Mestboetes kwijtgescholden vanwege foutje in wet

Bestuurlijke boetes die sinds juli 2009 zijn opgelegd voor bepaalde overtredingen van de Meststoffenwet worden ingetrokken. Ook kunnen voor deze overtredingen voorlopig geen bestuurlijke boetes worden uitgedeeld. Dat is het gevolg van een recente rechterlijke uitspraak, meldt een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag.

In 2009 is een artikel in de Meststoffenwet onbedoeld gewijzigd. Hierdoor is de grondslag voor het opleggen van deze boetes verdwenen. Het gaat hierbij om overtredingen in verband met bijvoorbeeld het verhandelen en transporteren van mest, laat het ministerie weten.

Het gaat om ongeveer zesduizend boetes, met een totale waarde van 1,3 miljoen euro. "Heel vervelend, jammer dat juist deze vorm om te beboeten tijdelijk is weggevallen", zegt de woordvoerder. "De boetes waren terecht opgelegd, jammer dat de juridische grondslag ontbreekt."

Het ministerie is bezig de fout te herstellen. Voor de zomer moet de wetgeving zijn gerepareerd. Tot dat moment worden andere manieren van handhaving ingezet, zoals het opleggen van dwangsommen. Ook het strafrecht wordt meer ter hand genomen. Volgens het ministerie betekent dit dat de regels gehandhaafd blijven worden.

"We staan dus niet met met lege handen", vervolgt de zegsman. "En na de zomer gaan we terug naar de oude manier." Het ministerie heeft geen hoger beroep ingesteld. "Het was inderdaad een wijzigingsfout."