Afkeer van bodyscanners neemt toe in VS

Met de Amerikaanse feestdag Thanksgiving voor de deur werkt de regering van president Barack Obama koortsachtig aan manieren om de zorgen onder de bevolking over bodyscanners op vliegvelden weg te nemen. De klachten over de apparaten nemen toe, terwijl de regering 'wanhopig' probeert de veiligheid optimaal te waarborgen en daarbij de last voor reizigers tot een minimum te beperken, zei woordvoerder Robert Gibbs.

Vliegtuigpassagiers protesteren tegen de nieuwe veiligheidsvoorschriften, die zijn ingevoerd na de mislukte poging van een Nigeriaan met kerst vorig jaar om, met explosieven in zijn onderbroek, een vliegtuig op te blazen. Vooral de bodyscanners, die vrijwel niets van de lichaamsvormen verhullen, moeten het ontgelden. Diegenen die weigeren door de bodyscanner te gaan, worden onderworpen aan een grondige fouillering, waarbij ook de genitaliën worden betast.

De Veiligheidsraad voor Vervoer heeft reizigers opgeroepen de veiligheidsmaatregelen niet te boycotten. De raad vreest, zeker met Thanksgiving voor de deur, dat protestacties zullen leiden tot grote vertragingen.

Op internet worden al pogingen ondernomen reizigers tot een boycot te bewegen. Een bodyscan neemt 10 seconden in beslag, maar als mensen deze weigeren kan de verplichte fouillering leiden tot aanzienlijke vertragingen op tientallen grote luchthavens.


Amerikanen krijgen steeds meer afkeer van bodyscanners (Foto: Novum)