'Bouw op toplocatie in ruil voor aanpak leegstand'

Projectontwikkelaars mogen alleen op een toplocatie zoals de Zuidas bouwen als ze elders in Amsterdam evenveel vierkante meters leegstand aanpakken. Dat is een plan van de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, schrijft het Financieele Dagblad maandag.

Leegstand kan worden aangepakt door te slopen of door een gebouw een nieuwe bestemming te geven. Met deze aanpak wil Van der Laan voorkomen dat nog meer panden leeg komen te staan. Ook wil hij voordeel halen uit de crisis in de kantorenmarkt.

Zo zouden de leegstaande panden kunnen worden gebruikt om er studenten te huisvesten of daklozen op te vangen. Ook kunnen de panden volgens Van der Laan worden gebruikt als atelier voor beginnende kunstenaars.

Nu staat ruim 17 procent van de Amsterdamse kantoorruimten leeg en het lijkt er niet op dat hier snel verandering in komt. Er worden nog steeds nieuwe kantoorpanden bijgebouwd.

De projectontwikkelaars vinden het plan van de burgemeester volgens de krant niet eerlijk. "De leegstand heeft verschillende oorzaken. Je kunt dan niet ineens de rekening helemaal bij de projectontwikkelaars neerleggen en eisen dat die het maar oplossen", zegt de directeur van de koepelorganisatie voor projectontwikkelaars Neprom, Jan Fokkema.

Ook zou de maatregel eigenaren van lege kantoren ten onrechte belonen. Hun leegstaande kantoorpand maakt het namelijk in één klap mogelijk op een toplocatie in de stad te bouwen. Daarom zou het mogelijk moeten worden leegstaande kantoren voor een lage prijs te kunnen kopen, zodat ze die kunnen opknappen.

Beleggers in kantoorruimte zijn volgens de krant enthousiast. De gemeente benadrukt dat de haalbaarheid van de maatregel nog wordt onderzocht.