Winkeliers weg bij grootste biologische winkelketen

Natuurwinkel, de grootste biologische winkelketen in Nederland, raakt 40 van zijn 55 franchisenemers kwijt. De winkeliers zijn ontevreden over de hoge marges van groothandel Natudis, eigenaar van Natuurwinkel. Dat schrijft Trouw maandag.

Op de achtergrond speelt volgens de krant meer. Sinds vijf jaar is Natudis eigendom van het beursgenoteerde voedingsconcern Wessanen. Daarmee verscheen volgens een van de winkeliers een 'ander soort mensen' op het toneel. "Wij hebben onze klanten voor ogen, zij de aandeelhouder." De winkeliers zouden amper nog bij het beleid betrokken worden.

De winkeliers hebben onderdak gevonden bij de keten Ekoplaza van het Noord-Brabantse familiebedrijf Udea. Die beheert nu in één keer de grootste biologische winkelketen van Nederland. De veertig vestigingen waar nu nog Natuurwinkel boven staat worden de komende maanden omgebouwd tot Ekoplaza's.

Directeur van Udea Erik Does zegt in de krant dat er mogelijk nog tien winkels overstappen. Door de lagere marges zouden de prijzen soms tientallen procenten omlaag kunnen, zegt de directeur.