Britse koningin noemt 2009 een moeilijk jaar

De Britse koningin Elizabeth II heeft vandaag in haar traditionele kersttoespraak gezegd dat 2009 voor velen een moeilijk jaar is geweest. "Vooral degenen die met de aanhoudende gevolgen van de recessie te maken hebben", aldus de koningin.

Ook zei de Britse vorst in haar 57ste kerstboodschap, dat ze bedroefd is door de gevallenen in Afghanistan. Ze voegde echter toe dat "we trots kunnen zijn op de bijdrage die onze militairen leveren". Dit jaar werden tot nu toe zeker 106 Britse militairen gedood. In totaal zijn sinds de operatie in Afghanistan in 2001 begon, 243 militairen uit Groot-Brittannië omgekomen.

Ook prees Elizabeth het Britse Gemenebest van Naties, waar Groot-Brittannië en voornamelijk oud-kolonies in verenigd zijn. "Het is zestig jaar geleden dat het Gemenebest werd opgericht en op dit moment, met meer dan een miljard mensen jonger dan 25 jaar, is en blijft het voor altijd een sterke organisatie en praktische macht", zei de koningin. De aangesloten naties werken op veel gebieden samen. "Het is op veel manieren het gezicht van de toekomst", aldus de koningin over het Gemenebest.