Cijfers over seksueel misbruik VN

De Verenigde Naties hebben gisteren een website onthuld met cijfers van seksueel wangedrag van VN-personeel. Het gaat om gevallen die zich sinds 2006 hebben voorgedaan tijdens politieke en vredesmissies wereldwijd. De website is in handen van de gedrag- en discipline-eenheid van de VN.

Zo is in grafieken te zien hoeveel gevallen bewezen werden verklaard en of er actie is ondernomen tegen de daders. De site is de meest recente inspanning van de VN om seksueel wangedrag door VN-personeel aan de kaak te stellen.

VN-leiders eisten maatregelen in 2004 toen de vredesmissie in Congo (Monuc) onder vuur kwam te liggen. VN-soldaten werden ervan beschuldigd te betalen voor seks met minderjarige meisjes in het Afrikaanse land. Een 14-jarige Congolese zei bijvoorbeeld dat ze twee eieren had gekregen voor seks met een militair.

Dit jaar zijn er veertig klachten over seksueel misbruik tegen Monuc ingediend. Dat is beduidend meer dan bij de andere missies. Ook tegen de missie in Liberia (Unmil) zijn veel klachten ingediend, vijftien in het afgelopen jaar.