Russische corruptie onder Poetin sterk toegenomen

Corruptie is een wijder verbreid verschijnsel geworden in Rusland tijdens de regeerperiode van Vladimir Poetin. Vrienden en familieleden van Poetin hebben hun positie gebruikt om zich persoonlijk te verrijken, zeggen oppositieleiders in een rapport dat maandag is verschenen.

Ex-premier Michail Kasjanov, voormalig vicepremier Boris Nemtsov en andere oppositieleden presenteerden het rapport over corruptie onder Poetin, die voorheen als president en nu als premier inmiddels tien jaar aan het bewind is in Rusland.

Oud-parlementariër Vladimir Ryzjkov verwees naar gegevens van de denktank Indem. Hij zei dat corruptie tussen 2001 en 2005 vertienvoudigd is tot ruim 212 miljard euro, een kwart van de Russische economie. President Dmitri Medvedev wijdde de eerste twee jaar van zijn ambtstermijn aan een anti-corruptiecampagne, maar klaagt regelmatig dat die niets heeft uitgehaald. In 2010 alleen al zou volgens Medvedev ongeveer 25 miljard euro aan overheidsgeld zijn verdwenen via staatscontracten.

Volgens het rapport verrijkte een kleine groep van Poetins vrienden en familieleden zich in extreme mate via staatsbedrijven. Eén van hen kreeg de controle over de kleine bank Rossija die halverwege het eerste decennium van deze eeuw het beheer kreeg over lucratieve tegoeden van energiebedrijf Gazprom.

Een ander saillant voorbeeld in het rapport is dat van Gennady Timtsjenko, een Russische oliehandelaar met de Finse nationaliteit. Zijn fortuin groeide volgens Forbes van 1,5 miljoen euro in 2000 tot ongeveer 1,75 miljard euro in 2008. Hoewel Timtsjenko belasting betaalt in Zwitserland exporteert hij ongeveer een derde van de Russische olie, die hij voor schappelijke tarieven koopt van Russische staatsbedrijven.

De Russische regering heeft nog niet officieel gereageerd, maar Poetin ontkent dat hij zijn positie heeft misbruikt om zijn vrienden en familieleden te helpen.

De oppositie windt zich ook op over extreem hoge kosten van 26 luxe woningen die Poetin en Medvedev in de uitoefening van hun functie ter beschikking staan.

De voorzitter van de Russische hoge raad zei eerder deze maand dat corruptie in 85 procent van de gevallen wordt bestraft met voorwaardelijke straffen. Het gaat dan vooral om artsen, leraren en politieambtenaren. Hogere ambtenaren ontkomen nagenoeg allemaal aan veroordeling.


Russische corruptie onder Poetin sterk toegenomen (Foto: Novum)