Polen zoekt bewijs voor bestaan CIA-gevangenissen

Polen heeft de Verenigde Staten verzocht twee gevangenen in het detentiecentrum Guantanamo Bay te ondervragen over hun vermoedelijke verblijf en mishandeling in een geheime gevangenis van de CIA in Polen. Dat zei aanklager Robert Majewski maandag. Het verzoek is eerder deze maand gedaan.

Majewski zei dat het verzoek een lijst met vragen bevatte die de aanklagers graag gesteld zouden zien worden aan de gevangenen. Het gaat om Abu Zubaydah, iemand die Al Qaida hand-en-spandiensten zou hebben verleend, en Abd al-Rahim al-Nashiri, die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de aanslag op de USS Cole in 2000. "Wij moeten ze laten ondervragen om vast te kunnen stellen of ze inderdaad hier hebben vastgezeten", zei Majewski. Hij wilde niet ingaan op de inhoud van de vragen. Er is volgens hem geen deadline gesteld voor het antwoord.

In oktober 2010 weigerden de VS omwille van het staatsbelang in te gaan op een soortgelijk verzoek van Polen. Majewski zei dat dat Polen er niet van weerhoudt opnieuw te proberen de informatie te krijgen om te kunnen vaststellen of de geheime CIA-gevangenis in Polen in 2002 en 2003 bestaan heeft.

De advocaten van de gevangenen en mensenrechtenorganisaties hebben er bij de VS op aangedrongen aan het Poolse verzoek te voldoen en meer openheid te betrachten in dit verband. Het Poolse onderzoek startte in 2008 op initiatief van de toenmalige premier Donald Tusk. Poolse leiders die destijds in functie waren hebben het bestaan van de gevangenis tot nog toe altijd ontkend.

CIA-medewerkers zeiden tegen persbureau AP dat die gevangenis wel degelijk heeft bestaan en onderzoekers van de Verenigde Naties en de Raad van Europa zeggen dat zij bewijs hebben dat tot dezelfde conclusie leidt.


Polen op zoek naar geheime gevangenissen CIA (Foto: Novum)