Boek: Andy McNab - Oorlogswond

Het lijkt wel alsof je doodgegooid wordt met de boeken van Andy McNab. Een paar maanden geleden las ik nog De Afghanistanmissie van zijn hand terwijl het deze keer de beurt is aan Oorlogswond uit de Nick Stone serie.

Wat valt er nog over Andy McNab te vertellen wat iedereen die zijn boeken wel eens leest nog niet weet? Mochten er nog mensen zijn die hem niet kennen: Andy McNab is een voormalig soldaat van de Engelse SAS die in Irak gevangen werd genomen door de Irakezen. Hierover heeft hij het alom geprezen Bravo Two Zero geschreven.

Duizenden kilo’s goud van Saddam Hoessein klinkt als een goede reden om een kraak te zetten in Dubai. Helaas kost dit twee van Nick Stones’ kameraden het leven. Hij besluit dat hij wraak zal nemen op de moordenaars. Tijdens deze zoektocht belandt hij via een wapenbeurs in Iran in Rusland. Met de hulp van een Russische journaliste lukt het hem de moordenaars te vinden.

Eén ding moet je Andy McNab nageven en dat is het feit dat hij lekker lezende boeken schrijft. Hij weet er precies genoeg spanning en technische feiten in te gooien zodat het allemaal zeer geloofwaardig wordt. Ook bij dit boek heeft hij er weer een uitstekend werkje van gemaakt. In de echte wereld zou het haast onmogelijk zijn voor Iran om een internationale wapenbeurs te organiseren. McNab weet het echter zo uit te leggen dat je hier niet echt van staat te kijken.

Ook schrijftechnisch gezien is er weinig op dit boek aan te merken. De verhaallijnen zijn allemaal ver genoeg uitgewerkt om geloofwaardig te zijn. Op een enkele iets té toevallig en behoorlijk voorspelbare gebeurtenissen na zit alles goed in elkaar. Het boek leest lekker en is binnen no-time uit. Nee het is geen absoluut meesterwerk dat je voor geen goud mag missen maar gewoon een goed vermakelijk boek.