Bezoek Beatrix aan Oman nog niet geschrapt

Het staatsbezoek van Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de onrustige Golfstaat Oman gaat het komende weekeinde vooralsnog gewoon door. GroenLinks, de PvdA en de SP zetten zondag vraagtekens bij het staatsbezoek aan de Golfstaat. De timing zou erg ongelukkig zijn omdat dit weekeinde bij het neerslaan van protesten zeker een dode viel.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet meer kwijt dan ze zondag kwijt wilde. "Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekijkt de situatie", liet een woordvoerder weten. Hij weigerde een verdere toelichting te geven.

Demonstranten eisen in het anders rustige Oman meer inspraak op het regeringsbeleid. De demonstraties zijn overgewaaid uit andere Arabische landen. Om het volk rustig te houden heeft Sultan Qaboos bin Said al zes ministers ontslagen, de uitkeringen voor werklozen meer dan verdubbeld en opdracht gegeven het aantal banen bij de overheid met vijftigduizend te verhogen.

Harry van Bommel (SP) noemde het zondag een 'beetje dom' om 'thee te gaan drinken met de sultan van Oman, die nu demonstranten neerslaat'. Hij vindt dat het staatsbezoek moet worden afgeblazen

Oman is een strategisch belangrijke Golfstaat. Het beheert samen met Iran de Straat van Hormuz. Ongeveer 40 procent van de olietankers in de wereld vaart door deze waterweg aan de monding van de Perzische Golf. Ook heeft Oman goede connecties met Teheran en Washington, waardoor het een belangrijke contactpersoon is tussen de Verenigde Staten en Iran.