Zorgen over nucleair complex Noord-Korea

De Amerikaanse regering maakt zich grote zorgen over een complex in Noord-Korea, waar uranium wordt verrijkt. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates stelde zondag dat het complex Noord-Korea "de potentie geeft" meer nucleaire wapens te maken.

Gates reageerde op een bericht zondag van The New York Times dat een Amerikaanse nucleaire wetenschapper, Siegfried Hecker, deze maand in Noord-Korea door zijn gastheren werd verrast met een rondleiding door een strikt geheim complex. Daar zou met centrifuges uranium worden verrijkt. Het Amerikaanse leger heeft gezegd dat door de centrifuges duidelijk is geworden dat de zorgen om het uraniumverrijkingsprogramma in Noord-Korea terecht zijn.

Hecker, afkomstig van de universiteit Standford in Californië en voormalig directeur van het nationale nucleaire onderzoekscentrum in Los Alamos, New Mexico, stond er naar eigen zeggen perplex van. De Noord-Koreanen vertelden hem dat er al tweeduizend centrifuges in gebruik waren. Het is niet duidelijk waarom het doorgaans zo geheimzinnige Noord-Korea zijn Amerikaanse gast op dit nucleair opwindende uitstapje onthaalde.

Hecker was niet lang genoeg in het complex om te kunnen inschatten of het is opgezet om alleen laagverrijkt uranium te maken om kernenergie op te wekken of voor hoogverrijkt uranium om kernbommen te maken. Een bron, die anoniem wil blijven, vertelde Hecker dat er 3,5 procent verrijkt uranium wordt gemaakt. Voor kernbommen is minstens 90 procent verrijkt uranium nodig.