Grote grenscontrole: 59 arrestaties

Bij een grote gezamenlijke grenscontrole van Duitsland en Nederland zijn in de nacht van donderdag op vrijdag 59 mensen aangehouden. Dat meldt de politie maandag.

Aan de actie werkten bijna zevenhonderd opsporingsambtenaren mee. Controles vonden plaats in het grensgebied van Nederland en Duitsland vanaf Groningen tot aan Aken. Doel van de controle was vooral de bestrijding van drugshandel, mensenhandel en het illegaal inreizen van Nederland en Duitsland.

In totaal werden ruim negenduizend voertuigen en bijna elfduizend mensen gecontroleerd. Van de gecontroleerde mensen hadden 48 verdovende middelen bij zich, 28 bleken zich niet te houden aan de vreemdelingenwetgeving, 35 reden onder invloed van alcohol of drugs rond en twaalf reden rond zonder geldig rijbewijs.

Zo werd in het Duitse Kleve in een nachttrein uit Amsterdam een 48-jarige man uit Servië aangehouden, die een koffer bij zich had met daarin 1,2 kilo marihuana en 1,6 kilo amfetamine. Tegen de man liep ook nog een arrestatiebevel voor uitzetting uit Duitsland. De man is aangehouden, de drugs zijn in beslag genomen.

Ook werd in Venlo een 55-jarige man uit Turkije betrapt omdat hij illegaal Nederland in wilde reizen. Op de A1 bij Oldenzaal werd een 28-jarige Pool opgepakt voor het witwassen van geld. De man had zeventienduizend euro aan contant geld bij zich, waarvan de herkomst en de bestemming onduidelijk was.

Op bijna dezelfde plek werd daarnaast een 42-jarige Afghaan aangehouden, die twee landgenoten Nederland in probeerde te smokkelen, en werden vier Polen gearresteerd op verdenking van heling. In hun auto werden dozen en koffers met dure parfums en lingerie gevonden. De verdachten hadden geen aankoopbon bij zich. Op de A7 bij Nieuweschans werden twee Duitsers opgepakt op verdenking van mensenhandel. De twee wilden een Poolse prostituee vanuit Duitsland naar haar werk in Groningen brengen.