KNVB: ontneem amateurspeler lidmaatschap bij exces

Spelers in het amateurvoetbal die zich schuldig maken aan geweld tegen scheidsrechters moeten de maximale straf van ontzetting uit het lidmaatschap krijgen. Teams die schuldig worden bevonden aan collectieve vechtpartijen moeten daarnaast sneller uit de competitie worden genomen.

Dat adviseert een speciale commissie van voetbalbond KNVB. De commissie deed de afgelopen drie maanden onderzoek naar een goede aanpak van buitensporig geweld in het amateurvoetbal. De KNVB-commissie oordeelt onder meer dat excessen zwaarder moeten worden bestraft.

De meest opvallende maatregel die de commissie voorstelt betreft er een voor het betaald voetbal. De commissie wil dat tuchtorganen in het betaald voetbal in bepaalde gevallen zwaarder moeten kunnen straffen dan nu het geval is. De maximale strafmaat van een schorsing van acht wedstrijden moet worden geschrapt.

Verder vindt de commissie dat de termijn voor uitspraken van de tuchtcommissie terug moet worden gebracht van minstens vier naar maximaal twee weken. Ook kan de tuchtcommissie eerder een voorlopige schorsing of opschorting van wedstrijden opleggen, stelt de commissie voor.

Daarnaast stelt de commissie voor de gedragscode voor officials in het betaald voetbal aan te passen en met zwaardere straffen te werken bij overtreding van deze code. De mogelijkheden van de tuchtorganen in het betaald voetbal moeten voorts worden verruimd door de maximale strafmaat van acht wedstrijden schorsing te schrappen.

Een speler die ontzetting uit het lidmaatschap boven het hoofd hangt vanwege mishandeling van een scheidsrechter, kan overigens nog wel een lagere straf krijgen als sprake is van verzachtende omstandigheden, oordeelt de commissie. De minimale straf bij dit soort geweld moet een schorsing van drie jaar worden.

Het bondsbestuur van de KNVB stemde maandagavond in met de aanbevelingen. De komende tijd kunnen onder meer verenigingen zich over de adviezen uitspreken, waarna eind mei tijdens de algemene vergadering amateurvoetbal er weer over wordt gepraat.