'Inholland handelt fraude goed af'

Hogeschool Inholland heeft adequaat gehandeld in de kwestie rond de fraude met tentamens. Dat antwoordt staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) maandag op Kamervragen over de fraude.

Bij Inholland waren volgens de hogeschool van acht tentamens de opgaven gestolen en bij studenten terechtgekomen. Daarop werden de tentamens ongeldig verklaard, een maatregel die ongeveer honderd studenten trof. "Dat is natuurlijk zuur voor de studenten die buiten hun schuld om geconfronteerd worden met deze maatregel. De kwaliteit van onderwijs is zo echter wel goed gewaarborgd", aldus Zijlstra.

Daarnaast heeft de onderwijsinstelling aangifte gedaan bij de politie, is een onderzoek gestart naar de gang van zaken en zijn de plaatsen waar de tentamenopgaven worden bewaard beter beveiligd. De staatssecretaris stelt dat het voor het imago van het hoger beroepsonderwijs van essentieel belang te vinden dat in dit soort gevallen snel en kordaat wordt opgetreden. "En naar mijn mening is dat hier ook gebeurd."

De staatssecretaris stelt overigens wel dat de steeds terugkerende berichten over fraudegevallen niet goed zijn voor het imago van het hoger beroepsonderwijs. Ook bij Hogeschool Utrecht bleek te zijn gefraudeerd met tentamens. Daarnaast kwam Inholland eerder in opspraak wegens fraude met diploma's.