Van Bijsterveldt op ministerieboot bij Gay Pride

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) doet dit jaar tijdens Gay Pride weer met een eigen boot mee met de Canal Parade. Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) vaart ook mee, meldt een woordvoerder van het ministerie.

OCW gaat ook over de emancipatie van homo's. Vorig jaar was het ministerie aanwezig met een boot die volledig in het teken stond van vrijwilligers. Van Bijsterveldt, toen nog staatssecretaris van Onderwijs, was er toen ook bij. Toenmalig demissionair minister André Rouvoet (ChristenUnie) was een opvallende afwezige tijdens de botentocht.

Voor het eerst varen dit jaar militairen met een eigen boot mee op de Amsterdamse grachten. Het gaat om een initiatief van de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht, die opkomt voor de belangen van homoseksuelen binnen het leger.

In 2008 verbood toenmalig minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) militairen nog in uniform aan de botentocht deel te nemen. In 2009 mocht het weer wel, maar toenmalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) zei er toen bij dat hij niet gelooft dat de Gay Pride bijdraagt aan een positiever beeld van mensen met een andere seksuele geaardheid. Ook vorig jaar voeren militairen op persoonlijke titel mee in de homobotentocht.

De Canal Parade vindt op 6 augustus plaats in Amsterdam.