Vrij koude winter door extreme decembermaand

De afgelopen winter was vrij koud. Dat kwam vooral door de extreem koude decembermaand, want daarna was weer zachter. Verder was de afgelopen winter vrij droog en zonnig. Dat staat in het maandag gepubliceerde winteroverzicht van het KNMI. De meteorologische winter duurt van 1 december tot 1 maart.

De winter begon met de koudste december in veertig jaar. Januari en februari waren vrij zacht. Door de extreme kou in december noemt het KNMI de afgelopen winter toch 'vrij koud'.

Er waren in de drie wintermaanden 52 vorstdagen. Dat zijn dagen met een minimumtemperatuur onder nul. Gemiddeld heeft een winter in Nederland 28 vorstdagen. Er waren 13 ijsdagen, dagen waarop het de hele dag vroor. In een normale winter zijn dat er 8.

De gemiddelde temperatuur in De Bilt was de afgelopen winter 2,4 graden. De afgelopen dertig jaar was dat gemiddeld 3,3 graden. December was met een gemiddelde temperatuur van -1,1 graden de koudste wintermaand. Januari was met 3,5 graden vrij zacht. Februari was met 4,6 graden zacht.

De laagste temperatuur werd deze winter gemeten in Lelystad. Op 20 december was het daar -16.9 graden. Het warmst was het op 12 februari in Ell. In die Limburgse plaats was het toen 14,6 graden.

Gemiddeld viel in het land 165 millimeter neerslag. In een gemiddelde winter is dat 194 millimeter. December was de droogste wintermaand, maar toen viel er wel veel sneeuw. Op verschillende plaatsen in het land lag er die maand op alle dagen sneeuw. De zon scheen de afgelopen drie maanden 183 uur tegen 172 uur normaal.