NAVO sluit aanpassing Kunduz-missie toch niet uit

De NAVO vindt het aanpassen van de politietraining in Kunduz 'niet noodzakelijkerwijs onmogelijk'. Dit zegt luitenant-kolonel David C. Simons, hoofd voorlichting van de NATO Training Mission-Afghanistan, tegen de Volkskrant.

Een woordvoerder van dezelfde organisatie liet maandag nog in De Pers optekenen dat de NAVO niet akkoord gaat met het Nederlandse voornemen om de duur van de basistraining op te rekken van zes naar acht weken. Volgens Simons zijn deze uitlatingen uit z'n verband getrokken.

"De NAVO ontvangt het besluit van Nederland om deel te nemen aan het opleiden van agenten met open armen", zegt Simons. Als Nederland in de twee extra weken de aankomende agenten wil leren lezen en schrijven of kennis over mensenrechten wil bijbrengen valt daarover te praten.

GroenLinks weigerde de voorstanders van de trainingsmissie aan een meerderheid te helpen als de missie niet verlengd kon worden, zodat de agenten ook andere zaken konden leren. Daarnaast eiste Jolande Sap dat de door Nederland getrainde agenten niet worden ingezet in de strijd tegen terroristen. Op deze tweede eis is nog geen reactie van de NAVO bekendgemaakt.


NAVO sluit aanpassing Kunduz-missie toch niet uit (Foto: Novum)