. Vorige week meldden we nog dat de keeper zijn 99e treffer maakte, dit weekend scoorde hij zijn honderdste officiële doelpunt.

In de met 2-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Corinthians wist de sluitpost namens São Paulo het tweede doelpunt te maken. Ceni neemt voor zijn club de strafschoppen en vrije trappen en is daarin regelmatig trefzeker. Zijn honderdste treffer kwam voort vanuit een vrije trap. Afgelopen week scoorde hij zijn 99e doelpunt tegen Paulista vanaf de penaltystip.

De inmiddels 38-jarige Ceni kwam zeventien maal uit voor het Braziliaanse nationale elftal. Met de Zuid-Amerikanen werd hij in 2002 wereldkampioen. Hij wist echter nog nooit te scoren in het shirt van de Goddelijke Kanaries.

Hieronder de beelden van het honderdste doelpunt:

Twee keer zo veel tbs'ers ervandoor

Het aantal tbs'ers dat tijdens een verlofuitstapje ontsnapt, is in 2010 verdubbeld. Vorig jaar namen 41 tbs'ers de benen, schrijft De Telegraaf maandag op basis van bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie opgevraagde cijfers.

Sinds 2006, toen 43 patiënten de benen namen of wegbleven, was het aantal gedaald. In 2009 verdwenen nog 22 tbs'ers uit het zicht. De ontsnappingen leidden ook tot geweld.

Een 61-jarige vrouw werd in Boekel in de HEMA neergestoken door een tbs'er die tijdens een verlof aan zijn begeleiding was ontsnapt. Een 38-jarige tbs'er keerde niet terug van zijn verlof en pleegde in Venray een gewapende overval op een supermarkt.

De verdubbeling is een tegenvaller voor staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Die kondigde na zijn aantreden juist hardere maatregelen aan tegen tbs'ers die de benen nemen. Sinds dit jaar mogen tbs'ers die weglopen minimaal een jaar niet meer de kliniek uit. Het strengere beleid zou dit jaar voor een daling moeten zorgen.

Man ernstig gewond bij steekpartij Breda

Bij een steekpartij in Breda is zondagavond een 26-jarige man ernstig gewond geraakt. De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de politie.

De man werd rond 19.00 uur neergestoken op de Speelhuislaan. Agenten troffen voor een woning het hevig bloedende slachtoffer aan. Korte tijd later werd vlakbij de vermoedelijke dader aangehouden, een 49-jarige inwoner van Breda. De recherche onderzoekt de zaak.

NAVO tegen Nederlandse aanpak Kunduz

De NAVO gaat niet akkoord met de Nederlandse aanpassing van de politietrainingsmissie in Kunduz. Het bondgenootschap ziet niets in het voornemen van Nederland om de training uit te breiden van zes naar acht weken, schrijft De Pers maandag.

Ook inhoudelijk wil de NAVO geen aanpassing. Nederland wil de training verzwaren en meer aandacht geven aan mensenrechten en alfabetisering. Een woordvoerder van de NATO Training Mission-Afghanistan (NTM-A) zegt in De Pers dat aanpassingen haaks staan op de standaardisering die men wil bereiken.

Het kabinet deed de aanpassingen juist om voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen voor de missie in Kunduz. Vooral voor GroenLinks waren de aanpassingen cruciaal om de missie te kunnen steunen.

'Geboortestad Gadhafi veroverd'

De Libische opstandelingen claimen de stad Sirte, geboortegrond van de in het nauw gedreven leider Moammar Gadhafi, te hebben veroverd. De melding die een rebellenwoordvoerder maandag deed, kan vooralsnog niet worden gecontroleerd.

Sirte en omgeving, een belangrijk Gadhafi-bolwerk, hebben een grote symbolische betekenis voor het bewind van de dictator. Zondagavond was Sirte het doelwit van een luchtaanval. Inwoners maakten melding van enkele zware ontploffingen in de stad. Enkele uren eerder had een konvooi met militaire voertuigen van Gadhafi Sirte verlaten. De colonne zou naar de hoofdstad Tripoli zijn vertrokken.

De Libische rebellen zijn de laatste dagen bezig aan een opmars, mede door de internationale militaire acties tegen Gadhafi. Vanuit de noordoostelijke 'rebellenhoofdstad' Benghazi zijn ze steeds verder naar het westen getrokken.

Rebellen: geboortestad Kaddafi veroverd
Geboortestad Gadhafi veroverd (Foto: ANP)

Iniesta gelooft in wederopstanding Torres

Andrés Iniesta verwacht dat Fernando Torres op korte termijn zijn vorm terug gaat vinden. De middenvelder van Spanje denkt ziet zijn ploeggenoot keihard werken.

Torres is ver verwijderd van zijn topvorm en staat al lange tijd droog bij Chelsea en Spanje. In het duel met Tsjechië was de Spanjaard dichtbij een doelpunt, maar doelman Petr Cech (ploeggenoot bij Chelsea) hield Torres van scoren. De spits wacht daardoor al sinds 22 januari op een doelpunt.

"Fernando heeft altijd gescoord en zal dat spoedig weer gaan doen", zei Iniesta tegen Spaanse media. "Spitsen leven voor doelpunten, maar hij verwerkt ook veel werk dat niet opvalt. Hij heeft bijgedragen aan het defensieve werk en bood andere aanvallers ruimtes om acties te maken."

"Het is slechts een kwestie van tijd voordat hij weer gaat scoren", aldus Iniesta. Voormalig ploeggenoot bij Liverpool Alvaro Arbeloa denkt er hetzelfde over. "Dit is niet de eerste keer dat hij een paar weken niet scoort. Maar met zoveel talent hoef je je geen zorgen te maken."

'Amerika'? Niet Columbia?

Of je bij het horen van de term Amerika nu denkt aan “America the Beautiful” of “America, Fuck Yeah!”, of je nu denkt aan Brazilië of de VS, Amerika is een begrip. En een continent, natuurlijk, twee zelfs. Maar waarom heet Amerika Amerika? Wie ontdekte het continent namens Renaissance-Europa ook weer? Christopher Columbus. Dat klinkt anders dan 'Amerika'. Het was dan ook niet Columbus, maar Amerigo Vespucci die de eer van het benamen van het nieuwe continent opstreek, in de eerste decennia van de zestiende eeuw. En Amerigo, lieve mensen, was een bedrieglijke, leugenachtige klootzak.

Turkije wil bemiddelen in Libië

Turkije wil bemiddelen in Libië, om een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen te bereiken. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd in een maandag gepubliceerd interview met de Britse krant The Guardian.

Erdogan stelt dat de Libische leider Moammar Gadhafi een wapenstilstand wil, maar volgens de Turkse premier zal Gadhafi daarvoor zelf ook stappen moeten zetten. "Het zou niet consequent zijn om een bestand te eisen maar te blijven schieten", aldus Erdogan.

Erdogan waarschuwt ook het Westen. In Libië dreigt in zijn ogen een slepend conflict, dat van het land 'een tweede Irak' of 'een nieuw Afghanistan' kan maken. Dat zal gevolgen hebben voor de landen die militair hebben ingegrepen, aldus de Turkse premier.

Turkije wil bemiddelen in Libië
Turkije wil bemiddelen in Libië (Foto: ANP)

"Messi speelt als een kind, volledig vrij"

Dmytro Chygrynskiy speelde vorig seizoen bij FC Barcelona samen met Lionel Messi. De Oekraïner, inmiddels weer vertrokken, beschouwt zijn oud-ploeggenoot als een fenomeen.

"Hij heeft een fantastische coördinatie", zei Chyrgynskiy volgens Voetbal International. "Messi heeft hetzelfde spel als een kind, volledig vrij. Tijdens trainingen leek het er op alsof hij even daarvoor tegen zijn moeder zei: Ik ga even voetballen, maar ik ben terug voor het avondeten."

"Het is een ongelooflijk fenomeen die tot alles in staat is in het veld. In een fractie kan hij een beslissing maken", aldus Chyrgynskiy, die nooit wist te overtuigen bij Barcelona. De verdediger kwam voor 25 miljoen euro over van Shakhtar Donetsk, maar speelde slechts twaalf duels.

Na één seizoen keerde hij voor vijftien miljoen euro terug naar Shakhtar. Op 6 april treft hij zijn oud-ploeggenoten in de kwartfinale van de Champions League. "Veel mensen zeggen Barça zonder trainer kan functioneren, maar dat is onzin. Het is geen machine. Er wordt hard gewerkt."

Naschok en tsunamiwaarschuwing Japan

De Japanse autoriteiten hebben maandag gewaarschuwd voor een tsunami, na een naschok voor de oostkust van het land. Volgens de Japanse publieke omroep NHK zouden de eerste golven een hoogte van ongeveer 50 centimeter kunnen bereiken, daaropvolgende golven zouden hoger kunnen zijn.

De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst een kracht van 6.5. Het hypocentrum zou op een diepte van ongeveer 6 kilometer liggen, vrij dicht aan het oppervlak.

Het oosten van Japan werd eerder deze maand zwaar getroffen door een aardbeving en daaropvolgende tsunami. Vloedgolven van tientallen meters overspoelden de kuststreek. Het officiële dodental is opgelopen tot boven de tienduizend. De aardbeving en tsunami leidden tot ernstige problemen bij de kerncentrale Fukushima Daiichi.

Waarschuwing tsunami na aardbeving Japan
Naschok en tsunamiwaarschuwing Japan (Foto: ANP)

Oude glitch wordt DLC voor Mortal Kombat

Hoewel de nieuwe Mortal Kombat game nog moet gaan verschijnen is de eerste DLC bekend gemaakt. De karakters Kenshi en Scarlet zullen enige tijd na de launch gedownload kunnen worden. Het is nog niet bekend of dit betaalde of gratis DLC wordt, maar de kans is groot dat je er enkele euro's voor mag neerleggen.

Kenshi is een personage dat al in meerdere Mortal Kombat-games een rolletje heeft gehad. Scarlet is echter een nieuw karakter, gebaseerd op een glitch in de oude Mortal Kombat arcade machines waardoor Jade, Kitana en Milena bloedrood kleurden. Hans Lo van Netherrealm legt uit: "People always thought it was a hidden unlockable character and it wasn't, it was purely a programming glitch. She's no longer a glitch - she's an actual character, and she'll be coming pretty soon post-launch." 

Mortal Kombat verschijnt op 21 april voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Regering Somalië verlengt eigen termijn

De regering van Somalië heeft zondag besloten haar eigen regeringstermijn met één jaar te verlengen, ondanks internationale oproepen om deze in augustus af te laten lopen. Dat zei minister voor constitutionele en federale zaken Mohamed Mohamud Boon.

Volgens Boon heeft de regering meer tijd nodig om de veiligheid in het land te herstellen, corruptie te bestrijden en ontheemde mensen te helpen zich opnieuw te vestigen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.