'Lockerbie-dader chanteerde Gadhafi'

De Libiër die werd veroordeeld voor de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie heeft de Libische leider Moammar Gadhafi door middel van chantage gedwongen ervoor te zorgen dat hij vrijkwam. Dat heeft de Libische ex-minister van Justitie Mustafa Abdel-Jalil gezegd tegen de Britse krant The Sunday Times.

Volgens de voormalige minister dreigde Abdel Baset al-Megrahi te onthullen welke rol Gadhafi in de in 1988 gepleegde aanslag speelde, als hij niet vrij zou komen. Al-Megrahi werd in 2001 tot 27 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag, waarbij 270 doden vielen. Twee jaar geleden liet de Schotse regering hem vrij, omdat hij prostaatkanker had en niet lang meer te leven zou hebben. Al-Megrahi leeft nog altijd.

Vorige week zei Abdel-Jalil, die is afgetreden uit protest tegen het gewelddadige optreden tegen demonstranten in zijn land, al dat Gadhafi persoonlijk opdracht had gegeven tot de aanslag. Hij voerde geen bewijzen aan voor die bewering. Tegen The Sunday Times zei hij dat Al-Megrahi de aanslag niet zelf plande, maar degenen die dat deden wel hielp.