Europa wil lonen lidstaten gaan aanpakken

Terwijl de crisis rondom Ierland, Griekenland en de euro als munt nog immer niet opgelost is, denken de hogere politici in Europa aan nieuwe maatregelen om een volgende crisis te voorkomen. President Van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie (EC) Barosso hebben een nieuw voorstel geschreven.

Uit het voorstel, welke in handen is van de NOS (PDF), blijkt dat de EU de macht wil hebben om in te kunnen grijpen in de hoogte van de lonen van burgers van de lidstaten.

In essentie komt het erop neer dat de EC gaat controleren of een land nog wel concurrerend genoeg is. Mocht dat niet het geval zijn, zal het land gedwongen worden om de lonen te matigen. Barosso en Van Rompuy willen dit als eerste invoeren bij de ambtenarenlonen. Deze kunnen dan een voorbeeld zijn voor de vrijemarktsectoren.

Pensioenen
Naast het controleren en eventueel corrigeren van de loonskosten, willen de beide heren zich ook met de pensioenen gaan bemoeien. Dit zou op eenzelfde manier moeten gaan als bij de lonen. Wanneer de pensioenen van een land onbetaalbaar worden, zal het land gedwongen moeten worden om de pensioenleeftijd omhoog te brengen. Naast deze maatregel, zouden de EU-lidstaten ouderen moeten stimuleren om langer door te werken.

Beslissing
In een gesloten vergadering hebben de hoge ambtenaren van de zeventien eurolanden zich over het voorstel gebogen. Op de eurotop van 11 maart zullen de regeringsleiders hier een beslissing over nemen.

Dat de EU meer macht gaat krijgen over de begrotingen van de lidstaten, lijkt een zekerheid. Hoeveel macht de landen uit handen zullen geven is nog onderwerp van hevige discussie.