FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 november 2010

[WTF] Nadal moeizaam langs Roddick

Rafael Nadal heeft met alle moeite Andy Roddick verslagen tijdens de groepsfase van de ATP World Tour Finals. De Spanjaard speelde alles behalve goed, maar trok de wedstrijd toch in drie sets naar zich toe; 3-6, 7-6(5) en 6-4.

Roddick begon sterk aan de partij en domineerde zelfs vanaf de baseline. Hij benutte één van zijn twee breekkansen in de eerste set en pakte ook in set twee een break voorsprong. Nadal wist in de tweede set dit nog wel te poetsen en sloeg alsnog toe in de tiebreak.

Ook in de derde set was de nummer één van de wereld niet oppermachtig, maar zijn break op 2-2 bleek de beslissende van de wedstrijd te zijn.

Dode Pool in brandende kamer slachtoffer misdrijf

Een 30-jarige Poolse man die woensdag dood in zijn woning in Rotterdam werd aangetroffen, is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie maandag.

De man werd door kennissen dood aangetroffen in de slaapkamer van zijn woning aan de Tapuitstraat, nadat familie geen contact met hem kon krijgen en aan de kennissen had gevraagd hem op te zoeken. In de slaapkamer had een brand gewoed. Aanvankelijk leek het erop dat het slachtoffer door de brand was omgekomen en dat sprake was van een noodlottig ongeluk.

Onderzoek van de politie heeft echter uitgewezen dat de man het slachtoffer is geworden van een misdrijf. De politie heeft twintig mensen op de zaak gezet en roept getuigen op zich te melden.

Gevechtshelikopters donderdag terug uit Afghanistan

De eerste Apache-gevechtshelikopters die in Afghanistan zijn ingezet, keren donderdag terug naar Nederland. De toestellen worden door een transportvliegtuig afgeleverd op vliegbasis Gilze-Rijen. De laatste Apaches worden op woensdag 1 december verwacht.

In 2004 zijn zes Apaches gestationeerd in Kabul. Later verhuisden vijf daarvan naar Kandahar, een keerde terug naar Nederland. De helikopters werden ingezet voor verkenning, beveiliging van grond- en luchttransport en als gevechtsondersteuning voor grondtroepen. Ze voerden in zes jaar tijd meer dan twaalfhonderd vluchten uit en maakten in totaal ruim negenduizend vlieguren.

In oktober keerden ook al drie Chinook-helikopters terug, die werden onder meer ingezet voor bevoorrading en evacuaties. Vier Nederlandse F-16's die vanuit Kandahar opereren, blijven voorlopig nog actief in Afghanistan.

Advies: dieren Oostvaardersplassen niet bijvoeren

De grote grazers in het natuurgebied Oostvaardersplassen moeten deze winter niet worden bijgevoerd. Dieren die zwak zijn moeten wel eerder worden afgeschoten. Dat adviseert de internationale commissie die voor de Oostvaardersplassen is ingesteld aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Over de dieren in de Oostvaardersplassen wordt al tijden gediscussieerd. Afgelopen winter stierven veel grote grazers in het gebied als gevolg van een voedseltekort. Onder druk van de Tweede Kamer werden de dieren uiteindelijk bijgevoerd.

De commissie vindt het niet erg dat er perioden van minder welzijn kunnen zijn door bijvoorbeeld strenge en lange winters. Wel is er een 'morele verplichting' om al het noodzakelijke te doen om de omvang van onnodig lijden te minimaliseren.

De commissie onder leiding van oud-staatssecretaris van Natuurbeheer Dzsingisz Gabor geeft verder aan dat er meer beschutting moet komen. Zo moeten de dieren deze winter worden toegelaten in aangrenzende bossen, zoals de Hollandse Hout en het Oostvaardersbos. Dit levert beschutting en tijdelijk extra voedsel op.

Ook wordt geadviseerd om in het gebied een kilometer aan beschuttingsrichels aan te leggen en vindt de commissie dat er snel een pad moet komen waarover de dieren zich van de Oostvaardersplassen naar het beschutte Horsterwold kunnen verplaatsen.

Anticonceptie vindt de commissie geen goed idee. Wel moet er een plan komen voor een populatiereductie als noodmaatregel voor het geval dat verhongering van de dieren dreigt.

Molukkers eisen arrestatie oud-minister

De Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) heeft een kort geding aangespannen om de Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda te laten arresteren. De zaak dient om 18.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Wirajuda houdt dinsdag een toespraak in Den Haag. Volgens de Molukkers is hij schuldig aan mensenrechtenschendingen. De beschuldigingen zouden gestaafd worden door rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch.

Eerder vroeg de in Nederland gevestigde RMS premier Mark Rutte (VVD) om Wirajuda aan te laten houden. Zou Rutte weigeren, dan wilde de RMS naar de rechter stappen. De RMS zegt dat voor Wirajuda geen immuniteit meer geldt, omdat hij geen minister meer is.

De RMS probeerde in oktober tevergeefs de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono op te laten pakken. Die annuleerde echter op het allerlaatste moment het eerste bezoek van een Indonesische president aan Nederland toen hij lucht kreeg van de mogelijke arrestatie. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) benadrukte dat er nooit een kans was dat hij zou worden opgepakt, omdat hij als president onschendbaar is.

Mourinho niet onder indruk van bijten Suárez

José Mourinho is niet onder de indruk van het bijten van Ajacied Luis Suárez in de nek van PSV'er Otman Bakkal. De trainer van Real Madrid treft de Ajacied morgenavond in de Amsterdam ArenA in het kader van de Champions League

"Dat zijn dingen die nu eenmaal gebeuren in het voetbal", zei de trainer van Real Madrid. "Hij is een goede en gedisciplineerde speler, maar heeft nu een kleine fout gemaakt."

Mourinho keerde zelf in de perszaal in Amsterdam Arena terug van een schorsing van twee duels, die hij van de Spaanse bond had gekregen na het beledigen van een scheidsrechter. "Het waren mijn beste twaalf dagen tot nu toe bij Real Madrid", keek hij terug op die periode. "Ik heb heerlijk rustig met mijn spelers kunnen werken."

Waar Real Madrid onder Mourinho aan een uitstekende reeks bezig is, vallen de prestaties van zijn oude ploeg Internazionale flink tegen. Eerder hadden ook Porto en Chelsea het lastig na het vertrek van de Portugees. "Inter zit nu in een lastige situatie, maar zal snel terugkeren naar de top. Bovendien kunnen ze binnenkort het WK voor clubteams winnen."

Tegen Ajax mist Real Madrid de geblesseerde spelers Ricardo Carvalho, Gonzalo Higuain en Sami Khedira. Verder zijn alle sterren beschikbaar. "Het is belangrijk dat we ons topniveau vasthouden en niet verslappen", zei Mourinho. "Dan krijgt Ajax het moeilijk om van ons te winnen."

Sunderland en Everton in balans

Sunderland is er een week na de sensationele uitzege op Chelsea niet in geslaagd opnieuw drie punten te pakken. In het eigen Stadium of Light eindigde het duel met Everton in 2-2. Danny Welbeck scoorde beide goals voor Sunderland, namens Everton waren Tim Cahill en Mikel Arteta trefzeker.

Boudewijn Zenden stond bij Sunderland in de basis en gaf bij de eerste goal van Welbeck de assist. Scheidsrechter Peter Welton deelde twee gele kaarten uit, waarvan een aan Everton-speler Johnny Heitinga. De middenvelder werd zeven minuten voor tijd gewisseld.

Sunderland staat na veertien speelronden zevende, Everton bezet de veertiende plaats.

Kramer: "Het was een moeilijke beslissing"

Sven Kramer nam vandaag samen met de artsen en zijn TVM-schaatsploeg het besluit om dit seizoen over te slaan. De Fries kampt met een bovenbeenblessure die niet goed wil genezen, waardoor hij dit jaar niet meer op een hoog niveau kan acteren.

"Het ging de laatste tijd eigenlijk heel erg beter en het zag er naar uit dat ik de Nederlandse kampioenschappen allround ging halen. Ik voelde me er goed bij," zei Kramer die na het olympische seizoen al noodgedwongen rust nam omdat hij opgebrand was. Hij keerde vandaag noodgedwongen eerder terug van trainingskamp.

"In de voorgaande weken heb ik de blessure opgelopen aan mijn bovenbeen. Die is van dusdanige aard dat ik dit seizoen niet meer ga halen. Daar ga ik gewoon niet meer op tijd van herstellen. Laat staan dat ik verder kan bouwen om beter te worden. Dit is een veel moeilijker beslissing dan te zeggen: ik probeer het en dan zien we het wel. Een topsporter zoals ik wil niets anders dan hard schaatsen en sporten zonder pijn. Nu is dat gewoon niet mogelijk. Laat staan op het niveau waarop ik wil acteren."

Volendam verliest ongeslagen status

FC Volendam heeft maandagavond een dure nederlaag geleden. De nummer twee van de Jupiler League verloor op eigen veld van laagvlieger FC Emmen: 1-3.

De wedstrijd in Volendam werd al vroeg beslist. Binnen dertien minuten stonden de bezoekers al op een 2-0 voorsprong. Jeffrey de Visser en Guus de Vries tekenden voor de eerste twee treffers van de wedstrijd.

Na rust ging Volendam op zoek naar de gelijkmaker, maar deze kwam er niet. Sterker nog, Emmen kwam op 0-3. Hierbij hadden de Emmenaren wel hulp nodig van Henny Schilder die een eigen goal maakte. Invaller Jack Tuyp bepaalde de eindstand na een uur spelen op 1-3. Door de nederlaag blijft Volendam drie punten achter staan op koploper FC Zwolle. Die club won vrijdag al met 1-3 uit bij Go Ahead Eagles.

Israël bouwt hek langs grens met Egypte

Israël is langs de grens met Eypte begonnen aan de bouw van een hek, bedoeld om islamitische strijders en Afrikaanse migranten tegen te houden. Dat heeft het Israëlische ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.

Met bulldozers werden grote delen grondgebied bouwrijp gemaakt en werden greppels gegraven. Het project kost naar schatting zo'n 270 miljoen euro.

Naar verwachting zal het hek niet langs de hele 250 kilometer lange grens verrijzen. Wel wordt het hek verstevigd met een elektronische barrière.

Afronden belminuten blijft toegestaan

Telecomaanbieders worden vooralsnog niet gedwongen mobiele telefoongesprekken per seconde af te rekenen. Dat blijkt maandag uit antwoorden van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) op Kamervragen.

De afgelopen tijd was veel te doen over het afronden van belminuten. Verschillende telecomaanbieders zijn telefoongesprekken naar boven gaan afronden op hele minuten. Daardoor betalen klanten bijvoorbeeld voor een gesprek dat een minuut en een seconde duurt voor twee minuten.

In de antwoorden stelt Verhagen dat de telecommarkt een vrije markt is, waarin het aan telecomaanbieders is te bepalen welk aanbod ze in de markt zetten en hoe ze dat opbouwen. Zo moet worden gekomen tot een aanbod dat aansluit bij de wensen van consumenten, aldus Verhagen.

De recente toename van het aantal abonnementen waarbij per minuut wordt afgerekend, juicht de minister echter niet toe. "Veel mensen vinden afrekenen per minuut oneerlijk omdat je betaalt voor iets wat je niet gebruikt. Ik kan me dat goed voorstellen. Daarom vind ik dat consumenten moeten kunnen kiezen voor afrekenen per seconde."

KPN en Vodafone hebben toegezegd met meer abonnementen te komen waarbij per seconde wordt afgerekend. Verhagen geeft de aanbieders hiervoor tot begin volgend jaar de tijd.

Maandag meldde Vodafone vanaf begin volgend jaar weer abonnementen aan te bieden waarbij wordt afgerekend per seconde. De onderneming stelde het belang dat klanten hechten aan afrekenen per seconde te hebben onderschat.


Telecomaanbieders mogen belminuten voorlopig nog afronden (Foto: Novum)

Afkeer van bodyscanners neemt toe in VS

Met de Amerikaanse feestdag Thanksgiving voor de deur werkt de regering van president Barack Obama koortsachtig aan manieren om de zorgen onder de bevolking over bodyscanners op vliegvelden weg te nemen. De klachten over de apparaten nemen toe, terwijl de regering 'wanhopig' probeert de veiligheid optimaal te waarborgen en daarbij de last voor reizigers tot een minimum te beperken, zei woordvoerder Robert Gibbs.

Vliegtuigpassagiers protesteren tegen de nieuwe veiligheidsvoorschriften, die zijn ingevoerd na de mislukte poging van een Nigeriaan met kerst vorig jaar om, met explosieven in zijn onderbroek, een vliegtuig op te blazen. Vooral de bodyscanners, die vrijwel niets van de lichaamsvormen verhullen, moeten het ontgelden. Diegenen die weigeren door de bodyscanner te gaan, worden onderworpen aan een grondige fouillering, waarbij ook de genitaliën worden betast.

De Veiligheidsraad voor Vervoer heeft reizigers opgeroepen de veiligheidsmaatregelen niet te boycotten. De raad vreest, zeker met Thanksgiving voor de deur, dat protestacties zullen leiden tot grote vertragingen.

Op internet worden al pogingen ondernomen reizigers tot een boycot te bewegen. Een bodyscan neemt 10 seconden in beslag, maar als mensen deze weigeren kan de verplichte fouillering leiden tot aanzienlijke vertragingen op tientallen grote luchthavens.


Amerikanen krijgen steeds meer afkeer van bodyscanners (Foto: Novum)

Pas op voor de Djinns: Commercial voor Golden Sun Dark Dawn

Golden Sun Dark Dawn, het derde spel in de Golden Sun serie, is een role-playing spel voor de Nintendo DS dat eind november uitkomt. Ook in deze versie van het spel zijn er Djinns, magische figuurtjes die je kunt vinden in het spel, en die je kunt inzetten. De Djinns hebben eigen krachten die de krachten van de personages kunnen beïnvloeden.

Maar het gebruiken van Djinns is niet geheel zonder gevaar, zo is te zien in onderstaande commercial.

 

Pirelli: "Weten aanpassingen voor de banden"

Pirelli zegt na de tweedaagse testsessie in Abu Dhabi te weten in welke richting de Formule 1-banden aangepast moeten worden. Het Italiaanse merk zegt dat de testresultaten dicht in de buurt kwamen van de resultaten met de Toyota TF109.

"Alle teams gaven gezamenlijke feedback welke we de volgende week gebruiken om de banden, welke in mijn ogen al goed zijn, te verbeteren en te optimaliseren," zei hoofd-bandenontwikkeling van Pirelli Maurizio Boiocchi.

"We zijn erg blij met de prestaties van de banden, te meer omdat op 19 augustus we op Mugello de eerste testsessie hadden en we drie maanden later al met twaalf teams reden. We gebruikten simulaties en computermodellen die erg hielpen en mede dankzij de samenwerking met Toyota hebben we de oplossingen die tijdens de test werden gebruikt ontwikkeld. We moeten nog wat kleine zaken aan de compounds verbeteren en de stijfheid van de voor- en achterbanden opnieuw in balans brengen, maar we zouden voor deze resultaten getekend hebben op het moment dat we aan het avontuur begonnen."

Bodyguards Lady Gaga vallen fotograaf aan

De bodyguards van Lady Gaga hebben een Deense fotograaf hardhandig laten weten dat de zangeres niet gediend is van paparazzi. De fotograaf zegt zaterdagnacht te zijn aangevallen door de lijfwachten van de ster.

Lady Gaga was in een muziekstudio in Kopenhagen, schrijft de Deense krant B.T. Toen de 24-jarige zangeres de studio verliet om terug te keren naar haar hotel, hoopte de fotograaf van het Deense tijdschrift Se&Hor haar op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen.

Terwijl de fotograaf het gezelschap achtervolgde, werd hij aangevallen door vier bodyguards van de excentrieke zangeres. Een van de kleerkasten zou daarbij pepperspray hebben gebruikt. De fotograaf heeft aangifte gedaan. Lady Gaga is eind deze maand in Nederland, voor twee optredens in Ahoy in Rotterdam.


Lady Gaga is niet gediend van paparazzi (Foto: Novum)

Halsema zet PvdA voor het blok

Linkse partijen kunnen alleen aan de macht komen als ze samenwerken. Daarom moet de PvdA kiezen tussen het 'sociale conservatisme' van de SP of de 'progressieve krachten' van GroenLinks en D66. Dat zei Femke Halsema maandag tijdens een boekpresentatie over twintig jaar GroenLinks.

De oproep van Halsema voor linkse samenwerking is niet nieuw. Zij benadrukte maandag opnieuw de noodzaak van het vestigen van een 'progressieve macht' in Nederland die 'internationalistisch, toekomstgericht, veranderingsgezind, antibureaucratisch en democratisch' is.

"Ik denk dat het voor linkse en progressieve partijen noodzakelijk is om samen te werken om daadwerkelijk toegang te krijgen tot de macht en een stempel te drukken op de Nederlandse politieke verhoudingen." De laatste keer dat dit gebeurde was in de jaren zeventig.

"En waar rechtse partijen meer machtsbelust zijn en beter hun zin weten te krijgen, regeert op links de verdeeldheid. De SP belichaamt het sociaalconservatieve geluid terwijl GroenLinks en D66 meer veranderingsgezind zijn en een opgewekt geloof delen in de verworvenheden van de moderne samenleving", zei Halsema.

De scheidslijn tussen deze twee stromingen loopt volgens de politica precies door de PvdA heen. "Hervormingsgezindheid en behoudzucht zijn in even sterke mate aanwezig en bepalen ook de inhoudelijke stilte in de PvdA." Als de linkse partijen een serieus machtsblok willen vormen dan moet de partij van Job Cohen kleur bekennen.

"Hoe breder deze samenwerking is, hoe effectiever deze zal blijken te zijn. Gezien de overeenkomsten ligt samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en D66 dan het meeste voor de hand", aldus Halsema.


Femke Halsema zet PvdA voor het blok (Foto: Novum)

Mannen met ruwe opium betrapt op Eindhoven Airport

Twee mannen van 53 en 56 jaar zijn zondagmiddag opgepakt op Eindhoven Airport op verdenking van drugssmokkel. De twee probeerden twee kilo ruwe opium naar Italië te smokkelen, meldt de marechaussee maandag.

Beveiligers troffen pakketjes aan op de lichamen van de verdachten bij de fouillering. De mannen zitten vast en worden woensdag voorgeleid aan een rechter-commissaris.

Microsoft wil nog steeds een Halo-film

Microsoft is nog steeds van plan om een Halo-film te maken. Desnoods wil het bedrijf de financiering zelf op zich nemen. Zoals de franchise development director van het spel, Frank O'Connor, zegt: "Er zal een Halo-film komen. We hebben het niet per se nodig, maar we willen het graag."

O'Connor liet ook weten waarom eerdere pogingen om een film te realiseren niet van de grond kwamen. Zo ging het plan om de film te maken met Peter Jackson, bekend van de Lord Of The Rings films, niet door omdat het bedrijf dat de film zou gaan produceren geen extra commerciële inkomsten naast de film zou mogen hebben. Dit werd door de advocaten van Jackson afgewezen.

Over de geruchten dat Steven Spielberg geïnteresseerd zou zijn in het produceren van de film liet O'Connor niets los. Wel liet hij weten dat, wat Microsoft betreft, Halo niet per se een bioscoopfilm hoeft te worden. "We zouden fantastisch vinden als Halo een televisieserie zou worden. Kijk maar wat HBO heeft bereikt met series als Band of Brothers en Rome. Zoiets zou ook mogelijk zijn voor Halo."

We wachten vol spanning af!

Duitsland schaft dienstplicht af in juli 2011

Duitsland schaft in juli 2011 de dienstplicht af. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Karl zu Guttenberg maandag aangekondigd. Duitsland wil een kleinere krijgsmacht, van zo'n 185.000 man, die zich richt op missies in het buitenland.

Momenteel bestaat het Duitse leger uit een kwart miljoen militairen. Toch worden per keer niet meer dan zevenduizend van hen op missie gestuurd. Dit moeten in de toekomst tienduizend militairen worden.

Daarnaast wordt bezuinigd op de bureaucratie van het leger. Een van de gevolgen is dat de commandostructuur wordt aangepast.

Duitse militairen zijn momenteel actief in Afghanistan, Kosovo, Bosnië en in de wateren voor de Hoorn van Afrika.

'Gevonden kaak is van Natalee'

De vorige week gevonden kaak is inderdaad van Natalee Holloway. Dit beweert een Curaçaose radiomaker zojuist op Twitter.

Hoewel het nieuws nog niet officieel is bevestigd, was al enige tijd bekend dat het stuk bot toebehoort aan het stoffelijk overschot van een jonge vrouw.  Het Nederlands Forensisch Insituut (NFI) heeft de kaak sinds de vondst in onderzoek. Waarschijnlijk zal het instituut morgen het bericht bevestigen of ontkennen.

Het Amerikaanse meisje verdween vijf jaar geleden spoorloos tijdens een vakantie op Aruba. Ondanks dat het hele eiland werd uitgekamd, werd het lichaam nooit gevonden. Hoofdverdachte in de zaak is Joran van der Sloot, die momenteel vastzit in Peru.

Luijckx: "Zullen laten zien waartoe we in staat zijn"

Eerder vanavond werd bekend dat Vacansoleil zal toetreden tot de eliteclub van het wielrennen; de WorldTour. De manager van de formatie, Daan Luijckx, ziet de licentie als een beloning voor het harde werk van de afgelopen jaren.

"We vormen vanaf dag één een zeer hechte groep en keiharde inzet van personeel, renners en sponsoren maken deze stap nu al mogelijk," zei Luijckx in reactie op het goede nieuws. "In 2009 waren we goed, in 2010 beter en het team voor 2011 kent een enorm potentieel op vele terreinen."

"De altijd gretige groep zal vanaf de Tour Down Under wekelijks willen laten zien waar wij op dit niveau toe in staat zijn. Na het klassieke voorjaar zullen we vervolgens de balans opmaken."

De ploeg hoopt dat er snel duidelijkheid komt over welke wedstrijden de ploeg mag gaan rijden. "Afgelopen seizoen liepen we ondanks uitmuntende prestaties enkele grote koersen en de grote rondes mis, dit willen we voorkomen door de stap te zetten naar de First Division, het behouden van onze kern en door het aantrekken van een aantal toprenners. We zijn nu erg benieuwd naar de afspraken tussen de UCI en de organisatoren van de grote rondes. Het moge duidelijk zijn dat we met deze licentie meer grote koersen gaan rijden."

Militanten Nigeria plegen aanslag op pijpleiding

Militanten in Nigeria hebben maandag een oliepijpleiding opgeblazen. Dat heeft het Nigeriaanse oliebedrijf Nigeria National Petroleum Company gezegd in een verklaring.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf wordt de pijpleiding hersteld. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Militanten in de olierijke Nigerdelta hebben sinds 2006 al vaker pijpleidingen opgeblazen. Ook ontvoeren ze medewerkers van oliebedrijven en leveren ze strijd met regeringstroepen.

De militanten willen met hun acties de aandacht vestigen op de uitbuiting van de regio, waar vijftig jaar oliewinning tot veel vervuiling heeft geleid en nog steeds grote armoede heerst.

Veel doden na paniek op festival Cambodja

Bij de viering van een waterfestival in Cambodja zijn maandag in de mensenmenigte zeker honderdtachtig mensen door verdrukking om het leven gekomen. Dat heeft de Cambodjaanse premier Hun Sen gezegd.

Naar schatting bezochten zo'n twee miljoen mensen het driedaagse festival in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, waarop het einde van het regenseizoen wordt gevierd.

Volgens getuigen ontstond er paniek toen enkele mensen in de drukte flauwvielen. Vele mensen werden onder de voet gelopen. Naast de doden vielen er honderden gewonden.


Veel doden na paniek op Cambodjaans festival (Foto: Novum)

Grote grenscontrole: 59 arrestaties

Bij een grote gezamenlijke grenscontrole van Duitsland en Nederland zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 59 mensen aangehouden. Dat meldt de politie maandag.

Aan de actie werkten bijna zevenhonderd opsporingsambtenaren mee. Controles vonden plaats in het grensgebied van Nederland en Duitsland vanaf Groningen tot aan Aken. Doel van de controle was vooral de bestrijding van drugshandel, mensenhandel en het illegaal inreizen van Nederland en Duitsland.

In totaal werden ruim negenduizend voertuigen en bijna elfduizend mensen gecontroleerd. Van de gecontroleerde mensen hadden 48 verdovende middelen bij zich, 28 bleken zich niet te houden aan de vreemdelingenwetgeving, 35 reden onder invloed van alcohol of drugs rond en twaalf reden rond zonder geldig rijbewijs.

Zo werd in het Duitse Kleve in een nachttrein uit Amsterdam een 48-jarige man uit Servië aangehouden, die een koffer bij zich had met daarin 1,2 kilo marihuana en 1,6 kilo amfetamine. Tegen de man liep ook nog een arrestatiebevel voor uitzetting uit Duitsland. De man is aangehouden, de drugs zijn in beslag genomen.

Ook werd in Venlo een 55-jarige man uit Turkije betrapt omdat hij illegaal Nederland in wilde reizen. Op de A1 bij Oldenzaal werd een 28-jarige Pool opgepakt voor het witwassen van geld. De man had zeventienduizend euro aan contant geld bij zich, waarvan de herkomst en de bestemming onduidelijk was.

Op bijna dezelfde plek werd daarnaast een 42-jarige Afghaan aangehouden, die twee landgenoten Nederland in probeerde te smokkelen, en werden vier Polen gearresteerd op verdenking van heling. In hun auto werden dozen en koffers met dure parfums en lingerie gevonden. De verdachten hadden geen aankoopbon bij zich. Op de A7 bij Nieuweschans werden twee Duitsers opgepakt op verdenking van mensenhandel. De twee wilden een Poolse prostituee vanuit Duitsland naar haar werk in Groningen brengen.

Honda Jazz, hoeveel massa gaat erin?

User Paradijsvogeltje heeft een Honda Jazz gekocht. Waarom weet ik niet, maar ook zijzelf heeft daar vraagtekens bij gehad. Ze schrijft namelijk het volgende:

Onlangs kocht ik een nieuwe tweedehands auto. Ikzelf ben er erg blij mee, maar ik zie er niet veel rijden. Dus ging ik op zoek naar artikelen over de populariteit van deze wagen in NL. Daarbij stuitte ik op het volgende filmpje.....

Met dank aan Paradijsvogeltje voor de submit.

FOK! Sint gedichtenactie!

Net als vorig jaar gaan we ook dit jaar weer dichten voor Sinterklaas! FOK! organiseert de 'Sinterklaasgedichtenactie'. In bijna alle subfora op FOK! is een speciaal topic waar jij je zelfgemaakte gedicht kunt plaatsen. Waarom in elk subforum? Gewoon omdat het kan. Wat is er nou leuker dan dichten in je eigen subforum, waar je geheel los kunt gaan... Met je dicht-pen dan.

Natuurlijk valt er ook iets te winnen! De grote header verklapt het eigenlijk al: Door een gedicht in te zenden, maak je kans op een van de vijf Monopoly Spellen. Je kunt jouw gedicht insturen tot en met 24 november.

Vanaf 25 november wordt er in elk forum gestemd. De winnaars van deze topics worden op 28 november bekendgemaakt in het Feestdagenforum waar vanaf 29 november gestemd kan worden. Op het heilige avondje worden de uiteindelijke vijf winnaars in FEE bekendgemaakt! Ga dus snel naar je lievelingssubforum en begin te dichten!

Kemkers: "Blessure Kramer is een serieus probleem"

Gerard Kemkers maakt zich behoorlijk zorgen om de blessure van Sven Kramer. De coach van TVM heeft geen idee wat er precies aan de hand is.

"Wisten we het maar. Het neigt naar een zenuwprobleem, maar we weten niet waar de intensieve pijn vandaan komt. We komen er niet achter." Kramer was de afgelopen weken op trainingskamp in Zuid-Afrika om zich voor te bereiden op het NK Allround. "Kramer trainde heel rustig in Zuid-Afrika maar bij de geringste inspanning reageerde de spiergroep direct," aldus Kemkers.

Over het gevaar van het einde van Kramers carrière wil Kemkers voorlopig nog niet nadenken. "Daar denken wij op dit moment nog niet aan. Wij kijken naar 1 april 2011, dan zou Sven weer moeten staan waar hij hoort te staan. Hij was na vorig seizoen al opgebrand, serieus opgebrand en nu hebben we deze maatregel moeten nemen. Dat geeft aan dat het een serieus probleem is. Maar wie weet vinden we snel een wijsneus die zegt dat we dit of dat moeten doen en is het probleem makkelijk te op te lossen. Alleen, nu bevinden we ons in een doolhof."

Jongen gegangbangd door 10 vrouwen

Het leven van een zeventienjarige jongen gaat niet over rozen. Een niet bij naam genoemde puber uit Papoea-Nieuw-Guinea is misbruikt door zeker tien vrouwen. Onder bedreiging van een mes werd de knul bruut genomen door vier hitsige vrouwen.

De schooljongen werd vrijdag door de gangsterdames opgewacht. "Dit is een ernstige zaak en de politie probeert te achterhalen wie deze beesten zijn", laat de politie weten. "Meer dan tien vrouwen met keukenmessen vielen hem aan en vier vrouwen hadden geslachtsgemeenschap met hem."

De jongen werd na de grove verkrachting overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer is bang te zijn besmet met AIDS. "HIV / AIDS is een probleem in ons land en ik maak me zorgen dat de vrouwen besmet kunnen zijn. Ik waarschuw vrouwen altijd op hun hoede te zijn 's nachts, nu moeten mannen dus ook al voorzichtig zijn."

De politie heeft de verkrachtingszaak inmiddels in onderzoek. Naar de reden van de verkrachting tast de politie nog in het duister.

Jay-Z schoot als 12-jarige broer neer

Jay-Z heeft ooit zijn eigen broer neergeschoten, nadat die er vandoor was gegaan met zijn ring. Toen de destijds 12-jarige rapper achter de diefstal kwam, besloot hij zijn drugsverslaafde broer Eric een rigoureus lesje te leren.

Jay-Z schreef al eens een rap over het incident, in het nummer You Must Love Me van zijn tweede album, maar sprak er nooit over. In een interview met de Britse krant The Guardian doet hij voor de eerste keer een boekje open over het bizarre voorval.

"Het was verschrikkelijk. Ik was een jongen, een kind", zegt Jay-Z over de schietpartij. De kogel uit het geleende vuurwapen trof zijn broer Eric in de schouder. "Ik dacht dat mijn leven voorbij was en dat ik voorgoed de gevangenis in zou gaan."

Jay-Z kwam echter voor hem goed weg, omdat zijn broer besloot geen aangifte te doen. Eric is inmiddels afgekickt van de drugs en heeft een goede band met de rapper.


(Foto: Novum)

Jury bepaalt nominaties Sportgala

De nominaties voor de verkiezingen van sportman, sportvrouw, sportploeg, coach en gehandicapte sporter van het jaar zullen dit jaar bepaald worden een vakjury. De afgelopen jaren werden de nominaties altijd bepaald door de Nederlandse sportpers.

De vakjury staat onder leiding van de meervoudig olympisch kampioenen Pieter van den Hoogenband (zwemmen) en Leontien Zijlaard-van Moorsel (wielrennen). De winnaars zullen gekozen worden door de Nederlandse sporters tijdens het Sportgala op 14 december in de RAI.

[Upd] Vacansoleil krijgt ProTeam-licentie, Geox niet

Vacansoleil is voor drie jaar zeker van een ProTeam-licentie. Hierdoor mag de formatie meedoen aan de WorldTour-wedstrijden. Deelname aan de grote ronden is echter nog niet zeker, aangezien de Giro, Tour en Vuelta zelf mogen bepalen welke ploegen uitgenodigd worden.

Vacansoleil versterkte zich dit jaar met Riccardo Ricco, Stijn Devolder en Ezequiel Mosquera. Van de laatste is nog niet zeker of hij in actie kan komen voor de wielerploeg, aangezien hij nog verwikkeld is in een dopingzaak. Vacansoleil wordt naast Rabobank de tweede Nederlandse formatie met een ProTeam-licentie.

Update @ 20:45

Inmiddels heeft de UCI ook de overige teams bekend gemaakt die een ProTeam-licentie hebben gekregen. Daarbij valt op dat Team Geox en Cofidis geen licentie hebben gekregen. Hierdoor moeten Denis Menchov en Carlos Sastre hopen op wildcards voor diverse grote koersen.

De achttien teams met een ProTeam-selectie: 

Ploeg Nat.
AG2R Frankrijk
Garmin-Cervélo Verenigde Staten
Katusha Rusland
Lampre-ISD Italië
Omega Pharma-Lotto België
Quick Step België
Rabobank Nederland
Saxo Bank Denemarken
Sky Groot-Brittanië
RadioShack Verenigde Staten
BMC Zwitserland
Euskaltel-Euskadi Spanje
HTC-Highroad Verenigde Staten
Liquigas-Cannondale Italië
Luxembourg Pro Cycling Project Luxemburg
Movistar Team Spanje
Astana Kazachstan
Vacansoleil Nederland

Ancelotti sabelt geruchten neer: "Ik blijf"

Na de verliespartijen tegen Sunderland en Birmingham City zou Chelsea-trainer hebben overwogen op te stappen volgens de Engelse media. De Italiaanse oefenmeester maakt hier korte metten mee.

Het verlies van afgelopen weekend was alweer de derde verliespartij in vier wedstrijden. De Blues staan ondanks het verlies nog wel aan kop in de Premier League.

Na het verlies ontstonden er geruchten dat de Italiaan zou willen opstappen. "Maar die geruchten zijn niet waar", aldus een heldere Ancelotti in de Engelse media. "Ik heb ook geen idee waar ze vandaan komen. Er is geen reden om over mijn positie te twijfelen. Ik ben trainer van Chelsea en zo blijft het. Mijn contract loopt nog tot 2012 en ik heb vaak genoeg gezegd dat het mijn intentie is om hier te blijven", aldus de Italiaan.

Het heeft geen zin

Wat hebben we een zin! De tijd is weer daar; Sinterklaas, winter, sneeuw, depressieve treinspringers en een baardaap inclusief bezopen rendier en arrenslee. Daar ga ik het dus allemaal niet over hebben. Het is weer tijd om onlogische zaken onder de loep te nemen. Waar het eerder al ging over de onlogica van o.a. kruiswoordpuzzels en zult, zal het vandaag gaan over idiote zinnen. Zinnen die andere mensen speciaal hebben bedacht voor het grote publiek of voor de kleine man. Zinnen die men zowaar aantreft in de dagbladen of hoort en ziet op radio en televisie. Retorische leuzen die werkelijk nergens op slaan. U kent ze ongetwijfeld.

Ondernemers Utrecht CS draaien overuren

De ondernemers op Utrecht Centraal station hebben vrijdag goede zaken gedaan. Vooral bij de frietzaken was het erg druk. Vrijdag brak er brand uit bij de verkeersleiding van ProRail. Daardoor lag het treinverkeer rond Utrecht helemaal stil.

Zaterdag lag het treinverkeer nog altijd plat, waardoor de ondernemers juist heel weinig klanten hadden. "Het station was uitgestorven", zegt een van hen. Sommigen gingen rond 16:00 uur al dicht. Maar door de goede vrijdag, zijn de ondernemers toch tevreden.

De Verzamelbeurs en Margriet Winterfair in de Jaarbeurs trokken juist veel minder bezoekers en overwegen om een schadeclaim in te dienen.

Gezondheidsrisico door vuilnis Napels

De enorme ophoping van vuilnis in de straten van Napels kan mogelijk tot gezondheidsrisico's leiden. Daar hebben gezondheidsmedewerkers in de Italiaanse stad maandag voor gewaarschuwd.

Gezondheidswerker Maria Trassi zei dat er een risico bestaat dat ziektes worden verspreid door ratten en insecten als het vuilnis niet wordt opgeruimd. Volgens Trassi is het afval al meer dan een week niet opgehaald.

Een inspecteur van de Europese Unie, Pia Bucella, zei dat er de afgelopen twee jaar geen vooruitgang is geboekt bij het opzetten van een systeem voor het sorteren en recyclen van afval. In 2008 was de situatie in Napels zo erg dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi moest ingrijpen.

De zich voortslepende afvalcrisis in Napels en de omliggende steden is het resultaat van corruptie, slecht management en infiltratie in de bedrijfstak door de maffia.

Toch zes jaar cel voor schietpartij in disco

Een man is maandag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot zes jaar cel voor een schietpartij in een discotheek in Rotterdam. Eerder werd hij nog vrijgesproken door de rechtbank in Rotterdam, maar het hof acht poging tot doodslag wel bewezen.

De schietpartij vond 1 juni 2008 plaats na een ruzie. Er vielen klappen waarop de schutter het vuur opende. Het slachtoffer raakte zwaargewond.

Het Openbaar Ministerie was in beroep gegaan tegen de vrijspraak. Tegen de man was twee weken geleden zeven jaar cel geëist.

Critérium International blijft op Corsica

Het Critérium International blijft ook de komende drie jaar op Corsica. Het Zuid-Franse eiland kwam dat overeen met koersorganisator ASO. De wielerkoers werd dit jaar voor het eerst op Corsica verreden, na sinds de eerste editie in 1932 in de Franse Ardennen te zijn georganiseerd. Pas sinds 1979 mogen niet-Franse wielrenners meedoen.

Het Critérium blijft vasthouden aan de vaste formule van drie etappes in twee dagen met een bergetappe, een vlakke rit en een korte tijdrit. De komende editie wordt verreden op 26 en 27 maart.

Sven Kramer dit seizoen niet in actie

Sven Kramer zal dit hele schaatsseizoen niet in actie komen. Dat heeft zijn ploeg TVM maandagavond laten weten. De viervoudig wereldkampioen allround kampt met een hardnekkige blessure aan zijn bovenbeen en stond daarom al een tijdje gedwongen aan de kant. Maandag werd besloten dat hij dit seizoen helemaal aan zich voorbij laat gaan.

De rentree van Kramer stond aanvankelijk gepland voor eind december bij het NK allround. Bij een trainingskamp in Zuid-Afrika, waarvan de schaatser maandag terugkeerde, bleek de kwetsuur echter een stuk zwaarder dan verwacht. "Daarom hebben we de beslissing moeten nemen dat Kramer dit seizoen aan de kant blijft", meldt een woordvoerder.

Kramer had vooraf al besloten dit seizoen rustiger aan te doen, maar wilde wel graag meestrijden om de grote titels. Dat hij uiteindelijk helemaal niet in actie komt, was niet voorzien. "Het heeft ook niets te maken met het feit dat dit een naolympisch jaar is", benadrukt de zegsman. "Dit is een puur fysieke kwestie."

Maandagavond geeft Sven Kramer een toelichting in Pauw en Witteman.

Tariq Aziz vraagt Iraakse president om gratie

De advocaten van Tariq Aziz, het vroegere gezicht van het regime van Saddam Hussein, willen de president van Irak vragen om gratie voor hun cliënt. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt. Advocaat Giovanni di Stefano zei dat de verdediging wil vragen om gratie en niet in beroep wil gaan tegen de doodstraf voor Aziz.

Het Iraakse strafhof veroordeelde de 74-jarige Aziz vorige maand tot de doodstraf, omdat hij schuldig werd bevonden aan het deelnemen aan een campagne tegen leden van de sjiitische Dawa-partij.

Het is een riskante juridische stap, omdat de Iraakse president Jalal Talabani slechts weinig mensen gratie heeft verleend. Bovendien zijn er mogelijkheden om het verlenen van gratie door Talabani tegen te houden. Door een aantal landen, waaronder het Vaticaan, wordt echter gepleit voor amnestie voor Aziz.

"Dit zou de diplomatieke oplossing zijn, waarop mensen zitten te wachten", aldus Di Stefano. Aziz wil geen 'speciale behandeling, omdat hij een christen is', aldus zijn advocaat. "Hij heeft het verzoek tot gratie gedaan als een stap richting verzoening in Irak. Er zijn al genoeg mensen vermoord, al genoeg zijn er geëxecuteerd."

Vorige week zei de Iraakse president dat hij het doodvonnis van Aziz niet wilde ondertekenen. Volgens hem was het verkeerd om Aziz te executeren. Er zijn echter manier om via het parlement toch de doodstraf te voltrekken. Bovendien staat in de Iraakse grondwet dat de president alleen gratie kan verlenen 'op aanbeveling van de premier'. De huidige premier is de sjiitische partijleider Nouri al-Maliki, wiens partij het slachtoffer was van de vervolgingen door Aziz.


Tariq Aziz (Foto: Novum)

Leeftijd bepalen kan nu ook met druppel bloed

De leeftijd van mensen kan worden achterhaald aan de hand van slechts een druppel bloed. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben daarvoor een methode ontdekt. Eerder waren voor het schatten van een leeftijd tanden of botten noodzakelijk.

De onderzoekers zijn uitgegaan van bepaalde moleculen in sommige bloedcellen. Bekend is dat het aantal moleculen met het vorderen van de leeftijd afneemt. Op basis van dat gegeven hebben de onderzoekers naar eigen zeggen een betrouwbare en simpele test gemaakt waarmee met een druppel bloed de leeftijd van onbekende personen bij benadering kan worden bepaald.

De methode kan volgens de onderzoekers uitkomst bieden bij de opsporing van daders van misdrijven. Als op een plaats delict bloedsporen van de dader achterblijven, kan op basis daarvan zijn leeftijd worden ingeschat. Dat is volgens de onderzoekers een belangrijk aanknopingspunt bij de opsporing van de dader.

Ook bij rampen kan de methode volgens de onderzoekers aanknopingspunten geven om de identiteit van een slachtoffer vast te stellen. Vooral als niet bekend is welke slachtoffers erbij betrokken zijn, zoals een treinramp of een bomaanslag.

Strafeis voor overvallen omhoog

Het Openbaar Ministerie gaat hogere straffen eisen tegen overvallers van woningen en bedrijven. Dat meldt het OM in reactie op het onderzoeksrapport Overvallen in Nederland, dat maandag is overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De strafeis tegen meerderjarige overvallers wordt met een jaar verhoogd. Een meerderjarige verdachte van een overval op een bedrijf kan rekenen op een strafeis van twee jaar, een overvaller op een woning op een eis van drie jaar. Als er gedreigd is met een vuurwapen wordt de eis in beide gevallen met een jaar verhoogd. Is er sprake van zwaar lichamelijk letsel, dan betekent dit wederom een jaar extra gevangenisstraf.

Is de overvaller opnieuw de fout ingegaan, dan gaat de strafeis met nog eens vijftig procent omhoog. Het OM gaat vanaf 1 december de hogere straffen eisen voor overvallen die vanaf dat moment worden gepleegd.

Uit het rapport blijkt dat de politie minder overvallen oplost. Het gemiddeld percentage opgehelderde overvallen is sinds 2004 van 36 procent gekelderd naar 23 procent in 2009. Slechts 16 procent van de verdachten die worden aangehouden wordt uiteindelijk ook daadwerkelijk bestraft.

Minister Opstelten laat maandag in een reactie weten dat hij wil dat het aantal overvallers dat wordt bestraft de komende vier jaar verdubbelt. Ook moet het ophelderingspercentage stijgen naar veertig procent. "De impact van overvallen is zo groot, dat we de huidige situatie niet mogen laten voortduren."

Opstelten meldt verder dat sterk gaat worden ingezet op het voorkomen van overvallen. Overvallen worden vaak gepleegd door personen met meerdere veroordelingen op hun naam. De minister vindt dat overvallers beter in beeld moeten worden gebracht.

Verder wordt de regeling Keurmerk Veilig Ondernemen met een paar jaar verlengd. Met de regeling kunnen ondernemers samen maatregelen nemen om de veiligheid in hun omgeving te vergroten. Ook wordt de subsidieregeling voor mensen en bedrijven die preventieve maatregelen nemen nadat ze zijn overvallen in 2011 verlengd. Wie eenmaal slachtoffer is geworden van een overval, heeft een grotere kans opnieuw slachtoffer te worden, zo blijkt uit onderzoek.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat het aantal overvallen daalt van 2900 in 2009 naar 1900 in 2015.

Eerste DLC voor NFS: Hot Pursuit is al beschikbaar

Need for Speed: Hot Pursuit is nog geen week uit in Nederland en er is al betaalbare DLC beschikbaar voor het spel. EA Sports heeft namelijk twee stuks DLC online gezet waardoor je aan beide zijdes in het spel de beschikking krijgt over alle auto's in het spel. Normaliter speel je die auto's vrij in het spel.

De DLC is dus bedoeld voor de mensen die direct alles beschikbaar willen hebben en niets willen vrijspelen. De DLC is beschikbaar op PSN en XBLA voor ongeveer €2,95 of 320 MSP. Het spel kwam afgelopen vrijdag uit voor de PC, PS3, Xbox 360 en de Wii.

''NBA Elite 11 was gewoon slecht''

De baas van EA Sports. Andy Wilson, is trots dat ze besloten hebben NBA Elite 11 vlak voor de release in de prullenbak te gooien. "We're proud that we made the choice to not just put something out there that wasn't good," aldus Wilson. De game zou eerst in september uitkomen, toen in oktober en nu nooit meer.

Volgens Wilson was er eigenlijk gewoon meer tijd nodig om de game zo te veranderen dat het innovatief en goed was. Hij geeft toe dat het doel dat ze gesteld hadden agressief was maar tegelijkertijd ook nodig volgens de ontwikkelaar. Het zat bij EA Sports toch niet helemaal lekker allemaal voor de release dus is het spel de prullenbak in gedeponeerd. Waarom ze niet de game gewoon verder uitstellen en eraan blijven werken is mij niet helemaal duidelijk. Zeker na het zien van onderstaande trailer.

Debuut Bruma in Champions League

Jeffrey Bruma maakt dinsdag in het Champions League-duel met MSK Zilina zijn debuut in het lucratieve kampioenenbal. Chelsea-trainer Carlo Ancelotti beloofde de Nederlandse verdediger een basisplaats. Bruma komt in aanmerking voor een plek in de beginopstelling door fysieke ongemakken bij verscheidene vaste waarden.

Zo werd al bekend dat de verdediger Alex, doelman Petr Cech, middenvelder Mickaël Essien en linksback Yuri Zhirkov rust krijgen. Bruma zal de vervanger van Alex. zijn "Ik wil Alex beschermen," vertelt Ancelotti op de clubwebsite. "Hij heeft zijn operatie uitgesteld en hield weliswaar niets over aan het duel van dit weekeinde, maar wij willen geen risico nemen en over hem kunnen beschikken in het volgende competitieduel. Bruma zal in de basis beginnen als centrale verdediger."

De boodschap die Ancelotti zijn basiself meegeeft, is duidelijk. De Italiaan wil ook de vijfde groepswedstrijd winnen en zo de koppositie in Groep F definitief veiligstellen. "Ons doel is de eerste plek. Morgen hebben we de kans deze poule te beslissen. We willen het niet op de laatste groepswedstrijd tegen Marseille aan laten komen."

Nederlandse toerist dood gevonden in Turks hotel

Een 46-jarige Nederlander is vrijdag dood gevonden in een hotel in het Turkse Istanbul. Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag weten.

De man werd gevonden in een van de kamers van het hotel. Of het om een misdrijf gaat, kon de woordvoerder niet zeggen. Volgens hem doet de Turkse politie onderzoek naar de doodsoorzaak van de man. De familie van de Nederlander is op de hoogte gesteld.

Gesink gaat windtunnel in voor betere tijdritten

Robert Gesink wil zijn positie op zijn tijdritfiets gaan verbeteren. Hiervoor zit hij momenteel in Engeland om daar in een windtunnel diverse tests te doen. Hierdoor wil de renner van Rabobank minder tijd verliezen in tijdritten.

Gesink heeft zijn klimcapaciteiten al bewezen, maar vooralsnog verliest de nummer zes van de Tour de France teveel tijd in de ritten tegen de klok. In juni lag Gesink bij het ingaan van de slottijdrit van de Ronde van Zwitserland nog eerste, echter verloor hij toen zoveel tijd, dat hij uiteindelijk slechts als vijfde eindigde.

Hillen had nevenfunctie moeten melden

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) had als Eerste Kamerlid moeten melden dat hij een aantal keer de tabaksindustrie heeft geadviseerd. Dat heeft hij maandag toegegeven, bevestigt zijn woordvoerder.

Senatoren zijn sinds dit jaar verplicht om al hun nevenfuncties openbaar te maken. NRC Handelsblad wist maandag te melden dat Hillen zijn advieswerk voor British American Tobacco verzweeg. Volgens de krant werd Hillen in 2008 aangetrokken, een maand voordat het rookverbod in de horeca van kracht werd. Dit rookverbod kwam uit de koker van Hillens partijgenoot en toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink.

Volgens een woordvoerder van Hillen was hij 'vergeten' om deze nevenfunctie, die hij liet lopen via een bv, te melden bij de Eerste Kamer. Hij heeft vier keer van gedachten gewisseld met de sigarettenfabrikant, die fel was gekant tegen het rookverbod. Toen Hillen minister werd, is hij gestopt als adviseur.

Politie lost minder overvallen op

De politie lost minder overvallen op. Het gemiddeld percentage opgehelderde overvallen is sinds 2004 van 36 procent gekelderd naar 23 procent in 2009. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Overvallen in Nederland' dat minister Ivo Opstelten maandag ontvangt uit handen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Vooral professionele overvallen worden niet opgelost, evenals overvallen waarbij fysiek geweld wordt gepleegd. De onderzoekers schatten bovendien dat slechts 16 procent van de verdachten die worden aangehouden daadwerkelijk ook een straf krijgt.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Taskforce door UvT hoogleraar strafrecht Cyrille Fijnaut in samenwerking met het onderzoeksinstituut IVA.

In een reactie laat Minister Opstelten weten dat hij de strijd tegen overvallen opvoert. Zo moet het aantal overvallers dat wordt bestraft over vier jaar zijn verdubbeld. Het Openbaar Ministerie zegt naar aanleiding van het rapport dat het hogere straffen gaat eisen.

Theissen: "Vettel pakt meer titels"

Mario Theissen, de baas van de motorsport-afdeling van BMW, verwacht dat Sebastian Vettel nog veel meer titels in de Formule 1 zal gaan pakken. De Duitser won een week geleden in Abu Dhabi zijn eerste door Fernando Aloso en Merk Webber te verslaan.

"Hij heeft dit jaar geweldige dingen laten zien. Vooral in de laatste vier races, toen de druk steeds hoger opliep. Maar hij hield het hoofd koel. Van alle titelkandidaten was het de jongste die geen fouten meer maakte. Dat was erg knap," zei Theissen.

Het was BMW Sauber die Vettel in 2006 in de Formule 1 liet debuteren. Een jaar later werd hij als invaller van Robert Kubica in de Verenigde Staten bij zijn racedebuut achtste. Theissen is onder de indruk van de ontwikkeling die de Duitser sinds die tijd doorgemaakt heeft. "Hij is een topcoureur. En dat terwijl hij pas 23 jaar oud is. Als alles goed gaat, kan hij nog vijftien jaar mee in de Formule 1. Mits hij over een goede auto blijft beschikken, kan hij dus nog wel een paar titels winnen."

PS3 Lara Croft krijgt online co-op update

Lara Croft and the Guardian of Light van Crystal Dynamics is een verbazend goede game, die vooral heel leuk is in Co-op. Jammer genoeg kunnen PlayStation 3 bezitters hier niet over meepraten, omdat de de online co-op voor hen niet beschikbaar is.

Tot nu toe tenminste! Een maand nadat de co-op voor het eerst te spelen was op de Xbox 360 is hij nu ook beschikbaar voor de PS3-bezitters. De ontwikkelaar is ook blij als je zijn Tweet moet geloven: "PS3 online co-op title update is now live! Huzzah!"

Ook zal bij de update een nieuw gebied zitten. Dat is nou weer aardig van Crystal Dynamics.

Plopsaland vraagt 2,50 voor raketijsje

In Plopsaland Coevorden zijn de overbekende waterige raketijsjes niet meer te koop. Reden, de Hollanders hebben niet eens twee euro vijftig (omgerekend vijf gulden vijftig) over voor dit heerlijke ijsje.

Aldus de strekking van de reactie van de Belgische Plopsalanddirecteur Steve van den Kerkhof. "In onze parken in België kost een raketijsje ook 2,50 euro. Nooit hebben we er opmerkingen over gekregen."

Volgens Van den Kerkhof is het de schuld van de commercie. "Wat we niet wisten is dat de raket in Nederland helemaal is vercommercialiseerd. Het ijsje wordt zelfs weggegeven bij sommige producten. Dan is het te begrijpen dat mensen 2,50 euro veel geld vinden voor zo'n ijsje."

Het raketijsje is al decennia een populair ijsje in Nederland. In de snackbar kost dit echter niet meer dan een euro. Plopsaland Coevorden wilde het ijsje niet goedkoper maken, dus nu moeten Hollanders het doen met de andere dure ijsjes van het pretpark.

Lees ook de review over Plopsaland Coevorden, met nog meer absurd hoge prijzen

Paus wil debat over condooms en aids

Paus Benedictus XVI wil snel een debat op gang brengen over zijn opmerking dat het gebruik van condooms in sommige gevallen toelaatbaar is. Dat heeft een bron bij het Vaticaan maandag gezegd.

In een interview zei de paus afgelopen weekend dat voor sommige mensen, zoals mannelijke prostituees, het gebruik van een condooms is geoorloofd. De paus zei dat het geen morele oplossing is, maar gerechtvaardigd als het gaat om 'het terugdringen van het risico van infectie'. Benedictus blijft bij het standpunt van de rooms-katholieke kerk dat het gebruik van condooms als anticonceptie niet is toegestaan.


(Foto: Novum)

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 14-11-2010 t/m zaterdag 20-11-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Afgelopen week was de release van Assassins Creed: Brotherhood en Need for Speed: Hot Pursuit, hoe zou de lijst eruit zien?

Call of Duty: Black Ops blijft de lijst domineren met een eerste plek, de tweede plaats is voor Assassins Creed. Op plaats acht en negen komt Need for Speed pas, zal het ze lukken om te stijgen of niet? Call of Duty: Black Ops voor de PC is de grootste daler van de week met 26 plaatsen van 5 naar 31. Stijger van de week is Mario Kart Wii met 13 plaatsen van 35 naar 22.

De lijst bestaat uit dertien Wii-games, veertien Xbox 360-games, zeven PlayStation 3-games, twee PC-games, geen PSP-game en vier DS-games.

Top40

Feyenoord op weg naar slechtste uitreeks ooit

Feyenoord is hard op weg om een oud clubrecord te verbeteren. Het team van Mario Been dreigt de grootste reeks van niet gewonnen uitwedstrijden neer te zetten. De laatste keer dat Feyenoord een uitwedstrijd won was vorig seizoen. Op 7 maart won het team van Mario Been tegen Roda JC met 2-4. Het is alweer zo lang geleden dat er clubrecords gebroken dreigen te worden.

Afgelopen zondag verloren de Rotterdammers met 2-0 van FC Groningen en dat betekende alweer de elfde uitwedstrijd zonder overwinning. Feyenoord speelde vier maal gelijk en verloor zeven keer sinds Roda-uit.

Het is de op drie na slechtste prestatie uit de clubhistorie, vond Voetbal International uit. Het record is nog zes uitwedstrijden van het huidig team verwijderd en staat op zeventien uitduels zonder winst. Dat record werd gevestigd in de jaren 1978/1979 en geëvenaard in de jaren 1990/1991. Op de derde plaats staat een reeks van dertien wedstrijden uit 1989/1990.

KNVB: "Ook RKC naar categorie 2"

Na Fortuna Sittard is ook RKC Waalwijk door de KNVB gepromoveerd naar categorie 2. De financiële situatie bij de Brabantse club is nog wel zorgelijk, maar onder curatele hoeven de Waalwijkers niet meer te staan.

Om uit categorie 1 te geraken, moest RKC op twee achtereenvolgende meetmomenten voldoende punten scoren in het ratingsysteem van de licentiecommissie van de KNVB. Aan deze voorwaarde is nu door de club voldaan.

"Het negatief eigen vermogen van de club is inmiddels teruggebracht van 9 miljoen naar 3 miljoen euro, waarbij wordt gewerkt aan het verder terugdringen hiervan. Daarnaast voldoet onze loonkostenratio aan de eisen van de KNVB. Dit wil zeggen dat wij minder dan 60% van onze begrote inkomsten uitgeven aan salarissen. Er is sprake van begrotingsdiscipline en een aanzienlijk lagere kostenstructuur dan voorheen," zei Justin Goetzee namens RKC.

Eyeworks boos om Oh Oh Tirol-liedje

Ojee, Reinout - Arnie - Oerlemans van Eyeworks is weer eens boos. Ditmaal op zanger Roy Raymonds die het heeft gewaagd om een carnvalsliedje op te nemen met de titel Oh Oh Tirol.

En laat dat nou de titel zijn van het tweede seizoen van Oh Oh Cherso dat Eyeworks in januari gaat opnemen in Tirol, samen met Barbie, Sterretje en de andere Hagenezen. Bij Eyeworks zijn ze boos. Zo mailt Michiel van der Hoeve in een interne mail: "Een paar debielen die vast een voorschot nemen op de leadermuziek van Tirol. Het moet toch niet veel gekker worden."

Dat deze interne mail is gelekt vindt Arnie ook niet leuk. Wel biedt Eyeworks excuses aan aan Roy Raymonds. Eerder dit jaar sleepte een boze Oerlemans al FTD voor de rechter omdat er werd gemeld dat Komt een Vrouw bij de Dokter op nieuwsgroepen was te downloaden. Hij zal het nog druk krijgen als volgend jaar de DVD van New Kids Turbo massaal gedownload gaat worden.

Hoe zag Bayonetta eruit voordat het Bayonetta was

De meeste gamers kennen het spel Bayonetta wel, al is het maar bij naam. In het spel bestuur je de heks Bayonetta die met magie en vuurwapens verschillende tegenstanders bevecht. Maar voordat elk spel definitief in productie gaat wordt er een prototype gemaakt, zo ook van Bayonetta.

Vaak maken ontwikkelaars een prototype van een gedeelte van het spel om dingen te testen, uitgevers aan te trekken of voor andere redenen. Zoals je in onderstaand filmpje kan zien waren er ook een aantal dingen anders in de prototype-versie en de uiteindelijke versie. Witch Time wordt bijvoorbeeld in de protoype geactiveerd door de juiste combo's te maken in tegenstelling tot het ontwijken van vijanden in de uiteindelijke versie.

Bekijk hieronder het filmpje van de prototype van Bayonetta.

Duitse president: euro is succesverhaal

Ondanks ernstige financiële problemen in Ierland, Griekenland en andere landen is de euro nog altijd een succesverhaal. Dat zei de Duitse president Christian Wulff maandag, een dag nadat Ierland wegens zijn noodlijdende bankensector de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om hulp had gevraagd.

De munteenheid heeft zijn waarde bewezen, aldus Wulff, het is nu aan de landen in de eurozone politieke beslissingen te nemen om een waarschuwingssysteem op te zetten met maatregelen tegen landen die zich niet aan de regels houden.

"Ik beschouw de euro nog altijd als een succesverhaal voor de eurozone", zei de president na een ontmoeting met zijn Tsjechische ambtgenoot Vaclav Klaus. Hij voegde eraan toe dat hij graag zou zien dat Tsjechië in de toekomst ook overstapt op de gezamenlijke munteenheid.


Duitse president noemt euro een succesverhaal (Foto: Novum)

Singles-concert Kane in een dag uitverkocht

Fans van Kane lopen warm voor een tijdreisje met de Haagse band. De kaarten voor het Singles Only-concert in april, vlogen zaterdag over de toonbank. Binnen een dag was de show in Ahoy uitverkocht.

"Je hoopt dat het goed gaat natuurlijk", reageert frontman Dinand Woesthoff. "Maar dat het zo snel zou gaan hadden we toch niet verwacht. Elke stoel weg binnen een dag." Tickets voor de show gingen zaterdagochtend in de verkoop. Tegen vijf uur waren alle veertienduizend kaartjes verkocht.

Tijdens het tweeënhalf uur durende concert laat Kane alle 24 uitgebrachte singles de revue passeren. De nummers worden op volgorde van verschijnen gespeeld, van Where Do I Go Now tot High Places. "We hadden er al zin in, maar dit geeft nog een extra boost", jubelt Dinand. "Rotterdam wordt the place to be!"

Kane werd vrijdagavond verrast tijdens de tweede liveshow van The Voice of Holland. De rockers kregen een dubbele platinaplaat voor het album No Surrender. De onderscheiding houdt in dat de plaat ruim honderdduizend keer is verkocht.

Tijdens de show, waarin Kane Rain Down on Me en High Places ten gehore bracht, maakte de band bekend dat de winnaar van The Voice of Holland in april het voorprogramma mag verzorgen.


Kaarten singles-concert Kane binnen een dag uitverkocht (Foto: Novum)

Ex-beveiliger opgepakt voor sturen dreigsms'jes

De marechaussee heeft een oud-medewerker van een beveiligingsbedrijf opgepakt voor het versturen van tientallen dreigsms'jes naar zijn voormalige collega's. De 34-jarige man uit Leiden stuurde sinds zijn vertrek bij het bedrijf op Schiphol bedreigingen naar collega's, maar wilde niet zeggen waarom.

De man werd vorige week opgepakt in Amsterdam, zegt een woordvoerder van de marechaussee. De politie kon nog niet eerder met het nieuws naar buiten komen en is ook nu nog terughoudend met aanvullende informatie. Zo kan de woordvoerder niet zeggen of de man was ontslagen en of zijn sms'jes aan leidinggevenden waren gericht.

Enkele ontvangers deden aangifte van de bedreigingen. Omdat die op Schiphol plaatsvonden, ontfermde de marechaussee zich erover. Onderzoek leidde vervolgens naar de man uit Leiden. Hij is na verhoor voorlopig op vrije voeten gesteld.

Barbara Bush hoopt dat Palin in Alaska blijft

Voormalig first lady Barbara Bush vindt dat Sarah Palin beter in Alaska kan blijven. In een interview met Larry King dat maandag op CNN wordt uitgezonden, zegt zij dat zij ooit een keer naast Palin heeft gezeten en haar 'prachtig' vond. Ze 'leek erg gelukkig in Alaska', zegt Bush. "Ik hoop dat ze daar blijft."

Palin was in 2008 vicepresidentskandidaat van de Republikeinse partij. Ze overweegt in 2012 te kandideren voor het presidentschap.

In het interview complimenteert Barbara Bush verder haar zoon George met het succes van zijn recent verschenen memoires.


Barbara Bush hoopt dat Sarah Palin in Alaska blijft (Foto: Novum)

Lichaam gevonden in uitgebrande auto

De politie heeft maandagmiddag in het Brabantse Esbeek een uitgebrande personenauto aangetroffen met daarin een levenloos lichaam. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend, ook niet of het om een man of een vrouw gaat. De politie sluit een misdrijf niet uit.

De brandweer kreeg rond 13.15 uur een melding binnen van een autobrand op de Prins Hendriklaan, een straat in een bosrijke omgeving. In de auto werd een lijk gevonden. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de identiteit en de doodsoorzaak van het slachtoffer.

Vitesse maand zonder Van der Struijk

Vitesse kan de komende weken geen beroep doen op Frank van der Struijk. De 25-jarige verdediger kwam zaterdag in de slotfase van het duel met Heracles Almelo na een kopduel ongelukkig terecht op zijn enkel en heeft daarbij een scheur in zijn voorste enkelband opgelopen. De voorstopper moet zeker vier weken toekijken, meldt de Arnhemse club.

Van der Struijk werkte zich bij Vitesse de afgelopen maanden op tot een vaste waarde. Hij speelde tien competitieduels in de basis en viel eenmaal in. Vitesse nam hem in de zomer van 2008 over van Willem II, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Ook Julian Jenner en Laryea Kingston kwamen in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Heracles niet ongeschonden uit de strijd, maar de wedstrijd van zondag tegen De Graafschap komt voor beiden niet in gevaar.

Red Bull betaalt Vettel 3 miljoen bonus

Sebastian Vettel heeft van Red Bull een bonus van drie miljoen euro mogen ontvangen voor het behalen van de wereldtitel in de Formule 1, zo meldt Bild. Daarnaast krijgen alle teamleden een bonus.

Het blijkt dat de meer dan 500 teamleden na het behalen van het constructeurskampioenschap ieder een bonus op kunnen strijken van 10.000 pond. Voor het management zouden de bedragen zelfs richting de 50.000 pond gaan.

Volgens Bild leveren de titels Red Bull via het Concorde Agreement 73 miljoen euro op. Dit is niet genoeg om het team geheel te financieren, want volgens eigenaar Dietrich Mateschitz bedraagt het jaarlijkse budget tussen de 100 en 500 miljoen euro. Het budget behoort volgens de Oostenrijker wel tot de middenmoters in het veld.

[WTF] Djokovic zonder problemen langs Berdych

Novak Djokovic heeft zijn eerste wedstrijd op de ATP World Tour Finals gewonnen. In Londen was de Serviër te sterk voor Tomas Berdych uit Tsjechië. Het werd tweemaal 6-3 voor de nummer drie van de wereld.

De Serviër speelde niet groots, maar Berdych wist niets te creëren op de service van Djokovic. Zelf wist hij drie keer door de service van de finalist van Wimbledon te breken, wat hem de winst opleverde. Vanavond komen Rafael Nadal en Andy Roddick, de andere twee spelers van groep A, nog op de baan.

Politie haalt stomdronken vrouw van de weg

De politie heeft zondag een stomdronken automobiliste aangehouden in Harderwijk. De 40-jarige vrouw blies 3.0 promille, dat is zes maal het toelaatbare.

Een automobilist meldde omstreeks 18.45 dat hij in Harderwijk achter een auto reed, waarvan de bestuurster vermoedelijk dronken was. "Ze slingerde heel erg, en reed bijna tegen een boom en andere weggebruikers aan", zegt een woordvoerder van de politie.

Agenten hielden de vrouw op de Melis Stokelaan aan. Haar rijbewijs werd ingevorderd en met een rijverbod en proces-verbaal mocht ze lopend naar huis.

Portugal: geen hulp nodig

Portugal heeft geen financiële hulp nodig bij het oplossen van zijn schuldproblemen. Dat heeft de Portugese premier José Sócrates maandag gezegd. Portugal wordt na Ierland en Griekenland gezien als het zwakste lid van de eurozone.

Ierland vroeg zondag om een noodlening om Ierse noodlijdende banken overeind te houden. Door de financiële problemen liep het begrotingstekort op tot een ongekende 32 procent.

Hoewel ook de Portugese staatsschuld hoog is, zegt het land geen hulp nodig te hebben. Bezuinigingen en sociale hervormingen moeten voldoende zijn om de schuld terug te dringen en economische groei te bewerkstelligen.


'Geen hulp nodig' (Foto: Novum)

Dezelfde tegenstander in verschillende games

Eind juli kwam Hyperdimension Neptunia uit in Japan. Vorige week was het Record of Agarest War 2 dat uitgebracht werd. Het opvallende is, dat er overeenkomsten zijn tussen die twee spellen. En dat komt niet alleen doordat de covers op elkaar lijken, maar er zit ook een en dezelfde vijand in beide games.

Beide spellen zijn gemaakt door Idea Factory en Compile Heart. Maar misschien waren de ideeën op bij Idea Factory... Er zijn natuurlijk wel vaker terugkerende vijanden in spellen. Maar meestal is dat in spellen van dezelfde serie, niet in spellen die niks met elkaar te maken hebben. Bekijk de screenshots maar; de bovenste is van Hyperdimension Neptunia, de onderste van Record of Agarest War 2.

Hyperdimension Neptunia

Record of Agarest War

 

Harry Potter staakt wild geraas kwade Sinterklaas

De zak van Sinterklaas kan niet op tegen het toverstokje van Harry Potter. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 is de best bezochte film van Nederland. Wegens het succes van de tovenaarsleerling moet de goedheiligman een stapje terug doen.

Het eerste deel van het afsluitende tweeluik in de Potter-filmreeks komt binnen bovenaan de bioscooplijst. Dick Maas' Sint, over een bloeddorstige Sinterklaas, zakt naar plaats twee. Het drama Haar Naam Was Sarah staat voor de derde achtereenvolgende week op de derde positie.

Ook in de Verenigde Staten is de zevende Harry Potter een succes. De film boekte in zijn openingsweekeinde een recordomzet van 125,1 miljoen dollar en behaalde daarmee een hogere opbrengst dan zijn voorgangers in hun eerste weekeinde. Wereldwijd bracht de film al zo'n 330 miljoen dollar op.


Harry Potter and the Deathly Hallows: part 1 (Foto: Novum)

Angenent uitgeloot voor Elfstedentocht

Mocht er komende winter een Elfstedentocht verreden worden dan zal dit gaan gebeuren zonder Henk Angenent. De winnaar van de laatste editie van 1997 is namelijk uitgeloot.

Angenent was in 1997 in de Tocht der Tochten de snelste in de sprint van een groepje waarin ook Erik Hulzebosch zat. De inmiddels 43-jarige gaf vorig jaar aan dat hij niet meer met de wedstrijdrijders mee zou doen, waardoor hij nu bij de toerrijders uit moet komen.

Omdat de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden 30.000 leden kent, waarvan de helft mee kan doen aan de tocht is loting noodzakelijk. Een deel van de leden kan ieder jaar meedoen, terwijl de andere groep het ene jaar wel startrecht krijgt en het andere uitgeloot is. Angenent is dit jaar slachtoffer van die regel.

Russische agent komt om bij bomaanslag

Een agent van de Russische Federale Veiligheidsdienst is maandag bij een bomaanslag in het dorpje Karabydakchent, in de onrustige Russische deelstaat Dagestan, om het leven gekomen. De auto waarin hij reed werd met een bom opgeblazen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken van Dagestan bekendgemaakt.

Dagestan heeft bijna dagelijks te maken met geweld van opstandelingen en criminele bendes. De strijders worden geïnspireerd door de separatisten in het naburige Tsjetsjenië.

Politie zoekt getuigen na zedendelict

De politie zoekt getuigen van een zedendelict zaterdag tussen 15.45 en 16.30 in de bosjes aan de Daan Hoeksemastraat in Almere Buiten. Daarbij is een minderjarig meisje slachtoffer geworden.

Het meisje was met een vriendje aan het spelen toen zij werd aangesproken door een grotere jongen. Direct na de melding heeft een uitgebreid sporenonderzoek en buurtonderzoek plaatsgevonden.

De politie wil verdere details niet bekendmaken en zoekt mensen die het drietal of het meisje met een van de twee jongens hebben gezien.

Servië veroordeelt tweetal voor oorlogsmisdaden

Het Servische oorlogstribunaal in Belgrado heeft maandag twee mannen veroordeeld voor oorlogsmisdaden. De ene man kreeg vijftien jaar gevangenisstraf, de andere zes jaar.

De mannen, Branko Grujic en Branko Popovic, werden schuldig bevonden aan het martelen en vermoorden van rond de zevenhonderd moslims in het oosten van Bosnië in de begindagen van de Bosnische oorlog, die van 1992 tot en met 1995 duurde. In 1992 arresteerden Servische militairen moslims in het gebied. De islamieten werden gemarteld, vermoord of verbannen.

Het proces tegen de mannen is onderdeel van een poging van Servië in het reine te komen met zijn oorlogsverleden en lid te worden van de Europese Unie.

Maak je eigen 3DS

De nintendo 3DS zal in januari uitgebracht worden, en 299 dollar gaan kosten. Dat duurt nog een poosje en is niet heel goedkoop. Vandaar dat er online een handleiding te vinden is om je eigen 3DS te produceren. Nu! Voor een schijntje! Je hebt het volgende nodig:

Het is heel simpel. Knip de lens in de vorm van het bovenste scherm van je DS. Plak het vast met de plakband, en voila; je eigen 3DS.

Sparta-supporters als boef naar Telstar

Combiregelingen bij het voetballen houden regelmatig de gemoederen bezig. De combiregelingen zijn vaak een pesterijtje van het stadsbestuur van de ontvangende club. Zo kan het voorkomen dat je als Sparta supporter met een verplichte buscombi zal moeten afreizen naar Velsen omdat daar de Burgemeester denkt dat er wel eens Haarlem supporters zouden kunnen meereizen. 

Het college van B&W verwacht dat supporters van Haarlem meereizen met de Rotterdammers. Haarlem-supporters waren niet zo goed bevriend met de buren uit Velsen en wel met de Spartanen. Naast het feit dat met de huidige regelgeving je alleen aan een uitkaart kan komen met een seizoenskaart is het ook nogal vreemd dat de Velsenaren verwachten met supporters van een inmiddels niet meer bestaande club te maken te krijgen. 

De Sparta-supporters achter de website In The Winning Mood hebben besloten het hierbij niet te laten zitten en zullen in een boevenpak gaan afreizen naar Velsen. Het zit de Spartanen hoog dat de Rotterdammers bekend staan als voorbeeldige supporters maar opnieuw met een onbegrijpelijke combiregelingen worden opgescheept. 

Wat vinden jullie van de combiregelingen in het voetbal? Laat je reactie achter onder dit bericht. 

 

Na 45 jaar robot weer tot leven gewekt

Een robot die vijfenveertig jaar in een garage heeft gelegen is weer tot leven gewekt. De robot, genaamd George, was een van de eerste mensachtige robots die in Groot-Brittannië werd gemaakt. De voormalige spionnenjager en RAF-officier Tony Sale (79) bouwde de robot in 1950, gebruikmakend van slechts vijftien pond aan onderdelen van een gecrasht Wellingtonvliegtuig.

Toen Sale de robot bouwde was hij pas negentien, en zijn 'pratende' en lopende robot verbaasde de wereld, die nog maar weinig mensachtige robots had gezien. Computers waren echter nog te groot en onhandig om George een geheugen en intelligentie te geven, dus werd hij in de garage opgeslagen. Nu, na vijf decennia, heeft Tony Sale besloten de robot weer tot leven te wekken. Hoe? Nieuwe batterijen en wat olie waren genoeg.

"Ik haalde hem uit de garage en had goede hoop dat hij het nog gewoon zou doen," aldus Sale. "Ik deed wat olie op z'n lagers, en nieuwe lithiumbatterijen in de benen en toen deed hij het weer. Het was een mooi moment." Sale was altijd al geïnteresseerd in robots. Hij bouwde zijn eerste van Meccano toen hij twaalf was. De eerste robot die de pers haalde was ook van Meccano, en zijn vierde robot met bewegende kaak en zilverkartonnen huid 'veroorzaakte een hoop opwinding in de pers'. 

Toen Sale in dienst moest besloot hij daar zijn vijfde 'robot George' te bouwen van de materialen van een gecrasht vliegtuig. "Ik maakte hem in mijn vrije tijd. George was 1.80 meter, en had lichtgevoelige sensors in zijn ogen, waarmee hij naar een verlicht flesje bier kon worden geleid. Hij werd gedemonstreerd op alle open dagen van onze RAF-basis." De robot kan lopen, zijn hoofd en armen bewegen en zitten, en kan worden bediend vanaf een meter of tien.

George de robot haalde toentertijd veel persberichten, waarin hij verbeeld werd als een robot die het gras kon maaien en de boodschappentas kon dragen. "Hij was indrukwekkend omdat hij er zo levend uitzag", volgens Sale. "Helaas kon ik hem niet verder ontwikkelen, omdat computers nog niet ver genoeg ontwikkeld waren." Sale, die de drijvende kracht achter de restauratie van de beroemde Colossuscomputer was, heeft George aan 'The National Museum of Computing' gedoneerd, dat hij mede oprichtte. "Het is mooi om te zien dat George het doet en dat mensen hem nu weer kunnen bekijken."

robot george
In de jaren '50 een levensechte robot (Foto: Geoff Robinson)

NAVO pakt Talibanleiders op

Bij een NAVO-operatie gericht tegen de commandostructuur van de opstandelingen in Afghanistan zijn twee Talibanleiders gedood. Twee anderen werden opgepakt. Dat heeft de NAVO maandag bekendgemaakt.

Een van de twee leiders, Fared Gul, kwam bij een nachtelijk operatie van Afghaanse en NAVO-militairen in het district Zurmat, in de provincie Paktia, om het leven. Gul zou betrokken zijn geweest bij het plaatsen van bermbommen en het organiseren van aanslagen op konvooien. Maandag kwamen in hetzelfde district tevens vier Afghanen om het leven toen zij met een tractor over een bermbom reden. Twee anderen raakten gewond. Onder de doden waren twee kinderen.

Bij een bomaanslag in het zuiden van Afghanistan zijn maandag twee NAVO-militairen om het leven gekomen. Er werden geen details bekendgemaakt en ook de nationaliteiten van de twee mannen werden niet bekendgemaakt.

In het oosten van Afghanistan, in de provincie Nangarhar, bracht maandag een zelfmoordterrorist een bomvest tot ontploffing. De man reed op een motor. Het lijkt er op dat het vest per ongeluk af is gegaan, omdat er geen duidelijke doelen in de buurt waren, zo zei een woordvoerder van de lokale politie. De zelfmoordterrorist kwam bij de explosie om het leven en twee omstanders raakten lichtgewond.

Zaterdag kwam Hafiz Janan, een Talibanleider die betrokken was bij de training van buitenlandse strijders, al om het leven in het district Bakwa, in de westelijke provincie Farah. In de provincie Logar, werd dit weekeinde een Talibanleider gearresteerd. Tevens werd zondag in Laskar Gah, in de provincie Helmand, het hoofd van een Afghaanse groep bommenleggers opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor aanslagen op Afghaanse burgers en op coalitietroepen. Hij wordt er bovendien van verdacht hinderlagen te hebben gelegd voor NAVO-militairen, burgers te hebben geïntimideerd, en opstandelingen te hebben getraind.

Tijdens een operatie in de provincie Herat afgelopen weekeinde werden zeven strijders gedood, twee raakten gewond en vier werden opgepakt. Bij de twee dagen durende operatie kwam een Afghaanse militair om het leven en raakte er een gewond.

[Upd] Ajax schorst Suárez toch wel

Ajax zal maandag zijn sterspeler Luis Suárez op het matje roepen. Dit meldde Jack van Gelder zondagavond in het NOS-programma Studio Voetbal. De clubleiding van Ajax wil met de spits in gesprek over zijn gedrag van de afgelopen tijd op het voetbalveld.

De actie volgt na het bijtincident in het duel tegen PSV van zaterdag. Suárez stak zijn tanden in de schouder van PSV-speler Otman Bakkal. Ook maakte hij beledigende snuifgebaren naar Jonathan Reis, als reactie op zijn cocaïne-verleden. Het is nog niet bekend of de nobele KNVB Suárez sancties gaat opleggen.

Update 14.12 uur - Geen schorsing
Suárez begint dinsdagavond als aanvoerder van Ajax aan de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid. De leiding van de Amsterdamse club heeft besloten om de aanvoerder niet te schorsen na het bijtincident.

"We hebben daar maandagochtend met hem over gesproken", stelde trainer Martin Jol. "Maar we houden de inhoud van dat gesprek voorlopig intern. Dat komt allemaal wel na de wedstrijd tegen Real Madrid. Dat is voor mij nu een hoofdzaak. De rest is even bijzaak."

Update 15.38 uur - Toch een schorsing
Ajax heeft toch besloten om Suárez te schorsen. De aanvoerder van de Amsterdammers moet twee competitiewedstrijden toekijken. Hij mist hierdoor in ieder geval de duels met VVV-Venlo (uit) en NEC (thuis).

Naast de schorsing heeft Ajax de Uruguayaan een hoge boete opgelegd. Het bedrag wordt overgemaakt aan een nader te bepalen goed doel.


'Ajax roept Luis Suárez op het matje wegens gedrag'

Fortuna Sittard niet meer onder curatele

De financiële situatie van Fortuna Sittard is niet langer zorgwekkend. De KNVB liet de Limburgse club promoveren van categorie I naar categorie II in het licentiesysteem. Dat betekent dat de club niet meer onder curatele staat van de KNVB. Dat meldt Fortuna maandag op de clubsite.

Voorzitter Wil Meijers van Fortuna, dat na de mislukte fusie met Roda JC in 2009 slechts met moeite overeind bleef, noemt de promotie 'een eerste stap in de goede richting'. "Het is het resultaat van een stevige sanering." Toch is de nummer laatst van de Jupiler League er nog niet. "Het blijft hard knokken."

Saillant detail is dat KNVB-voorzitter Michael van Praag Fortuna onlangs per ongeluk als failliet bestempelde. De preses gebruikte de Limburgers als voorbeeld van een club die 'niet meer bestaat'. Fortuna kon de grap van de blunder wel inzien en nodigde Van Praag uit om een wedstrijd te bezoeken.

'Coronel denkt aan vertrek'

De kritische blik van Johan Cruijff op het huidige beleid van Ajax heeft Uri Coronel aan het denken gezet. Dit meldde het tv-programma Studio Voetbal gisteravond. De preses van Ajax zou er namelijk over denken om zijn functie neer te leggen.

Cruijff schrijft al enkele weken zeer kritische columns in De Telegraaf, waarbij onder meer het beleid van de Amsterdammers flink onder vuur kwam te liggen. De voormalig voetballer zou het liefst zien dat er meer oud-spelers van Ajax in de ledenraad zitting nemen.

Gisteren ging er al een gerucht dat Marc Overmars in gesprek zal gaan met de ledenraad. Of dit uiteindelijk tot een plaats bij dit gezelschap leidt, is onduidelijk.

Hoop vervliegt voor mijnwerkers Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland vervliegt de hoop dat 29 mijnwerkers die sinds vrijdag onder de grond zijn opgesloten nog gered kunnen worden. Door de aanwezigheid van explosief methaangas kunnen reddingswerkers de mijn niet binnengaan. Bovendien doen andere gassen vermoeden dat er diep in de mijn een vuur smeult.

Na de explosie hebben maar twee mijnwerkers uit de Pike River Mine op het Zuidereiland weten te ontsnappen. Van de rest, tussen de 17 en 62 jaar oud, is sinds vrijdag niets meer vernomen. De autoriteiten vermoeden dat ze zich op twee kilometer afstand van de uitgang bevonden toen de explosie zich voordeed.

"Iedereen is gefrustreerd, iedereen is ontzet", zegt Laurie Drew, wier 21-jarige zoon Zen wordt vermist. "Ik heb mijn momenten wanneer ik mijzelf bij elkaar kan houden, maar diep van binnen bloedt mijn hart net zoals dat van iedereen."

Reddingswerkers proberen een schacht naar de mijngang te boren om te proberen zich een beeld te vormen van de luchtkwaliteit in gedeeltes van de mijn waar de vermiste mijnwerkers zich mogelijk bevinden. Eventueel laten ze een robot met camera in de mijn zakken. "Wij blijven optimistisch, maar wij houden overal rekening mee, en als onderdeel van dit proces bereiden wij er ons op voor dat er door hetgeen zich onder de grond heeft afgespeeld mensenlevens verloren zijn gegaan", zei hoofdinspecteur van politie Gary Knowles.

De mijnwerkers hadden elk voor een half uur zuurstof bij zich. In de mijn liggen voorraden perslucht, voedsel en drinkwater waarmee ze enkele dagen kunnen overleven.

De mijnen in Nieuw-Zeeland zijn relatief veilig. In de 114 mijnen in het land kwamen bij ongelukken in totaal 181 mensen om het leven. De grootste mijnramp deed zich voor in maart 1896, toen 65 doden vielen bij een gasexplosie.

In de goud- en kopermijn in Chili, waar 33 mijnwerkers na 69 dagen gered konden worden, was geen methaangas.


Weinig hoop voor vastzittende mijnwerkers (Foto: Novum)

Zittend bestuur Inholland stapt op

De twee nog zittende leden van het college van bestuur van hogeschool Inholland hebben zelf hun functie neergelegd. Het gaat om Lein Labruyère en Joke Snippe.

Zij zouden al op non-actief staan met de maandag aangetreden Doekle Terpstra als voorzitter van het college van bestuur, maar besloten de eer aan zichzelf te houden. Dat heeft Terpstra maandag bevestigd. Hij noemt het een 'tragiek' voor de twee bestuursleden, maar erkent dat hun positie niet meer houdbaar is.

SP en D66 willen dat staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) ervoor zorgt dat vertrekkende bestuurders bij Inholland geen hoge vertrekpremies meekrijgen.

Kardinaal Simonis getuigt in januari in misbruikzaak

Kardinaal Simonis moet op 25 januari onder ede een verklaring afleggen in zaak van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Dat heeft de rechtbank in Middelburg maandag bekendgemaakt. Simonis is met een aantal andere hoge figuren binnen de kerk opgeroepen door een misbruikslachtoffer. De rechtbank wees het getuigenverzoek toe.

Het slachtoffer is naar eigen zeggen misbruikt door een pater. Die werd in 1979 opgepakt wegens misbruik van jongens in bisdom Rotterdam, waar Simonis toen als bisschop werkte. Het slachtoffer denkt erover een schadevergoeding te eisen. Door middel van de getuigenissen moet duidelijk worden of het bisdom als werkgever aansprakelijk kan worden gesteld.

Naast kardinaal Simonis moet de bisschop van Breda Van den Hende getuigen, evenals overste Spronck van de Orde van Salesianen van Don Bosco. Ook toenmalig bisschop van Breda Ernst wordt verhoord.

Kind krijgt vergeten sintcadeau weer op verjaardag

Kinderen lopen het risico op hun verjaardag een cadeau te krijgen dat ze eerder al van Sinterklaas hadden gekregen. Van de ouders met kleine kinderen pakt zeventien procent een sinterklaascadeau na 5 december weer in en geeft het presentje later nog eens als zoon of dochter jarig is. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 2500 ouders, van wie negentig procent moeders.

Als een kind de grote stapel sinterklaascadeautjes heeft uitgepakt, worden er een paar al snel aan de kant gelegd en vergeten. Bijna een op de vijf moeders pakt na sinterklaasavond die cadeaus opnieuw in, aldus Jorien Castelein, oprichter van de website slimmerspelen.nl en opdrachtgever voor het onderzoek.

"De ouders brengen de cadeaus op deze manier weer onder de aandacht", zegt Castelein. Ouders geven hun kroost voor het 'echte sintgevoel' een heleboel pakjes, ook al spelen de kinderen lang niet met alle cadeaus die ze hebben gekregen.

Auto over de kop door overstekende haas

Een overstekende haas heeft er zondagochtend op de A28 bij Ermelo voor gezorgd dat een auto over de kop sloeg. De 25-jarige bestuurder uit Soest probeerde het dier te ontwijken, maar sloeg door de plotselinge manoeuvre over de kop, meldt de politie maandag.

De man kon zelf uit de auto komen en raakte lichtgewond aan een hand. Zijn auto raakte zwaar beschadigd. De haas kwam volgens een politiewoordvoerder door het ingrijpen van de man ongeschonden aan de overkant van de weg.

Gascoyne begrijpt Groep Lotus niet

De technisch directeur van Lotus Racing Mike Gascoyne begrijpt niet waarom Groep Lotus niet met zijn team samen wil werken, maar met Renault. Het 1Malaysia Racing Team debuteerde dit jaar onder de naam Lotus Racing in de Formule 1 en deed dit met een tiende plaats in het contructeurskampioenschap.

De renstal is momenteel met Groep Lotus in een conflict verwikkeld over het gebruik van de naam voor 2011. Het 1Malaysia van Tony Fernandes kocht eerder dit jaar het recht om de naam Team Lotus te mogen gebruiken, iets wat de verhoudingen tussen Groep Lotus en de renstal geen goed deed.

Groep Lotus wil nu een compleet autosportprogramma opstarten met een Formule 1-team. Gascoyne snapt niet dat er hierbij aan zijn team voorbijgegaan wordt. "Wij hebben de naam Lotus teruggebracht in de Formule 1 en hebben het bovendien goed gedaan. Het valt daarom moeilijk te bevatten dat Group Lotus niet met ons wil samenwerken," zei hij tegen de BBC.

"We hebben Lotus een goede dienst bewezen en het merk veel meer geld waard gemaakt. Onze aandeelhouders hebben erg veel geld in de renstal én het merk Lotus geïnvesteerd, dus we vinden het raar dat Group Lotus ons nu buitenspel probeert te zetten. Voor mij en mijn technische staf verandert er niets als wij ons team een andere naam moeten geven, maar het is zonde voor iedereen in Norfolk - de provincie waar wij gevestigd zijn en Lotus van origine vandaan komt - dat het zo moet."

Het brede autosportprogramma snapt Gascoyne evenmin. "Het lijkt wel of ze aan elk mogelijk kampioenschap willen meedoen, terwijl de grote vraag natuurlijk is wie daar voor moet betalen? Als autobouwer draait Lotus namelijk met verlies, dus het is een apart plan. Als ze het toch willen doorvoeren, wens ik ze echter al het mogelijke succes."

Het team van Gascoyne ligt volgens hemzelf goed op schema voor 2011. "Onze auto is als het goed is rond 25 januari klaar, zodat we gelijk aan de eerste geplande test in februari kunnen meedoen. We liggen op schema en het plaatje voor volgend jaar ziet er goed uit."

WikiLeaks: nog 3 miljoen geheime stukken

De klokkenluiderssite WikiLeaks is van plan bijna drie miljoen geheime documenten te publiceren. Dat heeft de organisatie op Twitter laten weten. Wanneer de stroom nieuwe documenten op internet te lezen is en waar de stukken over gaan, wordt niet gezegd.

Het aantal van drie miljoen is zeven keer hoger dan de 400.000 documenten van het Amerikaanse leger over de oorlog in Irak, die WikiLeaks vorige maand op de site zette. Het zou de derde keer zijn dat de site een omvangrijke reeks geheime documenten publiceert. In juli werden al 77.000 stukken over de oorlog in Afghanistan naar buiten gebracht.

Vorige week vaardigde Zweden een arrestatiebevel uit tegen de oprichter en leider van de site, Julian Assange (39). De Australiër wordt beschuldigd van onder meer één verkrachting en drie gevallen van seksuele intimidatie in en rond Stockholm.

Schaatsen kunnen weer uit het vet

Schaatsliefhebbers kunnen komend weekend waarschijnlijk vor het eerst het ijs op. Vanaf donderdag vriest het 's nachts vijf tot zeven graden en overdag zullen de temperaturen nauwelijks boven nul uitkomen. Dat blijkt uit weersverwachtingen van Meteovista.

Een paar nachten lichte vorst is meestal voldoende voor de jaarlijkse strijd om de eerste marathon. Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren zijn in de race voor de organisatie van deze wedstrijd. Vorig jaar won Haaksbergen, daar werd de eerste marathon op 18 december verreden.

Vrijdag wordt sneeuw verwacht, lokaal kunnen behoorlijke hoeveelheden vallen. De winterse neerslag kan een spelbreker zijn voor het natuurijs dat door de sneeuw moeilijker aangroeit.

Hillen: dubbele nationaliteit geen probleem

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vindt het niet bezwaarlijk dat er bij de krijgsmacht militairen met een dubbel paspoort rondlopen. Militairen worden gerekruteerd op geschiktheid en niet op het aantal paspoorten, zei hij maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de begroting van zijn departement.

PVV'er Marcial Hernandez had de bewindsman opgeroepen een eind te maken aan de dubbele nationaliteiten bij defensie, omdat het kan leiden tot een dubbele loyaliteit. Ook verwees Hernandez naar de afspraken in het regeerakkoord dat het kabinet het bezit van twee nationaliteiten zoveel mogelijk wil terugdringen.

Hillen weersprak dat militairen met twee paspoorten mogelijk een dubbele loyaliteit zouden hebben. Wie kiest voor de krijgsmacht zet zich juist met 'hart en ziel' in voor defensie, zei Hillen. Daarnaast neemt het leger 'de samenleving zoals die is' en is een dubbele nationaliteit geen selectiecriterium.

Het terugdringen van het aantal mensen met meerdere paspoorten laat Hillen verder over aan zijn collega van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). "Defensie gaat geen extra checks inbouwen."

MLS wil seizoen aan rest wereld aanpassen

De Amerikaanse Major League Soccer onderzoekt of het interessant is om zich aan de internationale kalender aan te passen. Dat heeft de MLS maandag bekendgemaakt. De aanpassing is een eis van de FIFA in verband met de kandidatuur van de Verenigde Staten voor het WK van 2022. Nu loopt het Noord-Amerikaanse voetbalseizoen nog van maart tot oktober.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter had eerder gezegd dat het zomerseizoen de belangrijkste reden is dat de MLS zich nog niet met de rest van de wereld kan meten. Door zich aan te passen aan de internationale kalender zou het makkelijker zijn om talenten aan te trekken. Bovendien lopen de teams niet het risico spelers kwijt te raken aan nationale teams terwijl de competitie doorloopt.

MLS-bestuurder Don Garber weigerde te zeggen wanneer een wijziging in zou gaan. "Daar is het nog te vroeg voor. We gaan het onderzoeken en nemen de tijd om dat goed te doen. We gaan ons niet haasten."

Met een nieuwe kalender is een winterstop haast onvermijdelijk. Zeker als met ingang van volgend seizoen de Amerikaanse competitie groeit naar achttien teams. Dan zullen teams uit Portland en Vancouver deel gaan nemen waardoor het aantal teams uit het noorden van de VS en Canada toeneemt. In 2012 komt er met Montreal nog een Canadees team bij.

De MLS is niet de enige competitie die denkt aan een overstap van een zomercompetitie. De Russische bond maakte in september bekend dat de competitie daar vanaf het seizoen 2012/2013 na de zomer begint.

Tung mogelijk naar IndyCar Series

Ho-Pin Tung zal zijn autosportcarrière mogelijk voort gaan zetten in de IndyCar Series. De Nederlandse Chinees testte afgelopen weekend op Sebring voor het FAZZT Race Team. Hij reed 211 ronden en kwam tot een snelste rondetijd van 53,5 seconden.

"Ik ben zeer tevreden over de testdagen. Veel vrienden doen mee aan de IndyCar Series en vertelden me dat de Indy 500 de meest geweldige race is om mee te maken," zei Tung tegen SpeedTV. "Nu ik de Indianapolis Speedway heb bezocht en in een IndyCar heb gereden, weet ik hoe het voelt om hier te racen. Het was een magisch gevoel en ik hoop dat ik het volgend jaar nogmaals mag meemaken."

Tung komt net terug van een zware rugblessure die hij eerder dit jaar op de Hungaroring bij een crash in de GP2 opliep. De verwachting was dat hij dit jaar niet meer in actie zou komen, maar een blindedarmontsteking van Christian Vietoris zorgde ervoor dat de Nederlandse Chinees alsnog in de GP2 in Abu Dhabi mocht racen. Hij kwam ondanks een gebrekkige voorbereidingstijd toch nog tot een veertiende plaats.

(nsfw) Miley eindelijk 18

Miley Cyrus wordt dinsdag eindelijk 18. De Amerikaanse tieneractrice en zangeres werd 18 jaar geleden op 23 november 1992 in Nashville, Tennessee geboren. Eerder dit jaar werden de Disney-sterretjes Selena Gomez en Demi Lovato al meerderjarig. Miley zei zondag te hopen thuis haar verjaardag te kunnen vieren, ondanks haar drukke optreedschema.

De afgelopen jaren kwam Miley regelmatig in het nieuws met pikante verhalen. Al op 15-jarige leeftijd werd ze berucht door een rel om topless-foto's van de zangeres. In navolging van het schandaal wilde Playboy-baas Hugh Hefner haar wel in de Playboy hebben, 'zodra ze oud genoeg is'. Of Miley dit ook daadwerkelijk gaat doen moet uit de toekomst blijken.


Ook gaf Miley het afgelopen jaar een sexy lapdance aan een 40-jarige man. Haar meest recente videoclip wekte woede van talloze verontruste Amerikaanse ouders. Zij vonden de clip met de ondeugende Miley 'vulgair'.

Ierse bankensector stevig aangepakt

De Ierse banken worden teruggesnoeid, samengevoegd of verkocht. Deze maatregelen zijn onderdeel van een enorme reddingspoging van de Ierse economie door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Ierse minister van financiën Brian Lenihan zei dat de Ierse banken volledig afhankelijk zijn geworden van leningen van de Europese Centrale Bank (ECB) en dat zij ten minste een jaar lang niet op de gewoon kredietmarkten actief kunnen zijn.

Lenihan herhaalde dat de lening, waar het land zondag om vroeg -na weken te hebben ontkend dat het land hulp nodig had- niet hoger zal zijn dan honderd miljard euro. Hij zei wel dat het totaalbedrag pas duidelijk kan worden als de onderhandelingen zijn afgerond. Dat kan nog tot twee weken duren. In Brussel zei Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn dat de onderhandelingen met Ierse ministeries, agentschappen en banken tegen het eind van november afgerond kunnen worden. Bij de onderhandelingen zijn deskundigen van het IMF, de Europese Commissie en de ECB betrokken.

Lenihan was het eens met zijn Europese collega's dat de banken, die ruim tien jaar agressief geld leenden en dat vervolgens in de op hol geslagen Ierse, Britse en Amerikaanse vastgoedmarkt pompten, moeten worden verkleind. Bovendien moeten de banken zich gaan richten op het ondersteunen van de Ierse spaarders, huiseigenaren en bedrijven. Het overgebleven buitenlandse bezit van de banken 'moet worden weggedaan', zo zei hij.

"Vanwege de enorme risico's die zij (de Ierse banken, red.) het afgelopen decennium hebben genomen, zijn ze niet alleen een groot risico voor deze natie geworden, maar ook voor de eurozone als geheel", aldus de minister.

De Europese ministers voor buitenlandse zaken die in Brussel bijeenwaren voor een maandelijkse bespreking zeiden geen andere keus te hebben dan Ierland te helpen bij het stabiliseren van de bankensector en de oplopende schulden. De reden is dat zij niet kunnen toestaan dat een land in de eurozone bankroet gaat, zoals in mei bijna gebeurde met Griekenland. "We verkeren allemaal in een moeilijke financiële positie", zei de Finse minister van buitenlandse zaken Alexander Stubb. "We zitten in hetzelfde schuitje en we gaan samen een oplossing vinden voor deze crisis. De reden daarvoor is simpel: we kunnen het ons niet veroorloven een land aan zijn lot over te laten."


(Foto: Novum)

Twee christelijke broers vermoord in Irak

In de Noord-Iraakse stad Mosul zijn maandag twee christelijke broers vermoord. Ze waren in hun autowerkplaats aan het sleutelen toen gewapende mannen binnendrongen en hen doodschoten, zegt de politie. Een medewerker van het ziekenhuis in Mosul heeft hun dood bevestigd.

Veel christenen zijn Irak ontvlucht vanwege het geweld tegen de geloofsgemeenschap. Vorige maand kwamen bij een aanval op een katholieke kerk in Bagdad 68 mensen om.

[Gerucht] Uncharted 3 wordt onthuld bij VGA

De Uncharted-serie is uitgegroeid tot één van de grote jongens. Uncharted 2 stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. Een ware prestatie gezien de kwaliteit van die concurrenten. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er een tweede vervolg gaat komen en het lijkt erop dat de Video Game Awards van Spike gebruikt gaat worden voor de officiële bekendmaking.

De VGA vindt 11 december plaats en de dag daarna heeft Sony een groot evenement waar ze nog meer over de game zullen laten horen. Het gerucht over de bekendmaking is zeer geloofwaardig als je bedenkt dat Uncharted 2, Among Thieves bekend is gemaakt tijdens de VGA van 2008.

Eerder was er al bekend dat er een onthulling aan ging komen, een paar daagjes later weten we al weer meer. Reken daarom op meer informatie in de nabije toekomst!

Vooronderzoek KNVB bijtactie Suárez

De aanklager betaald voetbal van de KNVB start een vooronderzoek naar het bijtincident van Luis Suárez tijdens de wedstrijd tegen PSV. Op beelden van Eredivisie Live is te zien dat de Uruguayaan Otman Bakkal in de nek beet.

De aanklager zal naar aanleiding van het vooronderzoek bepalen of Suárez een schikkingsvoorstel zal worden gedaan. Eerder werd al bekend dat de clubleiding van Ajax een gesprek wil met zijn aanvoerder over diens gedrag op het voetbalveld. Naast het incident met Bakkal zou Suárez ook een snuifgebaar naar Jonathan Reis hebben gemaakt.


Vooronderzoek KNVB naar bijtactie Luis Suárez (Foto: Paul Blank)

Hagenaar vast voor aanrijden verkeersregelaar

Een 28-jarige Hagenaar die zondag een verkeersregelaar in Den Haag aanreed, is zondagavond aangehouden. De man raakte de verkeersregelaar en sleurde hem enkele meters mee. De Hagenaar zit vast. Dat meldt de politie maandag.

De politie kreeg zondag rond 11.00 een melding dat op het Copernicusplein een verkeersregelaar was aangereden. De bestuurder was na de aanrijding doorgereden.

De automobilist wilde met zijn auto een weg inrijden die was afgezet. Toen de 45-jarige verkeersregelaar hem daarop aansprak, gaf de bestuurder gas. Hij sleurde de regelaar enkele meters mee en liet hem daarna aan zijn lot over. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn knie en is naar het ziekenhuis gebracht.

Aan de hand van het kenteken van de auto kon de recherche de bestuurder later op de dag aanhouden.

Pornoactrice: Charlie Sheen wilde mij wurgen

Pornoactrice Capri Anderson, die vorige maand de nacht doorbracht met Charlie Sheen, beweert bijna door hem te zijn gewurgd. "Toen hij mij bij mijn keel greep, dacht ik bij mezelf: je zit in een heel benarde situatie", zegt ze.

De 22-jarige Anderson vergezelde de 45-jarige acteur die nacht in zijn hotelkamer in New York. Daar kreeg hij volgens de pornoster, na weer eens te diep in het glaasje te hebben gekeken, een woedeaanval. Sheen zou vervolgens de hele ruimte kort en klein hebben geslagen en Anderson tegen haar wil hebben vastgehouden in de kamer. De acteur werd later in verwarde toestand opgenomen in een ziekenhuis.

De pornoactrice geeft maandag aan de Amerikaanse ABC voor de eerste keer een uitgebreid interview over het voorval. In een voorproefje op de website van de zender zegt ze dat Sheen al de hele avond agressief was. "Later die nacht liep het uit de hand en begon hij racistische leuzen te roepen." De actrice sloot zichzelf tijdens de woedeuitbarsting op in de badkamer en beweert doodsangsten te hebben uitgestaan.

De advocaat van de acteur is niet onder de indruk van het verhaal van Anderson. "Deze beschuldigingen aan het adres van meneer Sheen zijn complete onzin en zijn een schaamteloze poging een slaatje te slaan uit zijn bekendheid", zegt hij in een verklaring. "Wij zullen ons uiterste best doen om deze rechtszaak tot een goed einde te brengen en betalen geen cent."


Charlie Sheen (Foto: Novum)

Hakenkruis in Black Ops geband

Mensen met een hakenkruis als icoon in Call of Duty: Black Ops worden geband van Xbox Live. Deze keuze wordt verdedigd door Stephen Toulouse van Microsoft. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft het icoon een nieuwe culturele betekenis gekregen die volgens Toulouse ongepast is op Xbox Live.

Volgens Toulouse heeft het gebruik van het hakenkruis een gebrek aan 'fundamenteel respect' weer. Vele Xbox Live-gebruikers betogen dat het symbool door de Nazi's is 'gestolen' en dat het geen 'slecht' symbool is, maar Toulouse bestempelt deze argumenten als opstokerij: "Most of them are just contrarians. They would never dare to wear a swastika openly, but they love to argue about how the world has "misunderstood" this symbol. Or they view any opportunity for human interaction, no matter the appropriateness, to push their point."

Feit is, aldus Toulouse, dat bijna iedereen op de wereld meteen denkt aan de Nazi's als ze het hakenkruis zien. De betekenis van symbolen verandert met de tijd en kan een nieuwe culturele betekenis aannemen. Het is niet gek dat veel mensen het dragen van een hakenkruis aanstootgevend vinden.

De volledige tekst van Stephen Toulouse is te lezen op zijn blog, Stepto.

Demouge voelt mee met Willem II

Vlak voor de transferdeadline vertrok Frank Demouge deze zomer van Willem II naar FC Utrecht. Hij geeft aan mee te lijden met zijn oude club.

Willem II bekleedt onbetwist de laatste plek van de Eredivisie. Demouge schrikt van de slechte prestaties van zijn voormalige broodheer, zo geeft hij aan in een interview met De Telegraaf.

"Ik wist dat het moeilijk zou worden met Willem II, maar dat het zo slecht zou gaan, had ik niet verwacht", aldus de aanvaller tegen de krant. "Het is erg vervelend om te zien. Ze moeten in de winterstop echt spelers halen, anders zie ik het erg somber in."

Demouge heeft nog regelmatig contact met zijn vroegere ploeggenoten. "Ik bel veel met ze en we spreken regelmatig af. Het is voor de jongens natuurlijk ook zwaar."

Bij Utrecht heeft hij inmiddels zijn draai gevonden. Hij was de afgelopen drie wedstrijden trefzeker. "Ze hebben me goed opgevangen", vervolgt de spits vrolijker. "Het is een uitstekende ploeg en een leuke groep. Meer kan ik niet wensen. Ik wil zoveel mogelijk spelen en weer Europees voetbal halen met Utrecht."

Tosatto naar Saxo Bank-ploeg

Matteo Tosatto zal volgend seizoen gaan rijden voor de Saxo Bank-SunGard-ploeg. De 36-jarige Italiaanse wielrenner komt over van Quick Step waarvoor hij de afgelopen vijf jaar reed.

"Met Matteo hebben we een opmerkelijk solide en trouwe renner, die op een natuurlijke manier in de rol van wegkapitein zal glijden," zei Riis die een opvolger voor Stuart O'Grady heeft gevonden.

Tosatto begon in 1997 zijn profloopbaan en reed in het verleden onder meer voor Fassa Bortolo. Zijn grootste successen zijn een ritzege in de Giro d'Italia in 2001 en een ritzete in de Tour van 2006.

De Roy van Zuydewijn gehoord over mogelijke aanslag

Edwin de Roy van Zuydewijn is vrijdag gehoord over een aanslag op een lid van de koninklijke familie van Spanje. De recherche wilde weten wat de ex-man van prinses Margarita wist van een mogelijke aanslag afgelopen zaterdag in Brussel. Daar trouwde prins Carlos, de broer van Margarita, voor de kerk met Annemarie Gualthérie van Weezel.

De recherche had een tip gekregen en wilde De Roy van Zuydewijn daar vrijdagavond direct over spreken. Volgens zijn advocaat Mark Meijer, die bij het gesprek aanwezig was, mocht zijn cliënt na een kort gesprek weer naar huis. De Roy van Zuydewijn heeft verklaard van niets te weten.

Volgens de raadsman was het een onaangenaam en intimiderend gesprek. Hij weet niet waarom de politie zijn cliënt zo dringend wilde spreken. De Roy van Zuydewijn is volgens zijn advocaat erg boos op de politie.

Ancelotti overweegt vertrek bij Chelsea

Chelsea-trainer Carlo Ancelotti overweegt de Engelse landskampioen te verlaten. De 51-jarige Italiaan vindt dat zijn gezag bij de club wordt ondermijnd. Zo is Ancelotti niet blij met de beslissing van eigenaar Roman Abramovic om assistent-trainer Ray Wilkins te vervangen door Michael Emenalo.

Ancelotti heeft zijn onvrede geuit bij de Engelse trainersvakbond. De coach dreigt naar eigen zeggen de controle over het team te verliezen. De 25-voudig international kijkt dan ook jaloers naar het functioneren van collega Sir Alex Ferguson bij rivaal Manchester United, dat zaterdag langszij kwam op de ranglijst. Beide ploegen delen de koppositie met 28 punten.

"Je kunt mijn positie niet vergelijken met Ferguson. Hij heeft totale controle over het team terwijl ik slechts verantwoordelijk ben voor het technische gedeelte", zegt Ancelotti.

Ancelotti is bij Chelsea bezig aan zijn tweede seizoen. Het eerste jaar was hij erg succesvol met het winnen van het landskampioenschap en de FA Cup. Deze voetbaljaargang waren de prestaties tot begin november uitstekend. De laatste weken verloren de Blues echter van Liverpool, Sunderland en Birmingham City.

'Antisemitische schoolboeken op Britse scholen'

Op sommige Britse scholen wordt gebruik gemaakt van Saudische schoolboeken met antisemitisch en homofoob materiaal. Dat blijkt uit een onderzoek van de BBC voor het tv-programma 'Panorama'. Het tv-programma wordt maandag uitgezonden.

De boeken worden gebruikt op weekendscholen waar het Saudische lesprogramma wordt onderwezen. Ongeveer vijfduizend islamitische kinderen volgen deze lessen. Volgens het tv-programma staat in de schoolboeken dat een aantal joden is veranderd in apen en varkens. Ook wordt kinderen verteld dat de straf voor homoseksualiteit executie is. De kinderen wordt bovendien geleerd wat de correcte manier is om de handen en voeten van een dief af te hakken.

De Britse regering heeft verklaard dat de regelgeving voor parttime scholen wordt aangescherpt. Minister van onderwijs Michael Gove zei dat er voor antisemitische en homofobe sentimenten 'absoluut geen plaats is in het Britse onderwijs of het openbare leven'.

BMW denkt niet aan terugkeer in F1

BMW zegt niet na te denken over het op korte termijn terugkeren in de Formule 1. Het Duitse merk trok eind vorig jaar de stekker uit het F1-team en wil zich ondanks ondanks het nieuwe motorenreglement dat 2013 ingaat op andere raceklasses richten.

Verschillende fabrikanten overwegen te investeren in de Formule 1-activiteiten, omdat de nieuwe reglementen een vergroening van de motoren eisen. Onder hen is niet BMW volgens motorsport-directeur Mario Theissen. "Het staat niet in de planning. Het bestuur is duidelijk geweest dat er met productie-auto's geracet moet worden en dat hiervoor een sterk programma samengesteld moet worden."

"Daarom richten we ons op het DTM en enkele overzeese series," zei Theissen die er niet in gelooft dat zelfs als de Formule 1 weer aantrekkelijk wordt voor BMW het merk weer in zal stappen. "Ik zie dat in de nabije toekomst niet gebeuren."

Burgemeester: sla overvallers verrot

De burgemeester van Zaltbommel Albert van den Bosch juicht het toe dat een winkeleigenaar een overvaller een karatetrap heeft gegeven. "Sla ze maar verrot", zegt Van den Bosch maandag tegen de GPD-bladen. "Ik vind dat mensen het recht hebben van zich af te slaan en te schoppen."

De burgervader reageert op de mislukte overval op de eigenaar van het plaatselijke Blokkerfiliaal. Die was onderweg om de dagopbrengst te storten bij de bank toen hij drie gewapende overvallers op zich af zag komen. Nadat hij een van hen een trap had gegeven, gingen de mannen er vandoor. "Geweldig dat mensen dat doen", zegt de burgemeester in de GPD-kranten.

De VVD'er laat verder weten dat hij thuis zijn hockeystick op een strategische plek heeft klaarstaan en dat hij ook niet zal twijfelen die te gebruiken. Hij vindt wel dat burgers bij dergelijke acties hun eigen veiligheid in het oog moeten houden.

Van den Bosch lijkt te handelen in de geest van zijn politiek leider premier Mark Rutte die bij het aantreden van het kabinet nog zei dat mensen inbrekers met een ferme duw hun huis uit mogen zetten. Tweede Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie) vraagt zich af of inmiddels sprake is van een 'glijdende schaal' nu de VVD-burgemeester zich minder genuanceerd uitlaat, zo twittert hij maandag in een reactie.

Last Story trailers nu met Engelse ondertiteling

Er waren al trailers online te vinden voor het in ontwikkeling zijnde The Last Story, dat begin 2011 uitgebracht wordt voor de Nintendo Wii. Helaas waren die in het Japans, maar er is iemand die het op zich genomen heeft dit te vertalen, en de trailers van Engelse ondertiteling te voorzien.

Het bovenste filmpje laat het verhaal van het spel zien, terwijl het onderste filmpje gericht is op de gameplay van het spel. 

 

Prijs koopwoningen weer gedaald

Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsdaling was groter dan de 0,4 procent in augustus en 0,6 procent in september. In de daaraan voorafgaande maanden was de prijsdaling juist geleidelijk kleiner geworden. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vrijstaande woningen daalden het meeste in prijs. De verkoopprijzen hiervan lagen 1,8 procent lager dan in oktober 2009. Ook appartementen, tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen waren goedkoper. Hoekwoningen daalden niet in prijs.

Regionaal bezien zijn de verschillen in prijsontwikkeling groot. Alleen in Groningen, Friesland en Limburg waren de prijzen hoger dan een jaar eerder, in alle andere provincies waren ze lager. In Flevoland was de prijsdaling met 3,3 procent het grootst.

Prijs koopwoningen weer gedaald
Prijs koopwoningen weer gedaald (Foto: ANP)

Doekle Terpstra per direct naar Inholland

Doekle Terpstra gaat per direct naar hogeschool Inholland. Hij legt zijn functie als voorzitter van de hbo-raad neer. Dat heeft de hbo-raad maandag laten weten.

Terpstra gaat pogen de bestuurlijke crisis van de hogeschool op te lossen. Zo stelt hij een nieuw college van bestuur in en ook de raad van toezicht wordt tegen het licht gehouden.

Doekle Terpstra per direct naar Inholland
Doekle Terpstra per direct naar Inholland (Foto: ANP)

[NASCAR] Uitslag Homestead-Miami

Jimmie Johnson heeft voor de vijfde maal op rij de titel in de NASCAR Sprint Cup gewonnen. De Amerikaan werd in de laatste race op Homestead-Miami tweede achter Carl Edwards, maar ruim voor de enig overgebleven concurrent Denny Hamlin. Johnson heeft hierdoor in de geschiedenisboeken alleen nog Richard Petty en Dale Earnhardt voor zich.

Hamlin ging met de race in Homestead voor de boeg in de titelstrijd aan de leiding met vijftien punten op Johnson die er tijdens de laatste race geen gras over liet groeien. Hij reed zichzelf snel naar voren in de wedstrijd en streed ondanks de langzame pitstops met Edwards om de zege.

Hamlin wist zich gedurende de race wel in de top tien te rijden, maar hij had niet het tempo om mee te strijden om de bovenste plaatsen. Een pitstop in de 239e ronde waardoor hij een ronde achter kwam te liggen beslechtte de titelstrijd. Hij wist dankzij een gelevlagsituatie nog wel in dezelfde ronde als de leiders terug te keren, maar verder dan een veertiende plaats kwam hij niet meer.

Voor Johnson zal deze titel de boeken ingaan als de meest lastige. De laatste races bleek zijn bolide van Hendrick Motorsports niet de snelste te zijn en twee weken geleden werd tijdens een race zelfs de pitcrew vervangen omdat de stops te langzaam waren. Johnson leek net als eerder dit seizoen kwetsbaar, maar precies op het moment waar het om draaide meldde de #48 zich weer vooraan en pakte hij alsnog zijn vijfde titel op rij.

Uitslag Homestead-Miami

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 2 Carl Edwards Ford 195/10 267  
2 6 Jimmie Johnson Chevrolet 175/5 267  
3 28 Kevin Harvick Chevrolet 165/0 267  
4 24 Aric Almirola Ford 160/0 267  
5 5 A.J. Allmendinger Ford 155/0 267  
6 1 Kasey Kahne Toyota 155/5 267  
7 23 Ryan Newman Chevrolet 146/0 267  
8 31 Tony Stewart Chevrolet 147/5 267  
9 13 Matt Kenseth Ford 143/5 267  
10 27 Greg Biffle Ford 134/0 267  
11 25 Martin Truex Jr. Toyota 135/5 267  
12 17 Clint Bowyer Chevrolet 127/0 267  
13 18 Brad Keselowski Dodge 124/0 267  
14 37 Denny Hamlin Toyota 121/0 267  
15 4 Bill Elliott Ford 118/0 267  
16 8 Mark Martin Chevrolet 115/0 267  
17 10 Regan Smith Chevrolet 112/0 267  
18 15 Kurt Busch Dodge 109/0 267  
19 16 Paul Menard Ford 106/0 267  
20 9 David Ragan Ford 103/0 267  
21 3 Jamie McMurray Chevrolet 100/0 267  
22 32 Bobby Labonte Chevrolet 97/0 267  
23 41 Scott Speed Toyota 94/0 267  
24 26 Sam Hornish Jr. Dodge 91/0 267  
25 38 David Gilliland Ford 88/0 267  
26 20 Marcos Ambrose Toyota 85/0 267  
27 22 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 82/0 267  
28 12 Elliott Sadler Ford 79/0 267  
29 35 Andy Lally Chevrolet 76/0 266  
DNF 42 Kevin Conway * Toyota 73/0 263 Out Of Fuel
31 14 Jeff Burton Chevrolet 75/5 253  
DNF 33 Kyle Busch Toyota 67/0 242 Accident
DNF 34 Casey Mears Toyota 64/0 233 Transmission
DNF 39 Travis Kvapil Ford 61/0 231 Rear Gear
DNF 40 Juan Montoya Chevrolet 58/0 231 Accident
DNF 36 Dave Blaney Ford 55/0 203 Accident
DNF 11 Jeff Gordon Chevrolet 52/0 199 Engine
38 7 David Reutimann Toyota 49/0 185  
DNF 19 Joey Logano Toyota 46/0 166 Accident
DNF 43 Landon Cassill Toyota 43/0 35 Vibration
DNF 29 Joe Nemechek Toyota 40/0 29 Transmission
DNF 21 J.J. Yeley Chevrolet 42/5 25 Brakes
DNF 30 Mike Bliss Toyota 34/0 10 Electrical
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Eindstand in The Chase (36 races)

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Jimmie Johnson 6622 Leader 36 2 6 17
2 Denny Hamlin 6583 -39 36 2 8 14
3 Kevin Harvick 6581 -41 36 0 3 16
4 Carl Edwards 6393 -229 36 3 2 9
5 Matt Kenseth 6294 -328 36 0 0 6
6 Greg Biffle 6247 -375 36 0 2 9
7 Tony Stewart 6221 -401 36 2 2 9
8 Kyle Busch 6182 -440 36 2 3 10
9 Jeff Gordon 6176 -446 36 1 0 11
10 Clint Bowyer 6155 -467 36 0 2 7
11 Kurt Busch 6142 -480 36 2 2 9
12 Jeff Burton 6033 -589 36 0 0 6

[Upd] Van den Bergh niet naar Sparta Rotterdam

Vier seizoenen speelde Ricky van den Bergh bij Sparta Rotterdam. De Rotterdammers zouden hem terug willen halen.

AD Sportwereld weet dat Sparta Rotterdam de aanvallende middenvelder graag in de winterstop in wil lijven. Van den Bergh is ontevreden bij ADO Den Haag vanwege zijn reserverol en liet eerder zelfs weten te denken aan beëindiging van zijn professionele loopbaan.

De 30-jarige middenvelder speelde tussen 2002 en 2006 bij Sparta Rotterdam. In 2005 promoveerde hij naar de Eredivisie, waarna hij na één seizoen op het hoogste niveau naar Heracles Almelo verkaste.

Op dit moment staat Sparta op een teleurstellende zesde plaats in de Jupiler League.

Update:

Rob Baan, de commisaris technische zaken van Sparta, ontkent tegenover RTV Rijnmond dat de club Ricky van den Bergh terug wil halen. "Er is geen geld", is de simpele verklaring.

Wel geeft Baan aan een speler als Van den Bergh goed te kunnen gebruiken. Sparta is op zoek naar nieuwe spelers, maar heeft moeite met de financiële haalbaarheid.

Cruijff zwijgt even over Ajax

Johan Cruijff zal de komende weken zijn mening over Ajax voor zich houden. De oud-speler van de Amsterdamse club zegt maandag in zijn column in De Telegraaf dat hij de voorbereidingen van het eerste elftal op de komende belangrijke wedstrijden niet wil verstoren.

"Over de situatie bij Ajax is even alles gezegd. Met alle betrokkenen bereiden we ons nu voor op de ledenraadverkiezing van 14 december en voorlopig gebeurt dat in alle rust", aldus Cruijff. "Bovendien moet er de komende dagen in het belang van Ajax gepresteerd worden in de Champions League en de eredivisie. Dat gaat nu voor."

Cruijff was de voorbije weken in zijn columns kritisch over het beleid van Ajax. De voormalig international stuurde vorige week aan op een revolutie en riep oud-spelers van Ajax op zich beschikbaar te stellen voor de ledenraad.

Cruijff zwijgt even over Ajax
Cruijff zwijgt even over Ajax (Foto: ANP)

Luijckx: "Bulykin is een echte spits"

Kees Luijckx beleefde zondag een onplezierige terugkeer bij ADO Den Haag. Hij verloor met zijn huidige club NAC Breda kansloos met 3-0 bij de club waarvoor hij het voorgaande half jaar uitkwam. Zijn directe tegenstander Dmitri Bulykin blonk uit.

"Dit is pijnlijk en vervelend", zegt Luijckx tegen Goal.com. "We krijgen heel snel een doelpunt tegen en dan speel je ADO in de kaart, omdat ze zich heel ver laten terugzakken op eigen helft. Het was een pechmoment. De vrije trap van Verhoek gaat op de lat en daarna gaat de bal via een kleine carambole tussen Gilissen en Bulykin in het net. De 2-0 was een goede aanval van ADO. Na die tegengoal moet je je eigen ding blijven doen en dat hebben we een beetje nagelaten. Ook al gaat het soms minder, je moet altijd je afspraken nakomen. Mijn gevoel was dat we vandaag ons koppie iets te snel lieten hangen. Dat is jammer."

"Ik denk dat ADO in vergelijking met vorig seizoen vooral voorin er veel kwaliteit heeft bijgekregen. Daardoor gaat het hele team beter functioneren", vervolgt Luijckx. De voornaamste aanvallende versterking is de Rus Dmitri Bulykin. Zondag was hij ook weer doorslaggevend met een doelpunt en twee assists. Bulykin was de directe tegenstander van Luijckx. "Op die momenten stond hij toevallig niet bij mij, maar als jouw directe tegenstander scoort is dat niet leuk. Aan de ander kant: Wat kan je doen aan die eerste goal. Hij is een lastige speler. Zijn kracht is dat hij heel balvast is. Je kunt zien dat het een echte spits is. Hij beheerst de kleine dingetjes die een spits moet beheersen. Het is wel bijzonder dat ADO nu zulke jongens heeft."

Luijckx speelde de afgelopen twee duels als centrale verdediger en dat bevalt hem goed. "Op dit moment speel ik graag centraal achterin omdat ik voel dat het team daardoor beter gaat functioneren. Alhoewel dat vandaag natuurlijk niet zo was. Ik denk dat ik op die positie van meerwaarde ben voor NAC. Wat mij betreft ga ik daar de komende wedstrijden mee door."

Nieuwe kledinglijn: STALKER-kleding

GSC Game World, de ontwikkelaar van de cult PC-shooterserie STALKER, denkt kennelijk dat er mensen zijn die zich graag kleden als iemand die in een verwoeste wereld van na de apocalyps moet zien te overleven. Vandaar dat ze een officiële STALKER-kledinglijn ontwikkelen.

Nog niets van de onderstaande kleding kan aangeschaft worden; het gaat hier om prototypes. GSC is nog aan het polsen wat de fans er van vinden. Gezien het feit dat er al vele fans zijn die zelfgemaakte STALKER-kleding dragen, zal er zeker wel een markt zitten in deze kledinglijn.

De kleding is een combinatie van de kleding die de personages in het spel dragen met sportieve kleding met het STALKER-logo. 

STALKER man

STALKER VROUW

Hunter breekt enkel tijdens trainingsrit

Robert Hunter heeft tijdens een trainingsrit zijn enkel gebroken. De Zuid-Afrikaan, volgend jaar uitkomend voor de nieuwe Pegasus Sports-formatie, ging onderuit in een bocht en brak daarbij het gewricht, zo meldde hij op Twitter.

"Ik heb mijn enkel gebroken tijdens een trainingsrit, geen goed begin van het nieuwe seizoen," zo meldde de oud-renner van onder andere Rabobank en Garmin op het medium. "Ik moet tien dagen op mijn bed blijven liggen."

"Mijn voorwiel slipte weg in een bocht, ik zette mijn voet op de grond om te voorkomen dat ik viel en daarbij hoorde ik mijn enkel knakken. Ik denk dat ik oud word."

Schotse arbiters staken komend weekend

Komend weekend wordt in de verschillende Schotse voetbalcompetities niet gespeeld. De aanleiding hiervoor is een staking onder de Schotse arbiters, vanwege de aanhoudende kritiek op het korps.

De beslissing is gisteravond tijdens een bijeenkomst genomen. Door deze werkweigering zullen de vier Schotse competities komend weekend stil liggen. Onder de stakers bevindt zich ook Craig Thomson, die morgenavond de leiding over het duel tussen Ajax en Real Madrid heeft.

Ook in ons eigen land werd in de afgelopen weken forse kritiek op het scheidsrechterskorps geuit. Zo liet onder meer Bjorn Kuipers weten het helemaal gehad te hebben met de mensen, die leidsmannen 'bewust' zouden opzoeken.

'Vervuild vlees Contador komt uit Zuid-Amerika'

Er is weer een ontwikkeling in de zaak rond Alberto Contador. Het vervuilde vlees, waardoor de Spanjaard positief testte op clenbuterol, zou niet uit Europa komen maar zou zijn geïmporteerd uit Zuid-Amerika.

Eerder had onderzoek van de UCI uitgewezen dat bij de slager van Contador geen sporen van clenbuterol waren gevonden, iets wat de drievoudig Tour de France-winnaar wel beweerde. Maar volgens de Spaanse krant AS zou het vlees nu dus uit Zuid-Amerika komen. In Noord-Spanje wordt namelijk veel vlees uit Zuid-Amerika geïmporteerd, waar clenbuterol nog wel mag worden gebruikt in vleesproducten.

Inter-preses stelt Benítez ultimatum

Het is nog maar de vraag hoelang Rafael Benítez nog trainer van Internazionale is. De voorzitter van de ploeg uit Milaan, Massimo Moratti, heeft de Portugees een ultimatum gesteld naar aanleiding van de belabberde resultaten van de afgelopen weken.

"Tot aan woensdag accepteer ik nog dat het gaat zoals het gaat," aldus Morrati. Met deze uitspraak krijgt de Champions League-wedstrijd tegen FC Twente dus een heel ander karakter. Mochten de Italianen van de Tukkers verliezen, dan zou dat namelijk het einde van Benítez bij Inter kunnen betekenen.

Internazionale verloor dit weekend met 2-1 van Chievo Verona en zakte daardoor naar de zesde plaats in de Serie A. De formatie van Benítez heeft inmiddels negen punten achterstand op AC Milan, dat aan de leiding gaat. Daarnaast werd er in de afgelopen vijf duels niet  gewonnen.

Benítez erkende echter de druk van de preses niet te voelen. "Ik heb het gevoel dat de mensen bij Inter mij 100 procent vertrouwen. Woensdag als we van Twente winnen, is alles weer anders," liet hij weten. "Daarbij geloof ik nog steeds dat wij de titel in Italië kunnen prolongeren."

Antilliaanse atleten voortaan Nederlands

Antilliaanse atleten komen voortaan uit voor Nederland. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF besloten als gevolg van de opheffing van de Nederlandse Antillen, meldt de Atletiekunie maandag. Wereldtopper Churandy Martina is de aansprekendste naam, maar ook het 4x100 meter estafetteteam van de Antillen doet regelmatig aan grote toernooien mee. Daarnaast hebben de Caribische eilanden de nodige aanstormende talenten.

De IAAF hief afgelopen vrijdag het lidmaatschap van de Nederlandse Antillen per direct op. Bij de Antilliaanse atletiekbond aangesloten sporters kunnen voortaan voor Nederland uitkomen op grote toernooien. Alleen Arubaanse atleten kunnen voor Aruba uit blijven komen.

De Atletiekunie gaat op korte termijn overleg voeren met de Antilliaanse atletiekbond over de gevolgen van de beslissing. Zowel op sportief als bestuurlijk vlak zal er het een en ander veranderen.

Fuglsang ambineert kopmanschap in Tour

Jakob Fuglsang wil in de toekomst graag als kopman in de Tour de France actief zijn. De 25-jarige renner rijdt in het nieuwe wielerseizoen voor de formatie van de broertjes Schleck en heeft de ambitie om ooit voor eigen kansen te willen rijden.

"Ik heb een tweejarig contract en ik hoop dat ze over twee jaar een beetje meer op mij durven te gokken," aldus Fuglsang in een interview met de Deense tv-zender TV2. "Ik hoop dat ik volgend jaar vooraan mee kan strijden, maar ik zal het nog op de fiets moeten laten zien. Het is niet genoeg om er over te praten."

Fuglsang wilde echter niet zeggen op welke termijn zijn doel gerealiseerd moet worden. "Ik zeg niet dat ik over twee jaar kopman moet zijn. Ik zal het nog moeten laten zien dat ik over de kwaliteiten beschik om de ploeg in de Tour aan te voeren."

Daarnaast twijfelt Fuglsang nog over deelname aan de Giro d'Italia van 2011. "Ik rijd voor een nieuwe ploeg, dat maakt de Tour extra belangrijk. Andy heeft een goede kans de Tour te winnen, dus het zou jammer zijn wanneer ik hem niet optimaal kan bijstaan. Ik ben er nog niet uit wat ik ga doen. Natuurlijk wil ik Andy helpen, maar ik wil mezelf als kopman testen."

Koepel Rijksdag gesloten wegens terreurdreiging

De koepel van het Rijksdaggebouw in Berlijn wordt uit veiligheidsoverwegingen voor het publiek gesloten. Het Duitse parlement heeft dit maandag meegedeeld.

De koepel geeft een panoramisch uitzicht over de Duitse hoofdstad en is zeer populair bij toeristen. De sluiting geldt voor onbepaalde tijd. "Het heeft te maken met de veiligheidssituatie", zei een woordvoerder.

Het weekblad Der Spiegel berichtte in het weekeinde dat een informant aan de autoriteiten had gemeld dat Al-Qaida een aanslag op het parlementsgebouw beraamt. Het hoofd van de federale recherche BKA noemde het bericht 'hoogst speculatief'. Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken kondigde vorige week verhoogd terreuralarm af.


Koepel Rijksdag gesloten wegens terreurdreiging (Foto: Novum)

Ajax - Feyenoord eerste wedstrijd in 3D

Terwijl Ajax - Feyenoord op 19 december zonder Rotterdams publiek wordt afgewerkt, kunnen de fans van Feyenoord hun helden toch in drie dimensies zien. De klassieker is door Eredivisie Live en Panasonic uitgekozen om de eerste 3D-wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal te worden.

Om de wedstrijd in 3D te kunnen zien, moet de voetbalfan wel op pad. Het duel is alleen te bekijken in electronicawinkels die door Panasonic zijn geselecteerd.

Panasonic probeert 3D-televisie populair te maken en doet dat mede door sportuitzendingen. Zo was het Japanse bedrijf eerder partner bij 3D-uitzendingen van Roland Garros.

Koevermans dient contract bij PSV uit

Danny Koevermans maakt het huidige seizoen af bij PSV. Dit liet de aanvaller van de Eindhovenaren gisteravond in het programma Studio Voetbal weten.

Koevermans moet binnen de selectie van PSV Jonathan Reis en Marcus Berg voor zich dulden, maar heeft daar naar eigen zeggen geen probleem mee. "Ik kan deze situatie nog wel vier maanden volhouden, daarna loopt mijn contract af," aldus de speler. "Ik wil in mijn vierde jaar bij PSV voor de tweede keer kampioen worden, daarna ligt alles open."

Aanvankelijk gingen er geruchten dat Koevermans in de winterstop naar De Kuip zou verhuizen, maar dit gaat nu dus niet door. Toch acht de aanvaller het niet ondenkbaar, dat hij volgend seizoen alsnog voor Feyenoord speelt. "Dat behoort zeker tot de mogelijkheden", besloot hij.

PS Phone; Waar rook is, is vuur, aldus CEO van Ericsson

Sony Ericsson is verre van mededeelzaam over het al dan niet ontwikkelen van een PlayStation Phone. Bert Nordberg, CEO van Ericsson, deed onlangs echter een uitspraak over deze eventuele nieuwe gadget. "Waar rook is, is vuur. En er is veel rook momenteel, dus er zal wel ergens vuur zijn."

"Sony is een groot merk, en staat sterk in de gamemarkt. Dat is op zijn minst interessant te noemen. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken?"

Een geheime bron heeft aan the Wallstreet Journal bekendgemaakt dat er een nieuwe telefoon aan zit te komen, die valt onder het Sony Erissson Xperia merk. Op deze telefoon kan Google Android gebruikt worden, en via een applicatie kunnen games gespeeld worden.

Nordberg wil een grootse onthulling doen op het Mobile World Congress, dat in februari 2011 in Barcelona gehouden wordt. We zijn benieuwd.

DiCaprio in film over moord JFK

Leonardo DiCaprio gaat een rol spelen in de film Legacy of Secrecy, over de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy. Hij gaat de film ook mede produceren met zijn vader, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

Het scenario is gebaseerd op het boek Legacy of Secrecy: The Long Shadow of the JFK Assassination van Lamar Waldron en Thom Hartmann uit 2008. Het bevat informatie uit vrijgegeven documenten van verschillende Amerikaanse geheime diensten.

DiCaprio gaat waarschijnlijk de rol spelen van FBI-informant Jack Van Laningham. In het boek wordt beschreven hoe maffiabaas Carlos Marcello aan zijn vertrouwenspersoon Van Laningham opbiecht hoe hij opdracht heeft gegeven voor de moord op Kennedy. Hiermee wordt bevestigd dat voor de moord werd samengewerkt door de FBI en de maffia, iets dat al decennialang wordt gesuggereerd.

Waldron is ook van plan documentaires over het boek te maken voor zowel bioscoop als tv. Hierin stelt hij dat de maffia tevens achter het Watergate-schandaal en de moord op Martin Luther King zat. Appian Way, de productiemaatschappij van DiCaprio, gaat ook een van deze documentaires produceren.

Appian Way is ondergebracht bij filmstudio Warner Bros, dat in 1993 al de film JFK van Oliver Stone maakte. Warner wil Legacy of Secrecy in 2013 uitbrengen.


Leonardo DiCaprio (Foto: Novum)

Bladen gestraft voor omslagfoto Suu Kyi

Negen Birmese tijdschriften die onlangs foto's van oppositieleidster Aung San Suu Kyi op de omslag hebben gezet, hebben van overheidscensors te horen gekregen dat ze hun publicatie op moeten schorten. De Pers Toezichtsraad zegt dat ze zich niet aan de regels hebben gehouden, meldt het blad Weekly Eleven maandag.

Suu Kyi kwam 13 november uit huisarrest, na 7,5 jaar onafgebroken gevangenschap. Haar politieke beweging won de verkiezingen in 1990, maar mocht van de junta de macht nooit aanvaarden.

Vice-voorzitter FIFA: schorsingen te zwaar

Vice-voorzitter Chung Mong-Joon van wereldvoetbalbond FIFA heeft kritiek geuit op de straffen van de twee FIFA-officials die verdacht worden van omkoping. Dat bleek maandag uit uitlatingen van de Zuid-Koreaan.

Vorige week werden de Nigeriaan Amos Adamu en Reynald Temarii uit Tahiti voor respectievelijk drie en een jaar uitgesloten van voetbalactiviteiten. De twee zouden volgens de ethische commissie van de FIFA hun stemmen voor de toewijzing van het WK hebben aangeboden voor geld.

"Ik denk dat de disciplinaire maatregelen tegen de twee uitvoerende leden te zwaar wegen," aldus Mong-Joon. "Goed, hun handelen was ondoorzichtig. Maar of hun gedragingen ernstig genoeg zijn voor zulke zware straffen vraag ik me af." Mong-Joons Zuid-Korea dingt samen met Australië, Japan, Qatar en de Verenigde Staten naar de organisatie van het WK in 2022.

Zevenduizend kilometer weg erbij

De afgelopen tien jaar is er in Nederland bijna zevenduizend kilometer aan wegen bijgekomen. De totale lengte van het wegennet is nu 137.000 kilometer. Dat is ruim drie keer op en neer naar Nieuw-Zeeland.

Het wegennet is in tien jaar tijd met vijf procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Die toename komt grotendeels door het uitbreiden van nieuwe gemeentelijke wegen en straten. Die zijn sinds 2001 met 6708 kilometer uitgebreid.

De lengte van rijkswegen nam het afgelopen decennium met ruim tweehonderd kilometer toe. De meeste nieuwe wegen zijn aangelegd in Gelderland, Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Nederland heeft gemiddeld een wegendichtheid van vijfduizend meter per vierkante kilometer landoppervlak. Het westen en het midden van het land hebben de hoogste wegendichtheid. In Leiden is de dichtheid met bijna zestienduizend het hoogst, in Schiermonnikoog is de dichtheid het laagst.

Gemeenten beheren samen ruim negentig procent van het Nederlandse wegennet. Het rijk beheert vier procent van de wegen. De rest is onder beheer van provincies.

Devolder mikt opnieuw op 'Vlaanderen'

Stijn Devolder zal volgend jaar één van de kopstukken zijn bij Vacansoleil. De Belg, die overkwam van Quick Step, verklaarde afgelopen zaterdag dat hij graag een derde Ronde van Vlaanderen wil winnen.

"Had ik het voor het uitkiezen, dan pikte ik dit eruit," zei Devolder op een supportersbijeenkomst zaterdag. "Helaas is dit niet het geval. Ik had graag iets meer in de zon gerodeerd in functie van het Belgische openingsweekend. Vandaar dat ik naar Qatar wou, maar mijn nieuwe ploeg zou er niet startgerechtigd zijn."

"Misschien doe ik dit keer ook Milaan-Sanremo mee, al was het maar om die vele kilometers te malen. Ik ben van plan om net als afgelopen seizoen ook de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik te rijden. Alleen was er die zware val in Parijs-Roubaix waardoor mijn plannetje in het water viel."

Pensioenleeftijd werknemers stabiel

De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers is in 2008 stabiel gebleven ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde leeftijd van de 68.000 mensen die met pensioen gingen was 62 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De pensioenleeftijd steeg in 2007 naar 62 jaar, nadat een aantal maatregelen voor vervroegde pensioenregelingen was geschrapt. Daarvoor was de pensioenleeftijd jarenlang 61 jaar. Na de wijzigingen waren er veel minder mensen die voor hun 60e met pensioen gingen.

De stijging van de pensioenleeftijd lijkt zich nu niet te hebben voortgezet. Net als in 2007 waren in 2008 bijna vier van de vijf werknemers die met pensioen gingen, jonger dan 65 jaar. In totaal gingen 67.600 werknemers met pensioen, ongeveer net zo veel als een jaar eerder.

Werknemers in de landbouw en visserij gaan het laatst met pensioen, met een gemiddelde pensioenleeftijd van 65 jaar. Ook in de horeca en de dienstverlening (63 jaar) zijn de stoppende werknemers ouder dan gemiddeld. In de zorg, de bouw en het openbaar bestuur zijn stoppende werknemers het jongst met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar.

ADO Den Haag zal doelstelling aanpassen

ADO Den Haag gaat in de winterstop zijn doelstelling evalueren en eventueel aanpassen. De club uit de derde stad van Nederland bezit momenteel de zesde plaats in de eredivisie.

''Aan het begin van het seizoen wilden we minimaal vijftiende worden, maar dat hebben we al gehaald,'' aldus ADO-trainer John van den Brom. Na de 3-0 thuisoverwinning op NAC Breda is het verschil ten opzichte van de degradatiezone twaalf punten.

''Als we blijven spelen zoals nu, ben ik misschien wel de eerste binnen de club die roept dat we voor Europees voetbal moeten gaan. Waarom niet? Ieder jaar zijn er sensaties, en op dit moment zijn wij er één.''

In de volgende speelronde neemt ADO het in de Kuip op tegen Feyenoord. Voor de winterstop speelt de club nog tegen AZ, Roda JC en Willem II.

Petacchi hoort nog niks van het CONI

Alessandro Petacchi heeft nog steeds niets gehoord van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) of ze hem willen aanklagen. In juni werd bekend dat de Italiaan onder toezicht was geplaatst door het CONI, als onderdeel van een dopingonderzoek, maar sinds september heeft de renner van Lampre niets meer gehoord.

"Ik weet minder dan jullie," zei de winnaar van de groene trui tijdens de afgelopen Tour de France tegen Ciclismoweb.net. "Ik heb van niemand iets meer gehoord. Het duurt me veels te lang, maar ik wil kalm blijven omdat ik weet dat ik niets fout gedaan heb."

Tegen de site verklaarde Petacchi verder dat hij in 2011 drie grote rondes wil rijden en ook mikt op het WK. "Ik zal zeker de Vuelta rijden, misschien zonder hem te finishen. De Tour daarvoor is altijd een stimulans voor me. Ik zal graag bij alle drie de rondes aan de start staan, maar ik zal het mogelijk niet nodig vinden ze allemaal te finishen."

Nieuwe details over Fallout: New Vegas Dead Money

Chris Avellone, senior designer van Fallout: New Vegas, heeft details prijsgegeven over het op 21 december uit te komen Dead Money. Het gaat hier om zaken die tot nu toe nog niet bekend waren, zoals waar het spel zal plaatsvinden en wie en wat de tegenstanders zijn van de spelers.

De setting van het spel is Sierra Madre. Dit is een stad die is blijven steken in de tijd sinds het, voor die tijd, hypermoderne beveiligingssysteem van de stad alles overnam; de stad afsloot zodat niemand er nog in kon en de aanwezige gasten er niet meer uit konden komen.

De Ghost People, een mysterieuze groep mensen, zijn de tegenstanders van de gamer, evenals de verschillende beveiligingssystemen van het casino. Verder liet Avellone nog het volgende weten:

Over de setting van Dead Money:
"Sierra Madre is een groot extravagant Resort dat het grootste casino van het westen moest worden, maar het is nooit geopend. Vóór het openingsgala zijn er bommen ontploft waardoor het resort stil is blijven staan in de tijd. Daarna zijn er vele mysterieuze dingen gebeurd, waardoor Sierra Madre een soort van gerucht werd, een stoer verhaal dat gehoord kon worden in saloons."

Over de nieuwe medestanders en tegenstanders van de speler:
"Gezien het feit dat dit een soort verlenging van Fallout:New Vegas is, zullen de spelers verschillende unieke figuren tegenkomen, elk met hun eigen motivaties, en om te kunnen overleven zullen ze samen moeten werken met de speler. De tegenstanders zijn de genoemde Ghost People en de beveiligingssystemen van het casino."

Dead Money kan bereikt worden in Fallout: New Vegas op dezelfde manier waarop Operation Anchorage, Point Lookout, The Pitt en Mothership Zeta in Fallout 3 bereikt werden; door een save file te laden in het spel, vóór het eindspel.

Dode vrouw gevonden op straat in Arnhem

Voorbijgangers hebben maandagochtend het lichaam van een dode vrouw gevonden in de Badhuisstraat in Arnhem. De vrouw is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat liet de politie weten.

Passanten troffen het levenloze lichaam rond 08.00 uur op straat aan. Hoelang het er al lag, is niet bekend. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. De vindplaats is afgezet en de politie doet onderzoek naar de exacte doodsoorzaak van de vrouw.

Dolph Lundgren gaat in Dungeon Siege spelen

Het is al langer bekend dat er een vervolg zal komen op het epische In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale. De sequel onder leiding van Uwe Boll stond al een tijdje op de planning maar nu is er bekend geworden wie de hoofdrol zal spelen. Niemand minder dan Dolph Lundgren zal zijn gezicht laten zien.

De verfilming van de Dungeon Siege reeks kreeg staande ovaties en hele mensenhordes stonden in rijen voor de bioscopen om de visie van Uwe Boll te mogen aanschouwen. Op grote filmsites scoorde de film hoge ogen door een eindpunt te krijgen van een 3.8. Dat smaakte vast naar meer voor Uwe Boll want hij is reeds een poos bezig met het vervolg. B-acteur en jaren-80-geweldenaar Dolph Lundgren heeft in een interview bekend gemaakt dat hij een rol zal spelen in deze verfilming. Het is vooral mooi om te zien hoeveel diepgang hij verwacht in zijn karakter.

"[I play] an ex-middle ages war veteran who gets f*cked up but he gets pulled into some sort of medieval power struggle, kind of gets a bit of a redemption for all his pains in service."

Wij kunnen niet wachten om te zien hoe deze samenwerking zal verlopen.

lundgren dungeon siege

[NBA] Raptors laat langs Celtics

Dan Gadzuric heeft voor de tweede keer op rij verloren met de Golden State Warriors. Het team van de Nederlander verloor dit keer met 117-89 van de Los Angeles Lakers. Gadzuric speelde een kwartier en maakte daarin twee punten.

De Toronto Raptors en de Boston Celtics maakten er een spannende partij van in Canada. De Raptors stonden in het vierde kwart nog twaalf punten voor, maar zagen de Celtics langszij komen. Met nog 21 seconden te gaan hadden de Celtics een voorsprong van drie punten, maar door een layup van Weems en benutte vrije worpen van Johnson wisten de Raptors alsnog met 102-101 te winnen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Toronto Boston 102-101
Los Angeles Golden State 117-89
Detroit Washington 115-110 (na verlenging)
Sacramento New Orleans 71-75

Somalische piraten in Hamburg voor de rechter

Voor de rechtbank in Hamburg staan maandag tien Somalische piraten terecht die in april na een aanval op een Duits containerschip door Nederlandse mariniers werden gearresteerd.

De piraten hadden op tweede paasdag ongeveer vijfhonderd zeemijl uit de kust de MS Taipan aangevallen. Mariniers van het Nederlandse fregat HMS Tromp wisten de vijftienkoppige bemanning onder wie twee Duitsers te bevrijden en de piraten gevangen te nemen.

De verdachten worden beschuldigd van zeeroverij en ontvoering. Zij kunnen tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Het is eeuwen geleden dat in Hamburg een proces tegen piraten werd gevoerd.


Somalische piraten worden in Hamburg berecht (Foto: Novum)

NS komt gestrande reizigers tegemoet

Treinreizigers die vrijdagmiddag in de problemen kwamen door de brand bij Prorail die het treinverkeer platlegde, krijgen hun geld terug. Hoewel er geen formele regeling is heeft de NS besloten coulant om te gaan met schadeclaims, laat een woordvoerder weten.

Naast het treinkaartje kan ook tot vijftien euro worden geclaimd voor een maaltijd. Mensen die alternatief vervoer pakten op trajecten waar geen bussen reden, kunnen de kosten daarvoor vergoed krijgen. Dat kunnen taxikosten zijn, maar ook een kilometervergoeding voor mensen die zich met een auto lieten ophalen is mogelijk.

Reizigers moeten de originele facturen opsturen naar de NS. Er wordt per geval bekeken of de claim terecht is en of er wordt uitgekeerd. Hoelang dat gaat duren, is nog niet duidelijk.

Hoe groot de schade voor de NS is door het uitkeren van de vergoedingen, weet de woordvoerder niet. Of de rekening wordt doorgestuurd naar spoorbeheerder Prorail, waar de brand uitbrak, is nog niet bekend. "Voorop staat het ongemak voor de klant. Hoe we dit intern oplossen, moeten we nog zien."

Door de brand bij een verkeersleidingspost konden treinen in de omgeving van Utrecht niet meer worden aangestuurd. Duizenden mensen moesten ander vervoer zoeken. Ook zaterdag was het treinverkeer nog ernstig verstoord. Pas op zondag reden de treinen weer volgens het boekje.

CD: Grizzly Adams - Hombre Grande

Bij een naam als Grizzly Adams denk je aan een alternatieve indieband uit British Columbia of één van de Amerikaanse staten waar grote ruige gebergtes het beeld bepalen. Met een albumtitel als Hombre Grande zit je alweer een aantal staten zuidelijker, tegen de Mexicaanse grens aan, of in elk geval op een locatie waar de rode, diepe canyons zich uitstrekken door het landschap. Een zoektocht op het wereldwijde web laat echter zien dat we het allemaal niet zo ver hoeven te zoeken. Grizzly Adams blijkt een Utrechtse band te zijn, een doorstart van Boy Ler, en wordt gevormd door Daniel Papen, Martijn Loos en Guido Bastiaanse.

Nieuwe liberale partij opgericht in Griekenland

De voormalige Griekse minister van buitenlandse zaken en oud-burgemeester van Athene Dora Bakoyannis heeft zondag een nieuwe politieke partij opgericht.

De Democratie Alliantie staat voor individuele vrijheden en particulier ondernemerschap, zonder de verzorgingsstaat op te offeren, zei Bakoyannis. De middenpartij zal links en rechts samenwerking en punten van overeenkomst met andere partijen zoeken om Griekenland door de financiële crisis te helpen loodsen, zei zij.

Bakoyannis werd door de conservatieve oppositiepartij Nea Demokratia gedwongen de partij te verlaten omdat zij voor het reddingsplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds stemde. "Mevrouw Bakoyannis bevestigt haar verbondenheid met Papandreou", zei een medewerker van ND-leider Antonis Samaras in een reactie. Verwacht wordt dat verschillende conservatieve politici Bakoyannis zullen volgen; drie politici van de ND -twee leden van het Griekse parlement en een van het Europees Parlement- woonden haar persconferentie bij.

Ondanks haar kritiek op de wijze waarop de socialistische regering van premier Giorgos Papandreou de schuldencrisis aanpakt, is Bakoyannis het in grote lijnen eens met de doelstelling het financieringstekort omlaag te brengen. Zij wil echter belastingverlagingen in plaats van verhogingen, wat nog strengere bezuinigingen op de overheidsuitgaven inhoudt. Zo is zij voorstander van een uniform inkomstenbelastingtarief van twintig procent en een eind aan de grondwettelijk gegarandeerde levenslange aanstelling van ambtenaren.


Dora Bakoyannis heeft een nieuwe partij opgericht (Foto: Novum)

[WTF] Federer: "Lastige wedstrijd"

Roger Federer won gisterenavond zijn eerste wedstrijd op de ATP World Tour Finals. De Zwitser versloeg David Ferrer in twee sets. Met de 6-1 en 6-4 eindstand was de Spanjaard vrij kansloos, al wil de nummer twee van de wereld niet van een makkelijke wedstrijd spreken.

"Ik vond het een lastige wedstrijd," zei Federer achteraf. "De score is niet een goede afspiegeling van de wedstrijd. Er waren veel lange en lastige games, vooral in de tweede set. Daarentegen had de eerste set een stuk sneller kunnen gaan."

"Al met al ben ik erg blij met hoe ik uit de eerste wedstrijd ben gekomen. Het is nooit makkelijk om te beginnen tegen een Top-10 speler. Het is een soort van eerste ronde en daarom ben ik blij met dit resultaat."

Japanse minister weg na grap

Een Japanse minister die zijn verantwoordingsplicht tegenover het parlement wel erg luchthartig opvatte is maandag afgetreden. Minister van justitie Minoru Yanagida zei dat hij maar twee zinnetjes nodig had om lastige vragen van parlementsleden te beantwoorden: 'Ik ga niet in op specifieke gevallen' en 'wij behandelen de zaak op de wijze die past, uitgaande van de wet en bewijs'.

Het hielp Yanagida niet dat het maar voor de grap was. Hij kreeg een storm van kritiek over zich heen en bracht premier Naoto Kan in verlegenheid, wiens regering toch al onder vuur ligt omdat hij te slap zou zijn opgetreden tijdens de recente diplomatieke aanvaringen met China en Rusland.

"Het is mijn fout dat ik deze onnadekende en grappig bedoelde uitspraken heb gedaan en ik bied mijn diepste excuses aan", zei Yanagida bij de bekendmaking van zijn aftreden. In het weekeinde zei hij nog niet te willen opstappen, maar een onderhoud maandag met de premier had hem op andere gedachten gebracht. De oppositie had gedreigd de behandeling van een economisch stimuleringsplan met financiële steun voor kleine bedrijven en lokale economieën uit te stellen als Yanagida zou aanblijven.


Japanse minister treedt af na grap (Foto: Novum)

Chinese kompels uit ondergelopen mijn gered

Alle 29 mijnwerkers die vastzaten in een ondergelopen kolenmijn in China zijn maandag gered, melden Chinese staatsmedia. De doorweekte mijnwerkers werden door ziekenverzorgers opgevangen, in dekens gewikkeld en met brancards weggedragen naar ambulances. Een menigte applaudisseerde en juichte bij iedere mijnwerker die naar buiten kwam.

De mijnwerkers raakten zondag ingesloten toen de kleine Batian-mijn in de zuidwestelijke provincie Sichuan plotseling overstroomde. De kolenwinning was tijdelijk stilgelegd omdat de productiecapaciteit zou worden opgevoerd. Volgens het staatspersbureau Xinhua waren de mijnwerkers bezig met onderhoudswerk.

De mijnen in China behoren tot de gevaarlijkste ter wereld. In 2009 kwamen meer dan 2600 mijnwerkers bij ongelukken om het leven. De meeste ongelukken doen zich voor in kleine, illegalle mijnen, maar het hoofd van het provinciale veiligheidsbureau, Lin Shucheng, liet weten dat de Batian-mijn over alle vereiste vergunningen beschikte.


Chinese kompels gered (Foto: Novum)

[Video] Eto'o doet Zidane na

Hadden we in Nederland nog onze eigen versie van een 'Mike Tysontje', in Italië werd een actie van Zinedine Zidane nagedaan. Samuel Eto'o reageerde zijn frustraties af nadat Internazionale weer op een nederlaag afstevende en gaf Chievo Verona-speler Bosjan-Cesar een kopstoot.

Het voorval deed denken aan de kopstoot die Zinedine Zidane tijdens de WK-finale van 2006 uitdeelde aan de Italiaan Marco Materazzi. Het incident ontging de scheidsrechter.

Vloet baalt van optreden arbiter Vink

Wiljan Vloet was na afloop van het duel tussen FC Utrecht en N.E.C. Nijmegen niet te spreken over het optreden van arbiter Pieter Vink. De Nijmeegse formatie verloor het duel in De Galgenwaard uiteindelijk met 4-0.

"Utrecht uit is met elf tegen elf al moeilijk; maar met twaalf tegen tien al helemaal," foeterde Vloet na afloop. "De eerste gele kaart voor Mark Otten werd gegeven voor dezelfde overtreding die bij Utrecht onbestraft bleef. De tweede was ook onterecht."

Vloet was overigens wel van mening dat zijn ploeg beter om had moeten springen met de kansen. "We hebben alleen iets te weinig uitgespeeld. Met name bij dode spelmomenten hadden we slimmer moeten zijn."

Uitslagen Italië speelronde 13

Dit weekend is in Italië de dertiende speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na dertien speelronden.

Internazionale verliest dure punten bij Chievo

Internazionale heeft zondagmiddag dure punten verloren op bezoek bij Chievo en ging met 2-1 onderuit. De bezoekers begonnen in Verona goed aan de wedstrijd en Goran Pandev raakte na dertien minuten de paal. Even later was ook Wesley Sneijder dichtbij een doelpunt, maar hij zag een fraaie vrije trap worden gekeerd door doelman Stefano Sorrentino. Na een half uur was het aan de andere kant wel raak. Sergio Pellissier liet doelman Castelazzi kansloos met een keiharde kopbal.

Na de openingstreffer waren de beste kansen voor Chievo, maar het bleef lang 1-0. Samuel Eto'o, die eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan vanwege een kopstoot voor rust, miste ook een goede scoringskans. Negen minuten voor tijd verdubbelde Chievo toch de score via Davide Moscardelli. De aansluitingstreffer van Eto'o in blessuretijd kwam te laat: 2-1.

Vliegende start levert Juventus drie punten op

Juventus heeft zondagmiddag drie punten gepakt op bezoek bij Genoa. De Oude Dame scoorde binnen een paar minuten tweemaal: 0-2.

Juventus begon goed aan het duel. Een volley van Claudio Marchisio werd na achttien minuten nog van richting veranderd, waarna doelman Eduardo de bal in eigen doel werkte. Vijf minuten later stond de eindstand al op het scorebord. Milos Krasic zette aan de rechterkant zijn tegenstander te kijk en rondde zeer fraai af: 0-2.

Genoa ging na rust op zoek naar een aansluitingstreffer en de thuisploeg had ook het meeste balbezit. Domenico Criscito was voor rust al het dichtst bij een doelpunt, maar hij raakte de lat uit een hoekschop. Na ruim een uur kreeg ook Juventus nog een grote kans, maar Vincenzo Iaquinta faalde oog in oog met Eduardo.

Uitslagen speelronde 13:

Thuis Uit Uitslag
AS Roma Udinese 2-0
AC Milan Fiorentina 1-0
Genoa Juventus 0-2
Brescia Cagliari 1-2
Catania A.S. Bari 1-0
Cesena US Palermo 1-2
Lecce Sampdoria 2-3
Parma Lazio Roma 1-1
Chievo Internazionale 2-1
Napoli Bologna 4-1


De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AC Milan 13 9 2 2 29 22-11
2 Lazio Roma 13 8 2 3 26 16-10
3 Napoli 13 7 3 3 24 22-14
4 Juventus 13 6 5 2 23 25-13
5 AS Roma 13 6 4 3 22 17-15
6 Internazionale 13 5 5 3 20 14-9
7 US Palermo 13 6 2 5 20 22-18
8 Sampdoria 13 4 7 2 19 14-11
9 Chievo 13 5 4 4 19 13-11
10 Catania 13 4 5 4 17 11-11
11 Udinese 13 5 2 6 17 13-14
12 Genoa 13 5 2 6 17 10-13
13 Fiorentina 13 4 3 6 15 13-14
14 Parma 13 3 6 4 15 9-11
15 Cagliari 13 3 5 5 14 13-12
16 Bologna 13 3 5 5 14 12-19
17 Lecce 13 3 3 7 12 10-25
18 Brescia 13 3 2 8 11 11-17
19 Cesena 13 3 2 8 11 9-17
20 A.S. Bari 13 2 3 8 9 9-2


Kijk voor meer informatie over de Serie A op deze pagina!

Uitslagen Spanje speelronde 12

Afgelopen weekeinde werd in Spanje de twaalfde speelronde afgewerkt van de Primera División. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken van de Spaanse voetbalcompetitie.

Klinkende zeges voor FC Barcelona en Real Madrid

FC Barcelona en Real Madrid hebben afgelopen weekend, in aanloop naar El Clasico, een prima resultaat geboekt. De ploeg uit Catalonië verpulverde dit weekend UD Almeria. Na negentig minuten voetbal stond er 8-0 op het scorebord. Lionel Messi (3) en Bojan Krkic (2) waren het meest productief, waar ook Andres Iniesta en Pedro een duit in het zakje deden. Bovendien schoot Santi Acasiete Ariadela de bal in de eerste helft achter zijn eigen doelman.

Ook Real Madrid deed goede zaken in aanloop naar de kraker tegen FC Barcelona. De Madrilenen scoorden weliswaar minder vaak dan hun directe concurrent, maar vonden uiteindelijk nog vijf keer het net. Atletic de Bilbao werd uiteindelijk met 5-1 verslagen.

Bij De Koninklijke was Cristiano Ronaldo de grote man door drie keer te scoren. Daarnaast waren ook Gonzalo Higuaín en Sergio Ramos trefzeker. Fernando Llorente deed in het eerste bedrijf nog wel wat terug voor de bezoekers, maar dat mocht helaas niet baten.

Sevilla FC blijft met lege handen achter

Sevilla FC is er dit weekend niet in geslaagd om de volle buit tegen Real Mallorca te pakken. In blessuretijd maakten de bezoekers namelijk de winnende goal, nadat de Andalusiërs enkele minuten eerder nog op gelijke hoogte kwamen.

Real Mallorca kwam na 35 minuten wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Michael Pereira. Het duurde erg lang, voordat Sevilla FC wat terug kon doen. Uiteindelijk konden de supporters van de thuisploeg konden in de 88e minuut alsnog juichen, maar het feest was van korte duur. Pierre Webo bezorgde de bezoekers de zege door enkele minuten later te scoren.



Uitslagen speelronde 12:

Thuis Uit Uitslag
Villarreal Valencia 1-1
UD Almeria FC Barcelona 0-8
Real Madrid Athletic de Bilbao 5-1
Osasuna Sporting de Gijón 1-0
Espanyol Hercules CF 3-0
Levante UD Racing Santander 3-1
Deportivo la Coruna Malaga CF 3-0
Sevilla FC Real Mallorca 1-2
Real Sociedad Atletico Madrid 2-4

De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Madrid 12 10 2 0 32 33-6
2 FC Barcelona 12 10 1 1 31 33-8
3 Villarreal 12 7 3 2 24 23-12
4 Espanyol 12 7 1 4 22 12-13
5 Valencia 12 6 3 3 21 17-12
6 Atletico Madrid 12 6 2 4 20 20-14
7 Sevilla FC 12 6 2 4 20 19-19
8 Real Mallorca 12 5 3 4 18 13-13
9 Real Sociedad 12 5 1 6 16 16-18
10 Athletic de Bilbao 12 5 1 6 16 20-23
11 Osasuna 12 4 3 5 15 12-13
12 Deportivo la Coruna 12 3 5 4 14 11-15
13 Getafe CF 11 4 1 6 13 15-18
14 Hercules CF 12 3 3 6 12 11-19
15 Levante UD 12 3 2 7 11 13-20
16 Racing Santander 12 3 2 7 11 10-19
17 Sporting de Gijón 12 2 4 6 10 10-18
18 Malaga CF 12 3 1 8 10 15-25
19 UD Almeria 12 1 6 5 9 8-18
20 Real Zaragoza 11 1 4 6 7 11-19


Kijk voor meer statistieken uit de Primera División op deze pagina!

'Wekelijks overleg gedoogpartners over onrust'

De gedoogpartners VVD, CDA en PVV komen wekelijks bijeen om te praten over lastige dossiers. Deze week wordt ook gesproken over de problemen in de PVV. Dat meldt de Volkskrant op basis van ingewijden. Dat er periodiek overleg plaatsvond was al bekend, maar hoe vaak en waar was nog geheim.

De gesprekken vinden plaats op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van minister Maxime Verhagen (CDA). Alleen de partijleiders Verhagen, Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD) schuiven aan, er zijn geen ambtenaren bij aanwezig.

Bij het gesprek dat deze maandag plaatsvindt zullen Verhagen en Rutte naar verwachting vragen aan Wilders of hij verwacht dat zijn Kamerleden nog meer lijken in de kast hebben. De afgelopen weken raakten verschillende PVV'ers in opspraak. Zo werd bekend dat Eric Lucassen is veroordeeld voor ontucht. James Sharpe was betrokken bij een frauduleus bedrijf.

De minderheidscoalitie van CDA en VVD kan geen onrust bij de PVV gebruiken. Alle 24 Kamerleden van die partijen zijn nodig om het kabinet aan een meerderheid in de Kamer te helpen.

Ouders vermoorde Milly willen uitstel vonnis

De ouders van de vermoorde tiener Milly Boele willen dat de rechters deze week nog geen uitspraak doen in de zaak tegen ex-politieman Sander V. De uitspraak staat voor vrijdag gepland, maar de ouders willen dat de rechter het onderzoek in de zaak heropent om fouten in de zaak onder de loep te nemen, schrijft De Telegraaf.

De krant zegt aanwijzingen te hebben dat V. xtc gebruikte, maar dat zou niet door de politie zijn onderzocht. V., die een bekentenis aflegde, verklaarde alleen te hebben geblowd. Als hij ook xtc zou hebben gebruikt kan dat de betrouwbaarheid van zijn verklaringen aantasten, waardoor hij mogelijk een zwaardere straf krijgt.

Justitie geeft toe dat op de trui van het 12-jarige slachtoffer sporen van urine en mdma, de werkzame stof in xtc, zijn gevonden. V. werd echter niet getest op xtc-gebruik, omdat dit vanaf drie dagen na het gebruik geen zin meer zou hebben en hij zes dagen na de moord werd opgepakt.

Forensische experts zeggen in de krant dat xtc wel degelijk nog langer op te sporen is. Door haaronderzoek zou mdma nog heel aantoonbaar zijn. Bij V. zijn voor de zaak eerdere haren afgenomen.

De zaak is al zo goed als afgerond. Het is alleen nog wachten op de uitspraak. Meestal wijkt een rechter in dit stadium niet meer van de planning af, maar het is wel mogelijk. De ouders zeggen zich te realiseren geen rechten te hebben in het strafproces. Ze doen een beroep op de welwillendheid van de rechter.

Kuipers: "Ik had Suárez rood moeten geven"

Björn Kuipers, de arbiter van dienst tijdens de topper tussen Ajax en PSV, liet na afloop niet veel los over het bijtincident tussen Luis Suárez en Otman Bakkal. Inmiddels heeft de leidsman toch een voorschot op het besluit van de aanklager genomen.

Kuipers zag namelijk alsnog in, dat een rode kaart voor Suárez meer dan terecht was. "Als ik op het veld had waargenomen wat ik nu zie, was er geen twijfel en had Luis Suárez direct rood gekregen. Hij bijt Otman Bakkal," verklaarde de internationale arbiter, die afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd tussen Ajax en PSV leidde.

Daarnaast was het ook opvallend dat Kuipers het tweetal nauwlettend in de gaten hield. "Ik zag dat de spelers wel bij elkaar stonden en ruzie maakten, maar het bijten ging zo snel. Ik heb die situatie niet beoordeeld."

Volgens Suárez zou het voorval tussen hem en Bakkal inmiddels zijn uitgesproken. "Alles is vergeten, ook dat hij zes of zeven keer op mijn voet ging staan. PSV en Ajax willen graag winnen en in het veld mag alles. Ik was boos en dat was misschien niet goed", aldus de Ajacied. Bakkal viel de Uruguayaan, vanwege zijn ongehoorde actie, niet af. "Het was hectisch en in het tumult gebeuren er nu eenmaal dingen. Ik heb er niks over te zeggen. Als er beelden zijn, spreken die wel voor zich. Het is goed zo."

Kuipers hield ondanks alles een prima gevoel over aan het duel. "De overtredingen op Jan Vertonghen en Miralem Sulejmani waren, zoals ik in het veld al dacht, inderdaad te licht voor een strafschop", aldus de arbiter, nadat hij de beelden had gezien. "En bij de tackle van Wilfred Bouma stond ik er bovenop. Ik zag dat hij zich juist inhield. Dit was géén tweede gele kaart waard."

Rutten rekent niet op versterking

Fred Rutten gaat er niet vanuit dat PSV in de winter versterkingen zal halen. Zelfs niet als na Ibrahim Afellay nog meer spelers vertrekken.

"Iedereen weet hoe de financiële situatie van de club is. We zullen het met deze groep moeten doen", aldus Rutten tegen De Telegraaf.

De angst bestaat vooral dat PSV Balázs Dzsudzsák kwijtraakt. Hij is al meerdere malen in verband gebracht met buitenlandse clubs. Technisch manager Marcel Brands weet echter dat nog niemand zich gemeld heeft voor de Hongaar. "En na Afellay raken wij het liefst helemaal niemand kwijt", zegt Brands.

Rutten vreest dat het verlies van Afellay PSV zwaar zal vallen. "Ibi heeft een individuele actie, waardoor je een man-meer-situatie kunt creeëren. Dat soort spelers is dun gezaaid en zonder hem zullen we anders moeten spelen."

'Aanpak Q-koorts laat door kibbelende ministeries'

De bestrijding van de Q-koorts kwam een jaar te laat op gang door onenigheid tussen de ministeries van Landbouw en van Volksgezondheid. Er werd pas actie ondernomen nadat Zembla in een uitzending aandacht aan de ziekte besteedde. Dat blijkt uit een evaluatie van de aanpak van de voor mensen gevaarlijke veeziekte, schrijft de Volkskrant.

De CDA-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) negeerden in 2008 nog verzoeken om in te grijpen van de GGD in Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Pas in 2009 werd besloten om dieren te vaccineren en een vervoersverbod voor besmette dieren op te leggen. Daarna werden ook dieren geruimd.

Volgens de evaluatiecommissie Q-koorts deden de ministers lang te weinig." Beide departementen volgden te lang hun eigen beleidslogica, hetgeen leidde tot een patstelling", citeert de krant uit het eindrapport.

De ziekte treft vooral geiten en schapen en kan van die dieren op mensen overslaan. In 2007 brak de ziekte op grote schaal uit, vooral in het zuiden van het land. In 2008 en 2009 werden duizenden mensen ziek. Ongeveer tien van hen overleden.


Aanpak Q-koorts kwam te laat op gang (Foto: Novum)

'Politiek wil af van dure KvK'

Oppositiepartijen D66 en GroenLinks en regeringspartij VVD vinden de Kamer van Koophandel een dure en niet effectieve organisatie. De partijen willen af van de verplichte afdracht door ondernemers en er moet één loket komen waar iedereen terecht kan.

"De verplichte rekeningen voor de Kamer van Koophandel kosten het bedrijfsleven nu jaarlijks 200 miljoen euro, terwijl het gros van de ondernemers de meerwaarde er niet van in ziet. Het betekent alleen maar extra kosten en rompslomp voor het mkb, zzp'ers en sinds dit jaar ook voor iedereen die lid is van een vve", zo zegt D66-Kamerlid Verhoeven.

VVD-Kamerlid Schaart gaat morgen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken op de kwestie in. De VVD'er zal dan vragen om een centrale organisatie die de taken van Kamer van Koophandel, Syntens en Agentschap NL kan overnemen. "De reeks loketten die er nu zijn, kosten veel geld, zorgen voor veel irritatie en zijn niet effectief", stelt zij.

Volgens D66-Kamerlid Verhoeven zijn met name de kleine ondernemers gebaat bij een centrale organisatie. Er zijn nu te veel regels en verplichtingen waar ze aan moeten voldoen. "Een modezaak met zeven man personeel is elk jaar ruim 660 euro kwijt aan verplichte contributie voor Kamer van Koophandel én bedrijfs- en productschappen."

Jaarlijks miljoen Atlantische haaien gevangen

Industriële visserijbedrijven vingen in 2008 minstens 1,3 miljoen haaien in de Atlantische Oceaan. Dat stond maandag in een rapport van de internationale natuurbeschermingsorganisatie Oceana.

Volgens Oceana kan het echte aantal gevangen haaien vele malen hoger liggen, omdat lang niet alle vangsten worden geregistreerd. Volgens Oceana is er sprake van overbevissing en zijn vangstquota nodig.

Van de 21 haaiensoorten in de Atlantische Oceaan, wordt drie kwart met uitsterven bedreigd. Zo zou het aantal witpunthaaien met 70 procent gedaald zijn en het aantal hamerhaaien met zelfs 99 procent.

Volgens de organisatie is de bescherming van haaien nauwelijks geregeld op internationaal niveau. Vooral voor de haaiensoorten die migreren van het ene naar het andere oceaangebied is dat van levensbelang.

Jaarlijks miljoen Atlantische haaien gevangen
Jaarlijks miljoen Atlantische haaien gevangen (Foto: ANP)

Maximumstraf voor gedwongen huwelijk verhoogd

De maximumstraf voor huwelijksdwang wordt verhoogd van negen maanden cel naar twee jaar. Het gaat om huwelijken waarbij de partner, ouders of andere familieleden iemand dwingen om tegen zijn of haar zin in het huwelijksbootje te stappen, schrijft Trouw maandag.

De strafverhoging staat in een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag voor advies naar onder meer de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie stuurt.

Om slachtoffers van een gedwongen huwelijk beter te beschermen wil Opstelten dat rechters verdachten een voorlopige hechtenis kunnen opleggen. Dat houdt in dat ze vast blijven zitten terwijl de rechtszaak nog niet is afgerond.

Normaal kan iemand alleen bij misdrijven waar een minimumstraf van vier jaar op staat worden opgesloten. Maar in deze gevallen moet het voorkomen dat de zaak escaleert. De minister wijst erop dat huwelijksdwang vaak is verweven met eerwraak.

Omdat het vaak kinderen zijn die tot een huwelijk worden gedwongen, wil Opstelten de verjaringstermijn voor dit soort misdrijven verlengen. Nu ligt die termijn op zes jaar. Opstelten wil dat die termijn pas ingaat als het slachtoffer achttien jaar is geworden. Verder wil Opstelten op kunnen treden tegen mensen die in Nederland wonen en zich over de grens schuldig maken aan huwelijksdwang.

De plannen maken deel uit van een pakket maatregelen voor bestrijding van huwelijksdwang. De maatregelen zijn al aangekondigd in het regeerakkoord. Jaarlijks worden naar schatting enkele tientallen gedwongen huwelijken gesloten.

Ferrer niet blij met instelling Matic

Nemanja Matic heeft zich niet populair gemaakt bij Vitesse-trainer Albert Ferrer. De Serviër was niet te spreken over zijn reserverol.

Matic begon tegen Heracles Almelo (2-0 winst) op de reservebank. Voor de komst van Ferrer was de huurling van Chelsea een vaste waarde in de ploeg van Vitesse. Matic mocht nog wel invallen, maar was duidelijk niet gelukkig met zijn reserverol. De Servische middenvelder weigerde na de wedstrijd het thuispubliek te bedanken.

Matic stormde de catacomben in en weigerde Ferrer een hand te geven na de overwinning. De Spaanse oefenmeester hekelt het gedrag van de recalcitrante Matic, die overigens wordt gesteund door eigenaar Merab Jordania. "Als iemand niet in een team wil spelen, dan is dat zijn probleem", zei Ferrer tegen de Gelderlander.

"De fans hebben ons geweldig ondersteund. Dan vind ik het normaal dat we de fans daarvoor bedanken. Hij deed dat niet. We zullen wel kijken wat er gebeurt", liet de ontstemde oud-speler van onder meer FC Barcelona en Chelsea weten. Laagvlieger Vitesse boekte zaterdagavond de tweede zege op rij.

Waites wint Grand Slam of Darts

Scott Waites heeft de vierde editie van de Grand Slam of Darts gewonnen. De Engelsman, die eerder Raymond van Barneveld en Co Stompé uitschakelde, won in Wolverhampton op sensationele wijze van James Wade.

In het begin van de partij leek Wade de finale al snel te beslissen. De als tweede geplaatste Wade liep rap uit naar een voorsprong van 8-0. Waites leek verslagen, maar Scotty 2 Hotty kwam op prachtige wijze terug. Uiteindelijk won hij de finale zelfs met 16-12.

Op weg naar de finale schakelde Waites in de halve eindstrijd Steve Beaton uit. Beaton won een ronde daarvoor van Phil Taylor, die het toernooi de vorige driemaal op zijn naam schreef. Tegen The Power won de herrezen Beaton met 16-14, nadat hij met 14-11 achterkwam. Wade schakelde in de andere halve finale Wayne Jones uit met 16-6.

Waites won met de eindoverwinning in de Grand Slam of Darts een bedrag van maar liefst 117.500 euro. Wade ontving de helft van dit bedrag.

Vlaar: "De druk gaat nu komen, we moeten winnen"

Feyenoord staat na de 2-0 nederlaag bij FC Groningen op de zestiende plaats. Ron Vlaar weet dat de situatie snel moet veranderen.

Feyenoord behaalde zondag een historisch dieptepunt. De huidige positie is de laagste klassering voor de club sinds het seizoen 1989/90. De nederlaag bij Groningen was alweer de zesde van het seizoen. Vlaar weet dat het twee voor twaalf is.

"De druk gaat nu komen", zei de verdediger tegen NUsport. "We zullen echt wedstrijden moeten winnen. Het gaat erop aankomen." Vlaar was niet ongelukkig over het spel van Feyenoord. Tim Matavz velde het vonnis over Feyenoord met twee treffers.

"Bij vlagen laten we aardig combinatievoetbal zien, maar het gebeurt te vaak dat we de koppies laten hangen bij tegenslagen. Als we een treffer incasseren, betekent het nog niet einde wedstrijd", besluit Vlaar, die vorig seizoen nog matchwinnaar was in Groningen.

Voormalig gouverneur Mexico vermoord

De voormalige gouverneur van de Mexicaanse deelstaat Colima, Silverio Cavazos, is zondag door meerdere schutters doodgeschoten. Bij de moord raakte zijn vrouw ernstig gewond. Dat hebben Mexicaanse autoriteiten gemeld. Tot vorig jaar was Cavazos gouverneur in de deelstaat.

Cavazos en zijn vrouw werden onder vuur genomen nadat zij hun huis verlieten. Beiden werden naar het ziekenhuis vervoerd, waar Cavazos even later overleed. Wie achter de aanslag zit, is nog onbekend.

De laatste tijd zijn politici en oud-politici steeds vaker het slachtoffer van aanslagen, uitgevoerd door drugskartels. Zo werden er dit jaar al veertien burgemeesters vermoord.

In Mexico woedt sinds 2006 een bloedige oorlog tussen de regering van president Felipe Calderón en de verschillende drugskartels. Al meer dan 28.000 mensen kwamen om door het geweld.

Voormalig gouverneur Mexico vermoord
Voormalig gouverneur Mexico vermoord (Foto: ANP)

Beurzen lijden onder spoorproblemen

De Verzamelaarsbeurs en de Margriet Winter Fair hebben zaterdag in de Utrechtse Jaarbeurs minder bezoekers getrokken als gevolg van de problemen op het spoor in en rond Utrecht. Dat zeiden woordvoerders van beide evenementen zondag.

Op de Verzamelaarsbeurs, die dit weekeinde werd gehouden, kwamen bijna 31.000 mensen af tegen ruim 34.000 vorig jaar. Zaterdag kwamen er minder mensen dan normaal, aldus een woordvoerder. Dat ondervond ook de Margriet Winter Fair, die zaterdag 20 procent minder bezoekers trok. Deze zevendaagse beurs duurt nog tot en met donderdag.

Beurzen lijden onder spoorproblemen
Beurzen lijden onder spoorproblemen (Foto: ANP)

Rel om 'Auschwitzbord' op vliegveld

In Italië is een rel ontstaan om een 'Auschwitzbord’ dat boven de ingang van het vliegveld van het Noord-Italiaanse Treviso hing. De directeur had onlangs het bord met de tekst Fliegen macht frei (vliegen maakt je vrij) laten plaatsen. Dit is verwijderd, maar het Italiaanse Openbaar Ministerie (OM) heeft toch een onderzoek ingesteld.

Het OM onderzoekt of Francesco Montagner kan worden aangeklaagd wegens het verspreiden van racistische propaganda, aldus Italiaanse media zondag.

'Arbeit macht frei' (arbeid maakt je vrij) staat voor velen symbool voor de wandaden van nazi-Duitsland. De spreuk bij de ingang van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau moest gedeporteerde joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was. Meer dan een miljoen mensen werden er vermoord.

Zorgen over nucleair complex Noord-Korea

De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over een complex in Noord-Korea, waar uranium wordt verrijkt. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates stelde zondag dat het complex Noord-Korea "de potentie geeft" meer nucleaire wapens te maken.

Gates reageerde op een bericht zondag van The New York Times dat een Amerikaanse nucleaire wetenschapper, Siegfried Hecker, deze maand in Noord-Korea door zijn gastheren werd verrast met een rondleiding door een strikt geheim complex. Daar zou met centrifuges uranium worden verrijkt. Het Amerikaanse leger heeft gezegd dat door de centrifuges duidelijk is geworden dat de zorgen om het uraniumverrijkingsprogramma in Noord-Korea terecht zijn.

Hecker, afkomstig van de universiteit Standford in Californië en voormalig directeur van het nationale nucleaire onderzoekscentrum in Los Alamos, New Mexico, stond er naar eigen zeggen perplex van. De Noord-Koreanen vertelden hem dat er al tweeduizend centrifuges in gebruik waren. Het is niet duidelijk waarom het doorgaans zo geheimzinnige Noord-Korea zijn Amerikaanse gast op dit nucleair opwindende uitstapje onthaalde.

Hecker was niet lang genoeg in het complex om te kunnen inschatten of het is opgezet om alleen laagverrijkt uranium te maken om kernenergie op te wekken of voor hoogverrijkt uranium om kernbommen te maken. Een bron, die anoniem wil blijven, vertelde Hecker dat er 3,5 procent verrijkt uranium wordt gemaakt. Voor kernbommen is minstens 90 procent verrijkt uranium nodig.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.