Maximumstraf voor gedwongen huwelijk verhoogd

De maximumstraf voor huwelijksdwang wordt verhoogd van negen maanden cel naar twee jaar. Het gaat om huwelijken waarbij de partner, ouders of andere familieleden iemand dwingen om tegen zijn of haar zin in het huwelijksbootje te stappen, schrijft Trouw maandag.

De strafverhoging staat in een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag voor advies naar onder meer de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie stuurt.

Om slachtoffers van een gedwongen huwelijk beter te beschermen wil Opstelten dat rechters verdachten een voorlopige hechtenis kunnen opleggen. Dat houdt in dat ze vast blijven zitten terwijl de rechtszaak nog niet is afgerond.

Normaal kan iemand alleen bij misdrijven waar een minimumstraf van vier jaar op staat worden opgesloten. Maar in deze gevallen moet het voorkomen dat de zaak escaleert. De minister wijst erop dat huwelijksdwang vaak is verweven met eerwraak.

Omdat het vaak kinderen zijn die tot een huwelijk worden gedwongen, wil Opstelten de verjaringstermijn voor dit soort misdrijven verlengen. Nu ligt die termijn op zes jaar. Opstelten wil dat die termijn pas ingaat als het slachtoffer achttien jaar is geworden. Verder wil Opstelten op kunnen treden tegen mensen die in Nederland wonen en zich over de grens schuldig maken aan huwelijksdwang.

De plannen maken deel uit van een pakket maatregelen voor bestrijding van huwelijksdwang. De maatregelen zijn al aangekondigd in het regeerakkoord. Jaarlijks worden naar schatting enkele tientallen gedwongen huwelijken gesloten.