Nachtmissen ondanks winterweer druk bezocht

Kerkgangers hebben zich gisteravond ondanks waarschuwingen voor gladde wegen niet laten weerhouden om de nachtmissen te bezoeken.

Pastoor Ad van der Helm van de St. Jacobusparochie in Den Haag was in zijn nopjes dat "de mensen zich niet bang hebben laten maken, maar gewoon zijn gekomen." De banken in de Jacobuskerk waren net zo goed gevuld als andere jaren.

Pastoor Van der Helm is "blij dat de mensen vertrouwen in God hebben gesteld". Aan het einde van de mis werd het kindeke Jezus in de kribbe gelegd, waarna het kerstfeest kon beginnen. Na afloop van de nachtmis aten de Haagse kerkgangers beschuit met muisjes: een traditie die voor veel christenen hoort bij de viering van de geboorte van het kindeke Jezus.

Ook de familiemis gisteravond in de Sint-Jan in Den Bosch werd niet minder druk bezocht dan andere jaren. In de Sint-Jan waren er gisteren drie vieringen. Behalve de 'kindermis' was er een viering om negen uur 's avonds en een pontificale nachtmis om middernacht, opgedragen door bisschop Antoon Hurkmans. De Sint-Jan zit op kerstavond altijd bomvol. Met extra stoelen kunnen er twaalfhonderd mensen in de kathedraal.