Zevenduizend kilometer weg erbij

De afgelopen tien jaar is er in Nederland bijna zevenduizend kilometer aan wegen bijgekomen. De totale lengte van het wegennet is nu 137.000 kilometer. Dat is ruim drie keer op en neer naar Nieuw-Zeeland.

Het wegennet is in tien jaar tijd met vijf procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Die toename komt grotendeels door het uitbreiden van nieuwe gemeentelijke wegen en straten. Die zijn sinds 2001 met 6708 kilometer uitgebreid.

De lengte van rijkswegen nam het afgelopen decennium met ruim tweehonderd kilometer toe. De meeste nieuwe wegen zijn aangelegd in Gelderland, Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Nederland heeft gemiddeld een wegendichtheid van vijfduizend meter per vierkante kilometer landoppervlak. Het westen en het midden van het land hebben de hoogste wegendichtheid. In Leiden is de dichtheid met bijna zestienduizend het hoogst, in Schiermonnikoog is de dichtheid het laagst.

Gemeenten beheren samen ruim negentig procent van het Nederlandse wegennet. Het rijk beheert vier procent van de wegen. De rest is onder beheer van provincies.