Fine Gael wil snel aan de slag in Ierland

De winnaar van de vrijdag in Ierland gehouden parlementsverkiezingen, Fine Gael, begint naar verwachting reeds maandag aan formatiebesprekingen.

Met nog niet alle stemmen geteld staat de centrumrechtse Fine Gael op 70 van de 166 zetels in de Dail, de Ierse Tweede Kamer. Een coalitie met de nummer twee, Labour, wordt het waarschijnlijkst geacht, maar als Fine Gael in de buurt van de 80 zetels eindigt is het ook denkbaar dat de partij alleen gaat regeren, met steun van de 13 onafhankelijke kandidaten die een zetel hebben gewonnen.

De leider van Fine Gael, Enda Kenny, gaf aan zo snel mogelijk een regering te willen vormen. Labour stond maandag op 36 zetels en Fianna Fáil, die de Ierse politiek bijna tachtig jaar heeft overheerst, leed haar grootste verlies ooit. De partij is tot nu toe niet verder gekomen dan 18 zetels. Dat is een verlies van 59 zetels. Sinn Fein, de voormalige politieke tak van de Noord-Ierse IRA, heeft zeker 13 zetels gehaald. In het vertrekkende parlement heeft de partij er 4.

Fianna Fáil heeft de rekening gepresenteerd gekregen van de instorting van de economie. Het land zag zich eind vorig jaar gedwongen een noodlening van 67,5 miljard euro te accepteren van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Het begrotingstekort van het land bedroeg vorig jaar 85 miljard euro, een naoorlogs Europees record. Het tekort werd voor een groot deel veroorzaakt door een reddingsoperatie voor vijf Ierse banken, waartoe de door Fianna Fáil geleide regering besloot. Kenny heeft gezegd te zullen ijveren voor een lager rentepercentage op de noodlening van het IMF en de EU. Ook wil hij de verliezen van de genationaliseerde banken deels afwentelen op de belangrijkste obligatiehouders en in vijf jaar tijd honderdduizend banen creëren.


Fine Gael wil snel aan de slag in Ierland (Foto: Novum)