KNVB pleit voor langere schorsingen

De KNVB wil dat spelers en trainers in het betaald voetbal zwaarder gestraft kunnen worden bij schending van de gedragscode. De maximale sanctie van acht wedstrijden schorsing moet worden aangepast. Dat is de aanbeveling van een speciale commissie van de voetbalbond, die de afgelopen drie maanden onderzoek deed naar excessen in het voetbal.

De hogere straffen moeten worden uitgesproken bij zwaar fysiek en verbaal geweld buiten een spelsituatie. "Voor andere gevallen volstaan gewoon de spelregels", legt KNVB-voorzitter Michael van Praag uit bij de NOS. De straf voor spelers en trainers die zich misdragen zou in de toekomst kunnen oplopen tot maximaal 120 maanden.

Van Praag geeft het incident rondom Twente-speler Douglas als voorbeeld. De verdediger kreeg vorig maand tegen AZ rood en richtte zijn woede vervolgens op scheidsrechter Ruud Bossen. "In dergelijke gevallen zitten we in de toekomst dus niet meer vast aan een maximale straf van acht wedstrijden."

Het voorstel wordt op 30 mei voorgelegd aan de algemene vergadering betaald voetbal. Twee dagen eerder buigt de algemene vergadering amateurvoetbal zich over de voorgestelde maatregelen om excessen op de amateurvelden zwaarder te kunnen bestraffen.