Wegen over het algemeen weer goed berijdbaar

De doorgaande wegen zijn vanavond over het algemeen weer goed berijdbaar. In het begin van de avond waarschuwden het KNMI en de ANWB nog voor gladheid in het noordoosten van het land, maar zij trokken die waarschuwing in de loop van de avond in.

In de kerstnacht begon het weer te sneeuwen waardoor het plaatselijk glad werd. In de ochtend ging de neerslag vanuit het zuidwesten over in regen en liep de temperatuur op. In de middag werd het vanuit het zuidwesten droger.

Rijkswaterstaat strooide van gisteravond tot  afgelopen middag overal minimaal twee keer pekel. In een aantal districten, zoals op de Veluwe, bij Zwolle, Arnhem en Nijmegen gingen de wagens ook een derde keer de weg op. De dienst verwacht voorlopig geen (grote) problemen meer, maar de inspecteurs houden de wegen scherp in de gaten. Rijkswaterstaat waarschuwt mensen goed op te letten en zich te laten informeren voordat ze de weg op gaan.

Volgens de ANWB en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) was het vanochtend rustig op de wegen. Bij het KLPD kwamen in afgelopen enkele meldingen van ongevallen binnen door gladheid uit het midden van het land. Alle treinen reden volgens de dienstregeling.

Later op eerste kerstdag werd het wel druk op de wegen. Het traditionele familiebezoek aan familie of vrienden en een slecht wegdek op een aantal plaatsen zorgden voor files. Tegen vier uur werd het weer rustiger, omdat iedereen zo'n beetje op de plaats van bestemming was.

De temperatuur liep vanmiddag op tot 5 graden Celsius. De aankomende nacht is het vrijwel overal droog, volgens het KNMI. De minimumtemperatuur ligt dan boven nul, op een graad of 2. Het blijft de komende dagen dooien. Op tweede kerstdag regent het af en toe in het noordwesten, elders blijft het droog.
Submitter:  Bron: ANP