Bloemen: "Moet de 5.000 meter winnen"

Frank (franklop)
Ted-Jan Bloemen is één van de vele schaatsers die hoopt met Sven Kramer mee te kunnen doen op de olympische 5.000 meter in Vancouver. Veel van zijn concurrenten hebben een nominatie, iets wat Bloemen niet heeft. Zijn opdracht is dan ook duidelijk: winnen op het AKT.

"Klopt. Een andere optie is er niet, als ik de Spelen wil halen," zei hij tegen KNSB TV. "Het NK was niet goed, maar daarna heb ik een stijgende lijn te pakken gekregen. Momenteel voel ik me beter dan ooit, vorige week heb ik nog de Eindhoven Cup gewonnen. Daar waren natuurlijk niet alle toppers aanwezig, maar toch. Of ik de 5.000 meter kan winnen op het AKT? Wie weet."

Bloemen presteerde zwak op het NK afstanden, waardoor hij het hele seizoen al achter de feiten aanloopt. Hij kon niet meedoen aan de wereldbekerwedstrijden en had zodoende geen kans om een olympische nominatie binnen te halen. Nu is Bloemen echter vol vertrouwen en wil naast een olympisch startbewijs zich ook plaatsen voor het NK allround.

"Daar wil ik graag heen. Daarom rij ik ook de 1.500 meter. Ik wil tijdens het AKT gewoon drie goede races rijden, op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter. Dan zien we daarna wel voor welk toernooi ik me geplaatst heb."