Tariq Aziz vraagt Iraakse president om gratie

De advocaten van Tariq Aziz, het vroegere gezicht van het regime van Saddam Hussein, willen de president van Irak vragen om gratie voor hun cliënt. Dat hebben ze maandag bekendgemaakt. Advocaat Giovanni di Stefano zei dat de verdediging wil vragen om gratie en niet in beroep wil gaan tegen de doodstraf voor Aziz.

Het Iraakse strafhof veroordeelde de 74-jarige Aziz vorige maand tot de doodstraf, omdat hij schuldig werd bevonden aan het deelnemen aan een campagne tegen leden van de sjiitische Dawa-partij.

Het is een riskante juridische stap, omdat de Iraakse president Jalal Talabani slechts weinig mensen gratie heeft verleend. Bovendien zijn er mogelijkheden om het verlenen van gratie door Talabani tegen te houden. Door een aantal landen, waaronder het Vaticaan, wordt echter gepleit voor amnestie voor Aziz.

"Dit zou de diplomatieke oplossing zijn, waarop mensen zitten te wachten", aldus Di Stefano. Aziz wil geen 'speciale behandeling, omdat hij een christen is', aldus zijn advocaat. "Hij heeft het verzoek tot gratie gedaan als een stap richting verzoening in Irak. Er zijn al genoeg mensen vermoord, al genoeg zijn er geëxecuteerd."

Vorige week zei de Iraakse president dat hij het doodvonnis van Aziz niet wilde ondertekenen. Volgens hem was het verkeerd om Aziz te executeren. Er zijn echter manier om via het parlement toch de doodstraf te voltrekken. Bovendien staat in de Iraakse grondwet dat de president alleen gratie kan verlenen 'op aanbeveling van de premier'. De huidige premier is de sjiitische partijleider Nouri al-Maliki, wiens partij het slachtoffer was van de vervolgingen door Aziz.


Tariq Aziz (Foto: Novum)