Nieuwe liberale partij opgericht in Griekenland

De voormalige Griekse minister van buitenlandse zaken en oud-burgemeester van Athene Dora Bakoyannis heeft zondag een nieuwe politieke partij opgericht.

De Democratie Alliantie staat voor individuele vrijheden en particulier ondernemerschap, zonder de verzorgingsstaat op te offeren, zei Bakoyannis. De middenpartij zal links en rechts samenwerking en punten van overeenkomst met andere partijen zoeken om Griekenland door de financiële crisis te helpen loodsen, zei zij.

Bakoyannis werd door de conservatieve oppositiepartij Nea Demokratia gedwongen de partij te verlaten omdat zij voor het reddingsplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds stemde. "Mevrouw Bakoyannis bevestigt haar verbondenheid met Papandreou", zei een medewerker van ND-leider Antonis Samaras in een reactie. Verwacht wordt dat verschillende conservatieve politici Bakoyannis zullen volgen; drie politici van de ND -twee leden van het Griekse parlement en een van het Europees Parlement- woonden haar persconferentie bij.

Ondanks haar kritiek op de wijze waarop de socialistische regering van premier Giorgos Papandreou de schuldencrisis aanpakt, is Bakoyannis het in grote lijnen eens met de doelstelling het financieringstekort omlaag te brengen. Zij wil echter belastingverlagingen in plaats van verhogingen, wat nog strengere bezuinigingen op de overheidsuitgaven inhoudt. Zo is zij voorstander van een uniform inkomstenbelastingtarief van twintig procent en een eind aan de grondwettelijk gegarandeerde levenslange aanstelling van ambtenaren.


Dora Bakoyannis heeft een nieuwe partij opgericht (Foto: Novum)