Sancties EU tegen Gadhafi

De Europese Unie heeft maandag strafmaatregelen getroffen tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. De sancties behelzen onder meer een wapenembargo, een bevriezing van tegoeden en een reisverbod, zei de Hongaarse minister van Energiezaken Tamas Fellegi.

De laatste twee maatregelen gelden ook voor een twintigtal naaste familieleden en regeringsmedewerkers van Gadhafi. De sancties ondersteunen de zaterdag aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad van de VN. De EU verbiedt ook de verkoop van enig materieel dat Gadhafi zou kunnen gebruiken om de bevolking te onderdrukken.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton zei eerder maandag in Genève dat wereldmogendheden de 'complexe kwestie' van het instellen van een no-flyzone boven Libië bespreken.

Volgens de Franse premier François Fillon is steun van de VN voor een dergelijk vliegverbod nog ver weg. Hij betwijfelde ook of de NAVO zich in een burgeroorlog in een land in Noord-Afrika moet mengen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat een no-flyzone boven Libië in zijn overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton niet ter sprake was gekomen.

Frankrijk wil maandag twee vliegtuigen met artsen, verpleegkundigen en humanitaire hulpgoederen naar de oostelijke stad Benghazi sturen, die in handen is van de Libische oppositie. "Dit wordt het begin van een omvangrijke humanitaire steunoperatie voor de bevolking van de bevrijde gebieden", zei Fillon in Parijs.

De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, deed maandag een beroep op alle landen om de volksopstanden in de Arabische wereld te steunen. Zij riep op dat snel en concreet te doen, voordat regimes zoals dat van Gadhafi zich kunnen herstellen. "De internationale gemeenschap draagt de grote verantwoordelijkheid om zulke onmisbare hervormingen in woord en daad te ondersteunen", zei Pillay bij de opening van een zitting van de VN-Mensenrechtenraad.