Japanse minister weg na grap

Een Japanse minister die zijn verantwoordingsplicht tegenover het parlement wel erg luchthartig opvatte is maandag afgetreden. Minister van justitie Minoru Yanagida zei dat hij maar twee zinnetjes nodig had om lastige vragen van parlementsleden te beantwoorden: 'Ik ga niet in op specifieke gevallen' en 'wij behandelen de zaak op de wijze die past, uitgaande van de wet en bewijs'.

Het hielp Yanagida niet dat het maar voor de grap was. Hij kreeg een storm van kritiek over zich heen en bracht premier Naoto Kan in verlegenheid, wiens regering toch al onder vuur ligt omdat hij te slap zou zijn opgetreden tijdens de recente diplomatieke aanvaringen met China en Rusland.

"Het is mijn fout dat ik deze onnadekende en grappig bedoelde uitspraken heb gedaan en ik bied mijn diepste excuses aan", zei Yanagida bij de bekendmaking van zijn aftreden. In het weekeinde zei hij nog niet te willen opstappen, maar een onderhoud maandag met de premier had hem op andere gedachten gebracht. De oppositie had gedreigd de behandeling van een economisch stimuleringsplan met financiële steun voor kleine bedrijven en lokale economieën uit te stellen als Yanagida zou aanblijven.


Japanse minister treedt af na grap (Foto: Novum)