Verdachte zedenzaak smijt aansteker naar rechters

Een verdachte in een grote groepsverkrachtingszaak is maandag in de rechtbank in Amsterdam door het lint gegaan. De verdachte gooide een aansteker naar de rechters. Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt dit na een bericht van RTV Noord-Holland.

De regionale zender meldt dat de 22-jarige verdachte 'donder op' naar de officier van justitie schreeuwde, nadat die de verdachte had geadviseerd even buiten af te koelen. De woordvoerder van de rechtbank stelt dat de man nadat hij de aansteker had gegooid achterin de zaal is gaan zitten.

Daar bewoog hij een stoel met wieltjes naar voren, waarop de rechters besloten de zaak even stil te leggen, zodat de verdachte uit de zaal kon worden verwijderd. Beveiligers hebben de man meegenomen.

De zaak van de man moest nog worden behandeld. Dat zou maandag gebeuren, maar dat wordt nu mogelijk dinsdag. "Dat is afhankelijk van hoe hij zich voelt", zegt de woordvoerder. Toen de man door het lint ging, werd de zaak tegen een andere verdachte behandeld. Nadat de 22-jarige man uit de zaal was verwijderd, werd de zitting hervat.

De man is een van de twaalf verdachten in de zaak rond de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje en het bezit van kinderporno. De verdachten zijn 17 tot en met 23 jaar. Het 17-jarige meisje was weggelopen uit een gesloten instelling in Groningen en in Amsterdam Zuidoost terechtgekomen bij de vestiging Parkhof van zorginstelling Cordaan, waar zij door enkele bewoners en vrienden meerdere keren zou zijn verkracht.

De daders maakten beelden van de vermeende verkrachting. Het slachtoffer werd op 13 mei verward aangetroffen op een metrostation in de buurt.