Meedingen naar aanbestedingen wordt eenvoudiger

Het wordt voor ondernemers eenvoudiger om mee te dingen naar opdrachten in een aanbestedingsprocedure. Dat staat in een nota van wijziging op de Aanbestedingswet, die minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

De wijziging moet ervoor zorgen dat ook de wat kleinere bedrijven een eerlijke kans krijgen. Zo mogen er geen onredelijke contractvoorwaarden worden gesteld en komt er een onafhankelijke commissie voor ondernemers die klachten hebben over aanbestedingen.

Vooral het midden- en kleinbedrijf had klachten over onduidelijke eisen bij aanbestedingsregels. Volgens Verhagen horen alle bedrijven een eerlijke kans te krijgen. "Door een eerlijke aanbesteding neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt", schrijft de minister.

Verhagen geeft als voorbeeld een bedrijf met 120 vestigingen. Dat mag voortaan de schoonmaak van alle gebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding. Hierdoor zou een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat geen kans maken de opdracht te krijgen.