Vrijspraak voor Rotterdamse raadsleden

Twee Rotterdamse raadsleden die zich in 2009 lieten vastketenen aan een bouwkraan zijn maandagochtend vrijgesproken. Ze negeerden een politiebevel, maar dat was niet rechtmatig gegeven, besloot de Rotterdamse rechtbank maandag.

Leo de Kleijn (SP) en Arno Bonte (GroenLinks) ketenden zich in augustus 2009 met vijf buurtbewoners vast aan een bouwkraan. Ze protesteerden op die manier tegen de komst van een C2000-zendmast in de deelgemeente Delfshaven.

De politie eiste het vertrek van de in totaal zeven actievoerders op de Essenburgsingel. Toen de zeven daaraan geen gehoor gaven, werden ze losgeknipt en afgevoerd. De raadsleden en de vijf anderen moesten voor de rechter verschijnen omdat ze een bevel van de politie zouden hebben genegeerd. Het OM vond hen schuldig, maar eiste geen straf uit begrip voor de protesten tegen de komst van de mast.

De rechter ging nog verder dan het OM en sprak de actievoerders maandag helemaal vrij, omdat de politie in de fout was gegaan. "De politie mag bij een gewone samenscholing mensen vragen zich te verwijderen", zegt een woordvoerder van de rechtbank. "Hier was echter sprake van een demonstatie. In dat geval kan de politie pas optreden als er toestemming is van de burgemeester. Dat was hier niet gebeurd."

De SP zegt in een reactie de strijd tegen de zendmast te zullen voortzetten. Raadslid De Kleijn: "We zullen doorgaan totdat de mast op een andere locatie staat. Want wat op een dag neergezet kan worden, kan ook op een dag weer worden verwijderd."