Advies: dieren Oostvaardersplassen niet bijvoeren

De grote grazers in het natuurgebied Oostvaardersplassen moeten deze winter niet worden bijgevoerd. Dieren die zwak zijn moeten wel eerder worden afgeschoten. Dat adviseert de internationale commissie die voor de Oostvaardersplassen is ingesteld aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Over de dieren in de Oostvaardersplassen wordt al tijden gediscussieerd. Afgelopen winter stierven veel grote grazers in het gebied als gevolg van een voedseltekort. Onder druk van de Tweede Kamer werden de dieren uiteindelijk bijgevoerd.

De commissie vindt het niet erg dat er perioden van minder welzijn kunnen zijn door bijvoorbeeld strenge en lange winters. Wel is er een 'morele verplichting' om al het noodzakelijke te doen om de omvang van onnodig lijden te minimaliseren.

De commissie onder leiding van oud-staatssecretaris van Natuurbeheer Dzsingisz Gabor geeft verder aan dat er meer beschutting moet komen. Zo moeten de dieren deze winter worden toegelaten in aangrenzende bossen, zoals de Hollandse Hout en het Oostvaardersbos. Dit levert beschutting en tijdelijk extra voedsel op.

Ook wordt geadviseerd om in het gebied een kilometer aan beschuttingsrichels aan te leggen en vindt de commissie dat er snel een pad moet komen waarover de dieren zich van de Oostvaardersplassen naar het beschutte Horsterwold kunnen verplaatsen.

Anticonceptie vindt de commissie geen goed idee. Wel moet er een plan komen voor een populatiereductie als noodmaatregel voor het geval dat verhongering van de dieren dreigt.