Hof verlaagt taakstraf voor stembusfraude

Een voormalig lid van de gemeenteraad in het Brabantse Landerd is maandag door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur voor stembusfraude. Hetzelfde hof veroordeelde de 63-jarige Brabander in 2008 nog tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar.

De man ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die vond de straf niet voldoende onderbouwd en gelastte het hof de zaak over te doen. De straf valt nu lager uit omdat het hof vindt dat de man en zijn gezin hebben geleden onder de publiciteit. Diverse media noemden de naam van de verdachte destijds in hun berichtgeving. Ook speelt een rol dat de fraude al vijf jaar geleden is gepleegd en dat de man geen strafblad heeft.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was de man kandidaat namens de lokale partij Zeelands Welzijn. Na de verkiezingen bleek hij opvallend veel stemmen te hebben gekregen op het stembureau in een zorgcentrum. Daar was hij lid van het stemkantoor op de dag van de verkiezingen.

Hij bediende de stemcomputer als ouderen dat zelf niet konden. In het zorgcentrum kreeg hij 181 stemmen, in andere stembureaus in totaal elf. De man, die eerder twaalf jaar in de gemeenteraad zat, kwam overigens niet in de raad.