Leeftijd bepalen kan nu ook met druppel bloed

De leeftijd van mensen kan worden achterhaald aan de hand van slechts een druppel bloed. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben daarvoor een methode ontdekt. Eerder waren voor het schatten van een leeftijd tanden of botten noodzakelijk.

De onderzoekers zijn uitgegaan van bepaalde moleculen in sommige bloedcellen. Bekend is dat het aantal moleculen met het vorderen van de leeftijd afneemt. Op basis van dat gegeven hebben de onderzoekers naar eigen zeggen een betrouwbare en simpele test gemaakt waarmee met een druppel bloed de leeftijd van onbekende personen bij benadering kan worden bepaald.

De methode kan volgens de onderzoekers uitkomst bieden bij de opsporing van daders van misdrijven. Als op een plaats delict bloedsporen van de dader achterblijven, kan op basis daarvan zijn leeftijd worden ingeschat. Dat is volgens de onderzoekers een belangrijk aanknopingspunt bij de opsporing van de dader.

Ook bij rampen kan de methode volgens de onderzoekers aanknopingspunten geven om de identiteit van een slachtoffer vast te stellen. Vooral als niet bekend is welke slachtoffers erbij betrokken zijn, zoals een treinramp of een bomaanslag.