Bevolking China voorbij 1,34 miljard

De Chinese bevolking heeft het afgelopen jaar de grens van 1,34 miljard mensen gepasseerd. Het is voor Chinese begrippen een bescheiden groei.

Het aantal van 1,34 miljard is gebaseerd op een voorlopige schatting en toont een groei van 0,47 procent ten opzichte van 2009. Een nauwkeuriger telling wordt later dit jaar verwacht nadat de overheid de resultaten van de volkstelling van 2010 verwerkt heeft. Als de voorlopige schatting klopt, zou dat een lichtere bevolkingsstijging betekenen dan de jaren ervoor. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Chinese overheid haar één-kind-politiek versoepelt.

Om de bevolkingsgroei onder controle te krijgen mogen Chinese burgers sinds 1979 in steden één kind, en op het platteland twee kinderen krijgen. "De bevolking van China groeit op het moment vooral doordat mensen ouder worden, niet doordat mensen veel kinderen krijgen", aldus Cai Yong, een deskundige op het gebied van de Chinese bevolking en werkzaam aan de Universteit van North-Carolina.

Volgens Cai is de uitkomst van het onderzoek niet verrassend, maar ligt het aantal nog wel onder de verwachtingen van de Chinese overheid. Het zou beleidsmakers ertoe kunnen bewegen om in bepaalde provincies toe te staan dat mensen meer dan één kind krijgen, als ze dat willen.

De Chinese bevolkingsgroei stagneert al sinds 1987 en volgens het Amerikaanse Censusbureau zal de Chinese bevolking in 2026 haar top bereiken met iets minder dan 1,4 miljard mensen. Het Censusbureau denkt dat India in 2025 China als land met de meeste inwoners zal inhalen.

Deskundigen verklaren de stagnerende bevolkingsgroei aan de hand van het strikte beleid van de overheid en de toenemende urbanisatie en welvaart in China. Cai denkt dat het versoepelen van de één-kind-politiek China kan helpen om te gaan met de vergrijzende bevolking. "Als je een stabiele samenleving wilt hebben, moet je nu beginnen. Vooruit plannen is belangrijk", aldus Cai.

De Chinese Commissie voor Nationale Bevolking en Gezinsplanning heeft in het verleden gezegd dat het laag houden van de bevolkingsgroei de komende vijf jaar een prioriteit blijft en dat er geen plannen zijn voor een verandering van het beleid. De commissie was maandag niet bereikbaar voor commentaar.