Terreuralarm om Ali's kapotte stofzuiger

Ali ben Salem heeft pech. De in Duitsland woonachtige Tunesiër blijft opgescheept zitten met een kapotte stofzuiger. Het benodigde onderdeel mag niet aan hem worden geleverd omdat Ali op een lijst van terroristen staat.

Omdat Ali's stofzuigertje onlangs de geest gaf, bestelde hij voor 14,95 euro een vervangend onderdeel. Hij bleef wachten en wachten, maar het onderdeel werd maar niet geleverd. Tot er op een dag een brief op de deurmat plofte waarin fabrikant Bosch und Siemens (BSH) uitlegde dat de autoriteiten het pakketje hadden tegengehouden. Pas als hij een kopie van zijn identiteitsbewijs zou opsturen, zou het onderdeel worden verzonden.

Met de brief ging de beste man, die al 40 jaar bij onze oosterburen woont en over de Duitse nationaliteit beschikt, naar een BSH Service Center. Hier werd Ali medegedeeld dat hij op een lijst van terroristen staat. Uit navraag van de Duitse krant Der Spiegel blijkt dat EU-regels voorschrijven dat mensen op de lijst niet mogen worden voorzien van 'financiële activa of economische middelen'. Blijkbaar vallen hier dus ook stofzuigeronderdelen onder.

Deze regels gaan heel ver, zo laat een woordvoerder van het hoofdkantoor van BSH in München weten. Ali is er helemaal klaar mee. In plaats van te bewijzen dat hij absoluut geen moslimextremist is, heeft hij ervoor gekozen zijn geld terug te eisen.