PS: 'PVV schuldig aan massahysterie'

De PVV maakt zich schuldig aan massahysterie op het gebied van immigratie. Daarvan beschuldigde D66-leider Alexander Pechtold de partij van Geert Wilders tijdens het verkiezingsdebat maandagavond bij EenVandaag. "Van massa-immigratie is al jaren geen sprake. Dat is massahysterie van de PVV."

Pechtold haakte in op een opmerking van de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer Machiel de Graaf, die aangaf dat volgens hem het huidige kabinet sociaal is en daarbij ook zei dat de regering de massa-immigratie vermindert.

PvdA-leider Job Cohen stelde het kabinet asociaal te vinden. "Dit kabinet heeft geen sociaal gezicht." Cohen gaf als voorbeelden dat dit kabinet de villabelasting verlaagt, bezuinigt op het passend onderwijs, snoeit in de bijstand, het salaris van de agenten twee jaar lang op de nullijn houdt, terwijl er wel een tweede JSF-toestel wordt gekocht en de bonussen van bankiers worden ontzien.

Ook worden de beloften over meer agenten volgens Cohen niet waargemaakt. "Er zouden er drieduizend bijkomen, maar dat zijn er nul geworden."

De Graaf antwoordde daarop dat dit kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt in deze tijden. Er moet 18 miljard euro bezuinigd worden, omdat oud-minister Wouter Bos (PvdA) er volgens hem 'een rommeltje' van heeft gemaakt. Daarbij bezuinigde oud-minister Guusje ter Horst (PvdA) 2500 agenten weg, zei hij. "Wij zijn allang blij dat zij nog werk hebben."


Verkiezingsdebat bij EenVandaag (Foto: Novum)