Belgen strooien zout voor veldrit

Het winterweer had niet alleen Nederland de afgelopen tijd in zijn greep, maar ook onze zuiderburen. Om morgen een veldrit doorgang te laten vinden strooien de Belgen zout op het circuit van Zolder. Het is voor het eerst dat dit gebeurt.

Het circuit was door het sneeuw en ijs niet begaanbaar. Onder meer Niels Albert klaagde over de gladheid die nare blessures tot gevolg kon hebben. Zout kan er voor zorgen dat asfalt brokkelig wordt en hierdoor mag er op circuits niet gestrooid worden. "Met de artikels in de kranten en op Teletekst kon ik Sonja Claes, de burgemeester van Heusden-Zolder, en Peter Windels van het circuit toch overtuigen om voor het eerst zout te mogen strooien," zei de organisator van de veldrit Koen Monu.

"We hebben drie strooiwagens ingezet en de sneeuw weggeschept. De maatregelen hadden hun effect en de piste is ijsvrij. Strooien was het ultieme reddingsmiddel. We probeerden het eerst nog met een machine die warme lucht blaast, maar waar het ontdooid was, vroor het een paar meter verder weer aan. Deze vrijdagochtend heeft het wel nog even gesneeuwd hier in Zolder, maar de officiële keuring van de UCI is vrijdagmiddag goed verlopen. Er zijn nog enkele plaatsen die we ijsvrij moeten krijgen, maar als het niet min 10 vriest vannacht, kunnen we morgen crossen," zei Monu tegen Sporza.