Brit in Irak tot 20 jaar veroordeeld

Voor het eerst sinds de Amerikaans-Britse invasie in 2003 is in Irak een westerling veroordeeld door een Iraakse rechtbank. Een 30-jarige Brit kreeg maandag in Bagdad twintig jaar gevangenisstraf wegens doodslag op een Britse en een Australische collega en poging tot doodslag op een Iraakse bewaker.

Dader en slachtoffers werkten alle vier voor een Brits beveiligingsbedrijf. De verdachte, Danny Fitzsimmons, beriep zich op noodweer, omdat zijn collega's vuurwapens hadden getrokken tijdens een ruzie die was uitgebroken na een drinkpartij. Ook voerde hij aan te lijden aan een posttraumatische stress-stoornis.

De rechtbank achtte doodslag en poging tot doodslag bewezen. Verder zei de rechtbank rekening te hebben gehouden met de medische toestand van de verdachte, die de doodstaf had kunnen krijgen. De Britse advocaat van Fitzsimmons zei te hopen dat zijn cliënt zijn straf in Groot-Brittannië mag uitzitten.

Tot een Amerikaans-Iraaks veiligheidsverdrag op 1 januari 2009 in werking trad, konden werknemers van buitenlandse beveiligingsbedrijven niet door de Iraakse justitie worden aangepakt.