Molukkers eisen arrestatie oud-minister

De Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) heeft een kort geding aangespannen om de Indonesische oud-minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda te laten arresteren. De zaak dient om 18.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Wirajuda houdt dinsdag een toespraak in Den Haag. Volgens de Molukkers is hij schuldig aan mensenrechtenschendingen. De beschuldigingen zouden gestaafd worden door rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch.

Eerder vroeg de in Nederland gevestigde RMS premier Mark Rutte (VVD) om Wirajuda aan te laten houden. Zou Rutte weigeren, dan wilde de RMS naar de rechter stappen. De RMS zegt dat voor Wirajuda geen immuniteit meer geldt, omdat hij geen minister meer is.

De RMS probeerde in oktober tevergeefs de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono op te laten pakken. Die annuleerde echter op het allerlaatste moment het eerste bezoek van een Indonesische president aan Nederland toen hij lucht kreeg van de mogelijke arrestatie. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) benadrukte dat er nooit een kans was dat hij zou worden opgepakt, omdat hij als president onschendbaar is.